Vissza a tartalomjegyzékhez

Kardos Anikó
Szárnyaló bankszektor

London és Moszkva kivételével valamennyi „tőzsdefővárosban” estek a részvényárfolyamok a héten. Elsősorban a technológiai szektor gyengélkedett, miután az AMD-t elemzői leminősítés, az Intelt pedig az adóhatóság vizsgálata sújtotta. Jól teljesítettek az európai bankok és biztosítók az ING kivételével, amely csak óvatosan optimista idei eredmény-előrejelzést publikált. Erősödött a dollár az euróval szemben, miután egészen az 1,3 USD/EUR szint közelébe süllyedt. A várakozásoknál magasabb inflációs adat a kamatemelés bekövetkeztét vetíti előre, ami már elég volt a zöldhasú gyengülésének megállításához. 

A BUX magas forgalom mellett 0,5 százalékkal erősödött, a csekély elmozdulás mögött azonban az egyes papírok jelentős elmozdulásai rejtőznek.
A hét sztárpapírjának az OTP részvényei bizonyultak, a bankóriás papírjai hatalmas érdeklődés mellett közel 5,5 százalékkal drágultak. A részvény ára új történelmi csúcsra jutott, hétfőn 3220 forinton is akadt rá vevő, de rekordmagas, 3170 forint lett a záróár is. Szárnyalt a második vonalbeli szektortárs is, a novemberben a tőzsdére bevezetett FHB részvények 5,1 százalékos drágulás után 4950 forinton, szintén történelmi csúcson zártak. A bankszektor szárnyalásával szemben lefelé húzta az indexet a Richter, a hónap elején még 27 ezer forint magasságában forgó gyógyszergyári papírtól már 23 ezer forintért is volt, aki szabadulni kívánt. A múlt heti zártkörű értékesítés után a Mol nyilvános lakossági értékesítésére várhatóan március elején fog sor kerülni, a decemberihez hasonló feltételek mellett. A jegyzési ár 6500 forint lesz.