Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 34. szám, 2004. augusztus 19

Belpolitika

Munkatársunktól
A változás kényszere

Csak a zűrzavar és a káosz volt biztos lapzártánkkor a kormány átalakulásával kapcsolatban. A miniszterelnök részvételével nemhivatalosan tanácskozó szocialista és szabaddemokrata politikusok koalíciós egyeztetéséről kiszivárgó kedd esti hírek szerint még az sem biztos, hogy lesz egyáltalán kormányátalakítás, vagy esetleg csak minimális. 


Vizin Balázs
Reszkessetek, bliccelők

Több mint tizenötezer fizetési felszólítást küldtek ki az elmúlt napokban a parkolási díjat nem fizető autósoknak. Aki nem fizet, bíróságon próbálhat érvényt szerezni az igazának, ám ez az esetek többségében nem szokott sikerülni. A parkolótársaságok elszántak, nem fizetés esetén jelzálogbejegyzésre és árverezésre is sor kerülhet. A zsákmány az adós autója vagy rosszabb esetben ingatlana is lehet. 


Szobota Zoltán
Eörsi: ez már nem az a párt

Wekler Ferenc szabaddemokrata politikus, a parlament alelnöke közel háromszáz milliós, vissza nem térítendő állami támogatást szerzett szőlőültetvényeihez. Az SZDSZ ügyvivő testülete szerint a közjogi méltóság „élt és nem visszaélt” a pozíciójából fakadó lehetőséggel, és „körültekintésre” szólította fel Weklert. A hír hallatán Eörsi István író, az SZDSZ Országos Tanácsának tagja, a párt egyik alapítója kilépett a szövetségből. A Heteknek döntése körülményeit tárta fel.


Sebestyén István
Elnök asszony, mondjon le

Tovább dúl a harc az MDF-en belül. A hétvégén a Lezsák Sándor nevével fémjelzett, belső ellenzékként emlegetett Lakitelek munkacsoport lemondásra szólította fel Dávid Ibolyát, mivel szerintük a párt rossz irányba halad a „Fidesz sértegetésével” és a „balra történő nyitással”. A pártelnökhöz hű fórumosok szerint viszont egyszerűen arról van szó, hogy a lakitelkiek saját egzisztenciájukat kívánják bebiztosítani a nagyobbik ellenzéki párttal való szoros együttműködés által.


Életmód

Makki Marie-Rose
Bevállalós férfiak

Sokgyerekes családot vinni nem könnyű kihívás manapság egy férfinak. A túlnyomó többség nem is nagyon tudja előre, mire vállalkozik, de a feladatteljesítés közben van lehetősége felnőni a helyzethez. S bármennyire furcsa: nem családszerető maffiafőnökként válik képessé rá, hanem tisztességes és aránylag hétköznapi eszközökkel látja el apai teendőit. Jó esetben persze. Mert sokan meg, úgy tűnik, túlvállalják magukat, és belefáradnak a családfenntartás terheibe. Ezúttal olyan, negyven év körüli apákat kérdeztünk felszínen maradási technikájukról, akik láthatóan elégedettek a sorsukkal, akik a családos létet nem kifosztottakként, hanem a sors kegyeltjeiként élik meg. 


Fókusz

Hetek-összeállítás
Az uborkaszezon elmaradt

A várttal ellentétben a vakációs időszakban is meglehetősen heves mozgolódás volt észlelhető a hazai belpolitikában. Kinek győzelem, kinek kudarc, helycserék, lemondások és lemondatások. Az alábbiakban rövid áttekintést adunk az idei nyár lényegesebb eseményeiről. 


Mérő Miklós
A játékoknak folytatódniuk kell

Tömegeket érintő terrortámadásoktól tartanak az ünnepi ruhába öltözött görög fővárosban. A XVIII. Nyári Olimpiai Játékok péntek esti, színpompás műsorral tarkított megnyitó ünnepségén 72 ezer fizető néző, meghívott vendég és újságíró, 10 ezer 500 sportoló és az arénában rendezett műsor közel 8 ezer szereplője vett részt. Merényletektől dús jelenünkben mindenki tudta, hogy a tömegmészárlásnak „legalkalmasabb” színhelye és ideje Athénban ez a péntek este lett volna. Így a görög biztonsági szervek 70 ezer rendőrt és biztonsági embert vezényeltek az olimpiai stadionba és környékére. Nem túlzás, ha azt mondjuk, minden nézőre jutott egy rá vigyázó fegyveres. A megnyitó békében zajlott le, de a játékok a hónap végéig tartanak. Így a terrorveszély sem múlt el. A biztonságiak tízezrei tehát most is éberen vigyázzák a rendet Athénben.


