Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Újra diákhitel
Legkésőbb szeptember 15-éig le kell adniuk a diákoknak az igénylést ahhoz, hogy az októberi első utalást már a folyószámlájukon lássák. Az igénylés és a törlesztés feltételei idén nem változtak, 2001 óta 235 ezren vettek fel ilyen hitelt. Nem vehet fel diákhitelt, akinek korábban kötött kölcsönszerződése megszűnt, és tartozását nem fizette meg. Két diákhitel-szerződése senkinek sem lehet, mindenki kizárólag egy kölcsönszerződéssel rendelkezhet. A diákhitelt egyszerű felvenni, hiszen nem kell hozzá sem jövedelem, sem kezes, ráadásul bármire elkölthető. A törlesztés elmulasztása miatt azonban az adós könnyen felkerülhet a banki feketelistára (KHR).

Menjen nyugdíjba!
Aki csak teheti, még az idén kéri a nyugdíjazását. Ezt látszanak igazolni az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai is: az év első felében öszszesen 58 030 igénybejelentés érkezett öregségi és öregségi jellegű nyugdíjra (az utóbbi besorolásba tartozik például a korengedményes, az előrehozott, a művész- és a bányásznyugdíj). Ez a szám az ötödével haladja meg a 2006 első felében regisztrált igények számát. A kiugrást nem támasztják alá demográfiai okok, hiszen betöltött korhatárú vagy előrehozott nyugdíjra az idén az 1945-1950 között születettek jogosultak, s például 1945-ben mintegy 26 ezerrel még csökkent is az élve születettek előző évben regisztrált csaknem 196 ezres száma. Demográfiai okok miatti nyugdíjazási csúcsot majd az 1953-1955 között születettek generálnak, leghamarabb 2012-től.

Brit kisvállalatok a pácban
A brit kisvállalkozásokat az összeomlás veszélye fenyegeti, mivel a bankok már egy ideje az üzleti hitelek kamatainak emelésével szerzik vissza az elmaradt profitot. A Brit Kisvállalkozások Szövetsége (FSB) közölte, hogy nem lenne meglepve a sorozatos üzletbezárásokon. A helyzetet úgy jellemezte, hogy egy 10-es pánikskálán jelenleg a 7-es szinten vannak a kisvállalkozások, és ez még rosszabbodni fog. A likviditási problémák miatt a bankközi kamatlábak is megemelkedtek, annak ellenére, hogy a Bank of England az 5,75 százalékos kamatszint mellett tart ki. A cégeknek jelentős kieséseket okoz az emelkedés. Az elmúlt hat hétben a kockázatosnak ítélt vállalkozások egyre szigorúbb feltételekkel tudnak csak hitelt felvenni, ami megnehezíti a céljaik megvalósítását, mivel a rendelkezésükre álló pénzösszegek egyre kisebbek lesznek.

1 millió iPhone
Az Apple bejelentette, hogy értékesítette az egymilliomodik iPhone csúcsmobilt, melyet csupán két hónapja(!) vezetett be a piacra. Az iPhone európai piacra dobását az Apple 2007 őszére tervezi, azonban Kelet-Közép-Európában a készüléket csak jövőre lehet majd megvásárolni az ázsiai piacra dobással egy időben. Az eddigi értékesítések tükrében a 2008-ra becsült 10 milliós eladási darabszám egyáltalán nem tűnik eltúlzottnak.

Pénzosztás
Az egészségügyi alap 25 milliárd forintos többletbevételéből 3 milliárd forintot a kórházi ellátás színvonalának, ezen belül például az étkeztetés és a higiénia javítására kapnak a kórházak - jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. Az intézmények a kórházi napidíj kiegészítéseként kapják meg a pénzt. A célzott támogatás a betegek komfortérzetének javítását szolgálja. Ma van olyan kórház, ahol a napi étkezésre fordított összeg nem éri el a 300 forintot sem. A 25 milliárd forintból a mentőszolgálat arra kap kétmilliárd forintot, hogy folytathassa a mentési és a betegszállítási feladatok szétválasztását.

Bankhitelből vonatokat
Hitelből vásárolja meg újabb harminc Stadler Flirt motorvonatát a MÁV. A vasúttársaság 141,6 millió eurós (35,4 milliárd forintos) hiteltenderén a győztes kiválasztása önmagában nem okozhatott komolyabb nehézséget: az egyik pályázó visszalépett, érvényes ajánlatot pedig végül csak a Raiffeisen adott. Ennek ellenére folyamatosan romló tőkehelyzete miatt évről évre rosszabb adósnak számító állami vasút lényegében ugyanazokkal a feltételekkel kap hitelt újabb járműveire, amelyeket tavaly kiharcolt. A vonatonként 1,18 milliárd forint hitelt 14 év alatt kell visszafizetni, negyedévenkénti tőke- és kamattörlesztéssel.
A kölcsön fedezetét maguk a motorvonatok jelentik.

Italoskarton-kampány
Az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés (IKE) szeptember 5-étől kezdődően újabb lakossági akcióval igyekezett tudatosítani a budapesti lakosok körében, hogy amikor a gyűjtőszigetre viszik a szelektíven gyűjtött hulladékot, akkor az italoskarton-hulladékukat se hagyják otthon. A többrétegű csomagolású hulladék a papírral együtt gyűjthető. A mostani akció a főváros néhány forgalmas közterületén zajlott, és a mai nappal zárult. Hétköznap délutánonként a szervezet munkatársai egy egyszerű konyhai turmixgép segítségével mutatták be az italoskartonok újrahasznosítását. Ez valós cáfolata azoknak a vádaknak, amelyek szerint az italoskarton-hulladék feldolgozása megoldhatatlanul bonyolult és drága.