Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics L. Gábor
Magyar focisták, külföldi győzelmek

Lisztes Krisztián és Dárdai Pál nevét sokat hallhatják mostanában a labdarúgást kedvelők. A két magyar játékos az egyik legerősebb európai bajnokságban, a német Bundesligában próbálja megmutatni, hogy akad még olyan magyar focista, aki magasabb szinten is képes megállni a helyét. Ha már válogatott nincs is.


Lisztes Krisztián a Bundesligában ünnepli gólját. Felzárkózott Fotó: Reuters

Lisztes a Werder Bremen játékosaként mutat az elmúlt időben remek formát. A brémaiak meglepetés-sorozatában komoly szerepet vállaló magyar légiós a hétvégén a hálóba is betalált, így még jobban örülhet. A sikert növeli, hogy a mostani csapatánál ilyen sorozata nem volt, hiszen egymás után két tétmeccsen is győztek - előző klubjánál, a Stuttgartnál ehhez hasonlónak még csak a közelébe sem jutott. Először a bajnok Bayern Münchent verték meg - amely nem kis meglepetés volt, hiszen a bajor csapat időközben a Világkupát is megnyerte, így bátran lehet őket a világ legjobb klubcsapatának is nevezni. A bajnok után a tavalyi második helyezetthez voltak hivatalosak. A mérkőzés előtt sokan nem fogadtak volna Lisztes csapatára. Az ok egyszerű. A Schalke 04 otthonában vendégek még nem tudtak győzelmet szerezni az idei szezonban. A Werder Bremen viszont a gelsenkircheni labdarúgó arénában 4 gólt hagyott hátra emlékül egy ellenében, s ebből is egy találatot a magyar játékos szerzett. A brémaiak ezzel az ötödik helyet foglalják el a Bundesligában, de szeretnének még ennél is feljebb kerülni.
A Hertha BSC játékosa, Dárdai Pál is sikerrel lépett a pályára. Igaz, nem bajnoki meccsen, hanem a Német Kupa mérkőzésén, az Erfurt ellen. Csapattársa, Király Gábor jelenleg sérült, ezért kevesebb esélye van a bizonyításra. Dárdai ugyan nem szeretett volna játszani, s edzője sem tervezte, hogy beállítja, ám a mérkőzés során mégis mezt kellett húznia a magyarnak. A másodosztályú csapat jól felkészült, így a döntés a hoszszabbításra maradt. Dárdai a ráadásban úgy gondolhatta, minek annyit futni, s a második percben gólt szerzett, amivel a továbbjutást is biztosította. Ahhoz képest, hogy úgy tervezte, nem játszik, remek teljesítmény.