Lukács Ibolya Anna
Lehangoló lemondás

Házasságtörés miatt már számos amerikai politikusnak kellett a nyilvánosság előtt vezekelnie, most először történt meg azonban, hogy a hűtlenség egy homoszexuális kapcsolat miatt lepleződött le. A héten lemondott New Jersey-i kormányzói tisztségéről a demokrata párti James McGreevey, miután bevallotta, hogy homoszexuális viszonyba keveredett egyik vezető beosztásban dolgozó munkatársával. Korábbi tanácsadója, Golan Cipel most azzal fenyegetőzik, hogy szexuális zaklatásért beperli a volt kormányzót, aki amúgy nős, és két gyermek apja. A botrány újabb lendületet adhat a homoszexuális házasság engedélyezése és a nemrég a szenátus előtt megbukott, a hagyományos házasságot pártoló republikánus alkotmánykiegészítési javaslat körül folyó vitának, amely az elnökválasztási kampány egyik vezető témája.


Gazdaság

Szabó Anikó
Jorgos újra itt jár

Csődöt jelentett az Eurotours három utazási irodája csütörtökön, a társaságokat a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatala hivatalból törölte. A külföldön tartózkodó utasok hazaszállításáról a QBE Atlasz Biztosító Rt. gondoskodik. Azok az utasok, akik még nem utaztak el, de befizették az utazásuk részvételi díját vagy a foglalót, kártérítési igényükkel szintén a QBE Atlasz Biztosító Rt.-hez fordulhatnak. Horváth Péter, az Atlasz Biztosító Rt. utazási ágazatának értékesítési igazgatója elmondta: mintegy ezer utas rekedt külföldön az Eurotoursszal, elsősorban Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban és Horvátországban. A Hetek munkatársát egy hajszál választotta el, hogy közéjük tartozzon. 


Nagy Liliána
Enged a jegybank

A várakozásoknak megfelelően kamatot csökkentett a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a 11 százalékos alapkamat hírét pozitívan reagálta le a piac. Járai Zsigmond jegybankelnök további csökkentést helyezett kilátásba abban az esetben, ha javulnak az egyensúlyi mutatók, és ezt megfelelően respektálja a piac - ellenkező esetben azonban emelkedhet is az alapkamat. 


Martin Melisko
Perpatvar a Hyundai körül

Bonyodalmakkal terhelt a Hyundai szlovákiai beruházása. Meglehetősen gyorsan lecsillapodott a dél-koreai nagy befektetéssel kapcsolatos eufória, ugyanis az eddigi ellenzéki támadások után újabb, eddig le nem győzött akadályokba ütközött a Hyundai/Kia autógyár építése Zsolna térségében. A gond a gyárnak szánt földterületek felvásárlásával kapcsolatos; a tulajdonosokkal zajló fölvásárlási viták miatt az is felmerült, hogy máshol építenek gyárat a dél-koreaiak. 


Major Nóra
TESZnek az egészségünkért

Újabb remény a hazai „betegségügy” felszámolására. Az egészségügy modernizációs programjának egyik alapkövéről, a Térségi Egészségszervező Szolgálatok (TESZ) felállításáról szól az a törvényjavaslat, amelyet az elmúlt napokban ismertetett Kökény Mihály miniszter. A szaktárca szakértői úgy látják, hogy az egészségügy rendbetételét az úgynevezett ellátásszervező rendszer kiépítése indíthatja el. Ennek lényege, hogy az orvosok és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közé egy harmadik szereplő, az ellátásszervező lép, remélve, hogy ezáltal hatékonyabb lesz a betegek koordinálása. Az egészségügyi reform kormánybiztosához közeli információink szerint nem megalapozottak azok a félelmek, melyek szerint ebben a rendszerben sérülhetnek a betegjogok, mivel számos jogi és pénzügyi garancia van arra vonatkozóan, hogy az ellátási procedúra során valóban a páciens maradjon a középpontban, és ne az államilag finanszírozott fejkvóták eltüntetése.


