Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 48. szám, 2001. november 30

Belpolitika

Szobota Zoltán
Nagyobb hazugság jobban hat

A Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt körül kirobbantott botrányok ismét ráirányíthatják a figyelmet egy jól bevált kommunikációs fogásra, melyet a politikatudomány „negatív kampány” néven ismer. A lapunknak nyilatkozó kormánypárti képviselő cáfolta a negatív kampány indításának vádját. 


Sebestyén István
Ide veled, régi kardunk

Szakértők szerint a hidegháború megszűnése óta a világ országai újabb és újabb, addig nem ismert biztonságpolitikai kihívásokkal találják magukat szembe. Jó példa erre a szeptember 11-én az USA ellen végrehajtott terrorcselekmény, amely után világossá vált: az etnikai feszültségek mellett egyre inkább a kulturális és vallási törésvonalak mentén alakulhatnak ki fegyveres konfliktusok. Bár az USA most nem kért Magyarországtól - mint NATO-tagtól - konkrét katonai segítséget, azonban felmerül a kérdés: mi lesz, ha a jövőben ez egy más katonai összecsapás során megtörténik? Mit kell, illetve mit tudunk mi magyarok nyújtani az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének?


Hetek-összeállítás
Hegedűs a háztetőn

Ordítozással tarkított vita során igeellenesnek és a református hitvallással összeegyeztethetetlennek nyilvánította ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkésznek egy korábbi antiszemita újságcikkét a református zsinat. A mintegy 25 százalékos kisebbségben maradt idősebb Hegedűs Lóránt dunamelléki püspök kivonult az ülésről. A döntéssel tovább mélyült az egyházon belüli ellentét a Dunamelléki Egyházkerület vezette MIÉP-szimpatizáns és a nem MIÉP-szimpatizáns reformátusok között.


Makki Marie-Rose
Gyerekrabszolgák a szexiparban

A gyermekek üzleti céllal történő szexuális kihasználása - gyerekkereskedelem, pornográfia, prostitúció - világszerte növekvő méreteket ölt, amiben komoly közvetítő szerep jut az internetnek is. Az iparág felfutása egyrészt a mind inkább növekvő, fizetőképes keresletnek köszönhető, ami a fejlett országokban különösen jelen van, másrészt a kínálatot elsősorban tápláló szegénységnek. 


Munkatársunktól
A Rádió aktívan sugároz

A hatályos médiatörvény értelmében azonnal be kellene vonni a Pannon Rádió frekvenciaengedélyét, mivel tulajdonosi szerkezetéből egyértelműen kiderül, hogy egy politikai párt - nevezetesen a MIÉP - befolyása alatt áll, ez pedig ellenkezik a jogszabályokkal. A rádiót működtető Gidó Média Kft.-nek huszonhat százalékos tulajdonosa a Bocskai Szabadegyetem, melynek alapítója Csurka István, a MIÉP elnöke, továbbá a Gidó Média Kft. tagja Bogdán Emil, a MIÉP parlamenti képviselője. 


Hetek-összeállítás
Defektet kaphat a Defend

Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést kedden két szocialista képviselő a BRFK-n a Magyar Posta Rt. Defend Kft.-ben történő tulajdonszerzése miatt. A Juhász Ferenc és Molnár Gyula képviselők által szignált feljelentés szerint a postának a Defend Kft.-vel kötött szerződései, illetve tulajdonszerződései minden esetben előnytelenek voltak. 


Munkatársunktól
A lobbizás bevett Európában

A Nemzetközi Lobbisták Egyesülete kiállt Medgyessy Péter mellett. Sajtóközleményükben leszögezik, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje által korábban végzett lobbitevékenységgel kapcsolatban semmiféle etikai vagy jogi szabálytalanságról nem tudnak. Az egyesület elnöke a Heteknek elmondta: nem politikai, hanem szakmai okokból tartották fontosnak véleményük közzétételét, ugyanakkor nyilvánvalónak tartják, hogy a szocialista politikus ellen indított támadás a közelgő választásokkal függ össze. 


Életmód

Róth I. Zsófia
Lory B., egy dallamos Tanár

Lory B., Pestlőrinc egykori hírhedt figurája, aki a „gengszter rap” révén a kilencvenes évek derekán vált közismertté, az utóbbi években jócskán visszavett magából. Életmódja és zenéje csöndesebbé, ha úgy tetszik, kifinomultabbá vált - idei korongja, a Végítélet, különleges meglepetést okozott azok számára is, akik nem kifejezetten tartoznak a régi stílus hívei közé. Lory most is nagy munkában van: legközelebbi CD-je várhatóan a jövő év elején jelenik meg, s készül valamivel karácsonyra is. 


Mégis élünk

Mégis élünk címmel kerül megrendezésre Salamon Pál író, a világhírű Sorel-ház és más népszerű művek alkotójának szerzői estjére Balatonfüreden a Keresztény Kulturális Központban december 4-én, kedden 18 órától. Közreműködik Edelényi János, filmrendező.


