Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 6. szám, 2004. február 06

Belpolitika

Munkatársunktól
Vesztes csapaton változtass

Az európai parlamenti választásokra súlyos vereséget prognosztizáló közvélemény-kutatási eredmények hasonlóan súlyos személyi, vezetési válságot generáltak az MSZP-ben. A lapunknak erről névtelenül nyilatkozó, elégedetlen szocialisták szerint ezt jelzik a kampány és a listaállítás körüli huzavonák is. A Köztársaság téren a jelenlegi helyzet egyetlen pozitívumának azt tartják, hogy a nyári vereség előrehozhatja a rég várt tisztújítást.  A frontvonalak kuszák, a pártvezetők kivárásra taktikáznak.


Sebestyén István
Hilton: végállomás

Ilona két gyermekével a Hiltonban lakik. Nem, Ilona nem tartozik a felső tízezerhez, de még csak a négykerekes, háromszobás polgári középosztályhoz sem - ő a „legalsó ötszázezer” táborát gyarapítja, két gyermekével és a tőlük külön élő, volt férjével együtt. A Hilton ugyanis egy papírdobozokkal bélelt marhavagon, amit tíz éve szállítottak ide, a kiskumajsai Marispusztába, a cigánytelepre, hogy legalább valami fedél legyen a szerencsétlenek feje felett. Erre mondták annak idején, meg azóta is többször, hogy bevagonírozták a romákat, meg hogy már csak a sínek hiányoznak alóluk. „A majsai tanács 1972-ben még úgy ítélte meg a helyzetet, hogy öt vagy legfeljebb tíz év kell ahhoz, hogy megszűnjék a telep” - írja Tamás Ervin 1977-es kiadású, Búcsú a cigányteleptől című riportkötetében. A szerző idézi Csávolszky László majsai vb-titkárt: „Marispuszta nem tűnik el olyan könynyen a föld színéről, mint azt néhány éve a tanácsiak gondolták.” Csávolszky nem tévedett: közel három évtized múltán a tanácsrendszer már sehol, ám a marispusztai putrisor még tartja magát…


Hajdú Sándor
Kemény mag, avagy B közép az unióban

Az európai uniós alkotmányozás tavalyi kudarca után új „kísértet” járja be Európát. A tagállamok egy csoportja Franciaország vezetésével el kíván szakadni a többiektől, hogy egy „kemény magot” hozzon létre az unión belül. Mekkora ennek valójában az esélye? Valós a veszély, vagy csak az új csatlakozókat riogatják a „nagyok”? 


Sebestyén István
Jön a drognemzedék?

Megdöbbentő megállapítást tesz a magyarországi kábítószerhelyzetről készült legfrissebb jelentés: az elemzés szerint a tizedikes és tizenegyedikes tanulók 21,5 százaléka próbált már ki valamilyen kábítószert. A „legnépszerűbb” szernek a marihuána, illetve az úgynevezett partidrogok számítanak.


Életmód

Tóth Zsuzsanna
Őfelsége beszállítója
A LOEWE-ház története

Néhány héttel ezelőtt jelentek meg kis honunk parfümériáiban a t, de akár a férfiaknak készült parfümöket, azonnal kedvet kapnak ahhoz, hogy egy kicsit jobban megismerkedjenek ezzel a közel százhatvan éves, nagy múlttal rendelkező, de Magyarországra csak idén bekopogtató divatcég stílusával, gondolatvilágával és a divat világában betöltött szerepével. Forgassuk hát vissza az idő kerekét és sétálgassunk együtt a 19. századi Madrid utcáin! 


