Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 9. szám, 2004. február 27

Belpolitika

Szlazsánszky Ferenc
Rendszer és a gazdák

„Három forinton vitatkoznak a gazdák a kormánnyal” - összegzi a két hete tartó országos agrárdemonstrációk lényegét egy internetes újság. Három forinton? Valóban arról szól a történet, hogy három forinttal több vagy kevesebb legyen egy liter tej felvásárlási ára? Ezért fagyoskodik közel tízezer termelő napi nyolc órát az ország különböző útjain, teherautóikkal, munkagépeikkel lezárva a fél útpályát?  A demonstrálók ugyanakkor azzal is tisztában vannak: ha jelenlegi akciójuk sikerrel jár, az így vagy úgy tervezhető jövő csak május elsejéig, az ország uniós csatlakozásáig tart. Hogy azután mi lesz velük, arra jobb esetben is azt felelik: fogalmuk sincs.


Munkatársunktól
Politikai látványpékség

Olyan ez, mint egy brazil szappanopera. Heves kommunikációs háború. A Fidesz a bizonytalankodók, a kormányoldalról leszakadók felé nyitna, Medgyessy azonban lesöpörte a szándékot kevéssé realisztikus ötleteivel, bár a szocialisták úgy tettek, mintha elhinnék azokat. A közös listának nem a megvalósulás, hanem a közbeszéd tematizálása volt a célja.  A miniszterelnök tovább erősödött az MSZP-ben is, mígnem menesztésének felvetésével meg nem érkezett az „ellencsapás”.


Munkatársunktól
Fenyőlécet a miniszter pofájába

Miután Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője letesztelte Kövér Lászlón, a Fidesz választmányi elnökén, hogy elsőre, hiba nélkül ki tudja-e mondani az „útelágazás” szót, kezdetét vette a budapesti ARCvonal irodalmi kávézóban megrendezett polgári körös rendezvény. Kövér több ízben is reményét fejezte ki, hogy maguk között vannak, így a hallgatóság joggal remélhette: a nagy nyilvánosság elől elrejtett mannához jutnak majd. Tévedett. 


Életmód

Hunya Krisztina
Bugyuta maskarák

Február beköszöntével megérkezett a báli szezon, a maskarázások, bulik és nem utolsósorban a fánk evésének az ideje, így korunk emberének a szilveszter éji másnaposságból felocsúdva újabb lehetősége nyílik a féktelen mulatozásra. A hagyományos ivászatok mellett napjainkban nagy divatja lett a különféle ősi hagyományok felelevenítésének: még a városi óvodákban is gyakori rituálé a kiszebábu-égetés, és azt követően a tűz átugratása a gyerekekkel, miközben arra ösztönzik a kicsiket, kívánjanak valami jót. Az efféle „jópofa cirkuszok” eredeti jelentését csak kevesen ismerjük.


Szexünnep Rióban

A brazil karnevál, melyet az „emberi hús ünnepének” is neveznek, gyakran ütközik ellentmondásokba. Miközben például félmeztelen táncosok felvonulása zajlik, a teljes mezítelenség szigorúan tiltott. A riói karnevál mindig is az eksztázisról, a mámorról és az erotikáról szólt. A múlt hét végén lezajlott ünnepen egy híres tánccsoport a szamba népszerűsítése mellett a demonstrációt arra is felhasználta, hogy figyelmeztesse a résztvevőket a szexuális veszélyekre. Meglehetősen borzolta ezzel a kedélyeket, kiváltva a helyi klérus heves haragját is - nem maga a szexünnepi esemény, hanem sokkal inkább a karneválon teret kapó AIDS-ellenes kampány és óvszerreklám miatt. 


Fókusz

Lukács András
Megvádolt Izrael

A héten három napon keresztül a Palesztin Autonómia propagandaoffenzívájának volt a helyszíne a Hágai Nemzetközi Bíróság, amelyet az ENSZ-közgyűlés kilencven ország által támogatott indítványa alapján kértek fel véleménynyilvánításra az izraeli védelmi fal építésének jogosságáról. Az indítványról szóló határozatot nyolc ország - köztük Ausztrália és az Egyesült Államok - elutasította, hetvennégy ország tartózkodott vagy részt sem vett a szavazáson.


