Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VIII. évfolyam, 2. szám, 2004. január 09

Belpolitika

Munkatársainktól
Népszerűtlenségre utazik?

A rendszerváltás óta egyetlen miniszterelnök sem üdült annyit, mint Medgyessy Péter. És egyik sem követte el azt a baklövést, hogy Kuba után Thaiföldet választotta volna a téli pihenés helyszínéül. Vagy szó sincsen baklövésről? Egyáltalán van köze az állampolgároknak ahhoz, hogy mire költ magánvagyonából a kormányfő? 


Kampánykezdés

Demszky Gábor főpolgármester, Fodor Gábor, az SZDSZ parlamenti frakciójának vezető-helyettese és Szent-Iványi István, az SZDSZ ügyvivője a liberális értékválasztó program elindításáról tartott sajtótájékoztatót Budapesten, a Nyugati téren. A képen balról: Szent-Iványi István, Fodor Gábor és Demszky Gábor Fotó: MTI


Hajdú Sándor
Nincs más választás?

- Ez egy felvetés, egy javaslat. Természetesen ahogy írom is a cikkemben - ez egy a lehetséges forgatókönyvek közül. Nekem az a kiindulópontom, hogy Magyarországon 2003 végére egy válságos belpolitikai állapot alakult ki. Benne van a levegőben, hogy rendkívüli a feszültség a jobb- és baloldal között. Ebből adódóan nincs nyugodt állapot a társadalomban, a közéletben, ezért keresni kell a megoldásokat. Ilyen rendkívüli helyzetben az előrehozott választásokkal is lehetséges a feszültség enyhítése.


Somorjai László
Mit néztünk az ünnepek alatt?

Idén karácsonykor ismét a könnyed műsorok, vígjátékok, valamint a bibliai témájú filmek vonzották leginkább a nézőközönséget a televíziók képernyője elé. Szilveszterkor pedig elmaradhatatlannak tűnik az esti kabaré, amely legalább az ország lakosságának a felét szórakoztatta.


Életmód

Fabini Piroska
Klónom van, vigyázz

Létezik egy mobiltelefonról elérhető virtuális tér, amelyet jónéhányan különösen alkalmasnak találnak arra, hogy új barátságokat kössenek rajta keresztül. Ez azért is meglepőnek tűnik, mert meglehetősen egyszerűek az effajta társalgások: aki először olvas bele némelyikbe, kevés értelmet talál bennük. A kutatások szerint mégis akad, aki naponta akár nyolc órát is képes így eltölteni. Úgy tűnik, a wap-os chat korunk emberi viszonyainak egyik sajátos kifejeződése: a lényeg maga a közösségi lét, és közel sem a tartalmas eszmecsere. Akár a valódi életben. 


Makki Marie-Rose
Jól járhat a csempészet és a turizmus

Az uniós elvárások miatt Magyarországon ez év elejétől 35 százalékkal nő a cigaretta jövedéki adója. A termékek bolti árát illetően 15-20 százalékos drágulás tapasztalható, a legkedveltebb cigaretta 440 forintba kerül. Gazdasági elemzők szerint ekkora áremelés révén egyidejűleg érhető el a fogyasztás jelentős csökkenése és az adóbevételek számottevő növekedése. A megnövekedett bevételből a dohányzás okozta megbetegedések magas egészségügyi költségei is kompenzálhatóak lennének. Feltéve persze, hogy a fogyasztás jelentős része nem irányul át külföldre vagy a hazai csempészárukra. 


