Vissza a tartalomjegyzékhez


A szolárium rendkívüli veszélyei

Bőrgyógyászok támogatnák azt a külföldről származó elképzelést, hogy korhatárhoz kössék a szoláriumozást, és a gyerekeknek tiltsák meg a napágyak használatát. A legújabb kutatások ugyanis összefüggést mutattak ki a szoláriumozás és a rosszindulatú festékes bőrdaganatok kialakulása között, a kockázat pedig annál nagyobb, minél fiatalabb korban éri a bőrt a leégés. A sugárbiológiai intézet már egy évtizede javasolja, hogy rendeletben szabják meg a szoláriumüzemeltetők kötelezettségeit, elképzelésüket azonban nem támogatta az egészségügyi kormányzat.


A bőrgyógyászok kizárólag orvosi céllal javasolják a szoláriumozást. „Sem felnőttnek, sem gyereknek nem jó a szoláriumozás” - mondta az origónak, Magyarország egyik vezető internetes hírportáljának Dobozy Attila, a Bőrgyógyászati Szakmai kollégium elnöke. A szolárium által keltett sugarak - a Napból érkező ultraibolya-A és -B sugárzáshoz hasonlóan - ugyanis fokozzák a melanoma (rosszindulatú festékes bőrdaganat) kialakulásának kockázatát, emellett pedig hozzájárulnak a bőr korai öregedéséhez. A szakmai kollégium elnöke megfontolandónak tartja azt a külföldről származó elképzelést, hogy kössék korhatárhoz a szoláriumok használatát, mert minél fiatalabb korban ég le a bőr, annál nagyobb a bőrdaganatok kialakulásának veszélye. A melanomák kezelési lehetőségéről elmondta, hogy ha időben felfedezik, a daganat műtéttel eltávolítható és teljes gyógyulás is elérhető, ha azonban nem kezelik időben, halálos is lehet. 
Reális veszélynek tartja a szoláriumozást a 15-17 év alatti gyerekekre, ezért támogatná a korhatár bevezetését Bakos Noémi, a szombathelyi Hetényi Géza Kórház bőrgyógyásza. „Számtalan 16-17 éves jár hozzám, akik járnak szoláriumba, de arról is tudok, hogy a 13 évesek között sem ritka, aki rendszeresen szoláriumozik” - mondta az origónak a bőrgyógyász, aki szintén megemlítette, hogy minél fiatalabban szoláriumozik vagy napozik valaki, annál nagyobb a rosszindulatú betegség kialakulásának veszélye. A praxisából kiemelt egy esetet, amikor 60-70 éves testvéreket kezelt, akik gyerekkorukban rizsföldeken dolgoztak a tűző napon. A családban a két legidősebb lánynak kellett a földeken dolgozniuk, mindkettőjüknek idős korában lett melanomája, míg a fiatalabb testvéreknek nincs ilyen betegségük. 
A korhatár bevezetését a közelmúltban Anthony Young brit kutató javasolta, akinek kutatási eredményei igazolták a szolárium és a melanomák összefüggését. A brit kutató szerint ajánlatos volna, ha a barnulni vágyók a szolárium használatát évi 20 alkalomra korlátoznák, azok pedig, akiknek a bőre egyébként is nehezen hajlamos a barnulásra, teljesen lemondanának róla. Young szerint törvényben kellene tiltani a 18 év alattiak szoláriumozását. Jogszabályban készülnek korlátozni a szoláriumok használatát Ausztrália egyik tartományában is. 15 éves kor alatt tilos lenne a barnítógépek használata, 15 és 17 éves kor között pedig szülői beleegyezéshez kötnék.
Az egyik nagy szoláriumszalon vezetője az origónak elmondta, hogy szerinte jellemzően 18 év felettiek járnak hozzájuk, de ha rendelet tiltaná meg a fiatalabbak szoláriumozását, akkor - egy igazolvány elkérésével - betartanák a szabályokat.
Egy évtizede próbálunk javaslatokat tenni egy rendeletre, mely a szoláriumokat szabályozná - mondta az origónak Bakos József, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet tudományos főmunkatársa. Jelenleg ugyanis nincs semmilyen jogszabály vagy rendelet, ami a szoláriumokra, illetve üzemeltetőikre vonatkozna, még arra sincs garancia, hogy a gépek megfelelnek az EU sugárzási előírásainak - tette hozzá. A sugárbiológiai intézet csak ajánlásokat adhat ki, ezek nem kötelező érvényűek. A rendelettervezetüket utoljára egy évvel ezelőtt adták be az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz, ahonnan az Egészségügyi Minisztériumhoz továbbították. Ezt követően nem érkezett semmilyen visszajelzés. A sugárbiológiai intézet legutóbb beadott rendelettervezetében kimondottan nem határoztak meg korhatárt, ezzel kapcsolatban az szerepel benne, hogy gyerekek nem használhatják a napágyakat.
Az Európai Unióban nincs egységes rendelet a szoláriumokkal kapcsolatban, egyes országokban - például Franciaországban és Svédországban - viszont törvényileg szabályozzák használatukat. Nemzetközi ajánlások azonban készültek, ezek egyértelműen kimondják, hogy kozmetikai célra, tehát barnulásra nem javasolt a szolárium használata, kizárólag bizonyos betegségek (például a pikkelysömör) gyógyítására tartják elfogadhatónak a szoláriumozást. A másik kitétel, amiben a nemzetközi szakemberek egyetértenek, hogy gyerekek nem használhatják a napágyakat. 
Bakos József szerint szükség lenne a szoláriumokról szóló rendeletre, az ebben foglaltakat az üzemeltetőknek kötelező lenne betartani, és a szoláriumozókat tájékoztatni az előírásokról és a veszélyekről. Ugyanakkor a szakember szkeptikus azt illetően, hogy ez csökkentené a szoláriumozási kedvet, ugyanis felmérések igazolják, hogy hiába hívják fel az emberek figyelmét a napágyak egészségkárosító hatásaira, aki barnulni akar, továbbra is járni fog. (Origo)