Morvay Péter, Jeruzsálem
Világkonferencia a Biblia és Izrael népszerűsítésére

A héten Ariel Saron izraeli miniszterelnök meghívására több mint hatszázan, köztük zsidó és keresztény egyházi vezetők, politikusok, légitársaságok vezetői és idegenforgalmi szakemberek érkeztek Jeruzsálembe egy nemzetközi turisztikai konferenciára. A tanácskozás helyszínétől és a résztvevők szálláshelyétől nem messze, néhány órával a megnyitó előtt palesztin terrortámadás ért egy autóbuszt, nyolc izraeli halálát okozva. 


Gazdaság

Kovács Klára
Leesik az állam

Egymással licitálva jelenti be a pénzügyi és a gazdasági tárca a vállalkozók és az alkalmazottak számára egyaránt előnyösnek tűnő elképzeléseket. Csillag István, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium első embere előadásában megpendítette az egykulcsos adórendszer bevezetését és a vállalkozók által régóta „szidott” iparűzési adó kiváltását is. Draskovics Tibor újdonsült pénzügyminiszter az olcsóbb állam híveként részletezte megtakarítási csomagját, mint mondta, a 185 milliárd forint megspórolásával elérhető a 4,6 százalékos államháztartási hiány. A jegybank azonban nem ért ezzel egyet, Járai Zsigmond elnök szerint nem elegendőek a kormány intézkedései, a deficit az idén nem csökken 5,3 százalék alá.  A piac ez utóbbi megállapítást díjazta leginkább, Járai állításai óta - lapzártánkig legalábbis - 260 forint/euró alá erősödött valutánk árfolyama.


Brigáncz Olivia
Marad nyerő a telek

Nem hoz újabb árrobbanást a májusi uniós csatlakozás - állítják az ingatlanpiaccal foglalkozó szakemberek. Az előrejelzések szerint az idén a használt lakások ára 6, míg az új építésű ingatlanoké akár 10 százalékkal is emelkedhet. A „nyerő” az idén is az építési telek lesz, a várakozások szerint akár 15 százalékkal is drágulhat. Az év első hónapjaiban még a tavalyi törvénymódosítások keltette bizonytalanság jellemző, jelentősen visszaesett a hitelt igénylők száma. Sajtóértesülések szerint márciustól tovább emelkednek a kamatok. 


Kalmár Erika
SAPARD-pályázatok

Gazdademonstrációk idején folytatjuk a kizárólag a vidék számára elérhető uniós pályázati pénzek feltételrendszerének ismertetését. Magyarország az idén összesen 740 millió euró támogatást kaphat, ebből 138 millió euró (kb. 37 milliárd forint) jut a mezőgazdaságnak ilyen forrásból. 


Kardos Anikó
Szárnyaló bankszektor

London és Moszkva kivételével valamennyi „tőzsdefővárosban” estek a részvényárfolyamok a héten. Elsősorban a technológiai szektor gyengélkedett, miután az AMD-t elemzői leminősítés, az Intelt pedig az adóhatóság vizsgálata sújtotta. Jól teljesítettek az európai bankok és biztosítók az ING kivételével, amely csak óvatosan optimista idei eredmény-előrejelzést publikált. Erősödött a dollár az euróval szemben, miután egészen az 1,3 USD/EUR szint közelébe süllyedt. A várakozásoknál magasabb inflációs adat a kamatemelés bekövetkeztét vetíti előre, ami már elég volt a zöldhasú gyengülésének megállításához. 


Háttér

Izing Antal
Erdély biztos befutó

Ezt a könyvárverést - történetesen a Dávidházy Aukciósházét - szombat reggel tartották, de a „tüzérségi előkészítés” jóval korábban kezdődött. Mögé láttam mindennek, mert a tulajdonoshoz régi barátság fűz. Gyakran találkozunk, mert együtt jártunk egyetemre és mellé. Pénzről, konkrét összegekről ritkán beszélünk. Ha valamit megtudtam, akkor sem kérdeztem, csak Károly elmondta. Sok szervezést, türelmet, szakértelmet, ismeretséget és ismertséget, valamint pénzt igénylő attrakció ez. 