Fókusz

Kovács Klára
Új év, új miniszter

„Legfontosabb feladatom, hogy segítsem egy erős gazdaság megteremtését, hogy biztosítva legyen az eddigieknél jóval több munkahely és magasabb jólét” - mondta Draskovics Tibor leendő pénzügyminiszter, miután Medgyessy Péter kormányfő bejelentette, február 15-ével felmenti László Csaba pénzügyminisztert. A kormányfő nem okozott túlzott meglepetést, hiszen hónapok óta szóbeszéd tárgya László távozása, lehetséges utódainak találgatása. Lapunknak nyilatkozó neves szakértők véleménye megoszlik a tekintetben, hogy szakmai vagy politikai döntés született. Draskovics Tibort mint jövőbeni minisztert megnyugvással fogadta a piac. Medgyessy Péter kormányfő a tervezettnél jóval magasabb államháztartási hiánnyal indokolta - sorrendben a hetedik - miniszterének cseréjét. Ugyanakkor a hiteles és megvalósítható gazdaságpolitika, valamint a fenntartható, sikeres gazdasági fejlődés érdekében megalkotandó reformok kidolgozását tűzte ki célul. A kijelölt miniszter az MTI-nek kifejtette, áttekinti a 2008-ra tervezett eurózónához való csatlakozás menetrendjét. Mint mondta: „Az a lényeg, hogy jól csatlakozzunk, nem pedig az, hogy a lehető leggyorsabban.” (Ez a mondat, egybecseng azokkal a szakértői véleményekkel, amelyek elhamarkodottnak és teljesíthetetlennek tartják az euró 2008-as bevezetését. A szakértők szerint valószínűbb az egy vagy két évvel későbbi bevezetés.)


Gazdaság

Major Nóra
A jövő Bokros-teendői

A nemrég múlt ünnepek alkalmából Bokros Lajos volt pénzügyminiszter egy, minden közgazdasági misztikumtól és mellébeszéléstől mentes, reform-„ajándékcsomagot” adott át az olvasóközönségnek az Élet és Irodalom hasábjain. Bokros százharminc pontból álló publicisztikája egyenes és lényegre törő: hazánknak leginkább egy „kis létszámú, karcsú, tisztakezű és hatékony, szolgáltató és szolgáló” állami apparátusra lenne szüksége. Értekezésében politikai részrehajlástól mentesen bírálja mind az „ezredforduló kormányát”, mind a jelenlegi vezetést. Ennek ellenére még az 1995-96-os stabilizáció pozitív vonatkozású felemlegetése kapcsán sem érezzük azt, hogy „minden szentnek maga felé hajlik a keze”. A Bokros-csomagot azóta is iskolapéldaként tartják számon a nemzetközi pénzügyi felsőoktatásban.


Hetek-összeállítás
A Parmalat már sehogy sem tejel

A világsajtó már az európai Enronnak is elkeresztelte a Parmalat bonyolult és szövevényes mérleghamisítási történetét. Az élelmiszeripari konszern egyes források szerint 10 milliárd euró körüli hiányt, illetve veszteséget halmozott fel. Az ügyészségi vizsgálat szerint a hiány elkendőzése érdekében 1998 óta rendszeresen meghamisították a Parmalat pénzügyi mérlegét, ezzel a befektetőket tudatosan félreinformálták. A Financial Times beszámolója szerint a cég egyik leányvállalatától kikerült dokumentumok leplezték le az évek óta tartó csalást. A több mint negyven éves vállalat Olaszország nyolcadik legnagyobb ipari vállalkozása, amely 30 országban összesen 35 ezer embert foglalkoztat. A cég tőzsdei értéke a botrány előtt több mint 2 milliárd eurót tett ki, ezt most alig 80 millió euróra becsülik. 


Kardos Anikó
2003: Szolid erősödés a magyar tőzsdén

Végre tartós emelkedést hozott a 2003. év a világ tőzsdéin. A prímet az orosz tőzsde vitte, amely a negyedik negyedévben kipattant Jukosz-ügy miatt bekövetkezett bizalomvesztés ellenére is több mint 50 százalékot emelkedett. Remekül teljesített a technológiai szektor indexe, a Nasdaq is, éppen ötven százalékot emelkedve áttörte a lélektani 2000 pontos határt az év végén. Az unióhoz csatlakozó országok között Prága volt a sztár, a PX50 index 43 százalékkal erősödött. A BUX relatíve nem zárt túl jó évet, az év végi hajrában sikerült csak kikerülnie a világ 10 legrosszabbul teljesítő tőzsdéjének listájáról. Panaszkodni azonban így sem volt okuk a befektetőknek, hiszen 20 százalékkal emelkedett az index értéke. 


