Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársainktól
A foci fekete napja

Fehér Miklós, a Benfica huszonötszörös válogatott magyar csatára a Guimaraes elleni idegenbeli portugál bajnoki labdarúgó-mérkőzés hosszabbításában váratlanul összeesett, s az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. Azóta is folyik a vita, hogy mi okozhatta a fiatal sportoló halálát. Tragédiájával már biztos, hogy 2004 a magyar futball fekete éve. Pedig még szót sem ejtettünk arról, hogy a közelmúltban több jelentős tőkével rendelkező vállalkozó is otthagyta a magyar labdarúgást. Nincs eredmény, nincs szponzor, nincs pénz. Mi várható? 


A portugál Simao Sabrosa, a brazil Flores Roger és a szlovén Zlatko Zahovic, az SL Benfica labdarúgóklub három játékosa zokog Fehér Miklós ravatalánál. Döbbenet és gyász Fotó: Reuters

„Miki arca hirtelen olyan idegenszerűvé vált, zihálva kapkodta a levegőt, azonnal láttam, hogy komoly dologról van szó” - emlékszik vissza a guimaraesi Djurdjevic a Fehér Miklós halálát megelőző drámai pillanatokra. A támadó nem tévedett: a hatvanadik percben beállított, majd a rendes játékidő utolsó percében gólpasszt adó magyar játékos még mosolyogva vette tudomásul, hogy a játékvezető egy sárgalapot osztott ki neki, majd öntudatlanul összeesett - mint kiderült, megállt a szíve. Csapattársai azonnal segítségére siettek, eközben többen térdre rogyva imádkozni kezdtek, mások - köztük a „Sasok” trénere, Camacho - zokogásban törtek ki. Az orvosok még a pályán, majd a kórházba vezető úton, a mentőautóban is sikeresen újraélesztették Fehért, ám a harmadik szívleállás már végzetesnek bizonyult. Eleinte mindenki szívinfarktusra gyanakodott, azonban a hétfőn elvégzett, négy és fél órás boncolás nem hozott kézzelfogható eredményt, csupán annyit sikerült megállapítani, hogy Fehér testén nem volt sérülés. 


Fehér Miklós Fotó: MTI

A testből vett szövetmintákat további elemzésre laboratóriumban vizsgálják. Joao Pablo Almeida, a Benfica orvosa úgy nyilatkozott, hogy hasonló esetek gyakran előfordulnak a mindennapi életben, és ezekkel szemben az orvostudomány általában tehetetlen. Ugyanakkor további részleteket egyelőre azért sem lehet megtudni, mert a klub nem közöl részleteket az eset körülményeivel, illetve a feltételezett halálokokkal kapcsolatban.
Információink szerint Fehér Miklós a halálát megelőző időszakban egy neve elhallgatását kérő futballista barátjának többször panaszkodott arra, hogy rosszul van, és éjjelente nem tud aludni. Ezt megelőzően, mint mondta, a klubnál kötelezték arra, hogy tablettákat szedjen be, vagy injekció formájában közelebbről meg nem határozott szereket vegyen be. 
Megkeresésünkre dr. Szilágyi György, a szerencsétlenül járt csatár korábbi sportorvosa, aki hosszú ideig a válogatott mellett tevékenykedett, elmondta: Fehér Miklós tragédiájának nem volt semmilyen előjele. Véleménye szerint lehetséges, hogy az úgynevezett QT-szindróma okozta a focista halálát. „Ez azt jelenti, hogy a szívverés olyannyira szapora, hogy az ütéseket már ki sem lehet venni. Ez egy ritmuszavar. Ezt az elképzelést igazolhatja, hogy Miklóst kétszer visszahozták, mielőtt végleg elvesztettük” - magyarázta a doktor, aki egyébként nem tartja elképzelhetőnek, hogy egy nagy csapat meg merné kockáztatni, hogy tiltólistán lévő szereket használjon fel, és adjon a sportolóinak. 
Ennek némiképp ellentmondanak az elmúlt évek doppingbotrányai: többek között Caniggia (Roma), Davids (Juventus; a csapat ellen jelenleg is vizsgálat folyik, a vádak szerint a kilencvenes években szervezett módon látták el tiltott szerekkel a játékosokat), Kallon (Internazionale) szervezetében mutattak ki doppingot. 
A QT-szindrómát Peter Swarz Olaszországban élő magyar származású kardiológus írta le először. Megállapítása szerint ez a rendellenesség genetikai eredetű, amellyel akár 120 évig is el lehet élni, de bizonyos hajlamosító tényezők hatására halálokká is válhat. Az egyik ilyen tényező a túlhajszoltság. 
Vannak, akik másra gyanakszanak. Bicskei Bertalan volt szövetségi kapitány a TV2-nek nyilatkozva szintén nem zárta ki, hogy a hasonló haláleseteknek a hátterében a túlhajszoltság és/vagy bizonyos szerek állnak. Mint okokat firtató kérdésre válaszolta: „Túlhajszolt edzésmunka, túl sok mérkőzés, biztos, hogy szednek, pontosabban, van, aki szed is ajzószereket, hogy a teljesítményt tartani tudja. De hát ezt végül is az orvosoknak kell megállapítani, hogy ebben az egy esetben mi vezetett Fehér Mikinek a tragédiájához.”
Dr. Hollósi Miklósné, a Sportegészségügyi Intézet doppinglaborjának vezetője ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakmán belül vannak olyan vélemények, amelyek szerint akár egy patikában kapható gyógyszer is szélsőségesen felboríthatja a szervezet működését.

