Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 52. szám, 2004. december 23

Belpolitika

Munkatársunktól
Pápai gyerek a Vatikánban

Canossa-járásra szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt Semjén Zsolt, a Parlament Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának fideszes alelnöke, aki szerint a kormányfő „bemószerolta a Szentatyánál a magyar katolikus egyházat”. Lapunk vatikáni körökből azonban úgy értesült, Gyurcsány Ferenc látogatása csupán egyike volt azoknak a rutinlátogatásoknak, amelyek a római katolikus vallás központjában rendszeresek, és a kormányfő semmilyen megbotránkozást nem okozott. „Otthon mindig kell valamilyen ügyeletes botrány” - fogalmazott lapunknak egy neve elhallgatását kérő, külföldön dolgozó diplomata. 


Hack Péter
Egyház és politika

Az elmúlt napokban korábban nem látott hevességű vita bontakozott ki a magyar belpolitikában a miniszterelnök vatikáni látogatása, illetve az egyházak politikai szerepvállalása kapcsán. Cikkünkben a két fél álláspontját elemezzük.


Szlazsánszky Ferenc, Hazafi Zsolt
Jóban vagyok a lelkiismeretemmel

- Lelki békémet felnőtt korom óta nem vesztettem el, jóban vagyok a lelkiismeretemmel. Másrészt soha életemben nem indultam az úgynevezett baloldalról. Nem is szeretem ezeket a kifejezéseket. Ha nekem Ön pontosan megmondja, hogy mit jelent a jobboldal és mit a bal, kinevezem főideológusomnak. Ugyanis a szakértelmiségiek is adósak ezekkel a definíciókkal. Amikor a hetvenes évek elején elvégeztem az egyetemet, csak két kategória volt: a rendszer kiszolgálói - párttagok, funkcionáriusuk és munkásőrök - és egy meglehetősen nagyszámú, passzív tömeg, amelyet nem érdekelt bal vagy jobboldal kérdése. 


Életmód

Lugosi Zoltán
Maradandó karácsonyi ajándék

A karácsonyi ajándékok kiválasztása néha embert próbáló feladat elé állítja azt, aki igényes, maradandó megoldásban gondolkozik. A szokásostól eltérően ezúttal nem művekre, hanem egy kiváló előadóművész lemezeire hívjuk fel azok figyelmét, akik így ünnep előestéjén besétálnak egy zeneműboltba. 


Koripálya a Parlament előtt

Hétfő óta, egészen január másodikáig lehet csúszkálni az Országház előtt. A 2002-es kormányváltást követően a Miniszterelnöki Hivatal hagyományteremtő szándékkal kínálja idén is e lehetőséget. Az 1500 négyzetméteres jégpályán egyszerre öt-hatszázan korcsolyázhatnak. Közülük a gyerekek ingyenesen. December 24-én és 31-én 10-15 óráig, máskor egységesen 9-21 óráig.  A szervezők világításról, zenéről és büféről ugyanúgy gondoskodtak, mint az orvosi ügyeletről, illemhelyről, a folyamatos takarításról vagy a cipőmegőrzésről. Azt remélik, hogy a téli vakációban mind több gyermek látogat el a Szerencsejáték Rt. támogatásával létrehozott, alkalmi sportolási lehetőséget kínáló létesítményre, s nem csak a televízió előtt töltik majd szabadidejüket. (P.R.)


Erdei Judith
Karácsony pálmafák alatt

A magyarok télen is inkább melegebb éghajlatra mennek, különösen a karácsonyi és a szilveszteri szezonban. Akik csak a prospektusokból nézhetik a luxusutakat, azok belföldi wellness szállóban töltenek egy hosszú hétvégét, de az is gyakori, hogy a családtagok névre szóló utazási csekket találnak a fa alatt, és már pakolhatják is a bőröndöt. Az utazási irodák ajánlatai is azt bizonyítják, hogy a magyarok nagy része nem a sípályákon erősít, hanem a mediterránumban gyűjti a napsugarakat, elraktározva azt a tél idejére.


Tóth Zsuzsanna
Amerika illata

Tommy Hilfiger tervezései, világszerte kedvelt ruhái Amerika kreativitását és sokszínűségét testesítik meg. Kollekciói a klasszikus viselettől a modernizált üzleti ruházatig stílusok sokaságát ötvözik. Ruhái és a piros, fehér, kék logó a hamisítatlan amerikai szellemiség és mentalitás jelképeivé váltak. Sikerének titka abban áll, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri vevői igényeit, tervezés közben is azt tartva szem előtt. Kiváló minőségű, kényelmes és ésszerű árfekvésű ruhái által egy lojális vásárlói közönséget nyert meg magának. Természetes személyisége és megközelíthetősége lelkes rajongókat szerzett számára is.