Háttér

Peremiczky Szilvia
A kínos ügy

A világban népirtás zajlik, immár évek óta, de most ért a zenitjére. Nem, nem a számtalan fórumon elítélt és nem létező izraeli tömegmészárlásokról - terroristafészkek lerombolásáról, terroristák megöléséről - van szó, hanem a dzsanzsavíd milíciák által elkövetett rémtettekről. Azaz a szudáni keresztény, animista és most már muzulmán feketék elleni ház- és falurombolásokról, nők elleni erőszakról, emberek megkínzásáról, elevenen megégetéséről, tömeges legyilkolásáról. Vagyis a szudáni tömegmészárlásról, etnikai tisztogatásról, genocídiumról.


Tóth Ágnes
Tabletta: a végleges megoldás?

A francia jobboldali kormány intézkedése nyomán augusztus eleje óta Franciaországban is lehetővé vált az úgynevezett abortuszpirula kórházon kívüli alkalmazása. A sokat vitatott gyógyszer révén elkerülhető a műtéti beavatkozás annak minden kockázatával együtt, és orvosi felügyelet mellett akár otthon is elvégezhető a leegyszerűsített magzatelhajtás. A korábban RU 486, jelenleg Mifegyne néven ismert szer a nyolcvanas évek óta ismert francia találmány, amelynek révén legkésőbb három napon belül „letudható” a nem kívánt terhesség egy menstruációhoz hasonló folyamat kiváltásával. Bár a teljes abortusztilalmat nyilvánvalóan értelmetlen dolog ráerőltetni a materialista társadalmakra, bizonyos fokú korlátozás már csak a „szabad választást” feltételező tájékozottság hiánya miatt is indokoltnak látszik. 


Hit és értékek

Benke László
A mariológia szétválaszt

„Mária mennybevételének ezt az ünnepét életem egyik legszebb emlékeként őrzöm meg szívemben” - vallotta II. János Pál 1983 augusztusában, első lourdes-i utazása búcsújának pillanatában. Az ismétlést ezúttal nemcsak a nosztalgia, hanem egy jelentős évforduló is indokolttá tette: IX. Piusz pápa éppen 150 éve nyilvánította „isteni kinyilatkoztatásnak” Mária „szeplőtelen fogantatását”. Mostani zarándokútjával pedig az egyházfő azon a helyen nyitotta meg az évfordulós ünnepségeket, ahol az 1858-as Mária-jelenések először erősítették meg az alig négy évvel korábban kihirdetett hittételt. 


Hetek-összeállítás
Keresztelő János barlangjára bukkantak

Egy feltételezhetően Keresztelő János által is használt barlang felfedezését jelentették be hétfőn brit és amerikai régészek. A kutatók a Haarec című izraeli lap beszámolója szerint Júdea dombjai között, a Cuba nevű kibucban akadtak rá az eddigi legrégebbi, keresztelésre használt helyszínre. A három év alatt kiásott 26 méter hosszú, 4 méter széles és 5 méter magas barlangban nagy mennyiségű víz tárolására alkalmas ciszternákat találtak, amelyek alkalmasak lehettek a bemerítésre. A barlang feltárói szerint a helyszín kapcsot képez a hagyományos zsidó megtisztulási fürdés és a keresztény bemerítés között. A barlang falán ugyanis a bizánci korszakból származó, Keresztelő János történetére utaló rajzokat találtak, melyek közül az egyik őt magát mutatja állati bőr viseletben, egy másik pedig a kivégzését ábrázolja.


Interjú

Tihanyi Péter
Presser Gábor a konyhában

Sorra tűnnek el a régi, hangulatos, békebeli piacok, pedig én a kofánál még ma is egyenként válogatom a hagymát, a krumplit, az uborkát. És ahol ezt nem engedik, ott nem is vásárolok. 


Tihanyi Péter
Láng György vendéglős 80 éves

Bill Clinton, az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke így méltatta Láng Györgyöt: „Az ön amerikai életútja valóban egyedülálló. Gyötrelmes tragédiákon jutott el a győzelemig. És mindvégig épen megőrizte életszeretetét, valamint azt a képességét, hogy örömet szerezzen másoknak.”


