cimlap
I. évf. 3. sz.

Tartalomjegyzék
English

Français

Pélachaud, Guy:

    Hálózatok, elektronikus kiadás, virtuális könyvtár és a realitások

    A tanulmány elemzi a digitális kulturához történő megközelítés pontjait. Ezek: az utópisták, a prgamatikusok, az aggodalmasok. De mind egyetértenek a változások szükségességében. E változások egyik tudományos irányzata lehetne a 21. században a bibliológia. Felveti a kulturális és a szociális mérnök szakma gondolatát.

Rózsa, György:

    Modernizáció, kultúra, technika

    A közlemény öt része: I. Centrum és periféria (Észak-Dél). A kettő közötti szakadék inkább bővülőben, mintsem csökkenőben van, mindenek előtt a centrum rohamos gazdasági fejlődése következtében. Ennek egyik fő oka az életkörülmények javulása és az emberi tényezőbe eszközölt beruházások közötti különbség. II. A kultúra fogalma és a technikai segítségnyújtás: példázatok az emberi tényező jelentőségére a beruházásokban a fejlődő országokban. III. Kulturális örökség és a munkamegosztás: "az egy fedél alatti" kulturális multifunkcionalitás pozitív alternatívája. IV. Kulturális színvonal - írás - elektronizáció: történelmi áttekintés és a "papír nélküli" könyvtár abszurditása. V. Victor Hugo és Leonardo víziói az emberi adottságok kibontakoztatásáról.

Büky, Béla1:

    Az Internet mellett és ellene

    Az "Internet: igen és nem" című tanulmány a világháló nyelvészeti problémáit taglalja, különös tekintettel a magyar nyelvre. A nyelvészeti megoldás nehézségeit tekinti az Internet egyik sebezhető pontjának. Konklúziója: a tudományos könyvtárak és az Internet együttműködése szükséges de ez ne történjék a könyvtárak megrövidítésére.

Kardos, Krisztina:

    Az országgyűlési könyvtár intézményi helyzete

    Az Országgyűlési Könyvtár mint országos hatáskörű jogi szakkönyvtár ma kettős funkcióval áll az olvasók rendelkezésére. Magyarország egyik vezető tudományos könyvtáraként 800.000 kötetes állományával és modern informatikai szolgáltatásaival mind a tudományos közönség, mind a parlament képviselői és hivatala számára szolgáltat dokumentumokat és információkat. Fő gyűjtőkörébe az állam- és jogtudományok, a legújabb kori egyetemes történelem, a politikatudományok, a magyar és külföldi parlamenti dokumentumok, valamint az ENSZ hivatalos anyagai tartoznak. A könyvtár modernizálódásában jelentős szerepet játszott a nyolcvanas évek végén felgyorsuló automatizáció, a belső előállítású politikai, jogi és sajtóadatbázisok folyamatos fejlesztése. Az Egyesült Államok Kongresszusának 1991 és 1994 között folyó szakmai és anyagi támogatási programja nemcsak a képviselői tájékoztatási szolgáltatások kialakításában, hanem a könyvtár általános intézményi fejlődésében is kiemelkedő szerepet játszott. Egyrészt e program befejeződésének, másrészt a szigorú költségvetési korlátozások következtében a kilencvenes évek közepére olyan helyzet alakult ki, amelyben az Országgyűlési Könyvtár működésének alapvető feltételei is veszélybe kerültek.

Seres, Zsuzsa:

    A könyvszakma átalakulása a 80-as és 90-es években

    A könyvszakma - kiadás és terjesztés - nagy változáson ment keresztül a 90-es években. Lényegesen megváltoztak a tulajdonviszonyok, s ez természetesen szervezeti változásokat is eredményezett. Az e témában végzett kutatásokat ismerteti: milyen jellegzetes problémákkal küzd a könyvszakma, melyek azok a legfőbb kritikus pontok, amelyek meghatározzák az egész szakma állapotát. Keresi a választ arra, hogy a sokszor megfogalmazott "káosz, csőd" valójában mit jelent ezen a területen. Megemlíti az állam szerepének megváltozását, a változás mögött meghúzódó gazdaságpolitikai, s részben művelődéspolitikai filozófiáról is szól, s megvizsgálja, hogy milyen értékrendbeli változások zajlottak le ezekben a szervezetekben, milyen szervezeti stratégiát dolgoztak ki.

Havas, Katalin:

    A politikai és gazdasági változások hatása a könyvtárakra

    Több évtizedes könyvtárosi szakmai múlttal kalauzol el bennünket a szerző a könykönyvtárak hétköznapjaiba és megvilágítja, hogy a gazdasági átalakulás, a finanszírozási rendszer gyors változásai hogyan rázták meg a könyvtári rendszert. A könyvbeszerzés folyamatáról, a gyökeresen átalakult oktatás igényeiről, a lelassult könyvfeldolgozásról, a könyvtárlátogatók társadalmi összetételének átalakulásáról ad látleletet, hangsúlyozza az írott szöveg értékőrző szerepét, a könyvtárak nélkülözhetetlen jelenlétét változó életünkben.

Burgetova, Jarmila:
Estivals, Robert:

1 Az AIB vezetősége sajnálattal értesíti az olvasókat, hogy Büky Béla kiváló nyelvész tanár a közelmúltban elhunyt, ez az utolsó tudományos közleménye.