Fókusz

Hazafi Zsolt, Sebestyén István
Lila gőz, maszatolás

- Nem volt váratlan lépés. A D-209-es botránnyal elkezdődött egy folyamat, amely - Vikidál Gyulán és Novák Dezsőn keresztül Forró Tamásig és Molnár Gál Péterig - egyre gyorsult. Ezek spontán ügyek voltak, de várható volt, hogy egyre több személyről derül ki a titkosszolgálati múltja. Miután az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának anyagai kutathatóvá váltak, a jobboldal beküldött kutatókat, akik értesüléseim szerint 2005 végétől elkezdve, előre megtervezett ütemezéssel jönnek majd ki az újabb és újabb esetekkel - egészen a 2006-os választások kampánycsendje előtti napig. Magyarul: a következő országgyűlési kampány hangulati előkészítésében az ügynökbotrányok fontos tényezők lehetnek. Gyurcsányék úgy döntöttek, hogy megpróbálják kihúzni ennek az ügynek a méregfogát, és mindent borítanak - feltételezve, hogy a nyilvánosságra került ügyekben a jobboldal legalább annyira érintett lesz, mint a bal. 


Gazdaság

Major Nóra
Az iszlám bankok titka

Egy bank működését alapvetően két tevékenység határozza meg: a pénzbetétek befogadása és a hitelek nyújtása. Az előbbiekre kamatot fizet a pénzintézet, az utóbbiak után kamatot szed. A kettő különbségét „zsebre teszi”. Ennek ellenére léteznek olyan bankok is, amelyeknek üzleti alapelvei között szerepel az, hogy nem számolhatnak fel kamatokat, vagyis nem kereskedhetnek tisztán pénzzel. A helyzet abszurdnak tűnik, pedig egyáltalán nem lehetetlen: az iszlám bankok kezdettől fogva pontosan ezen az elven működnek, és mégis dagad a zsebük…


Kardos Anikó
Már a 15 000 pont a cél

Távol-Kelet kivételével lefelé fordultak a vezető tőzsdeindexek a múlt hét folyamán. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a várakozásoknak megfelelően újabb 25 bázisponttal megemelte irányadó kamatlábát. A napvilágot látott makrogazdasági adatok nem okoztak nagy meglepetést, a külkereskedelmi mérleg hiánya újabb rekordot döntött, az ipari termelés növekedése hajszállal felülmúlta a várakozásokat. A nyersanyaggyártók Kína továbbra is lendületes keresletbővülésének örülhettek, technológiai fronton pedig az Oracle-Peoplesoft fúzió lezárulását ünnepelhették a befektetők. 


Háttér

Széchey Noémi
Bush az Év embere

Az amerikai Time magazin George W. Bush amerikai elnököt választotta idén az Év emberének, „bátor és tántoríthatatlan vezetési módjának, harcos és keménykezű politikai stílusának és egyértelmű választási győzelmének” köszönhetően. Azóta Bush összesen két tucatszor szerepelt a magazin címlapján, bemutatva őt a felhőkig érő magasságokban és a hullámvölgyek legmélyén is, volt, amikor 90 százalék fölött volt a támogatottsága, volt, amikor a 46 százalékot sem érte el, miután az iraki háború elkezdte szedni amerikai áldozatait is. Még legszorosabb támogatói sem merték biztosan állítani, hogy képes lesz újra megnyerni az elnökválasztásokat. De végül Bush győzött. Annak köszönhetően pedig, hogy - szó szerint és átvitt értelemben is - keze a fegyverhez tapadt, hogy a saját vezetési stílusához igazította a politika játékszabályait, és hogy sikerült meggyőznie a választók többségét arról, hogy megérdemel még négy évet a Fehér Házban, George W. Bush 2004-ben is az Év embere lett.


Vagyim Arisztov
Kucsma kedvencei

Ukrajnában december 26-án kerül sor a választás harmadik fordulójára. Az európai országok politikai és államrendszerében ilyenre még nem volt példa: gyakorlatilag a második forduló megismétléséről van szó. Az elsőt Viktor Juscsenko, ellenzéki vezető nyerte alig egy százalékkal, és az eredményt senki sem kérdőjelezte meg. A következőn már a kormány által támogatott Viktor Janukovics kapott három százalékkal több voksot - de ezt az ellenzék nem fogadta el: nemcsak tömegdemonstrációt szervezett, de még a fennálló politikai rendszert is megváltoztatta: a következő év szeptemberétől Ukrajna miniszterelnökét és stratégiailag fontosabb minisztereit nem az elnök, hanem a parlament iktatja majd be.