Munkatársunkról
Gyújtogatók pártja

A héten tél- és kormánybúcsúztató rendezvényt tartott a Kossuth téren a Magyar Igazság és Élet Pártja. A megmozduláson előbb söjtöri tojásokkal megdobálták, majd „máglyán” elégették a kormány minisztereit és három államtitkárát formáló, kócból és rongyokból készült bábut. Győri Béla pártszóvivő szerint a közszereplők képmásának elégetése nem mágia, hanem egyszerű néphagyomány.


Somorjai László
Jobb adni

Bélát és Oszkárt januárban is ott láttam a Deák téren. Már akkor kitűnt, hogy nem akárkik: noha fedél nélküliek, mindketten filmszerepet kaptak egy nemzetközi produkcióban. Napi négyezerért - és ezt kettővel kell beszorozni, mert ők ketten mindent duplán számolnak - lágerlakót alakíthatnak a Sorstalanság forgatásán. Alkatuk és termetük kiválóan megfelelt erre a szerepre, igaz, ezt az állapotot némileg veszélyeztette a déli 12-kor induló Hites Adakozók Hálózatának (HAH) szervezésében megtörtént ételosztás.


Lukács Ibolya Anna
Kínos örökség

Antiszemita megjegyzéseivel meglehetősen kellemetlen napokat szerzett híres fiának Hutton Gibson, amikor a rádió nyilvánossága előtt is kijelentette: a holokauszt - vagy legalábbis annak jelentős része - csak kitaláció. A The Passion of the Christ című film bemutatója előtt egy héttel további bonyodalmakat okozott, hogy forgatókönyv-írójának és producerének, Mel Gibsonnak folyamatosan bizonygatnia kell: nem antiszemita. Eközben a filmipar körüli egyéb üzletágak is beindultak: Passion kitűzők, kulcstartók és egyéb, jól eladható apróságok árusítása indult meg a film iránti érdeklődés fokozására.


Pécsi Tibor
A munkaszolgálatosok emlékére

A kirekesztés útját választó magyar politikai elit nem állt meg a törvényi szabályozásnál. 1941 nyarán több tízezer, magyar állampolgársággal ugyan nem rendelkező, de akár évtizedek óta Magyarországon élő zsidót szolgáltattak ki a tömeggyilkosságok végrehajtására trenírozott német Einsatzgruppe C-nek. A következő év elején a visszacsatolt területek egyikén, Újvidéken gyilkoltak meg több ezer szerb és zsidó lakost, csupán azért, mert nem voltak magyarok. A náci Németország oldalán háborúba lépett Magyar Honvédség kötelékében, de a honvéd megtisztelő elnevezéstől és a fegyverviselés jogától megfosztva, több tízezer zsidó és politikailag megbízhatatlannak ítélt személy szolgált a keleti fronton, dolgozott a különböző iparvidékeken, és menetelt a Német Birodalom területe felé, elcsigázva, kifosztva, bántalmazva, megalázva. Őket nevezték munkaszolgálatosoknak. Az alábbi írás nekik állít emléket.


Munkatársunktól
Antiszemiták-e az egyetemisták?

Nagy vitát váltott ki egy történész-hallgatók között végzett felmérés az antiszemitizmusról. A felmérés szerint az öt vizsgált egyetem közül a szegedi végzett az „élen”, ezért ezt az intézményt kerestük fel. A nyers számok: a Szegedi Tudományegyetem leendő történelemtanárai közül 45 százalék antiszemitának, 38 százalék pedig nyíltan rasszistának vallja magát.


Szilágyi Sándor
Tiszaújváros nagy gondja

Az észak-keleti régió, de talán az ország legdinamikusabban fejlődő városaként tartják számon Tiszaújvárost. Az idelátogató - többek között - megtekinthet itt egy szabadidőközpontot, egy nemrég átadott európai szintű gyógyfürdőt, két mammut üzemet (a TVK-t és egy olajfinomítót) és egy exkluzív családi házakkal bővülő kertvárosi részt. Amennyiben ehhez még hozzávesszük, hogy a város ontja magából a világszínvonalú sportolókat, gondoljunk csak a többszörös világbajnok kajakos lányokra vagy legfrissebb Európa-bajnokunkra, a műkorcsolyázó Sebestyén Júliára, akkor azt vélhetjük, hogy itt tényleg minden nagyon szép, minden nagyon jó. Cikkünkben rámutatunk, hogy ez nem egészen így van, mert a településre hatnak az egész országot befolyásoló politikai és gazdasági szereplők lépései. 


