Vissza a tartalomjegyzékhez

Tihanyi Péter
Ma már tudom, mit jelent olimpiát nyerni

Nagy Tímea megszerezte a magyar csapat első aranyérmét, amely egyben az olimpiák történetének százötvenedik magyar aranyérme is. A kétgyermekes családanya szenzációs vívással utasította maga mögé a világ legjobb párbajtőrvívónőit.


A győzelem utáni első pillanatok. Nagy Tímea a szurkolók vállán Fotó: Reuters

- Kedves Nagy Tímea! Fantasztikus volt! Gratulálok! Milyen élmény címvédőként másodszor is győzni?
- Felemelő érzés a magyar szurkolók, sportolók szeretete és a sok otthonról kapott SMS-gratuláció. Hatalmas boldogság, de felelősség is, hogy tudom, hány ember drukkolt nekem szerte a világon. Remélem, örömet okozhattam nekik. Most nagyobb az örömöm, mint Sydneyben. Illetve nagyobbak az utóhatásai. Ma már tudom, mit jelent olimpiát nyerni. De mindez az élmény majd akkor ülepedik és akkor nemesedik igazi, erőt adó értékké bennem, ha majd otthon leszek. 
- A győzelem után azt nyilatkozta, hogy Flessel az igazi világklasszis, nem ön. Ezt miért mondta, hogy értette?
- Ezzel köszöntem meg, hogy általa lehettem bajnok. Mellesleg valóban úgy gondolom, hogy legtöbbször egy-egy meccs alapján eldönthetetlen, hogy ki a legjobb. 
- Melyik volt az a pillanat, mikor biztosan tudta, hogy győzni fog.
- Én eleve úgy utaztam ki, hogy olimpiai bajnok leszek. De abszolút biztosan akkor éreztem, mikor 10:8-nál egyszer csak átvettem az irányítást. Abban a pillanatban kellett magamra parancsolnom, nehogy a biztos győzelem érzése miatt kiengedjek, és hibázzak egy nagyot. 
- Mit parancsolt magára?
- Azt mondtam: „A páston vagy, és még igenis asszó van, és minden tusra az utolsó idegszáladdal koncentrálnod kell! Hallod, Nagy Tímea?” Tudniillik a győzelem szele - mikor megérinti az embert, és ha az elhatalmasodik rajta - sok gubancot tud még csinálni. 
- Ön címvédőként is győzött, azaz másodszor is. Mi tartósítja, mi generálja önben a sikert? Mit tart életében a siker zálogának?
- Úgy gondolom, ahhoz, hogy egy sportoló meg tudjon nyerni több olimpiát vagy több világversenyt is, nemcsak fizikailag, de lelkileg, pszichésen és szellemileg is rendben kell lennie. Ez azt jelenti, hogy az életem többi területe is rendben van. Sokkal könnyebb nekimennem egy versenynek, hogy tudom: a két gyermekem és a férjem ugyanolyan szeretettel fognak várni akkor is, ha nem győzök. Otthon ugyanúgy el kell készítenem a reggelit a gyerkőcöknek, ha bajnok vagyok, mintha nem vagyok bajnok, és a férjemhez győztesként is és vesztesként is jó odabújni. Sanyinak is (a férj - szerk.) nagyon sokat köszönhetek. Az utolsó hetekben elég ingerlékeny voltam. Ő ilyenkor csendesebb és engedékenyebb volt, strapás lehetett neki, de úgy gondolom, megérte.
- Az, hogy két gyermek édesanyja is, fizikailag nem tette nehezebbé a versenyt?
- Legtöbben azt gondolják, hogy terhes és nehéz lehet így versenyezni. Ez részben igaz. De az is igaz, hogy több erőt, biztonságot és frissességet kapok vissza, mint amennyit ők, úgymond, elvesznek tőlem. 
- A páston állva, vívás közben a fenti mondatát hogyan fordítaná le?
- Úgy, hogy sokszor meg merek tenni olyan meredekebb dolgokat, amiket mások kevésbé mernek megtenni. Legfeljebb nem jön be az akció. Na, és akkor mi van, a családom ugyanúgy fog várni és szeretni. Sokan kérdezték a döntőbe jutásnál, hogy hogy mertem elereszteni 14:14-nél az ütéslest. Úgy, hogy ezt véltem akkor a legtutibb ötletnek a sikerhez. Amiben persze volt rizikó. De ha tegyük fel nem jön be, én akkor is megtettem mindent, és a gyerekeim akkor is haza várnak. Elindítottam az akciót. És bejött. 
- Célok, tervek, a jövő?
- Egyelőre csak a pénteki csapatversenyre tudok gondolni és koncentrálni. A csapatverseny sikere még befolyásolhatja a terveimet. 
Egy biztos, gyermekeimet ugyanolyan színvonalon szeretném emberré nevelni, mint amilyen színvonalon sportolok.