Peremiczky Szilvia
Az élet bátor szeretete

Már megint Fallaci. Az olasz író-újságíró, aki márciusban megjelent könyvének (La forza della Ragione - Az értelem ereje) munkálatai közben szembesült betegségének kiújulásával, úgy döntött, hogy mintegy számvetésként, életműve összegzéseként összefoglalja mindazt, amit korunkról és a minket fenyegető veszélyekről: a képmutatásról, a tudatlanságról, a totalitarizmus és a terrorizmus cinikus kiszolgálásáról, a szürke politikusokról gondol. Vagyis elhatározta, hogy újra felkavarja a pocsolyát, amit közönségesen európai politikai és szellemi életnek nevezünk.


Hetek-összeállítás
A Blair-fiúk

Közép-Európában a szociáldemokrata politikusok új nemzedéke új stílusú politizálással próbálja orvosolni a posztkommunista éra problémáit - derül ki a Newsweek magazin Leadership című év végi különszámából. A cseh és a magyar kormányfő friss dinamizmussal látott munkához az elmúlt néhány hónap során. Közös vonásuk, hogy mindketten Tony Blairt tartják példaképüknek. Bár a politikusok tetszési mutatója jónak mondható, pártjaik egyre rosszabbul teljesítenek a közvélemény-kutatásokon. A magazin kommentárja szerint a „Blair-fiúknak” a jövőben minden bizonnyal ügyesen kell majd alkalmazniuk a brit kormányfő pragmatizmusát.


Márer György, New York
New York újra a régi

Az Egyesült Államokban november utolsó csütörtökén ünneplik a hálaadás napját, ugyanakkor azonban ez a nap jelenti a karácsonyi előkészületek kezdetét is. A karácsonyfaárusok már vételre kínálják portékájukat, az üzletekben elkészültek a karácsonyi kirakatok és a bolti díszítések, amelyek nem mondhatni, hogy takarékoskodnának a villanyárammal. 


Földvári Katalin
Optimista vagyok

Gerendás Péter nem hallgat. Mi sem áll távolabb tőle, mint az elhallgatás. Bár túl sok mikrofont nem nyomnak az orra alá, azért mindig megtalálja a módját annak, hogyan szóljon hozzánk. Első lemezének megjelenése óta nagyjából kétévente jelent meg újabb CD-je, miközben kollégáinak is írt dalokat, Friderikának például egy egész lemeznyit. 2004-ben megjelent CD-je mégis jelentős fordulatnak számít az életében.


Idén decemberben újabb tizennégy fővel gyarapodott a „Világ Igazai”-nak tábora. Ők azok, akik a vészkorszak idején saját szabadságukat, biztonságukat, életüket sem kímélve siettek üldözött zsidó honfitársaik segítségére, és sokakat megmentettek a náci halálgyár karmai közül. A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a knesszet 1953-as törvénye alapján adományozza a kitüntetést azoknak, akiknek nemes cselekedeteire időről időre fény derül. A most kitüntetettek közül sajnos csak ketten - Jászai Jánosné Oláh Erzsébet és Zámbó Mária - vehették át személyesen az elismerést, a többi „Igaz Ember” posztumusz kitüntetésben részesült. Érdekességként megemlítjük: köztük volt Karády Katalin, a híres színész-énekes, aki nem mindennapi kapcsolatait, befolyását felhasználva mentett emberi életeket. Képünkön David Admon, Izrael Állam budapesti nagykövete (középen, hátul) az „Igazak”-nak és leszármazottaiknak társaságában. Fotó: Somorjai L.


Kovács Klára, Debera Szilvia
Adni csak jókedvvel

Különböző reagálásokat vált ki az emberekből, amikor piszkos ruhában derékig hajolt hajléktalan vagy lépcsőn ücsörgő nyugdíjaskorú nyújtja a markát pénzt kérve. Némelyeket az ápolatlan külső, a mély szegénység látványa taszít, másokat a kellemetlen tapasztalatok, hiszen több ízben kiderült, a síró hangon könyörgő valójában egy banda beszervezett tagja, a bukszánkból kiénekelt pénz pedig nem a rászorulókat, hanem a „futtatókat” boldogítja. Az amúgy szolidan javuló adakozókedvet azonban nemcsak ezek a jelenségek, hanem a köszönetnyilvánítás kultúrájának hiánya is visszaveti. 