Tihanyi Péter
Estebéd Bessenyei Ferenccel

Bessenyei lajosmizsei tanyaszomszédjánál, Tóth Rozália festőművésznőnél vagyunk. A menü Feri bácsi kedvence, csirkepaprikás nokedlivel, uborkasalátával. A csirkét kézzel eszi, csak a nokedlihez használ fakanalat. Békebeli a hangulat.


Külpolitika

Busa Viola
Mecsetből fegyverraktár

Az utóbbi hetekben kiújultak a harcok Nedzsef városában a lázadó Muktada asz-Szadr milíciája és az iraki, illetve amerikai katonai erők között. A politikai és szellemi babérokra egyaránt áhítozó fiatal imám az elemzők szerint igen ravasz taktikusnak bizonyult: mozgalmával nemcsak az Amerika-ellenes hangulatot sikerül fokoznia, hanem a még törékenynek bizonyuló iraki ideiglenes kormány tekintélyét is aláássa.


Hetek-összeállítás
Komor hírnév Mezőcsánnak

Édesapja mezőcsáni sírjához látogatott Gerhard Schröder német kancellár. Az esemény megfelelő alkalom volt arra, hogy „kivikszolják a falut”- írta a német sajtó a kancellár romániai útjáról. A látogatásra a falu három éve készült - azóta, amióta a kancellár nővére rájött, hogy apjuk Romániában van eltemetve, mert ott esett el a második világháború során. 


Eperjesi Ildikó
Közeledés Amerikához

Talán nem áll messze a valóságtól az az elemző, aki szerint fordulatot hozhat az unió történetében az új Európai Bizottság személyi összetétele. Előretörtek ugyanis az atlantisták (értsd: Amerika barátai) és a szabadpiac hívei, főleg ami a leginkább fajsúlyos gazdasági tárcákat illeti. Barroso leendő bizottsági elnök ugyanakkor a tárcák elosztásakor nem engedett túl nagy teret és beleszólást a „nagyoknak”, minek következtében jelentősen gyengült a francia-német tengely. Azt azonban aligha várhatjuk, hogy az unió szekrénybe zárja a szociális piacgazdaságot, ami leginkább veszélyezteti versenyképességét fő riválisaival szemben - írja elemzésében az International Herald Tribune. 


Széchey Noémi
Tarolt a Charlie

Az Egyesült Államok modernkori történetének második legpusztítóbb hurrikánja söpört végig Floridán az elmúlt hétvégén. A Charlie névre keresztelt hurrikán 19 halálos áldozatot és mintegy 11 milliárd dollárnyi kárt hagyott maga után. A vártnál nagyobb pusztítás egyik oka, hogy a lakosság nem készült fel arra, hogy a szélvihar nem a meteorológusok által „kijelölt” útvonalon és sebességgel fog közlekedni.


Riport

Somorjai László
Felebarátok a Mária utcából

A fővárosi Mária utca 21. lakói úgy érzik, hogy a jezsuita rend mihamarabb ki akarja őket „söpörni” a lakhelyükről. A jezsuiták úgy vélik, a lakók érdekében járnak el, amikor sürgetik a gáz- és villamosenergia-szolgáltatás azonnali beszüntetését, mondván: az épület életveszélyes. Az ingatlanról egyébként is kiderült, hogy „elfelejtették” államosítani, így a katolikus egyház tulajdonában maradt építése óta. A lakók szerint azonban a jezsuiták csak ürügyet keresnek a kilakoltatásra. 