***

Fehér Miklós Tatabányán született, a Győri ETO csapatában az 1995/96-os idényben mutatkozott be. Három szezont játszott a zöld-fehéreknél és ötvennyolc mérkőzésen huszonkét gólt szerzett, majd 1998-ban azóta is magyar rekordnak számító 700 ezer dollárért a Porto igazolta le, és bár a portugál sztárcsapatban alig kapott lehetőséget, a bajnokcsapat tagja volt. A következő évben kölcsönadták a Salguierios együttesének, ahol házi gólkirály lett. A Portóhoz ekkor újra kikölcsönözte. Légiós karrierje legjobb évét produkálta Bragában, sokáig versenyben volt a gólkirályi címért; végül tizennégy találatig jutott. Visszarendelték a portóiak, de miután Fehér nemet mondott szerződéshosszabbítási ajánlatukra, egy évig csak a tartalékok között kapott lehetőséget. Portóból 2002-ben tette át Lisszabonba a székhelyét a válogatott csatár, azonban a világhírű Benficában sem tudta úgy kamatoztatni tudását ahogy elképzelte. Nemrégiben már a távozás gondolatával foglalkozott, noha az UEFA-Kupa első, októberi fordulójában ő szerezte a győztes, egyszersmind a továbbjutást jelentő gólt a belga La Louviére ellen. Több klub is bejelentkezett a játékosért, és úgy tűnt, hamarosan máshol folytatja pályafutását a portugál bajnokságban. A válogatottban huszonöt mérkőzést játszott. Legemlékezetesebb találkozója a Litvánia elleni 6-1-re végződött idegenbeli Eb-mérkőzés volt 2000-ben, amelyen három gólt szerzett. Legutóbb a Lengyelország elleni hazai Eb-selejtezőn lépett pályára a nemzeti tizenegyben - egy félidőt kapott -, gólt augusztus 20-án, a Szlovénia elleni idegenbeli barátságos találkozón szerzett címeres mezben. A decemberben kinevezett szövetségi kapitány, Lothar Matthäus is számított rá, negyvenes listáján az ő neve is szerepelt.


Eusebio, a Benfica legendás csatára is eljött Győrbe Fotó: Reuters