Hit és értékek

Giczy Görgy
Keresztényszocializmus

A keresztényszocialista mozgalomról és az általa képviselt, különleges - igazán csak a félfeudális Magyarországon kibontakozó - politikai alternatíváról írt korábbi cikkeimben és tanulmányaimban magam is hajlottam arra, hogy az e témakörben mutatkozó hallgatást az oly sokszor tapasztalható történelmi feledékenység számlájára írjam. 


Colleen McDannell, Bernhard Lang
A Paradicsom polgárai

2001-ben a Yale Egyetem kiadójának gondozásában már második ízben jelent meg Colleen McDannell amerikai és Bernhard Lang német vallástörténész közös könyve, . A magyar nyelven várhatóan tavasszal kiadásra kerülő műben a nemzetközi szerzőpáros a túlvilági élettel kapcsolatos zsidó és keresztény elképzelések mintegy négyezer éves történetét tekinti át az ősi zsidó túlvilághittől kezdve a mai keresztény felfogásokig. A szerzők tehát nem teológiai, hanem kultúrtörténeti jellegű munkát készítettek, amelyben bőséges forrásanyag feldolgozásával dokumentálják a menny társadalmi és kulturális történetét. A művelődéstörténeti kitekintés mellett azonban ráébresztenek arra is, hogy az emberekben - az egyes korok szellemiségétől függetlenül - mindig kitörölhetetlenül létezett egy transzcendens érzékenység a túlvilág iránt. Az alábbi részletből azt is megtudjuk, hogyan nyilvánult ez meg a reneszánsz idején. 


Interjú

Tihanyi Péter
Nagy szív, nagy vagyon

Ikarus, Videoton, Műszertechnika. Széles Gábor ötvenmilliárdos magánvagyonával ma a leggazdagabb tőkés Magyarországon.


Külpolitika

Tarik Demirkan
Törökország: az egyesült Európa új csillaga?

A török történelem legfontosabb két napja: az isztambuli sajtó így nevezte azokat a napokat, amikor az EU állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján folytatott kétnapos maratoni egyeztetéseket követően Ankara előtt kinyílt az unió kapuja.


Busa Viola
Kadhafi szerint Bush neki köszönheti győzelmét

Moamer al-Kadhafi líbiai vezér kifogásolja, hogy a Nyugat nem méltányolta kézzelfogható módon atomprogramja feladására vonatkozó döntését. Véleménye szerint Törökország csatlakozásával az iszlám terrorizmus is belépési engedélyt kap az Európai Unióba. 


Mérő Miklós
Két választás előtt

„Reformokat nem lehet külföldi tervek és másoktól átvett elgondolások alapján megvalósítani. Mint ahogy nem lehet tankokkal, ágyúkkal és a válságok megoldása helyett azok manipulálásával sem” - mondta Muhamad bin Rasid al-Maktum, az Egyesült Arab Emírségek trónörököse és védelmi minisztere a múlt héten egy, a Közel-Kelet kihívásairól tartott konferencián. Bin Rasid ezt a Washingtonnak célzott üzenetét azután mondta, hogy a konferencián szintén előadó egykori amerikai elnök, Bill Clinton arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy támogassa a jövő hónapban megválasztandó palesztin vezetőket az izraeli-palesztin békefolyamatban és a terrorizmus elleni harcban. Vagyis azt mondta, hogy a változásokat nem lehet kívülről erőltetni.


Hetek-összeállítás
Keresztutak

A vallásosságról, antiszemitizmusról és a muzulmánok megítéléséről készíttetett nemzetközi felmérést a Wall Street Journal Europe. Az eredmények azt mutatják, hogy Európa meglehetősen megosztott a vallásosság terén, és míg egyes országok az antiszemitizmus erősödését érzik, máshol a problémát nem érzékelik jelentősnek. A muzulmánok helyzetének megítélése is változó: míg nyugaton nagyobb fokú elutasítást tapasztalnak a muszlimok, addig a keleti blokk országai kevésbé kritikusak az iszlámhívőkkel szemben.


