Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 5. szám, 2004. január 30

Belpolitika

Munkatársunktól
Ki nevet a végén?

A múlt héten az MSZP és az MDF is bejelentette a nyári európai parlamenti választásokra állítandó lista vezetőit, ezzel az Országgyűlés mind a négy pártja nekivágott a kampánynak. A kisebbik ellenzéki párt Dávid Ibolya pártelnököt, az ország legnépszerűbb politikusát állította a lista élére. A második helyen Olajos Péter, a párt európai integrációs irodájának harmincöt éves vezetője áll, utána az FKgP majdan megnevezendő jelöltjére vár, a negyedik helyen Ékes József képviselő, EP-megfigyelő reménykedik, az ötödik pozícióra a párt ifjúsági szervezetének, az IDF jelöltje kerülhet. 


Szlazsánszky Ferenc
Utazás szekrényországban

Rágalmazás miatt tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság a múlt héten Bencsik Andrást, a szélsőjobboldali Demokrata című hetilap főszerkesztőjét. Az újság 2001-ben két cikkében azt írta Mécs Imre szabaddemokrata képviselőről, hogy 1956 után az ő vallomása miatt ítéltek halálra négy embert, az állítást azonban nem tudták bizonyítani. Bár Bencsik nem jogerős ítélete nagy port kavart a közéletben, alábbi cikkünkben mégsem ezzel foglalkozunk, hanem a történet két főszereplője, az 56-os hős Mécs Imre és a rendszerváltáskor nem mindennapi metamorfózison átesett Bencsik András pályafutását vázoljuk fel. 


MTI
Egy égő sztori

Hétfőn délelőtt M. Giorgio Richard vallomásával vette kezdetét a Pesti Központi Kerületi Bíróságon annak a három férfinak a pere, akik január 11-én a Tilos Rádió előtt tartott tüntetésen elégettek egy izraeli zászlót. A gyorsított bírósági eljárás hétfői napján a vádlottak vallomástétele után délután a bíróság megkezdte a tanúk meghallgatását. 


Életmód

Mondovics Napsugár
Avagy kalandozzunk a Földközi-tengerre

Kalamata, Nicoise - különböző színű, méretű, zamatú és illatú olajbogyófajták, melyek egy-egy országot, tájat idéznek. Mi magyarok jobb híján a pizzáról vagy görög salátából ránk mosolygó olajbogyót ismerjük, nem véletlenül. Kis hazánk mind földrajzilag, mind étkezési szokásaiban messze van e jeles gyümölcs őshazájának számító Mediterrániumtól. Két részes írásunk célja, hogy csökkentsük e távolságot, megismerjük a termesztés, szüret, feldolgozás folyamatát, és kedvet csináljunk az élettani hatásairól híres olíva gyakoribb fogyasztásához. 


Fókusz

Munkatársainktól
A foci fekete napja

Fehér Miklós, a Benfica huszonötszörös válogatott magyar csatára a Guimaraes elleni idegenbeli portugál bajnoki labdarúgó-mérkőzés hosszabbításában váratlanul összeesett, s az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. Azóta is folyik a vita, hogy mi okozhatta a fiatal sportoló halálát. Tragédiájával már biztos, hogy 2004 a magyar futball fekete éve. Pedig még szót sem ejtettünk arról, hogy a közelmúltban több jelentős tőkével rendelkező vállalkozó is otthagyta a magyar labdarúgást. Nincs eredmény, nincs szponzor, nincs pénz. Mi várható?  „Miki arca hirtelen olyan idegenszerűvé vált, zihálva kapkodta a levegőt, azonnal láttam, hogy komoly dologról van szó” - emlékszik vissza a guimaraesi Djurdjevic a Fehér Miklós halálát megelőző drámai pillanatokra. A támadó nem tévedett: a hatvanadik percben beállított, majd a rendes játékidő utolsó percében gólpasszt adó magyar játékos még mosolyogva vette tudomásul, hogy a játékvezető egy sárgalapot osztott ki neki, majd öntudatlanul összeesett - mint kiderült, megállt a szíve. Csapattársai azonnal segítségére siettek, eközben többen térdre rogyva imádkozni kezdtek, mások - köztük a „Sasok” trénere, Camacho - zokogásban törtek ki. Az orvosok még a pályán, majd a kórházba vezető úton, a mentőautóban is sikeresen újraélesztették Fehért, ám a harmadik szívleállás már végzetesnek bizonyult. Eleinte mindenki szívinfarktusra gyanakodott, azonban a hétfőn elvégzett, négy és fél órás boncolás nem hozott kézzelfogható eredményt, csupán annyit sikerült megállapítani, hogy Fehér testén nem volt sérülés. 