Sport

Hetek-összeállítás
Athén első magyar hőse

„Ahhoz, hogy egy sportoló meg tudjon nyerni több olimpiát vagy több világversenyt is, nemcsak fizikailag, de lelkileg, pszichésen és szellemileg is rendben kell hogy legyen. Ez azt jelenti, hogy az életem többi területe is rendben van. Sokkal könnyebb nekimennem egy versenynek, hogy tudom azt, a két gyermekem és a férjem ugyanolyan szeretettel fognak várni akkor is, ha nem győzök. Otthon ugyanúgy el kell készítenem a reggelit a gyerkőcöknek, ha bajnok vagyok, mintha nem vagyok bajnok, és a férjemhez győztesként is és vesztesként is jó odabújni” - mondta el lapunknak Nagy Tímea, az athéni olimpia első magyar aranyérmese egyéni győzelme után, de még a pénteki csapatverseny előtt. Tímea elárulta azt is, eleve úgy utazott ki az olimpiára, hogy győzni fog, de ezt biztosan csak akkor érezte, amikor a döntőben 10:8-nál egyszer csak átvette az irányítást. „Abban a pillanatban kellett magamra parancsolnom, nehogy a biztos győzelem érzése miatt kiengedjek, és hibázzak egy nagyot. Azt mondtam: a páston vagy, és még igenis asszó van, és minden tusra az utolsó idegszáladdal koncentrálnod kell! Tudniillik a győzelem szele mikor megérinti az embert - és ha az elhatalmasodik rajta - sok gubancot tud még csinálni.” (interjúnk Nagy Tímeával, valamint további cikkeink a olvashatók)


Morvay Péter
Premier Albionban

Miért igyekeznek a világ legjobb futballistái és legnevesebb edzői azon, hogy az angol bajnokságban bizonyíthassák tehetségüket? A választ legtömörebben egy „félkülföldi”, a walesi születésű, de régóta Angliában játszó Robbie Savage fogalmazta meg a FourFourTwo című szaklapban: „Most van a legnagyszerűbb időszak játékosoknak és szurkolóknak egyaránt.” A példátlan népszerűséghez nélkülözhetetlen, de nem elegendő a húsz csapat mintegy ötszáz igazolt játékosának kiváló teljesítménye. Íme néhány további szempont - a teljesség igénye nélkül.


Lukács András
Dopping életre-halálra

Hicks harminc kilométer után kapta az első adag sztrichnint, majd néhány kilométerrel később hirtelen elgyengült, elszürkült, és le kellett feküdnie. Lucas válasza a krízishelyzetre egy következő adag sztrichnin, egy kis brandy és két nyers tojás volt. Hicks kicsit megélénkült, a beszámolók szerint szinte gépiesen kezdett el szaladni, a szeme fakóvá vált, az arca és a bőre még szürkébb lett, a térde pedig bemerevedett. 


Tihanyi Péter
Ma már tudom, mit jelent olimpiát nyerni

Nagy Tímea megszerezte a magyar csapat első aranyérmét, amely egyben az olimpiák történetének százötvenedik magyar aranyérme is. A kétgyermekes családanya szenzációs vívással utasította maga mögé a világ legjobb párbajtőrvívónőit.


Lugosi Zoltán
Az olimpiai eszme megtiprása

Több százezren vannak azok, akik nemcsak az athéni olimpiai játékok ideje alatt, hanem már az azt megelőző években is azon igyekeztek, hogy ezekben a hetekben csak a sportról szóljon az idei ötkarikás játék. Ám legnagyobb igyekezetük ellenére a huszonnyolcadik nyári olimpiának is megvannak az árnyoldalai.


Szabadidő

Benke Zsuzsanna
Tanévkezdés

Idén is tetemes összegek kifizetésével nézhetnek szembe a tanévkezdő gyermekek szülei, és bár az állami támogatások a tavalyihoz képest növekedtek, az iskolakezdés minimális költségeinek felét sem teszik ki.


Pálfy Gyula
Héják és galambok

A Tizenhárom nap és Az ítélet eladó két videofilm a tartalmasabb fajtából. Izgalmas, színfalak mögötti, jellemzően amerikai érdekvédő játszmákról van szó. Az előbbi a hidegháború legforróbb napjait eleveníti fel, az 1962-es kubai rakétaválságot, amikor a két szuperhatalom, s velük az emberiség, pengeélen táncolva kerülte el a harmadik világháborút; az utóbbi bírósági film, a még újat hozó fajtából.