Interjú

Tihanyi Péter, Erdei L. Tamás
Mintha élnénk

„Rettentő igény, vágy van a mai fiatalokban valamiféle idealizmusra, amelyben megfogódzhatnak, sőt romantikára is. Ott buzog bennük mindenfajta indulat és vágy a változtatásra. Biztosan születni fognak belőlük vezetők, hogy milyen minőségűek, azt nem tudom.”


Külpolitika

Hetek-összeállítás
A nyomor lázadása

A szlovák kormány az év elején úgy döntött, hogy felére csökkenti a munkanélküli-segélyeket. A szociális juttatások tervezett csökkentésének hírére több szlovák városban zavargások törtek ki, boltokat, áruházakat fosztogattak a zömében roma érintettek. 


Busa Viola
Bin Laden nyomában

A brit sajtó felröppentette a hírt, hogy amerikai és brit katonai erők sarokba szorították Oszama bin Ladent a pakisztáni-afganisztáni határ hegyvidékes területén. Bár az Egyesült Államok Afganisztánban állomásozó egységeinek szóvivője azt állítja, a terroristavezér pontos búvóhelye egyelőre nem határolható be, elismerte, hogy mielőbbi kézre kerítése az amerikai erők legfontosabb feladatai közé tartozik. Közben Pakisztán külügyminisztere azt nyilatkozta: ha bin Ladent ők fognák el, kiadnák az Egyesült Államoknak.


Hetek-összeállítás
Bush családpárti

Georges W. Bush amerikai elnök kedden jóváhagyta azt az alkotmánymódosító javaslatot, amely a házasságot két különböző nemű fél között létrejövő intézményként határozza meg, ugyanakkor továbbra is lehetőséget biztosít az egyes államoknak, hogy engedélyezzék az úgynevezett „polgári életközösség” formáját az azonos nemű párok számára.


Ösztöndíj Amerikából

Ünnepélyes, mégis oldott hangulat jellemezte a GE Foundation és a Nemzetközi Oktatási Intézet (IIE) díjátadó ünnepségét, melyen még Magyar Bálint oktatási miniszter is mosolyogva mondta el beszédét. Az Amerikai Nagykövetség közreműködésével létrejött eseményen öt magyar egyetem tizenöt harmadéves diákja kapott ösztöndíjat tanulmányai minél sikeresebb folytatásához. George H. Walker, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete méltatta a General Electric magyarországi működését, illetve a díj jelentőségét, melyet 2002-ben hirdettek meg először hazánkban, és amelynek elnyerése minden magyar egyetemista számára lehetséges - kiváló tanulmányi eredmény és magas szintű angol nyelvtudás esetén. Képünkön az egyik szerencsés ösztöndíjas, Pálinkó Szabolcs, a BME harmadéves informatikushallgatója veszi át az elismerést Szini Istvántól, a GE Hungary Rt. igazgatótanácsának elnökétől. Mint azt Pálinkó Szabolcs lapunknak elmondta, az évi ezerkétszáz dollárral járó díj az anyagiakon túl kapukat nyit szakmájuk mélyebb megismeréséhez, valamint a szakma kitüntetett figyelmét, bizonyítási lehetőséget is jelent számukra. (S. L.)


Hetek-összeállítás
Földrengés Marokkóban

A Richter-skála szerinti 6,5-es erősségű földrengés rázta meg Marokkó északi részét és a Gibraltári-szorost kedden hajnalban. A csapás leginkább Al Hoceima kikötővárost és néhány, attól nyugatra fekvő szárazföldi falucskát érintett. A halottak száma közel hatszáz, a sebesülteké pedig meghaladja a háromszázat. Több százan maradtak otthon nélkül. A mentési munkálatokat megnehezítette és késleltette, hogy a falvak a földrajzi viszonyok miatt igen nehezen megközelíthetők.