Hack Péter
Nem ilyen lovat akartunk

A héten ismét csapás érte a parlamentáris demokráciát. Az MSZP- SZDSZ koalíció képviselői - két szabaddemokrata kivételével - nem nyomták meg a szavazógombot a Fidesz által kezdeményezett rendkívüli ülésnapon, ezzel határozatképtelenné téve az ülést. Írásunkban az esemény távolabbi hatásait tekintjük át.


Gazdaság

Kovács Klára
Újabb forintspekuláció a küszöbön

Még keresi az „elveszett” 120 milliárdot az apparátus, az első milliárdok a jelek szerint már megvannak. A héten a költségvetési beruházások 10 százalékos csökkentéséről döntött a kabinet, amivel 7-8 milliárdot spórolhat meg az állam. Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter újra hangsúlyozta, a szociális juttatásokhoz, illetve az autópálya-építéshez nem nyúlnak, azonban a miniszterelnök az államigazgatási apparátus mellett a bíróságok, az ügyészségek, a számvevőszék vezetőitől - sőt a történelmi egyházaktól is - takarékoskodást kér. Némely külföldi elemzők azonban nem tartják elégségesnek az intézkedéseket, vitatják a várakozások megalapozottságát, úgy látják, a forintra a közeljövőben újabb spekulációs támadás vár. 


Kovács Tamás
Adózási tanácsadó

Az önadózók közül az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezett adóalanyoknak február 15-ig kell eleget tenniük a 2003. évi adóbevallási kötelezettségüknek. A többi magánszemélynek, akiknek valamilyen oknál fogva (például ingatlaneladás) nem a munkáltatójuk készíti az adóbevallást, március 20-ig van lehetőségük az adóbevallás benyújtására. Cikkünk néhány, a bevallásban igényelhető kedvezményt vesz sorra.


Kalmár Gabriella
Davos, ez csúcs

Davos, a svájci kisváros neve sokak számára egyet jelent az évente megrendezésre kerülő Világgazdasági Fórummal. A rendezvény idén tüntetések és egyéb kirívó események nélkül, meglehetősen nyugalmasan folyt. A részt vevő állam- és kormányfők, miniszterek és a világgazdaság erős embereinek figyelme a világkereskedelem gondjaira, a gyenge dollárra, Irak helyzetére és a transzatlanti kapcsolatok megerősítésére összpontosult. Magyarországot (a térség országaival ellentétben) hivatalosan nem képviselte senki.


Kalmár Erika
Uniós pályázatláz

A frissen kiírt uniós pályázatok iránti hatalmas érdeklődés miatt a napokban lefagyott a gazdasági tárca honlapja, mégis érdemes próbálkozni, hiszen jelentős összegű támogatást lehet elnyerni. A múlt héten ismertettünk két pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Terv első pályázatai közül. Ezt a szemezgetést folytatjuk most a bőséges kínálatból, azzal a reménnyel, hogy minél több olvasónk gyakorlati hasznát is veheti a nem túl távoli jövőben ezen EU-s forráskiegészítéseknek.


Kardos Anikó
Kivárás a negyedéves eredmények előtt

Vegyes képet mutattak a világ vezető indexei az elmúlt kereskedési héten. Miközben folytatódott a vállalati eredmények „csordogálása”, tovább gyengült a dollár jegyzése az euróval szemben, ami nem tett jót az európai exportőröknek.


Háttér

Harangozó László
Tizenöt éves a Cerny Mentő

A mentőbázison vagyunk, a főorvos éppen szolgálatban van. Közben a másik rohamkocsi Egerben jár, a rezidens orvos mobiltelefonon referál az újszülött állapotáról, akit gépi lélegeztetéssel kell Budapestre szállítaniuk egy koraszülött intenzív osztályra.


Király Sándor
Tönkremennek-e a használtautó-importőrök?

Tavaly minden eddigi rekordot megdöntve 208 ezer 441 új autó került forgalomba hazánkban. Az eladások javarésze céges vásárlás volt, hetvenezer magánszemély viszont az olcsóbb megoldást választotta, vagyis importból származó használt autót vett. Az összességében 280 ezer gépkocsi eladásából származó fogyasztási adó 61 milliárd forinttal gyarapította a kincstárat. A tét tehát nem kicsi, csakúgy, mint az államháztartás hiánya.


Vagyim Arisztov
Azt ígérte, boldoggá teszi a világot

Január 21-én volt nyolcvan éve, hogy meghalt az az ember, akinek a nevéhez kapcsolódik a kommunista kísérlet Oroszországban, Európában, sőt világszerte. Úgy hívták: Vlagyimir Iljics Lenin. A kommunista országokban sok évtizeden át úgy élt a népi tudatban, mint a „legemberibb ember”, „jóságos nagyapó” vagy „zseniális és becsületes politikus”. A szocialista tábor lakói csak az elmúlt tizenöt évben beszélhettek arról, ki is volt ő - konkrét elvei, tettei, és azok következményei alapján.