Fókusz

Munkatársunktól
A bumeráng visszaüt

Ebben az országban „két” Nemzetbiztonsági Hivatal, és „két” Belügyminisztérium működik - nyilatkozta a Heteknek a magyar jogbiztonság ingatag állapotával kapcsolatban Sándor István. A „Papa”-ként is emlegetett nyugállományú rendőr alezredest az elsőfokú bíróság hétfőn felmentette minden vádpont alól: az egykori felderítőtisztet az ügyészség kétrendbeli, vezető beosztású, hivatalos személy által egy esetben kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével, folytatólagosan elkövetett hivatali visszaéléssel és hamis tanúzás bűntettére való felbujtással vádolta a kilencvenes évek második felében elkövetett cselekmények miatt. Sándort 2000 októberében vették őrizetbe az ügyészségi nyomozók, egyetlen nappal azelőtt, hogy a parlament olajbizottsága meghallgathatta volna. Fél évig volt előzetes letartóztatásban, büntetőpere 2002 májusában kezdődött meg. Az ügy egyik érdekessége, hogy a per anyagát 85 évre titkosították. „Papa” állítja: azért történt így, mert egy interjúban megszellőztette, hogy hamis tanúk közreműködésével kívánják elítéltetni. A felmentő ítéletet követően Lamperth Mónika belügyminiszter kezdeményezte a titok feloldását. Sándor Istvánnal készült interjúnkat a 6-7. oldalon olvashatják. Terveink szerint jövő heti számunkban a szerteágazó, bonyolult történet érintettjei válaszolnak a nyugalmazott alezredes állításaira.


Gazdaság

Varga P. Miklós
A Parmalat-botrány margójára

Túltermelés, uniós élelmiszer-egészségügyi előírások, feldolgozók bezárása, csökkentett átvételi irányárak, s legutóbb a Parmalat-botrány - hogy csak néhányat említsünk a tejpiac napi kérdéseiből. A tények újabb sajnálatos igazolását adták annak, hogy sem a mostani, sem az előző kormányok nem rendelkeztek az agrárgazdaságra és a vidékre vonatkozó gazdasági stratégiával. Az EU-csatlakozás kapcsán sorozatosan kerülnek elő a csontvázak a szekrényekből, amelyeket eddig az érintettek hivatkozási alapnak használtak fel a költségvetési tárgyalások kapcsán. Rejtő Jenő által a Pokoltető című könyvben már megírt helyzet most számos hazai tejtermelő számára valósággá vált. 


Major Nóra
Nyerő bankbetétek

Az elmúlt hetekben tekintélyes külföldi elemzők - köztük a The Economist, a JP Morgan stábja, illetve a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó szakértők - rendkívül pesszimista előrejelzésekkel árasztották el a pénzügyi sajtót a magyar jövőt illetően. Tőlünk nyugatra nagy aggodalommal konstatálták duzzadó mérleghiányunkat, a toronymagas jegybanki alapkamatot és a sebezhető forintárfolyamot. Miután a héten az IMF borús hangvételű közleménye is csatlakozott a vészharangkongatók csapatához, felmerül a kérdés, vajon reális kockázatelemzésekkel, várható spekulációs rohamokkal, vagy éppen néhány önbeteljesítő jóslattal állunk szemben? A Heteknek nyilatkozó hazai piaci elemzők néhány hasznos befektetési tanács kíséretében próbáltak szakmailag megalapozott válaszokat adni a külföldi jelentések észrevételeire.


Kalmár Erika
Uniós pályázati percek

Az ígért határidőt ezennel betartva, január 31-től elektronikusan letölthetőek a Nemzeti Fejlesztési Terv első pályázati útmutatói és a formanyomtatványai, melyek a pályázati felhívással együtt tartalmazzák a pályázáshoz szükséges összes feltételt. Így már semmi akadálya nincs a pályázati anyagok összeállításának, feltéve hogy találtunk a saját terveinkkel összecsengő kiírást. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani három hete kezdett sorozatunkkal, melyben hetenként két pályázati lehetőséget ismertetünk az olvasókkal.


