Vissza a tartalomjegyzékhez

Erdei L. Tamás
Világbajnoki bokszmeccsek az év végén

Az elmúlt hét végén igencsak gazdag programban válogathattak az ökölvívás szerelmesei. Hogy a bőség zavarában végképp elmerüljön a hazai szurkoló, arról a két rivális kereskedelmi csatorna gondoskodott. Ugyanis szinte percre egy időben sugározták a két magyarországi gálát. Nyíregyházáról többek között Kótai Mihály világbajnoki címvédését az RTL Klub, Győrből pedig - szintén több izgalmas mérkőzés mellett - a várva várt Nagy Jani-Chacón-visszavágót a TV2 közvetítette, amely meccs szintén világbajnoki összecsapás volt. Bár mindkét magyar bokszoló győztesen hagyta el a ringet, a csatornák versenyét a TV2 (1,8 millió néző) nyerte. 


A Tarver-Johnson találkozó. Valóban világbajnoki színvonalat eredményezett Fotó: Reuters

Kótai Misi, a Tornádó a hetedik menetben KO-val győzte le az egykori világbajnok Manning Gallowayt. Érdekesség, hogy a negyvennégy éves, kiváló fizikai kondíciónak örvendő, nyolcvan (!) hivatásos mérkőzést abszolvált Galloway akkor lépett először ringbe a profik között, amikor Misi született. Az amerikai ennek ellenére a Tornádó legveszélyesebb és legnehezebb ellenfelének bizonyult. 
A feszültség még képernyőn át is szinte tapintható volt Misi körül. A világbajnok az első menetben beugrásokkal próbált kezdeményezni, Galloway ekkor még sok elmozgással szorossá tette a meneteket. Az első három menet Misi minimális fölényében telt el, majd a mérkőzés a negyedik felvonásban vett egy nagy fordulatot: Galloway feljebb kapcsolt néhány fokozattal, és eleinte fölénybe is került, de ő sem bírta sokáig a saját maga által diktált tempót, és innentől kezdve Misi egyre jobban átvette az irányítást. Az amerikai számára a hetedik menetben jött el a vég: Misi egy ragyogó ütemben (bár nem igazán tudatosan) eleresztett jobbegyenessel padlóra küldte ellenfelét, aki ugyan felült, de képtelen volt folytatni a mérkőzést, így a Tornádó a hetedik menetben KO-val győzött, és megvédte WBF nagyváltósúlyú bajnoki címét! 
A vesztes Galloway mindössze tíznapos felkészülési idejére hivatkozott, és arra kérte Misit, hogy adjon neki egy visszavágót, amire ő rendesen felkészülhet, mivel szerinte így le tudná győzni őt. 
A mérkőzés képe alapján megjegyezhetjük: másodszor jó eséllyel szállna ringbe Misi ellen. 
Az ország másik végében ezzel egy időben Nagy János elvarrta a szálakat, tavalyi furcsa győzelme után szombat éjjel egyértelműen verte az argentin Julio Pablo Chacónt. Tavalyi mérkőzésükhöz képest mindkét sportoló kiváló formában lépett a ringbe, és végig szikrázott közöttük a levegő. Jani fantasztikusan és taktikusan kezdte a csatát. Okosan gyűjtögette a pontokat, az első hat menetből csak a harmadikat nem nyerte meg. A meccs második fele viszont egyértelműen a dél-amerikai klasszisé volt. Jani csupán a nyolcadik menetben dominált. Volt olyan menet, amelyik rendkívül szoros volt - de négy menetet tisztán Chacón nyert. Jani okosan vészelte át a nehéz pillanatokat és az argentin harcos hatalmas bombáit. Bár az akciók nagy részét Chacón kezdeményezte, rendszeresen Nagyé volt az utolsó szó, és nagyon pontos, kemény kombinációkkal zárta le az összecsapásokat. A végeredmény: Nagy „Csonttörő” János egyhangú pontozással (116-113, 116-115 és 115-113 arányban) nyerte el az IBC nagypehelysúlyú világbajnoki címét. Egyértelműen, megérdemelten és vitathatatlanul. Az eredményt Chacón is elismerte. Ezzel Nagy János bebizonyította, hogy valóban súlycsoportja világelitjébe tartozik, és bátran mérkőzhet a jövőben a legnagyobbakkal is. 
Vasárnap hajnalban összecsapott a vitathatatlan bokszzseni, Roy 
Jones két legyőzője, Tarver és Johnson. A mérkőzesen eldőlt: Glen Johnson a félnehézsúly új királya, miután megosztott pontozással legyőzte Antonio Tarvert. 
A mérkőzés végig izgalmas, fordulatos küzdelmet hozva nem okozott csalódást a Los Angeles-i Staples Center közönségének és a tévénézők millióinak. Johnson önmagához híven agresszíven kezdett, de a harmadik menettől kezdve Tarver egyre többször talált gyors, tiszta kombinációkkal. Erre reagálva Johnson elkezdett keményen testre dolgozni, és az ötödik menetben néhány bombája is eltalálta Tarvert, aki azonban gond nélkül kihordta azokat lábon. A mérkőzés hirtelen más irányt vett, amikor a hatodik felvonásban Johnson bal szemöldöke felrepedt egy vétlen fejelés folytán, ennek hatására Tarver is rákapcsolt, és egészen a kilencedik menetig fölényben volt, főleg távolról, gyors és rövid kombinációkkal operálva. Az utolsó három menetre mindkét bunyós nagy hajrát nyitott, rengeteg ütésváltással. A pontozók sem tudtak egyhangúlag dönteni a győztest illetően, egyikük 116-112 arányban Tarvert, míg két kollégája egyaránt 115-113 arányban Johnsont látta jobbnak, így ő nevezheti magát a legjobb félnehézsúlyú bunyósnak. „A szívemmel, kemény munkával és elszántsággal nyertem meg a mérkőzést” - nyilatkozta az új világbajnok. A csalódott Tarver úgy érezte, hogy ő nyert, és mindenképpen szeretne egy visszavágót. A mérkőzés magyar vonatkozása, hogy egyre inkább érik egy Johnson-Erdei-mérkőzés, ahol címegyesítésre is sor kerülhet.