Sport

Németh Szilárd
Montana, aki gyűlölte a vereséget

Minden mérkőzésre úgy állt oda, hogy tudta, számára nincsen megnyerhetetlen csata. Sohasem számított vereségre, senkitől sem félt, és különösen akkor nyújtotta a legmaradandóbb teljesítményt, amikor a legnagyobb nyomás nehezedett rá. Pozitív hozzáállását minden játékostársának át tudta adni, nagyon szerette a kihívásokat. Lelkesedése maga volt az amerikai foci. Ezeket a dicshimnuszokat volt játékostársai mondták Joe Montana legendás pályafutásáról, arról a sportolóéról, aki a nyolcvanas-kilencvenes évek Amerikájának szimbólumává vált.


Aranyköpések

Az év végén ismét vidám perceket szerezhetnek azok az elszólások, amelyek az idén hangzottak el a riporterek szájából. Az alábbiakban (remélhetőleg sokak örömére) a legjobbakat újra leközöljük.


Erdei L. Tamás
Világbajnoki bokszmeccsek az év végén

Az elmúlt hét végén igencsak gazdag programban válogathattak az ökölvívás szerelmesei. Hogy a bőség zavarában végképp elmerüljön a hazai szurkoló, arról a két rivális kereskedelmi csatorna gondoskodott. Ugyanis szinte percre egy időben sugározták a két magyarországi gálát. Nyíregyházáról többek között Kótai Mihály világbajnoki címvédését az RTL Klub, Győrből pedig - szintén több izgalmas mérkőzés mellett - a várva várt Nagy Jani-Chacón-visszavágót a TV2 közvetítette, amely meccs szintén világbajnoki összecsapás volt. Bár mindkét magyar bokszoló győztesen hagyta el a ringet, a csatornák versenyét a TV2 (1,8 millió néző) nyerte. 


A skandinávok vitték el a pálmát

„Zongoracipelőinknek a döntő pillanatokban nem ment a játék, és ez az egész csapatra átragadt” - értékelte a Heteknek a magyar női kézilabda-válogatott Eb-szereplését Zsiga Gyula mesteredző. A hazai rendezésű kontinensviadalon Kiss Szilárd együttese a harmadik helyet szerezte meg, az aranyat Norvégia nyerte.


Szabadidő

Kapsza Ágnes
Francia mesterművek Pesten

Az árnyék és fény ellentétes, de elválaszthatatlan fogalmak. Ez nem csak a fény optikai és szimbolikus megjelenítésére értendő. A francia festészet 400 évét felölelő budapesti kiállítás az elismert festők mellett a szakma „árnyékos oldalára” érdemtelenül kiszorult művészek egy-egy alkotását is bemutatja. 


Programajánlat

Modellmánia 2004 - január 30-ig tekinthető meg a Közlekedési Múzeumban az a nagyszabású járműmodell-kiállítás, amelyen több száz, különféle méretarányú autó-, vasút- és repülőgépmodellek várják az érdeklődőket. (XIV., Városligeti krt. 11. Tel.: 06(1)273-3840)


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel Étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

Nemesi cím karácsonyra?

Barátainak szinte mindene megvan, emiatt egy rémálom ajándékot találni a számukra? Tegye őket kékvérűvé - ajándékozzon nemesi címet! Egy angol weblap (körülbelül tízszer tíz centiméteres) parcellákat kínál eladásra az észak-skóciai Glencairn uradalom területéből. Egy ilyen terület birtoklása esetén bátran használhatjuk a Glencairn lordja, illetve ladyje címet. A kukacoskodó családfatisztelők természetesen gúnyolódnak az ajánlaton, mivelhogy a cím nem adományoz tényleges főnemesi rangot, inkább csak egyfajta különc hirdetési módja annak, hogy valaki egy zsebkendőnyi méretű földdarab tulajdonosa. „A skót földbirtokosi cím (laird) ténylegesen földtulajdonost jelent, és rendszerint az angol lord és lady címekkel azonos - magyarázza a weboldal. - Gondoljanak csak bele, ez a tökéletes ajándék azoknak, akik nagyságra vágynak. Egy igazi lord vagy lady cím, amelyet a nevük előtt használhatnak!” És mibe kerül mindez? Csak 29 font, azaz nagyjából 10 ezer forint. 


DUMA PLÁZA

Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok, mint most.  (D. D. Eisenhower)


Szerencsétlen nyertes

Két évvel ezelőtt Jack Whittaker nyerte meg az amerikai lottótörténetben az eddigi legnagyobb főnyereményt, 314,9 millió dollárt. Családja azóta is állandó zaklatásnak van kitéve. „Bárcsak soha ne történt volna meg mindez velünk, bárcsak soha ne kerültünk volna a média fókuszába! Bárcsak széttéptem volna azokat a szelvényeket!” - nyilatkozta a „szerencsés” nyertes felesége. 