Kovács Klára
A Rolex lecseréli a vallást

A globalizáció, a multinacionális vállalatok térnyerése mélyen érinti a hagyományaihoz, vallásához olyannyira kötődő ország társadalmát is, mint Indiáét. Egyelőre még nem világos, hogy az alapokat vagy csak a felszínt érintik-e azok a változások, amelyeket sokan aggodalommal figyelnek India fejlettebb térségeiben. „A Rolex lecseréli a vallást” - mondta kis malíciával egy indiai megfigyelő. 


Kardos Anikó
Hároméves csúcson a BUX

A héten csökkenő tendenciát mutattak a világ vezető tőzsdeindexei. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed múlt heti ülésén ugyan nem változtatott negyvenéves mélyponton lévő irányadó kamatlábán, azonban kilátásba helyezett egy esetleges kamatemelést, ami nem használt sem a részvény-, sem a kötvénypiacoknak. Ráadásul a negyedik negyedéves amerikai GDP-adat is gyengébb lett a vártnál, öt helyett négy százalék. A madárinfluenzáról szóló hírek, illetve egy washingtoni szenátusi irodában talált belélegezhető méreg - ami akár terrorcselekményre is utalhat - szintén nem kedveztek a befektetők hangulatának. 


Háttér

Hazafi Zsolt, Somorjai László, Sebestyén István
Vegyes felvágott

Polgári körök. A legmegfoghatatlanabbnak tűnő új politikai mozgalom. Az egyik pólusán a Lovas István-féle szélsőséges, antiszemita felhangú szónoklatok és a Bayer Zsolt-féle EU-ellenes frazeológia, a másikon az Auschwitzba látogató, az antiszemitizmustól Madeleine Albright kérdésére hevesen elhatárolódó Orbán Viktor és az EU-t lelkesen éltető Schmitt Pál. Melyik a polgári körök igazi arca? A héten több rendezvényüket is meglátogattuk, közöttük olyanokat is, ahol előre nem lehetett számítani Kövér László-i botrányos mondatokra. 


Lukács András
Megszondázott Mars

Január 4. óta - amióta a NASA Spirit nevű űrszondája leszállt a Marson - rossz napunk van, ha nem kapunk újabb káprázatos képet a vörös bolygóról. Január vége óta azonban átlagon felül jó napjaink vannak, hiszen az Opportunity Marsra szállása óta folyamatos sikerekkel büszkélkedhet az amerikai űrügynökség: az Opportunity biztonságos landolása után nem sokkal a két hétig csak „betegeskedő” Spirit is jobban lett. Azóta a Mars-járók által küldött képek és adatok folyamatosan lázban tartják már nemcsak a kutatókat, hanem a szélesebb közvéleményt is, amire nem volt példa az Apollo-program és a hatvanas-hetvenes évek űrversenye óta, amikor mindenki úgy érezte, hogy az emberi Mars-utazásra csak tíz-húsz évet kell várni.


Hetek-összeállítás
Mekkai tragédia: a híd túl közel volt

Az iszlám vallás egyik legfontosabb szertartása, az ördögöt jelképező oszlopok szimbolikus megkerülése, ami a hagyományos, évenkénti mekkai zarándoklat részét képezi, az idén sem múlt el áldozatok nélkül. A több százezres tömeg 251 embert taposott halálra, és több százan megsebesültek.


Papp Levente
Zárt karokkal

Sok honfitársunk talán személyes céljainak, anyagi boldogulásának megvalósulását várja az Európai Unióhoz való csatlakozástól - a körülmények alakulása azonban valószínűleg sokuk számára csalódást hoz. A hetekben ugyanis egyre több európai állam csatlakozik az eddigi kemény magnak számító Ausztriához és Németországhoz, és sorra jelentik be, hogy korlátozzák vagy több évre el is zárják a kelet-európai munkavállalók elől az országukat. A napokban Nagy-Britannia is kénytelen volt meghátrálni korábbi álláspontjához képest, mivel intenzív a helyi bulvársajtó hangulatkeltése, erősödik az idegengyűlölet, s a Blair-kormány nem szándékozik kitenni magát a populista nyomásnak.


