Vissza a tartalomjegyzékhez


Ízfokozó

Penne: ha kifőztük, süssük ki!
A legtisztességesebb háziasszonyokkal is megesik néha, hogy a kelleténél több tésztát főznek ki, vagy túl gyorsan fogy a jól sikerült tejszínes, fokhagymás gombaszósz. Hogy ne vesszen kárba és ne is ismételjük saját konyhaművészetünket, süssük ki belőle az alábbi tésztaételt! 

A résztvevők: 40 dkg penne tészta, 30 dkg vékony padlizsán, 4 kisebb cukkini, 1 doboz (40 dkg) konzervparadicsom, 25 dkg mozzarella, 10 szem fekete olajbogyó, 1 fej hagyma, 2 evőkanál olívaolaj, oregano, cayenne-bors és 5 dkg friss parmezán sajt. Egy nagyobb lábosban felhevítjük az olajat, és 5 perc alatt megpirítjuk benne a vastagra szelt cukkinit, a felkarikázott hagymát és felaprított padlizsánt. Majd beletesszük a paradicsomot, a fűszereket és a kimagozott, felszeletelt olajbogyókat. Lassú tűzön főzzük mindezt további 10 percig, s az így elkészült mártást a pennéhez keverjük - ami természetesen háziasszonyunk jóvoltából már kifőzve, lecsepegtetve várja a zöldséges ízeket. Mielőtt a 180 °C -ra előmelegített sütőbe tennénk a művet, keverjük még hozzá a kockára vágott mozzarella egyharmad részét. A tetejét hintsük meg a parmezán sajttal, ízlés szerint fekete borssal és a maradék mozzarellával. Addig süssük, amíg a sajt kissé „elpirul” a tetején, s amennyiben egy gusztusos tűzállótálban készítettük el, már rögtön tálalhatjuk is.

Saláta mentával

A tél derekán jólesik az üvegházban nevelt friss paradicsomból, cukkiniből és fejes salátából készült egyszerű köret, még akkor is, ha a fenti hozzávalókon kívül nálunk főleg konzervként kapható bébikukorica, bébiréprépa és gyöngyhagyma, valamint az elmaradhatatlan olajbogyó is részét képezi. Nevezett zöldfélék mennyiségének csak az étvágyunk szab határt, mégis egy kis kapaszkodó a vásárláshoz: 1 fej saláta, 1 kisebb cukkini, 2 paradicsom, 1 doboz (40 dkg) konzerv bébirépa, 1 doboz bébikukorica, 10 dkg gyöngyhagyma, 6-8 dkg magozott olajbogyó. 
A felszeletelt cukkinit 2 evőkanál olívaolajon 5-7 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, és az összes többi zöldséget is. További 5 percig lassú tűzön melegítjük salátakeverékünket, majd oreganóval és mentával ízesítjük, mielőtt levesszük a tűzről. A friss és a konzerv arányán javíthatunk, ha a fűszerezéshez is friss oreganót és mentát adunk. Természetesen nem felejtkeztünk el a salátáról sem, melyet csíkokra vágva keverünk a meleg összeállításhoz. A látvány szemet gyönyörködtető: egy igazán sokszínű ételt tálalhatunk a szó mindkét értelmében, hiszen étvágygerjesztő előételként, könnyű főételként és egyszerű sültekhez illő köretként sem okoz csalódást! A háziasszonyok pedig különösen szeretni fogják, hiszen a hozzávalók nagy részét, hála a konzerviparnak, még csak megmosni sem kell. (M. N.)