Vissza a tartalomjegyzékhez


Első őssejtbank Magyarországon

Az egészségügyi tárca kezdeményezése nyomán megalakult az első őssejtbank Magyarországon - egyelőre kísérleti jelleggel. Ha beválik, az intézmény egy év múlva megkezdheti hivatalos működését.

Az Országos Gyógyintézeti Központban csontvelőátültetés céljára megindított köldökvérbank program a Széchenyi Terv 
keretében nyert finanszírozást. A program elindításáról a héten tartottak sajtótájékoztatót, amelyen kiderült: a következő hónapokban mintegy száz újszülöttől vesznek le köldökzsinórvért önkéntes kismamák beleegyezésével. 
A levételek a megfelelő hazai intézményekben történnek - a köldökvérlevétel szakmai minimumfeltételeit ugyanis a szaktárca egyik tavalyi rendeletében rögzítette. A mintavételeket az Egészségügyi Tudományos Tanács határozata alapján most még csak kísérleti jelleggel végzik, azért, hogy Magyarországon is kialakítsák az őssejtek feldolgozásának és tárolásának gyakorlatát. A levett kísérleti mintákat ezért egy éven belül várhatóan megsemmisítik. 
A magyarországi intézmény közösségi vérbank lesz, tehát bárkit gyógyíthatnak majd az ott tárolt őssejtek felhasználásával. A bankban bárki tárolhatja gyermekének a köldökzsinórvérét, amit csontvelő-átültetés céljára használhatnak fel a későbbiekben. Saját, névre szóló tárolásra, meghatározatlan céllal - tehát pusztán azért, mert ki tudja, mikor jöhet jól a gyerek élete során a születéskor levett őssejt - egyelőre nem lesz lehetőség. Már csak azért sem, mert a tudomány mai állása szerint a saját őssejttel való gyógyítás - kivéve persze a vérképzőrendszer egyes betegségeit -, netán a saját „szervelőállítás” még jórészt hipotetikus, kísérleti stádiumban lévő eljárásnak számít. Kereszty Éva, az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetője szerint különben sem biztos, hogy az államnak aktívan kell a saját célú felhasználást rendezni, az viszont biztos, hogy a levett őssejteket sokan fel tudják használni. (M. R.)