Háttér

Lukács Ibolya Anna
Szigorú fogadtatás

Az új évben tovább szigorodtak az Egyesült Államokba való belépés biztonsági feltételei: ezentúl minden vízumköteles érkezőt lefényképeznek, és ujjlenyomatot vesznek tőle. A brazil hatóságok, a lépés elleni tiltakozásként, ugyanezt teszik a Brazíliába érkező amerikai turistákkal Sao Paulo repülőterén. 


Vagyim Arisztov
Az olaj földjén elfolyik a pénz

Kedves Barátom! Azon a napon, mikor Európa a karácsonyt ünnepelte, Mihail Kaszjanov a következő optimista hangvételű nyilatkozattal állt elő az orosz kormányülésén: „Az utolsó tizenkettő közül az elmúlt év volt a legjobb, az összegező számvetés adatai kielégítők.” A szóban forgó számjegyek, az oroszországi gazdasági növekedés mutatói egészébe véve nem nevezhetők rossznak, ez tény. Azonban ha bizonyos társadalmi rétegeket vagy egyes régiókat veszünk górcső alá, mindjárt nem olyan rózsás a kép.


Lukács András
A földhöz ragadt próbálkozások vége

Bár a Mars már az ókor óta foglalkoztatja a csillagászokat, az érdeklődés az 1877-es évtől vált igazán hevessé: ekkor Giovanni Schiaparelli olasz csillagász csatornákat vélt felfedezni a vörös bolygón, amelyekről Percival Lowell kijelentette, hogy azok mesterséges eredetűek. Ezt követően a marsi élet létezése annyira magától értetődővé vált, hogy amikor a Francia Tudományos Akadémia pénzjutalmat ígért annak, aki tíz éven belül kapcsolatot teremt egy földönkívüli civilizációval, a lehetőségek közül kizárták a Marsot, mert az túl könnyű lenne. Ebben a hangulatban érthető, hogy Orson Welles hangjátéka, a Világok harca, amelyben a Mars megtámadja a Földet, olyan valóságosnak tűnt a hallgatóság számára, hogy kitört a pánik. A Mars helyett - a hatvanas évek óta - végül a Föld „támadt”, űrszondákkal, ebben az évben rögtön néggyel: két európai és két amerikai szondával. Ez a hét a NASA Spirit nevű űrszondájának sikerét hozta, amely napok óta fantasztikus képeket továbbít a vörös bolygóról, Európa azonban (egyelőre) nem kap választ. 


Peremiczky Szilvia
A maffiózó és a terrorista

Képzeljük el, hogy valamely ország parlamentje úgy határoz, hogy kemény intézkedésekkel lép fel a szervezett bűnözés, a maffia elleni harcban. Vajon hányan szólalnának fel, hogy elsősorban a bűnözés okait kellene megszüntetni, hányan aggodalmaskodnának, hogy a kemény fellépés az „erőszak spiráljának” elve alapján generálni fogja a bűnözést, hányan beszélnének „az erő túlzott alkalmazásáról”, ha egy kemény rendőri akciót hajtanának végre fegyveres bűnözők ellen, és hányan elégednének meg azzal, hogy a rendőrség erélyes szavakkal elítél egy bankrablást, ahelyett, hogy üldözné az elkövetőket?


Bohács Krisztina
Izrael ma – arab szemmel

Nemrégiben hazánkba látogatott Wadie Abunasszar közel-keleti politikai szakértő, az „International Center For Consultations” nevű szervezet igazgatója, az al-Kudsz című palesztin napilap és más arab nyelvű médiumok vezető politikai kommentátora. Az arab származású szakember szervezetének célja, hogy elősegítse a közel-keleti országok közötti párbeszédet, kutatásokkal, felmérésekkel segítse a térség politikai döntéshozóit. Abunasszar úrral az Izraelben élő zsidó, arab és palesztin közösségek helyzetéről, jövőjéről, valamint ezek félelemtől motivált képzeteiről beszélgettünk. 


Yehuda Lahav
Ruzsicska, te vagy?