Új Sybase szoftverek

A Sybase Magyarország Kft. megkezdte azoknak a vállalati rendszerekhez kapcsolódó szoftver-megoldásainak forgalmazását, amelyek az intelligens mobiltelefonokat és palmtopokat - tenyérszámítógépeket - szolgálják ki. A Sybase segítségével a vállalatok hatékonyan tudják bekapcsolni a cégkommunikációba az üzleti úton lévő munkatársaikat, akik így hozzáférhetnek a leveleikhez, elérhetik a munkájukhoz szükséges vállalati rendszereket, ellenőrizhetik az elszámolásaikat, vagy kaphatnak a főnöküktől új feladatokat. Ugyanakkor a Sybase szoftverek segítségével egy diszpécserközpontból egyszerre akár több száz ügynök munkája is figyelhető. Ellenőrizhető, hogy milyen állapotban van a felhasználók gépének akkumulátora, észrevehető, sőt törölhető az idegen szoftver a munkatársak palmtopjáról. A parányi munkaeszköz elvesztése esetén a központból lehetséges a benne lévő titkos adatok azonnali törlése. (P. R.)


Színes

Bin Ladenként mutatkozott be, mégsem lett gyanús

Bin Ladennek álcázva és ismeretlen eredetű csomagok szana-szerte hagyásával sem keltett gyanút az ötkarikás játékok VIP-szektorában a Sunday Mirror című lap inkognitóba bújt munkatársa, Bob Graham. A vállalkozó szellemű újságíró az athéni olimpia biztonsági rendszerét szerette volna tesztelni. Az eredmény lesújtónak bizonyult, a sajtós a tapasztaltak alapján állítja: az olimpia biztonsági rendszere a terrorcselekmények szempontjából ideális terep. A riporter három különböző versenyhelyszínen helyezett el ismeretlen eredetű csomagokat, ám ez senkinek sem szúrt szemet, csakúgy, mint Graham Robert bin Laden és Michael Mouse névre kiállított belépőkártyája, amellyel a pénteki megnyitóünnepségen a VIP-szektor közelébe férkőzött a szemfüles zsurnaliszta. 


DUMA PLÁZA

Mondtam az anyósomnak, hogy az én házam az ő háza is. Erre azt mondta: tűnés az otthonomból! (Joan Rivers)


Barbie baba elnöki babérokra tör?

Volt már ügyeletes diszkókirálynő, csinoska, sőt diák, anyuka és üzletasszony is a nem túl sok sütnivalóval rendelkező széplány. Ám a kortalan babahölgy úgy döntött: ezúttal felrúgja a tőle megszokott, hagyományos kereteket, és meg sem áll az USA elnöki székéig. 


Disney evangéliuma

„A családi szórakoztatás ikonjává vált Disney rajzfilmstúdió egyetlen vidámparkjában sincs templom, filmjeiben nem jelenik meg a vallásosság” - derült ki Mark Pinsky amerikai újságíró nemrég bemutatott Disney evangéliuma című könyvéből, aki Mickey Mouse, Donald kacsa, Pluto és Bambi alkotójáról írt kötetében mögöttes tartalmakat fedezett fel. Az egyébként leginkább családközpontúnak tartott stúdiót most különös aspektusból vizsgálta Pinsky, ugyanis a Disney-filmekben nagyon ritkán említik Istent, és az a kevés vallásos szereplő is gonosz, aki egyáltalán szerepel bennük.


Tigris diétán

Dél-Spanyolországban megszületett a világon fellelhető mintegy húsz kékszemű és csík nélküli fehértigris egyike. Az „Artico” nevet viselő fiatal hím tigris hófehér bundája és a csíkok hiánya genetikai anomália következménye. Ugyanígy a gyenge gyomor is, melyet állandó joghurtdiétával próbálnak rendbe hozni.


A Terminátor cipésze nem vakációzik

A híres-neves itáliai cipész, Silvano Lattanzi azért mondta vissza nyári vakációját, hogy időben sikerüljön eleget tenni egy hirtelen érkezett megbízásnak. A cipőfenomén szerdán faxon keresztül értesült arról, hogy California kormányzója, azaz a korábbi Terminátor, Arnold Schwarzenegger új lábbelire vágyik, ráadásul rögtön kettőre.


Mi van a képen?

1. A hatóságok szigorúan büntetik azt, aki nem fizeti a 600 forintos parkolási díjat. 2. LOP STOP: Demszky világraszóló, forradalmi ötlete a közbiztonság javítására. 3. Újfajta féregvírus pusztít Európában: a winchester tönkretétele után a tulajdonos autóját a szemközti útjelző táblához láncolja