Hit és értékek

Répás László
Pompeji utolsó órái

Nagy-Britannia után Németországban is egy ókori katasztrófát feldolgozó regény vezeti januárban az irodalmi sikerlistákat. Robert Harris Pompeji című könyve a Der Spiegel bestseller rangsorában a Harry Potter sorozat decemberben megjelent ötödik kötetét szorította le az első helyről. A brit szerző regénye az itáliai város utolsó 48 óráját meséli el korabeli feljegyzések és beszámolók alapján. A káprázatos szépségű Nápolyi-öböl partvidéki városaiban a római birodalom elitje töltötte a nyárvégi vakációját, a kikötőben pedig a verhetetlennek tartott császári hadiflotta horgonyzott. A pompás úszómedencékkel felszerelt villák lugasaiban és frissen újjáépített pompeji fórumon még az új császár, Titus néhány héttel korábbi látogatása volt a fő beszédtéma. A Vezúv kitörése néhány óra leforgása alatt három-négy méteres hamuréteggel borította el Pompejit, Herculaneumot és Stabiaet.


Külpolitika

Márer György, New York
A lépfene után itt a ricin

Ismét végigsöpört az aggodalom az Egyesült Államokon, amikor kedden gyanús fehér port találtak az egyik levélszortírozó gépen. A szenátus republikánus többsége vezetőjének, Bill Fristnek az irodájában talált anyagról a vizsgálatok kiderítették, hogy ricin, azaz halálos méreg. A szenátus mindhárom irodaépületét lezárták, és valószínűleg a hét végéig nem is veszik ismét használatba. A kongresszushoz érkezett valamennyi postai küldeményt zárolták. 


Busa Viola
A Drága Vezér kínzókamrái

A BBC 2-es csatornáján a héten vetített oknyomozó dokumentumfilmben egy volt észak-koreai börtönőr azt állította, hogy egyes táborokban vegyi és biológiai fegyverekhez használt anyagokkal végeznek megdöbbentő kísérleteket a foglyokon.


Hechs László
Egység vagy szakadás?

„Az izraeli kormányfő a végsőkig is hajlandó kitartani a héten bejelentett gázai egyoldalú kivonulási terve mellett, hogy annak a kormányban és a knesszetben is jóváhagyó többséget biztosíthasson - még azon az áron is, ha emiatt felbomlik a jelenlegi kormánykoalíció, vagy a terv miatt új választásokat kell kiírni” - jelentette be a Miniszterelnöki Hivatal. Ariel Saron hétfőn a Haarec című lapban ismertette tervét, hogy a Gázai övezet zsidó településeit egyoldalú aktussal kiürítteti, és ezzel az övezetben a zsidó jelenlétet felszámolja. A területen tizenhét településen ugyan mindössze hétezerötszáz telepes él, ám nemcsak lakóházak, hanem ültetvények és üzemek feladásáról is szó van.


Bret Stephens
Jeruzsálem, 08:48

A Jerusalem Post újságírója az elsők között volt, akik január 28-án a helyszínre értek, amikor egy öngyilkos terrorista a jeruzsálemi óváros határától néhány utcányira felrobbantott egy zsúfolt buszjáratot. A detonáció olyan erejű volt, hogy az autóbusz tetejének egy része több mint tíz méter magasba repült. A merényletnek tíz civil áldozata volt. Jeruzsálemben 2000 ősze óta ez volt a huszonkilencedik terrorrobbantás. Részlet Bret Stephensnek a Jerusalem Post nemzetközi kiadásában megjelent írásából.