A telefon megcsörrent Beni Silon lakásában az izraeli Kirijat Tivot városában, és egy női hang jelentkezett: „Van egy Sosana nevű húgod, aki beszélni akar veled.” A hetvennyolc éves férfi, miután felocsúdott első meglepetéséből, megkérdezte: „Hát te vagy az, Ruzsicska?” - és azonnal átváltott héberről lengyel anyanyelvükre. 


Hit és értékek

Ruff Tibor
Teológusok a Tilosban

Az elmúlt hetekben a magyar médiában ismét reflektorfénybe került egy körülbelül 1800 éves, régi gondolat, amely szerint a názáreti Jézus törvénytelen gyermek volt, vagy ha nem volt is az, mégis ettől az előítélettől övezve kellett felnevelkednie. Azóta az egyházak egy része kissé inkvizíciós hangulatban a Tilos Rádió betiltását követeli, arra azonban egyikük sem tért ki nyilatkozatában, hogy vajon igaz lehet-e ez az állítás, vagy sem.


Répás László
Kik állnak a szórakoztatóipar mögött?

Világszerte, de különösen a nyugati kultúrkörbe tartozó országokban az új esztendőbe önfeledt szórakozással, kikapcsolódással, „a hámból való kirúgással” szokás átlépni. Ez az a nap, amikor a média minden formájának egyszeriben az emberek szórakoztatása lesz a legfőbb feladata, a tévét, rádiót elözönlik a kabaréműsorok, vígjátékok, és már a kádárista nyolcvanas évek Szuperbolái óta elmaradhatatlan kellékei a szexuális tartalmú műsorok. Habár ez ma már egyre kevésbé tűnik fel, tekintve a „bulikultúra” térhódítását, amelynek éppen az a fő életfilozófiája, hogy minden nap egyformán alkalmas a szórakozásra, a kikapcsolódásra, de Szilveszter estéje e szerint a felfogás szerint kifejezetten másra nem is való. 


Interjú

Hazafi Zsolt
Számvetés kellene

„A gazdaságpolitika új szakaszához nagyobb bátorsággal és nagyobb lélegzetvétellel tud egy új ember vállalkozni” - indokolta a pénzügyminiszter-cserét lapunknak Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakciójának vezetője. A szocialista politikus kifejtette, hogy az MSZP „megrendelte” a kormánytól, hogy ne változtasson a jóléti rendszerváltást megcélzó programon. Mint mondta: „baloldali kormányokat akkor szoktak megválasztani, ha a társadalom azt igényli, hogy a szolidaritás ereje növekedjen; amikor azt igényli, hogy ne merevedjenek meg a társadalmi különbségek, ne alakuljon ki kasztrendszer”.


Külpolitika

Eperjesi Ildikó
A hidegháború Grúziában folytatódik

Mihail Szaakasvili nagyarányú győzelmet aratott a múlt hétvégi grúziai elnökválasztáson azzal az ígéretével, hogy rendbe hozza a kaukázusi ország gazdaságát: felszámolja a korrupciót és szeparatizmust, melyek ugyancsak túljburjánzanak a Szovjetunió szétesése és Grúzia függetlenné válása óta. Az új elnökre vár a demokratikus és piacgazdasági reform végrehajtása is. Szaakasvili igyekszik nem elkövetni elődjének, Eduard Sevardnadzénak hibáit, s korrupcióellenes harcában ígéretei szerint nem kíméli majd az előző elnök vagyonát sem. Helyzetét bonyolítja, hogy országa, ez a stratégiailag fontos helyen fekvő köztársaság az épülő Kaszpi-tengeri olajvezeték miatt Kelet és Nyugat ütközőzónája lett. 


Széchey Noémi
Mulasztás vagy merénylet?

Továbbra sem tudják kiemelni annak a Boeing 737-esnek a fekete dobozait, amely múlt szombat hajnalban zuhant a Vörös-tengerbe, nem sokkal az egyiptomi Sarm-el-Seikből történt felszállását követően. Az egyiptomi Flash Airlines járata 148 ember életét követelő tragédiájának okát ezért csak találgatni tudják a szakértők. A roncsok felkutatását elsősorban francia mentőegységek végzik - egyiptomi felügyelet mellett - mivel az összesesen 133 francia állampolgár halálát okozó szerencsétlenség a francia polgári repülés történetének eddigi legsúlyosabb balesete.


