Vissza a tartalomjegyzékhez


Viktor Copperfield

„Merjünk nagyok lenni, tisztelt hölgyeim és uraim. Mert nem úgy van az, hogy idejönnek a külföldiek, mi meg első szóra privatizáljuk a magyar bűvészetet és a magyar varázslást. Az illúzíókeltés nem lehet üzlet. Vagy legfeljebb nonprofit módon. Mert a magyar ember is legalább akkora tehetséget kapott a bűvészkedéshez, mint bármely nemzet fiai. 
Hadd idézzek Önöknek, tisztelt hölgyeim és uraim, kedves Szűrös elvtárs, egy klasszikus mondást - miközben, ha megengedik, felveszem ezt a cilindert: »A kevesebb - több.« 

Ha elfogadjuk ennek az időtlen állításnak az igazságtartalmát, abból nem következhet más, mint az, hogy győztünk! Győőőőőz-tünk!
Tudom, tisztelt hölgyeim és uraim, vannak, akik most azzal riogatnak, hogy a 23 százalék az kevesebb, mint a 25 százalék, sőt, akadnak, akik attól sem riadnak vissza, hogy ugyanezt próbálják elhitetni a 18 százalék esetében is. Ráadásul közpénzen! Én arra kérek mindenkit, ne ijedjünk meg ezektől a rémhírektől. Bolyai János és Bolyai Farkas országában nem válhatunk a matematika rabszolgáivá. 
Azok, akik az imént idézett adatokkal próbálják elterelni a figyelmet a győzelmünkről, egy dologról állítanak ki bizonyítványt: arról, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy a lelkük csendes hangját még elnyomják a rideg, embertelen érvek. Érvek, melyeket ők csak úgy emlegetnek: észérvek! 
De van egy régi dakota közmondás: »Fejenállva minden hatos kilencessé válik.«
Tisztelt hölgyeim és uraim! Elnézésüket kérem, hogy kissé zihálva beszélek - ez nem csak a győzelem okozta meghatottságból fakad -, de tudják, ebben a pózban hamar az ember fejébe száll a vér.” (Slaza)