Sport

Varga József
Óriási játék, hatalmas üzlet

Hetvenezer szerencsés a helyszínen, a houstoni Reliant Stadiumban izgulhatta végig a harmincnyolcadik Super Bowlt. A vasárnap lejátszott New England Patriots - Carolina Panthers mérkőzésre az Egyesült Államokban 130 millióan voltak kíváncsiak, míg a televíziós közvetítéseknek köszönhetően világszerte becslések szerint 1 milliárdnál is többen követték nyomon az NFL fináléját.  A tojáslabdás foci verhetetlen, az Egyesült Államok valaha volt tíz legnézettebb televíziós műsorát tartalmazó listán csak a nagydöntők szerepelnek. A közvélemény-kutatások szerint a tévé előtt ülők csaknem 40 százaléka nő! Az 1996-os döntő a Dallas Cowboys-Pittsburgh Steelers összecsapással (138 488 millió néző) áll az élen. A tavalyi finálé (Tampa Bay Buccaneers-Oakland Raiders) a második helyre került a maga 137 650 milliós nézettségével. Az idei találkozót 47 televíziós társaság közvetítette 229 országban, illetve térségben, összesen 21 különböző nyelven. 


Erdei L. Tamás
Izzadságszagú magyar győzelem

Ha Kótai Mihály (27-1-0; 13 KO) nem is dicsekedhet azzal, hogy ő az első magyar ökölvívó, aki hivatásos világbajnoki címet szerzett, a címvédésben mindenesetre sikerült elsőséget szereznie. Tette mindezt az elmúlt hét szombat estéjén a londoni York Hallban a nála fél fejjel magasabb francia afrikai Monney Seka (14-6-1; 10 KO) ellenében.


Szabadidő

Makki Marie-Rose
Fontos-e a reggeli?

A magyarok nem éppen reggelizési mániájukról híresek - ellentétben például az angolokkal, akiknél ennek kialakult szertartása van. A gyorsbüfékultúra elterjedése megadta a végső döfést a rendszeres, hagyományos táplálkozásnak. Pedig a napi első étkezés időpontja nagyon nem mindegy: szakemberek szerint a délelőtt tíz óra a kritikus időszak - ha eddig sem eszik valaki, akkor könynyen agresszívvé válik, sőt, a lezuhant vércukorszint nemegyszer vezethet ájuláshoz, közutakon akár balesetekhez is. 


Kontroll minden mennyiségben

Janisch Attila Másnap című filmje nyerte el a 35. Magyar Filmszemle játékfilmes fődíját, a dokumentumfilm kategóriában Papp Gábor Zsigmondnak A birodalom iskolája című munkáját találta fődíjra érdemesnek a zsűri - közölték a keddi eredményhirdetésen Budapesten. Az idei mustra nagyjátékfilmjei közül a zsűri a rendezői díjat - megosztva - Böszörményi Zsuzsának (Mélyen őrzött titkok) és Fliegauf Benedeknek (Dealer) ítélte oda. A legjobb első filmes rendezésnek járó Simó Sándor-díjat Antal Nimród kapta a Kontroll című filmért, amellyel a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját is elnyerte. A játékfilmes zsűri a rendezői látványdíjat a József és testvérei című film rendezőjének, Jeles Andrásnak ítélte. Különdíjat kapott Hajdu Szabolcs a Tamara című filmért, az újszerű és egységes képi látvány megteremtéséért. 


Túraajánló

Február 14.  túravezető: Sápi Kun Mariann.


