Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Mit néztünk az ünnepek alatt?

Idén karácsonykor ismét a könnyed műsorok, vígjátékok, valamint a bibliai témájú filmek vonzották leginkább a nézőközönséget a televíziók képernyője elé. Szilveszterkor pedig elmaradhatatlannak tűnik az esti kabaré, amely legalább az ország lakosságának a felét szórakoztatta.

Karácsony szenteste az ATV, MTV és TV2 bibliai vagy vallási témájú filmjeit összesen mintegy 1,3 millió ember nézte végig - ez az AMR elnevezésű adat a négy éven felüli nézők tényleges számára vonatkozik -, az MTV közvetítette éjféli misét pedig további 330 ezren fogadták bekapcsolt tévékészülékkel az AGB Hungary mérései alapján. Mivel a műsorok időpontjai között jelentős volt az eltérés, ezért a nézőszámok között bizonyára volt átfedés - ugyanaz a néző például megnézhette a János evangéliumát (ATV - 16 és 17 óra között), az Assisi Szent Ferenc életéről készített Napfivér, Holdnővért (MTV - 20 és 22 óra között) és a Jézusról szóló filmdrámát (TV2 - 23 óra és éjfél után 2 között), vagy Zefirelli alkotása helyett választhatta este 19.30 és 21.30 között az Ábrahám című történelmi filmet az ATV műsorán, amely egyébként az elért közönség számát tekintve az ATV toplistáját vezeti közel 430 ezer nézővel (azoknak a számáról van szó, akik legalább egy percig nézték a csatornát). Az RTL Klubon a Kölyök című amerikai vígjáték és a TV2-n sugárzott Richie Rich - a Rosszcsont beforr című amerikai családi vígjáték mindegyike közel kétmillió nézőt ültetett a készülék elé este, főműsoridőben.
Karácsony első napján este az Ábrahám vezette az ATV toplistáját, míg az MTV a Híradóval, az Önök kérték kívánságműsorral és a Rómeó és Júlia című filmmel vonzott legtöbb nézőt. A TV2 toplistáját vezeti az Aktív című magazin, a Tények, a Babe kismalac története és a Télapóról szóló amerikai filmvígjáték, a délután három óra körül műsorra tűzött Ben Hur pedig a tízes toplista közepén foglal helyet (2,2 millióan kapcsoltak rá több mint egy percig, és közel egy millióan nézték végig a sokszoros Oscar-díjjal kitüntetett alkotást). Az RTL Klubon ismét az amerikai filmvígjátékok aratták a legnagyobb sikert: a Micsoda nőt (Pretty Woman) és a Stuart Little kisegeret 2,3-2,5 millió néző kísérte figyelemmel. Karácsony másnapján mindegyik említett csatorna nézettségi toplistáját első-második helyen vezették - talán az iráni földrengés miatt is - a hírműsorok. A Reszkessetek betörők harmadik része (RTL) a tavalyihoz hasonlóan idén is vitte a prímet: közel hárommillióan nézték végig, míg a késő délután sugárzott Bunyó karácsonyig western ihletésű vígjáték (TV2) Terence Hill-lel és Bud Spencerrel a toplista 3. helyén végzett (1,6 millió néző). Az ATV-n a bibliai Eszter királynéról szóló történet a Híradó után a legnézettebb műsor volt este, főműsoridőben. 
December 31-én, szilveszterkor a toplisták első helyén a B.U.É.K-ra (ATV) 770 ezren, a Szuperbulira (MTV) 3,4 millióan, a Sas-taps kabaréra (TV2) 4,3 millióan, az És megint dühbe jövünk című produkcióra (RTL) 3,3 millióan kattintottak rá.