Egészséges fűszerek

Nem csak karácsonykor érdemes különleges fűszereket használni, állítja a bajor élelmezésügyi központ, kiemelve az aromás fűszerek egészségmegőrző szerepét. Az ánizs, fahéj és a többi illatos fűszer nem csak az ételfajtákban hoz változást. Maga az emberi szervezet is profitál belőle, mivel sok fűszernek baktériumpusztító, emésztésszabályozó és görcsoldó hatása is van.


A lengyel Forrest Gump

Egy lengyel férfi több mint négy és félezer kilométert görkorcsolyázott a Microsoft főhadiszállásáig, hogy az elnöktől, Bill Gatestől pénzt kérjen két fogyatékos lengyel kislány gyógyítási költségeire. A huszonnégy éves Krzysztof Dzienniak augusztus végén indult New Yorkból, hogy pénzt szerezzen a hétéves, hydrocephaliával, azaz vízfejűséggel született Monika Mosur és a tízéves, egy balesetben egyik lábát elvesztett Patrycja Bialkowska számára.


Hetvenöt éves a spenótevő

Hetvenöt éves lett Popeye, a spenóttól megerősödő tengerész, akiből már az 1930-as években az amerikai köztudat kapitánya lett. Popeye karrierje egy képregény mellékszereplőjeként indult, ám az első róla készült rövidfilm hatására a harmincas években egyharmaddal megnőtt a spenótfogyasztás az Egyesült Államokban, ahol kiállítással emlékeznek az idén hetvenöt éves és máig népszerű tengeri medvére.


Rosszul sült el

Bár karácsony lévén a farsangi időszak némileg várat még magára, Leonel Arias példájából jó, ha tudjuk, nem biztos, hogy nagyszerű ötlet bárkinek is Oszama bin Laden-maszkot öltenie majd. Costa Ricában mindenesetre semmiképp sem. A negyvenhét éves férfi emiatt ugyanis egy taxisofőr célpontjává vált. Arias beismerte, hogy igencsak rossz vicc volt az al-Kaida vezérét ábrázoló álarcban, golyós puskával a kezében szülővárosának, Carrizal de Alajuelának (San Josétól húsz mérföldre északra) egyik szűk utcájában a sofőrök elé ugrálni és ijesztgetni őket.


Mi van a képen?

1. A dermedt kezű Télapó összecsapta a csomagolást. 2. CD-n is kapható A négyszögletű kerek erdő című mesejáték. 3. A kockásfülű nyúl kedvenc albuma. 4. Kubista képgyűjtemény elektronikus változata


Ez neked vicces - Csak ma


Tovább a cikkhez >>>

Viktor Copperfield

„Merjünk nagyok lenni, tisztelt hölgyeim és uraim. Mert nem úgy van az, hogy idejönnek a külföldiek, mi meg első szóra privatizáljuk a magyar bűvészetet és a magyar varázslást. Az illúzíókeltés nem lehet üzlet. Vagy legfeljebb nonprofit módon. Mert a magyar ember is legalább akkora tehetséget kapott a bűvészkedéshez, mint bármely nemzet fiai.  Hadd idézzek Önöknek, tisztelt hölgyeim és uraim, kedves Szűrös elvtárs, egy klasszikus mondást - miközben, ha megengedik, felveszem ezt a cilindert: »A kevesebb - több.« 


Megáll az FM

Hellókasziókabulivan… - Fáradt? Egyedül van? Nincs, aki felhívná? Hívja azonnal a Búbosbanka 2000 lelki segély szolgálatot! Őszinte szavak, már 5990 forint+áfától. Akciós vígasztalás csomagunk 1890 forint/perces tarifával. Számoljon! Most gazdaságos szeretetet kérni. 


Laci bácsi fürdőszobája

Szlazsánszky Laci bácsi négyszeres közüzemi díjas, legendás kád- és zuhanyszakértő a kerületi verseny döntőjében tussal győzött. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, hogy néz ki Laci bácsi fürdőszobája, megtekinthetik minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig a Rumbach Sebestyén utca 15. alatt. (A csengőt erősen tessék nyomni, a kutya nem harap.)   Ahogy Laci bácsi csinálja


Az FF, azaz a Fitness Fasizmus mozgalom kiáltványa

Magyarok! (Koleszterinszegény) véreim! Abáltszalonnával meggyötört testvéreim!


Ez nem vicc című rovatunk