Takács Kinga
A fiatalok a legnagyobb vesztesek

A rendszerváltás nyertesei, túlélői és vesztesei. Ebbe a három fő kategóriába sorolták a mai ifjúságot a Nemzeti Ifjúságkutató Intézet kutatói. Az Ifjúság 2000 országos vizsgálat másodelemzéséből kiderül, hogy a „nyertesek” aránya mindössze 18 százalék, a „közteseké” 39 százalék, a „veszteseké” 43 százalék. Láthatjuk, hogy a rendszerváltás után tizennégy évvel a fiatalság jelentős része, 80 százaléka nem tartozik a nyertesek közé. Közel 40 százalékuk éppen csak túlélte a változásokat, annak pozitívumait nem tudta megfelelően hasznosítani az életében. Mára egyértelművé vált: az átalakulás legnagyobb kárvallottjai a fiatal generációk.


R. Szász Zsuzsa
Iskolák a határ felett

A legtöbb tanuló úgy érkezik az iskolába, hogy készen áll a tanulásra, és szeretné is azt. Kérdés, hogy képes-e az intézmény ezt a hozzáállást életre szólóan megerősíteni és sikerre vinni? Azaz a diákok úgy lépnek-e ki majdan az iskolából, hogy egész életen át képesek lesznek folytatni a tanulást? A közhiedelemmel szemben úgy tűnik, a tanulói teljesítményeket sokféle hatás befolyásolja, a családi-kulturális háttér kizárólagos hatásáról tehát még Magyarországon sem beszélhetünk. 


Hit és értékek

Benke László, Morvay Péter
Álom és visszatérés

A zászlóégetők perének másodrendű vádlottja a tárgyaláson elismerte tettét, melynek elkövetésével - mint mondta - pusztán a nemzeti oldal elveit merte tevőlegesen felvállalni. B. Miklós azzal védekezett, hogy felháborítja „a cionizmus világuralomra való törekvése”, márpedig szerinte biztos, hogy a Tilos Rádió mögött is cionisták állnak. Mielőtt bárki félreértené a helyzetet: B. anticionizmusa természetesen csak ürügy, ő a zsidó világuralom nagy múltra visszatekintő demagógiáját hirdeti - csak az egy tárgyalóteremben nem lenne szalonképes.


Grüll Tibor
A halálbolygó

Az emberiséget régóta izgatja bolygórendszerünk Naptól számított negyedik bolygója: a Mars. Jóval azelőtt, hogy a tudományos-fantasztikus irodalomban megjelentek volna a Földet fenyegető „kis zöld emberkék”, az ókori civilizációkban a Marsot ellenséges, háborúkat, dögvészeket, apokaliptikus csapásokat gerjesztő bolygóként tartották számon. A szeszélyes bolygóisten kiengesztelésére e-gyes kultúrákban emberáldozatokat mutattak be. De vajon mi lehet az oka annak, hogy a földkerekség számos részén a magas civilizációk és a természeti népek gyakorlatilag azonos módon gondolkodnak a „halálbolygóról”?


Külpolitika

Széchey Noémi
Melegszik vagy hűl a Föld?

Vajon tényleg katasztrofális mértékben melegszik a légkör? Valóban megváltozik a Föld éghajlata? Vagy a „jó kifogás sose rossz” elv alapján már minden szokatlan jelenségre ezt a magyarázatot adják? 


Hetek-összeállítás
Fokozódó atomveszély

Az atomháború fenyegetése ma sokkal nagyobb, mint korábban bármikor - jelentette ki Mohamed El Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője a napokban. Az egyiptomi politikus egy új, nemzetközi ellenőrzési rendszer kidolgozására hívta fel a világ országait a lehetséges atomháború elkerülése érdekében. 


Busa Viola
Blair továbbra is veretlen

Bár Tony Blair számára a tavalyi év is igen eseménydús volt, idén máris újabb kihívásokkal kellett szembenéznie miniszterelnöki tekintélyét és saját politikai karrierjét illetően. Január utolsó hetében ugyanis mintegy huszonnégy óra leforgása alatt nemcsak egy igen sokak által ellenzett törvényjavaslatot kellett keresztülvinnie az alsóházi szavazáson, hanem a Kelly-ügyre vonatkozó, régóta várt Hutton-jelentés következtetéseivel való szembesülésre is fel kellett készülnie. Miközben a sajtó újra Blair bukásának eshetőségét elemezte, a kormányfő, nagy megkönnyebbülésére, ismét sikeresen vette az akadályokat: a vitatott javaslatot megszavazták, a Hutton-jelentés pedig egyértelművé tette, hogy Tony Blair nem hazudott sem az iraki fegyvereket, sem a David Kelly nevének kiszivárogtatásában játszott szerepét illetően. A jelentésben súlyosan elmarasztalt BBC elnöke lemondott. 