Színes

Minden napra egy gyémánt

Egy indiai gyémántkereskedőnek tizenhét nap alatt sikerült egy tehenet felhizlalnia. Ettől azonban az állat nem fog több tejet adni, ugyanis az általa elfogyasztott „takarmány” véletlenül a kereskedő 1722 darab gyémántja volt. Ez idáig mindössze 555 drágakő került elő az állatból.  „Abban az ütemben, ahogyan a tehénből salakanyag kíséretében kiürülnek a gyémántjaim, legalább még harminc napra lesz szükség ahhoz, hogy mindet visszakapjam.” - nyilatkozta dühösen a kereskedő. Gohil felfalt gyémántjainak értéke megközelítőleg ezer dollár. A szerencsétlenség akkor következett be, amikor a férfi véletlenségből kihajította az utcára a drágakövekkel teli zsákot, vagyis a tehén elé pottyant a sok „finomság”. A helyi állatorvos figyelmeztette Gohilt, hogy ne legyen túl optimista, mert valószínű, hogy az állatnak csak a gyémántok egy részét sikerül kiürítenie, ugyanis a tehén kérődző állat, és a gyomra négy rekeszre tagozódik, s ezért lehetetlen, hogy valamennyi gyémánt előkerül. Mindenesetre a férfi Lomdi város érdeklődésének középpontjába került, és minden újabb gyémánt előkerülésekor a tömeg éljenzésben tör ki. (AFP - Meleg Viktória)


DUMA PLÁZA

Ne bánkódj, ha gondjaid vannak a matematikával, biztosíthatlak, az enyémek sokkal nagyobbak. 


Az osztrákok feltalálták a skót szoknyát

Divatba jött a skót szoknya Ausztriában, mivel az archeológusok azt állítják, hogy eredetileg ez a divat innen származik. Sok osztrák bolt árul „eredeti” osztrák skót szoknyát, skót bőrerszényt és bőrnadrágot. Az osztrák állítás arra a felfedezésre épít, miszerint itt találták meg a világ legrégebbi skót szoknyáját.


Bronxi mese

Történetnek történet, de nagyon is valóságos, melynek főszereplői a patkányok, s a Bronx környezetében élő emberek. Arról szól, hogy hiába a Michael Bloomberg polgármester által augusztusban meghirdetett új, rendszeres patkányellenes invázió, azaz az agresszív ellenőrzések és a „patkánybiztos” hulladéktárolók, a helyzet annyira súlyos, hogy a környéken élő emberek már nem járhatnak gyalogosan. A Hispanic Across America nevű szervezet ezért az intézkedéseken felül körülbelül tízezer patkány elpusztítását tűzte ki célul e hónapra. Fegyvereik: szalonna, mogyoróvaj és sajt. Húsz darab ilyen, „ínyencségekkel” megtömött dobozt helyeztek el a Joyce Kilmer Park körül - két háztömbnyire a Yankee Stadiontól -, melyekben az állatokat végül lakmározás közben éri utol végzetük. Mindenki reményei szerint, az amerikai történetekhez méltóan, ez is „happy end”-del végződik majd. (AP)


Érthetetlen operák

Nincs okuk szégyenkezni azoknak, akiknek olvasniuk is kell az operák szövegét ahhoz, hogy tudják, mi folyik a színpadon. Egy közelmúltban megjelentetett tanulmány szerint ugyanis az operák - még anyanyelvi hallgatók számára is - gyakran érthetetlenek. Az ok nem a nézők rossz hallása, hanem az operaénekesek hangképzési technikája.  A New South Wales Egyetem kutatói megállapították, hogy a zenekar hangerejét túlszárnyaló megfelelő hangerejű szoprán hang képzése az érthetőség rovására megy, ugyanis a hang erősebb megszólaltatásakor a szájüregben fellépő rezonancia módosítja a kiadott hangot, és alkalmasint teljesen eltorzíthatja a magánhangzókat az énekelt szövegben. A jelenségre egyébként már maga Berlioz is felhívta a figyelmet. (Reuters)


Techno himnusz az EU-ban

Az Európa Tanács kormányközi politikai szervezet, amelyet 1949. május 5-én hoztak létre, ma 45 ország 800 millió lakosát tömöríti. Az Európai Unió 1986-ban fogadta el hivatalos himnuszként az Örömódát. (MTI)


