Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Elnök asszony, mondjon le

Tovább dúl a harc az MDF-en belül. A hétvégén a Lezsák Sándor nevével fémjelzett, belső ellenzékként emlegetett Lakitelek munkacsoport lemondásra szólította fel Dávid Ibolyát, mivel szerintük a párt rossz irányba halad a „Fidesz sértegetésével” és a „balra történő nyitással”. A pártelnökhöz hű fórumosok szerint viszont egyszerűen arról van szó, hogy a lakitelkiek saját egzisztenciájukat kívánják bebiztosítani a nagyobbik ellenzéki párttal való szoros együttműködés által.


Dávid Ibolya sportversenyen. Leváltását is megússza? Fotó: MTI

„Elnök asszony, mondjon le! Engedjen utat az MDF megújításában azoknak, akik a lakitelki alapítás és az Antall József-i folytatás szellemében képesek lesznek méltó módon alakítani a párt politikáját, programját, szervezeti működtetését” - áll a Lakitelek munkacsoport hétvégi, dabasi összejövetelén elfogadott dokumentumában. Lezsák Sándor mindehhez hozzáfűzte: az elnök asszonynak célszerű lenne változtatnia a Fidesz sértegetésének gyakorlatán, „szeszélyes politizálásán”, valamint felülbírálni megosztó vezetői stílusát.
Az MDF 23 fős parlamenti frakciójából 13 képviselő részvételével június végén megalakult Lakitelek munkacsoport szóvivője, Font Sándor a Hetek megkeresésére elmondta: „Úgy véljük, a Fidesz szapulása, korrupcióval történő vádlása, illetve a legfőbb ideológiai ellenlábas, az MSZP felé történő nyitás helyett az MDF-nek a nemzeti-keresztény értékrendet kellene határozottabban felvállalni.” Azzal kapcsolatban, hogy ez az értékrend a gyakorlatban mit takar, Font kifejtette: „Elsősorban a történelmi keresztény egyházakhoz fűződő hagyományos, generációs kapcsolatok ápolását, a vidéki emberek problémáinak felvállalását, a család védelmét, illetve a társadalmi szolidaritást.” Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy az MDF a Fidesz kebelén könnyen „feloldódhat”, Font elmondta: a 2002-es választások során a két párt együttműködése nyomán a Fórum jelentősen megerősödött, a korábbi 16 fős frakció 24 fősre nőtt. Hozzátette: önálló, de a Fidesszel szorosan együttműködő MDF-ben gondolkodnak. 
Font arról is beszélt, hogy szerintük Dávid Ibolya az értékorientált MDF-et egy sikerorientált médiapárttá alakítja, sőt, mivel az az érdeke, hogy a Fidesz ne nyerhesse meg egyedül a választásokat, stratégiailag azonos platformra került a kormánypártokkal. Azzal kapcsolatban, hogy a szeptember 25-ei tisztújításra készülve 18 megyében és a fővárosban is a sikeres EP-választás nyomán megerősödött Dávid Ibolyát jelölték meg elnöknek, Font hangsúlyozta, hogy nem volt idejük a tagsággal megismertetni álláspontjukat, ezért alternatív elnökjelöltet sem állítottak. Hozzátette: egyelőre nem tisztázott, hogy jogszerű-e a tisztújító közgyűlés szeptember 25-ére történt összehívása.
Egyes MDF-en belüli vélemények szerint a lakitelkiek tulajdonképpen saját pozíciójukat féltik, hiszen a választásokon való önálló indulással - még ha a párt el is éri az öt százalékos küszöböt - jelentősen csökkenne a frakció létszáma. Ezért inkább egy együttműködési megállapodásban biztosítanák be saját jövőjüket, a Fidesz pedig támogatja is őket ebben - szól a magyarázat. A Fidesz keze nyomát többen is felfedezni vélik a történtekben. Emlékeztetnek arra, hogy annak idején a KDNP-t és a kisgazdákat is hasonló módszerekkel, egyes képviselők „kiemelésével” és belső ellentétek szításával „szalámizta” fel a Fidesz. Hozzáteszik: az előző kabinet idején az MDF-es Demeter Ervin és Manninger Jenő is a Fideszbe igazolt - később az előbbi titkosszolgálati miniszter, a másik közlekedési államtitkár lett; az ő példájukat követte Hende Csaba, aki miután a választásokat követően Orbán Viktor felkérésére elvállalta a polgári körök koordinálását, a közelmúltban átlépett a Fideszbe. 
„A pártvezetés és a választmány az EP-választást megelőzően alakította ki a később sikeresnek bizonyult stratégiáját, miszerint az MDF önállóan kíván indulni, megfelelő távolságra a Fidesztől. Az, hogy a lakitelkiek már most szeretnének megegyezni a nagyobbik ellenzéki párttal, azt gondolom, az érintett 13 ember megélhetésével áll összefüggésben” - nyilatkozta lapunknak Katona Kálmán elnökségi tag. Hozzátette: nincs kizárva, hogy együttműködnek majd a Fidesszel, de ezt közvetlenül a választások előtt kell eldönteni, „két választás közötti ellenzéki pártok nem szoktak kézenfogva járni”. Szerinte a belső ellenzék szembe menetel a párttagság akaratával is, hiszen a tisztújítás során egy kivételével minden megyében Dávid Ibolyát jelölték elnöknek, Fontot és Lezsákot pedig saját megyéjükben még elnökségi tagnak sem javasolták. „Felméréseink szerint az MDF-szavazók kétharmada és a Fidesz-szavazóknak is több mint fele úgy gondolja, hogy a választásokon jobb eredményt tud elérni két külön induló jobboldali párt” - utalt a „kettő több, mint az egy” nézetre Katona, aki hozzáfűzte: „Nem értek egyet Orbán Viktornak azzal a kijelentésével, hogy csak egy nagy pártra lenne szükség a jobb oldalon, mert így hatékonyabb lenne a kormányzás. Igazi demokrata nem mond ilyet, akkor sem, ha a demokrácia költséges, fárasztó, sok egyeztetéssel járó intézmény.”