Márer György, New York
Folytatódott a meglepetés

Váratlan iowai győzelme után New Hampshire-ben is folytatódott John Kerry massachusettsi szenátor diadalútja. A demokrata párti előválasztások során Kerry jelentős, 13 százalékos különbséggel győzte le Howard Dean volt vermonti kormányzót, 39:26 százalékos arányban. Wesley K. Clark nyugalmazott tábornok harmadik lett 13 százalékkal, őt John Edwards észak-karolinai szenátor követte tizenkettővel. Joseph E. Lieberman connecticuti szenátor 9, Dennis J. Kucinich ohiói képviselő 1 százalékot kapott. Kerry, aki január 19-ei iowai győzelmével () teljesen átalakította a kampányfolyamatot, a siker bűvkörében folytatja tevékenységét, sőt most már azt hangoztatja, hogy ő a legalkalmasabb arra, hogy novemberben kiüsse a nyeregből Bush elnököt. 


Sport

Sebestyén István
Sportszerűtlen elosztás

Nem kis vita alakult ki az elmúlt hetekben a Nemzeti Sportszövetség által elosztásra kerülő sporttámogatási pénzek körül. A szövetség első tervezete szerint ugyanis idén (az olimpia évében) tizenhét hazai olimpiai sportágtól jelentős támogatásokat vonnának meg, a lefaragott összeget pedig huszonhat, nem ötkarikás sportágnak juttatnák, köztük például a rádióamatőröknek.


Szabadidő

A szolárium rendkívüli veszélyei

Bőrgyógyászok támogatnák azt a külföldről származó elképzelést, hogy korhatárhoz kössék a szoláriumozást, és a gyerekeknek tiltsák meg a napágyak használatát. A legújabb kutatások ugyanis összefüggést mutattak ki a szoláriumozás és a rosszindulatú festékes bőrdaganatok kialakulása között, a kockázat pedig annál nagyobb, minél fiatalabb korban éri a bőrt a leégés. A sugárbiológiai intézet már egy évtizede javasolja, hogy rendeletben szabják meg a szoláriumüzemeltetők kötelezettségeit, elképzelésüket azonban nem támogatta az egészségügyi kormányzat.


Program-ajánló

Kiállítások: Fehér László festőművész Kiindulópont című kiállítása a Galéria 13-ban látható. (XXIII., Soroksár, Hősök tere 13. Tel.: 287-3057)


Színes

UFO-nosztalgia

Az ez évi, Új-Mexikóban megrendezendő UFO-fesztiválra érkező látogatóknak lehetőségük lesz arra, hogy visszalépjenek az időben, pontosan hat évtizedet.


DUMA PLÁZA

Hó komment (internet graffiti)


A boldogság ára

Mára kiderült, hogy a boldogságot is meg lehet venni, ám annak ára nem a hétköznapi emberek pénztárcájához van szabva - a kutatók szerint ugyanis megközelítőleg 2,7 millió dollárt kell érte fizetni. 


Churchill papagája?

Winston Churchill lánya megcáfolta azt a nemrégiben felröppenő hírt, miszerint édesapja állítólag olyan papagájt tartott volna, amelyik Hitlert és a nácikat szidalmazta.


Szarvasgombás omlett góliátoknak

Csupán néhány ezer euróba került az a rántotta, amit egy francia kisvárosban, Uzes-ban „dobtak össze” a múlt héten.


Hatvanéves ajándék

Halála után egy múzeumra hagyná egyetlen pár cipőjét egy szerb nyugdíjas. A 81 éves Jusuf Sirajic állítása szerint az elmúlt 60 évben nem is volt más lábbeli a lábán.


Csak semmi felhajtás

Január 25-én nyolc órakor (magyar idő szerint hajnali egykor) megkezdődött az idei Golden Globe, mely a néző számára kicsit puritánnak tűnhet: eltörpül az Oscart övező hihetetlen felhajtás mellett. Nincs fantasztikus show, poénos műsorvezető, csak díjak és díjazottak Beverly Hillsben.


Mi van a képen?

1. Ikea konyhabútor: Lajos összecsukható konyhai hokedli, Pipi olvasólámpa. 2. Michelangelo Bujdosó vacsora c. festménye. 3. Pulykából nem lesz szalonna