Vissza a tartalomjegyzékhez


Kontroll minden mennyiségben

Janisch Attila Másnap című filmje nyerte el a 35. Magyar Filmszemle játékfilmes fődíját, a dokumentumfilm kategóriában Papp Gábor Zsigmondnak A birodalom iskolája című munkáját találta fődíjra érdemesnek a zsűri - közölték a keddi eredményhirdetésen Budapesten. Az idei mustra nagyjátékfilmjei közül a zsűri a rendezői díjat - megosztva - Böszörményi Zsuzsának (Mélyen őrzött titkok) és Fliegauf Benedeknek (Dealer) ítélte oda. A legjobb első filmes rendezésnek járó Simó Sándor-díjat Antal Nimród kapta a Kontroll című filmért, amellyel a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját is elnyerte. A játékfilmes zsűri a rendezői látványdíjat a József és testvérei című film rendezőjének, Jeles Andrásnak ítélte. Különdíjat kapott Hajdu Szabolcs a Tamara című filmért, az újszerű és egységes képi látvány megteremtéséért. 

A legjobb női főszereplőnek járó elismerést Bagaméri Eszter (Mélyen őrzött titkok), a legjobb férfi főszereplő díját Gáspár Tibor (Másnap) nyerte el. 
Az ORTT díját, amelyet a tavalyi filmszemle óta leglátogatottabb magyar filmnek ítélnek oda, a Kontroll érdemelte ki. A legnagyobb nézőszámért a Kontroll elnyerte a Mozisok Országos Szövetségének a díját is.
A dokumentumfilmeket értékelő zsűri a portré kategóriába nevezett filmek közül az R. B. Kapitány című film rendezéséért Kisfaludy Andrásnak ítélt díjat. A kísérleti dokumentumfilm kategória díját a zsűri Oláh Lehelnek ítélte a Gubera című filmért. 
A filmszociográfia kategóriába nevezett művek közül Hegedűs Péternek az Örökség, egy halász története című filmje kapott díjat. A Duna Televízió által felajánlott különdíjat Sós Ágnes érdemelte ki Teri nagyi című filmjéért. Különdíjas lett Szirmai Márton A remete remeke című filmjéért, és Papp Bojána, a TV és én című alkotásáért. A Schiffer Pál-díjat a dokumentumfilmes zsűri Almási Tamásnak ítélte oda a Valahol otthon lenni című film elkészítéséért. Esélyegyenlőségi díjat kapott Felvidéki Judit mozgássérültekről szóló, Életke című filmje miatt. (MTI)