Eperjesi Ildikó
Kétsebességes Európa felé

Nyilvánvalóan igyekezett visszahódítani az „Új Európát” Jacques Chirac francia köztársasági elnök e heti kétnapos budapesti látogatásán. Az amerikaiak iraki beavatkozása nyomán elhidegült európai-amerikai viszonyban bátran állást foglaló fiatal európai demokráciák közül a jelek szerint Chirac főként hazánkra építene. A franciák számítanak a magyarokra a „kétsebességes” Európa magállamai között is, melyek száma mintegy kilenc-tíz lenne. A sokak szerint európai keretben megjelenő francia hatalmi törekvések mélységét jelzi, hogy Chirac Budapesten megfogalmazta a világkormányzat igényét. 


Vagyim Arisztov
Bársonyszék-katapult

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden menesztette teljes kormányát. Mihail Kaszjanov miniszterelnök alatt, aki a rendszerváltás óta a nyolcadik volt ebben a tisztségben - bár elődjeinél tovább tartotta magát -, négy év után ismét működésbe lépett (a német sajtó által 1999-ben bevezetett kifejezéssel élve) a „bársonyszékkatapult”. 


Riport

Szobota Zoltán, Földvári Katalin
Talpra, magyar

„George Mikes, a neves brit-magyar humorista az ötvenes évek elején egy este izgatottan jött haza, és meglepő hírt közölt a feleségével: - Képzeld, Leo Amery (Churchill államminisztere és a birodalmi eszme büszke képviselője) anyja magyar volt! Ez áll a nekrológban! - mire Mikes felesége felnézett a könyvből, amelyet éppen olvasott, és szárazon visszakérdezett: - Na és? - Hogyhogy na és? - Mikest láthatólag zavarba hozta, hogy szenzációs közlése nem érte el a várt hatást.  - kérdezte tovább a felesége. - Mindenki magyar.”


Sport

Hírösszefoglaló
Doppingolt olimpia?

Szinte nem múlik el hét úgy, hogy ne lehetne újabb doppingbotrányokról vagy teljesítménynövelő szerekkel legalább részben összefüggésbe hozható sporttragédiákról hírt adni. A „legfrissebb” dráma miatt most elsősorban az olasz közvélemény, illetve a kerékpársport gyászol: két hete szállodai szobájában üres gyógyszeres üvegek mellett holtan találták Marco Pantanit, az 1998-as Tour de France és az 1998-as Giro d’Italia győztesét.


Montoya Schumacher trónjára tör

A 2004-es szezont megelőzően a Williams-BMW-csapat pilótája, Juan-Pablo Montoya nagyon motivált, s utolsó évében a grove-i csapattal arra készül, hogy megszerezze a világbajnoki címet. A kolumbiai pilóta biztos benne, hogy az FW26-os megállja a helyét a várhatóan kemény küzdelemben. 


Varga József
Változások minden mennyiségben

A tervek szerint ezen a hétvégén kezdődne el az Arany Ászok Liga tavaszi idénye. Az időjárás azonban, akárcsak tavaly, most is meghiúsíthatja a szezonkezdést, mivel lapzártánk idején legfeljebb jégkorong- és vízilabda-mérkőzések lebonyolítására alkalmasak a stadionok. 


Szabadidő

Pálfy Gyula
Az amerikai álom hétköznapjai

Mióta Amerika létezik, nemzedékek sora készíti el róla vallomásait. A szó szerint egyedül álló államot a világ többi része folyamatosan és sokféleképp értelmezi. Némelyek most új Rómának, világcsendőrnek tartják. Mások számára ezekben a napokban is a gondolati és a cselekvési szabadság eddigi legteljesebb térsége, no és annak példája, hogy a történelemben páratlan szabadságsággal miként lehet élni - és persze visszaélni is. 


Programajánló

Kiállítások: Ipari táj címmel nyílt meg Hajdú József fotóművész kiállítása az Öntödei Múzeumban (Bp., II., Bem József utca 20.). A tárlaton régi, patinás gyárépületekről készült fotóritkaságok tekinthetők meg. 