Süteményrecept gyesen lévő anyukáknak

Távolítsuk el a plüssmacit a sütőből, és melegítsük a sütőt 160 fokra. Gáz felett olvasszunk meg 10 dkg margarint. Ismét távolítsuk el a plüssmacit a sütőből, és erélyesen szóljunk rá Öcsire: „Nem szabad, Öcsi!”


Harlem Budapesten

A gospelzene koronázatlan királynője, Queen Esther Marrow volt a sztárvendége a héten Budapesten vendégszereplő világhírű Harlem Gospel Singers zenekarnak.


A Mikulás könyveszsákjából
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Szabó Ibolya Anna
Indul a muembergyár

Világszerte vihart kavart a Massachusetts állambeli Advanced Cell Tech-nology (ACT) nevu magáncég vasárnapi bejelentése, mely szerint sikerült emberi embriót klónozniuk. A bejelentés újjáéleszti a félelmeket, hogy a „szép új világ”, az egyforma kis emberkék eloállítása sincs már talán nagyon messze. Bár a technikai megvalósítás még mindig a távoli jövo részének tunik, a mostani siker jelentos elorelépésnek tekintheto ezen az úton. A félelmek legfobb forrása, hogy hol is van tulajdonképpen a határ, mik az ossejtkutatás és a klónozási technikák alkalmazásának korlátai. a gyógyítani kívánt beteg szervbe. Az egészséges sejt osztódni kezd, és ezzel elosegíti a beteg gyógyulását (így lehet például a súlyosan égett bort pótolni). Az ilyen módon nyert ossejt elonye, hogy a beteg gyakorlatilag saját sejtjét kapja vissza, így azt immunrendszere nem kezeli ismeretlen anyagként, és nem löki ki. Az ACT-ben lefolytatott és sikeresnek minosített kísérletben egyelore csak a sejtosztódás korai szakaszát sikerült elérni.


Gazdaság

Munkatársunktól
Távozik a CIB Bank vezetője

Zdeborsky György, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója a múlt hét végén bejelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani 2002. március végén lejáró szerződését. A hivatalos indoklás szerint Zdeborsky „kevesebb kötöttséggel járó szakmai munkában kívánja hasznosítani tapasztalatait”. Zdeborsky tizenhárom éve áll a CIB Bank élén; ebben az időszakban a CIB a nemzetközi vállalatok exkluzív kis bankjából Magyarország negyedik legnagyobb és második legnyereségesebb univerzális bankjává fejlődött. A külföldi tulajdonú pénzintézetek közül szinte egyedüliként magyar menedzsment irányítása alatt álló bankot a mértékadó Euromoney magazin az elmúlt években ötször választotta Magyarország legjobb bankjává.


Danka Ildikó
Elbocsátási hullám a sikerágazatokban

Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója szerint a világgazdaság növekedésének lassulása hazánkat is elérte, és emiatt valóban érezhető a vállalatok pesszimistább hangulata, amely hasonló az orosz válság idején tapasztaltakhoz. Visszaesett a hazai GDP és az ipari termelés, ennek ellenére a GKI nem számít drámai elbocsátási hullámra, bár az eddigi sikerágazatokban dolgozók körében már érezhető a leépítés. 


Munkatársunktól
Lehallgat az APEH

Törvény adta joga van az APEH-nek, hogy a telefontársaságoktól részletes számlát kérjen, ha az a gyanú merül fel, hogy magánbeszélgetést számolt el a vállalkozó. A közfelháborodást kiváltó intézkedés gyenge pontja ugyanakkor a bizonyítás: a telefonszámok halmazából vajon milyen eljárással lehet bizonyosan állítani, hogy magán- vagy üzleti céllal történt a beszélgetés? 


Györök Orsolya
Már hamisítják az eurót

304 millió európai polgár lesz kifosztva január elsejétől - legalábbis a megszűnő nemzeti valutájához kapcsolódó illúzióktól. A tizenkét ország valutájának megszűnése más-más oldalról érinti az utca emberét és a politikusokat, közgazdászokat. A vezetők feje inkább azért fő, hogyan bonyolítsák le zökkenőmentesen a történelmi átállást, illetve azon, mit kezdjen az elrabolt és hamisított eurókkal, az átlagpolgárok némelyike pedig azon igyekszik, hogy „eltüntesse” a párnából a fekete pénzeit. 


Geszti Sándor
Európa: ha én gazdag lennék

Az Európai Bizottság nemrég közzétett Versenyképességi jelentése feketén fehéren kimutatja, hogy az elmúlt 25 évben még soha nem volt ilyen nagy különbség az amerikai és az európai életszínvonal, valamint a két régió gazdasági növekedése között. Az EU gazdasági teljesítményének mélyrepülésén érdemben az Atlanti-óceán mindkét partján beköszöntött recesszió és a terrorhullám sem változtatott.