Veszélyes teflon

Környezetvédők állítása szerint a teflonbevonatú serpenyők használatakor keletkező füsttermék rákkeltő hatású, és emiatt a kalitkában élő madarak százai pusztulnak el minden évben az amerikai családoknál. A teflonbevonatú edények okozta veszélyekről a Természetvédelmi Világalap is számos értesítést kapott. Ezek szerint Amerikában a kalitkában élő madarak a serpenyők használata során keletkező égéstermék füstjétől is nagy számban hullanak el. A veszély azonban ennél tovább terjed. A szervezet szerint ugyanis ezek az anyagok nemcsak a házi kedvencekre, hanem az emberre is károsak. Sőt, megfigyelések szerint mára delfinek, bálnák és kormoránok szervezetében is kimutatták azoknak a rákkeltő anyagoknak az elemeit, amelyeket a teflonedények bevonatához használnak. A Természetvédelmi Világalap a teflonbevonathoz alkalmazott anyag mellett más kémiai vegyületekkel kapcsolatban is azt vallja, hogy indokolt az óvatosság, és mindaddig, amíg nem lehet bizonyítani, hogy az adott vegyület ártalmatlan, abból kell kiindulni, hogy kárt okozhat.  A szervezet szerint ebben a tekintetben még az Európai Unió készülő törvénye sem elég szigorú. (BBC)


Fogy a Fal

A turisták és a helyi farmerek felelőtlenségének köszönhetően felgyorsult a világ egyik legismertebb látványosságának, a kínai nagy falnak a lassú és biztos pusztulása. A Krisztus előtt 221-ben elkezdett és javarészt a Ming dinasztia (1368-1644) idején megépített, a tájon végigkígyózó falnak mintegy kétharmada már nem is létezik. Bár az építmény 1987 óta a Világörökség részeként a kínai törvények védelme alatt áll, de ennek ellenére nem ritkán maguk a helyi farmerek is a fal tégláit használják fel kerítésnek vagy disznóólnak. Az erózióhoz ezenkívül az évi tízmillió látogató is jelentősen hozzájárul. (Reuters)


Mi van a képen?

4. Törékeny világunk


Vélemény

Peremiczky Szilvia
Államérdek

Mintha átok ülne minden terven vagy békemegállapodáson, amelynek célja a palesztin államiság megteremtése. A palesztinai arab állam nem jött létre 1948-ban, senki nem lobbizott érte a következő majd’ húsz évben, amikor az Egyiptomhoz tartozó Gáza és a Jordánia részét képező Ciszjordánia területén megszülethetett volna a független Palesztina. A „free Palestine” csak 1967 után vált divatos szlogenné. Az Izrael-ellenes vádak visszatérő refrénje, hogy a zsidó állam ragaszkodik mindenáron a területekhez, holott Izrael már az egyiptomi-izraeli békemegállapodás keretében vissza kívánta adni Gázát Egyiptomnak. Az egyiptomiak tiltakoztak az ötlet ellen, márpedig ez a lépés lehetővé tette volna az áhított függetlenség elérését. Oslo után mindig akkor szaporodtak meg a merényletek, amikor kéznyújtásnyira került a megállapodás. A második intifáda 2000-ben lehetetlenné tette az önálló palesztin állam létrejöttét, az újabb merényletsorozatok pedig az „útiterv” néven ismert rendezési javaslatot robbantották szét.


Eperjesi Ildikó
Az iszlám és a Nyugat

Nyugati - főként balliberális - értelmiségi körökben a „politikailag korrekt” szemléletmód maga után vonja, hogy szeptember 11-e kapcsán pusztán az iszlám szélsőséges megnyilvánulásait lehet kritizálni, felelősségre vonni. E nézet szerint a muszlim vallással minden rendben van, csak a fanatizált kisebbség üzent hadat a Nyugatnak. Az Egyesült Államok háborúja ennek megfelelően főként katonai-biztonsági konfliktus, és nem vallási-civilizációs. Az elmúlt hónapokban Magyarországon is nagy vihart kavart könyvével Oriana Fallaci olasz írónő, de a sokat idézett amerikai szociológus, Samuel Huntington is gyökeresen másképp gondolja mindezt.