Monet reggeltől estig

Harmadszor is meghosszabbították a budapesti Monet-kiállítás nyitvatartási idejét: a rendkívüli érdeklődés miatt egy hete a tárlat már naponta 22 óráig fogadja a látogatókat, de a Szépművészeti Múzeum fenntartja a hétfői szünnapot.


Első őssejtbank Magyarországon

Az egészségügyi tárca kezdeményezése nyomán megalakult az első őssejtbank Magyarországon - egyelőre kísérleti jelleggel. Ha beválik, az intézmény egy év múlva megkezdheti hivatalos működését.


Színes

VIII. Henrik, a focirajongó

Híres volt ivászatairól, vadászatairól, köztudott, hogy szeretett vívni, s hogy mindeközben hat feleséget „fogyasztott” el, most azonban történészek tudni vélik, hogy VIII. Henrik királynak még egy titkos szenvedélye lehetett: a foci.


DUMA PLÁZA

Ha biológussal laksz együtt, jobb, ha nem torkoskodsz a hűtőből. (internet graffiti)


Izom-erő-mérték

Évekkel ezelőtt az orvosok még aggódva figyelmeztették a szülőket, ne hagyják, hogy gyermekeik már fiatal korban űzzék a súlyemelést. Mostanra azonban megváltozott az orvostudomány álláspontja ebben a kérdésben. Egy nemrégen készített tanulmány szerint ugyanis abban az esetben, ha mértékkel űzik a gyerekek ezt a sportot, akkor nem csupán az izmok erősödnek, hanem a csontok erőssége, tömörsége is nagyobb lehet, valamint csökkenhet a cukorbetegség kialakulásának esélye.


Német kisokos, de kinek?

A német rendszer átfogó megértését segítő könyvecskét jelentettek meg emigránsok számára a napokban Németországban.


Cápaharapás slaggal

Egy búvárkodó fiatalembert térden harapott egy cápa Caves Beach közelében. A támadás oly jól sikerült a cápák családjához tartozó körülbelül hatvancentis jószágnak, hogy csüngve maradt áldozata lábán, aki - lélekjelenlétét megőrizve - partra úszott, és autójába ülve a helyi vízi mentőkhöz sietett tanácsért.


Karaoke után mozioke

Sikeres a karaoke mintájára működő mozioke, ahol bárki szinkronszínészkedhet. A moziokéban a játékos maga mondja ugyanis kedvelt filmjeinek párbeszédeit, monológjait.


Csillogós ég

Ha ígérte már valaki, hogy lehozza neked a csillagokat is az égről, mondd meg neki, hogy a BPM 37093-ast szeretnéd! Ennek a kiégett csillagnak a közepe ugyanis egy nem kevesebbet, mint 10 a harmincnegyediken karátot érő gyémánt.


Disznózsír a buszokon

Buszokon és nyilvános helyeken disznózsírt tartalmazó zacskók elhelyezésének ötletével állt elő Jeruzsálem egy ismert rabbija az egyre aggasztóbb méreteket öltő terroristamerényletek megfékezésére. Eliezer Fisher szerint a tisztátalan állattal való érintkezés gondolata esetleg elrettentheti az öngyilkos merénylőket tervük végrehajtásától.


Mi van a képen?

1. Logisztikai bravúr Délkelet-Ázsiában. 2. Rázós út lesz! 3. Kötözött sonkák


Vélemény

Dr. Szarka Lajos
Leszakadó komp-ország

Komp-ország Magyarország, ahogy Ady Endre írta 1905-ben: „Komp-ország, Komp-ország … csak mászkált két part között: Kelettől Nyugatig, de szívesebben vissza.” Ma is hasonló a helyzet, át kell kelni a túlsó partra, csak éppen nem látni, hogy kikkel, hova és miért. Az innenső parton viszont egyre növekszik a frusztráltságból fakadó acsarkodás és gyűlölet, a helyzet robbanással fenyeget. A kompot vezető kötél huzavona tárgya, ellenséges szekértáborok martaléka, a reménység egyre vékonyodó fonala, vagy talán már a reményvesztettség szimbóluma.