Hetek-összeállítás
A halottkém vihart kavart

A brit sajtó ismét Diana hercegnő nevével van tele. A hirtelen érdeklődés oka nem más, mint hogy a szigetországban - a hercegnő hat évvel ezelőtti halála óta most először - vizsgálatot rendeltek el a Párizsban történt autóbaleset hátterének tisztázására. Ennek kapcsán a korábbi udvari halottkém a nyilvánosság előtt kijelentette: Diana hercegnő nem volt terhes.


Hetek-összeállítás
Levélbombák EU-szerte

Az utóbbi hetekben megsokszorozódtak az európai intézmények vezetői elleni levélbomba-támadások. Az Európai Bizottság elnökével, Romano Prodival kezdődött sorozat hat újabb támadással folytatódott, szerencsére egy esetben sem történt személyi sérülés. 


Morvay Péter
Hetvenmillió szavazat a tét

„Amennyiben Bush elnök felelősséget vállal abban, hogy Izraelt rákényszeríti Kelet-Jeruzsálem átengedésére a palesztinoknak, igen sok támogatót veszít az evangéliumi keresztény szavazók közül” - figyelmeztetett egy decemberben tartott konferencián Pat Robertson, a konzervatív Keresztény Koalíció alapítója. Az izraeli Herzliában megrendezett biztonsági és stratégiai konferencián felszólalt Joschka Fischer német külügyminiszter is, aki hangsúlyozta, hogy Európában „senki nem vonja kétségbe Izrael jogát arra, hogy megvédje állampolgárait”, akár a biztonsági kerítés segítségével is, amennyiben az az 1967-es fegyverszüneti határ nyomvonalát követi.


Sport

Varga József
Duplázást várnak a Fradi szurkolói

Mint ismeretes, a Ferencváros vezetősége karácsonyi ajándékként a labdarúgócsapatnál edzőcserét hajtott végre. Az egyesületnél történt tulajdonosváltás óta várható volt, hogy a szakmai munka irányítása is új kezekbe kerül. Ennek ellenére mégis meglepést okozott a bejelentés, hogy Garami József mesteredző helyett januártól a klub egykori játékosa, Pintér Attila készíti fel a huszonnégyszeres bajnokcsapatot.


Január ötödikén első munkanapját töltötte Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként. A német szakvezető szakmai stábjának összetételéről még nem nyilatkozott. Mivel a leendő pályaedzőnek folyékonyan kell tudnia németül, ezért a lehetséges jelöltek között Varga Zoltán, Nyilasi Tibor, Détári Lajos és a Mönchengladbach utánpótlásával foglalkozó László Csaba neve szerepel Fotó: MTI


Aláírt mezt kaphat a MU menedzsere 5 millióért

Harry van Raaij, a PSV elnöke egyik nyilatkozatában élesen támadta Alex Fergusont, a Manchester United menedzserét, aki a klub engedélye nélkül hívta próbajátékra a 19 éves Arjen Robbent.


Rivaldo a Cruzeiroban folytatja

Véget érni látszik Rivaldo kálváriája: a Cruzeiro szóvivője ugyanis bejelentette, hogy a világbajnok játékos egyéves szerződést írt alá a klubbal.


A Dinamo Kijev nagy fogása

Az ukrán bajnok Dinamo Kijev öt esztendőre szóló szerződést kötött a brazil Kléberrel; a klub kétmillió eurót utal át Sao Paulóba a húszesztendős támadóért.


A Real vinné Kakát

A madridiaknak megtetszett a Milan fiatal sztárja, a Real-legenda Butragueno szerint csak idő kérdése, mikor igazolják le. Kaká néhány hónap alatt belopta magát a Bajnokok Ligája-győztes AC Milan szurkolóinak szívébe, de lehet, hogy már csak rövid ideig láthatják őt piros-feketében, mert a Real Madrid szívesen szerződtetné a világbajnok brazil labdarúgót.


Szabadidő

Ízfokozó

Penne: ha kifőztük, süssük ki! A legtisztességesebb háziasszonyokkal is megesik néha, hogy a kelleténél több tésztát főznek ki, vagy túl gyorsan fogy a jól sikerült tejszínes, fokhagymás gombaszósz. Hogy ne vesszen kárba és ne is ismételjük saját konyhaművészetünket, süssük ki belőle az alábbi tésztaételt! 


A fajgyűlölet hajnalán

Fekete és fehér ötvenes évek - Jürgen Schadeberg Dél-Afrikája címmel fotótörténeti különlegesség látható a budapesti Dorottya Galériában január 31-éig. A művész, aki Berlinben született 1931-ben, és 1950-ben vándorolt ki hazájából, úgy fogalmazott: a nácizmus felhőitől éppen megszabadult Németországból az apartheid gyülekező felhői alá érkezett Dél-Afrikába. A fekete és fehér társadalom külön világának jellegzetességei elevenednek meg a fotográfiákon, amelyeket 1950-től készített a felvételek alapján méltán világhírűvé lett fotóriporter Schadeberg, a Drum magazin későbbi munkatársa. A képek az apartheid rezsim borzalmait közvetlenül megelőző időszak hangulatát közvetítik, a még békebeli, de egyszersmind fenyegető légkört, amikor még nem szabadult el a legális fajgyűlölet. 


Kövér tinédzserek

A tizenévesek az Egyesült Államokban a legkövérebbek, és Litvániában a legsoványabbak - legalábbis ez derül ki egy nemrégiben a fejlett ipari országokban végzett kutatásból. A dán Inge Lissau által végzett felmérésben tizenhárom európai ország, valamint az Egyesült Államok és Izrael fiataljainak testtömeg indexét (TI) hasonlították össze, továbbá a táplálkozási szokásokat és a szabadidő eltöltését vették figyelembe.


Programajánló

Kiállítások: Herend - Az Ernst Múzeumban január 11-éig látható impozáns kiállításon egyetlen óriási asztalra kerülnek az elmúlt 150 év változatos stíluskorszakainak herendi terítékei. (VI., Nagymező u. 8.)


Színes

Karácsonyi SMS-dömping

A portugál mobiltelefon-használók 58,5 millió szöveges üzenetet küldtek egymásnak karácsony napján és este, ami az ország összlakosságára nézve személyenként majdnem hat SMS-t jelent - közölte a három mobilszolgáltató cég.


DUMA PLÁZA

Sok hóember kis helyen is elfér. (graffiti)


Viták az új Szabadság Torony körül

Amikor 2003. december 19-én először mutatták be a nyilvánosság előtt a World Trade Center helyére tervezett új épületet, Daniel Libeskind megjegyezte, hogy pontosan egy évvel ezelőtt ismertette tervét a földig lerombolt épületegyüttes helyére szánt új komplexummal kapcsolatban. Ám a közel 64 750 négyzetméteres telek északnyugati csücskébe tervezett új torony egyáltalán nem hasonlít arra az egyenetlen tetejű toronyházra, amit Libeskind eredetileg megálmodott.


Filmsikerek 2003-ban

A hollywoodi filmek év végi számvetéséből kiderül, hogy a kasszasikerek listáját 2003-ban a Némó nyomában vezette, mely Észak-Amerikában csaknem 340 millió dolláros bevételt hozott. Ezt követi 305 millióval A Karib-tenger kalózai. A gyűrűk ura - A király visszatér 224 millió dollárt jövedelmezett. 


Mi van a képen?

1. Kőműves Kelemen kutyája. 2. Cukorfalat. 3. Kutyaszorító


Vad udvari ebek

Florence, a királyi bullterrier, akinek kegyetlensége a közelmúltban II. Erzsébet angol királynő egyik kedvenc walesi kutyájának halálát okozta, a múlt héten az egyik szolgálót harapta meg. 


Elhunyt a világ leghíresebb nyalókájának feltalálója

Barcelonában a hét elején temették el Enric Bernat Fontlladosa-t. Annak, aki e nevet nem ismeri, elmondhatjuk, hogy ő találta ki a világ egyik legismertebb nyalókáját. Ezt Chupa Chupsnak hívják, és a gyerekek mellett a felnőttek is szívesen „rágódnak rajta”.