Acsai Anikó
Túlértékeltek az európai részvények állítja a Goldman Sachs

Vegyesen mozogtak a világ tőzsdeindexei a hálaadás napja miatt lerövidült elmúlt kereskedési héten. Amerikában a technológiai papírok árai tovább emelkedtek, míg a hagyományos papírok indexe, a Dow Jones stagnált. 


Háttér

Csizmadia Ervin
Nincs közös nyelv Magyarországon

Ray Cooney angol színpadi szerzőnek van egy mindenki által közismert darabja: A miniszter félrelép. Több mint félmillióan látták Magyarországon a belőle készült magyar filmet. Ebben a változatban van egy mondat, ami az eredetiben nincs benne, s a miniszter titkárának édesanyja mondja (mit mondja: üvölti) a gangon - miközben fia az Astoria Szállóban próbálja kihúzni miniszterét a slamasztikából. Szóval a mondat így hangzik: „Mocskos politikusok, elraboltátok a fiamat!” 


Gadó György
Irigylem Karl Pfeifert

Ha az ellenségeim dicsérnek, akkor hibáztam. Nem tudom hirtelenjében, melyik történelmi nagyság mondotta ezt, de igaza volt. Szintúgy igaz, hogy igen helyesen cselekedhettem, ha ellenségeim szidalmaznak érte.


Hit és értékek

Eperjesi Ildikó
Egyre több a mártír

A világ lakosságának jó része hátrányt, sokszor komoly bántalmakat kénytelen elszenvedni vallási meggyőződése miatt - derül ki az amerikai külügyminisztérium nemrég közzétett éves jelentéséből, amely 195 országban vizsgálja a vallási és lelkiismereti jogok érvényesülését. 


Földvári Katalin
Holokauszt-kárpótlás: még ráér?

Magyarország, amely a náci Németország csatlósaként vett részt a második világháborúban, harminc, azaz 30 ezer forintnyi kárpótlást ítélt volna meg a holokausztot túlélő, hazájukba visszatért zsidóknak. Az Alkotmánybíróság (AB) határozata után azonban folytatódnak az érdekegyeztető tárgyalások a zsidók képviselete, a Mazsihisz és a kormány között, ugyanis az AB az összeget egyértelműen jogsértőnek találta, határozata szerint a parlamentnek újra kell tárgyalnia az ügyet, méghozzá sürgősséggel. „Az idő sajnos nekik dolgozik - mondja Tordai Péter, a Mazsihisz elnöke. - Ötvenhét év telt el. Lassan nem lesz kit kárpótolni.” 


Morvay Péter
Boszorkányvírus pedig nincs?

Nagy visszhangot váltott ki a Hetekben megjelent Harry Potter-kritika (, 2001. november 9.). Nemcsak olvasói levelek érkeztek szerkesztőségünkbe, hanem cikkünk nyomán a vitáról beszámolt többek között a TV2 esti híradója, a Tények, a Duna TV, és címoldalon a Színes Mai Nap is. Az aggodalmakat szeretném eloszlatni: nem azért foglalkoztam az angol mesesorozattal, hogy a könyv vagy a belőle készült film betiltását követeljem. Célom csupán annyi volt, hogy az utóbbi hetekben Magyarországon is teljes lendülettel beindult Potter-kultusszal kapcsolatban a keresztény idealizmus szemszögéből felvessek néhány észrevételt. A szerkesztőségünkhöz érkezett Potter-párti levelek alapján ezeket a megjegyzéseket szeretném most kiegészíteni.


Interjú

Tihanyi Péter
Szívből adtak új szívet

Két héttel ezelőtt olvashatták című interjúmat. Röviddel utána szinte a fél ország megmozdult az életért megrendítő küzdelmet folytató zalai kisfiúért. Sikeresen.


Külpolitika

Hechs László
Tömeg-gyilkosok kilőve

A héber „szikul hamemukád” magyarul annyit tesz: „koncentrált megsemmisítés”. A kifejezés olyan katonai akciót jelöl, amely Izrael által keresett terroristák megsemmisítését célozza, miközben ügyel arra, hogy a katonai akció következtében a polgári lakosság körében ne legyen áldozat. Angolra leginkább a „targeted killing” kifejezéssel szokás fordítani, amely „célzott gyilkosságot” jelent, ám ez nem adja vissza a fogalmak pontos tartalmát. Az emberijog-védő szervezetek, az Európai Unió vezetői és az egyes európai államok kormányfői, így különösen Belgium, Franciaország, Anglia és Dánia vezetői éles bírálattal illetik Izraelt emiatt. Izrael állama ugyanis, mellőzve a jogi felelősségre vonást, katonai eszközökkel intézi el a célzott személyeket.


Somorjai László
Idősebb Bushra keresztet vetettek

Magyarország demokratikus átalakulása és a NATO-csatlakozás ügyében végzett tevékenysége elismeréseként a Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje a Lánccal kitüntetést, a nem hivatalban lévő államfőknek adható legmagasabb elismerést kapta idősebb George Bush, az Egyesült Államok volt elnöke. 


Hetek-összeállítás
Amerika bekeményít

Elesett az első amerikai katona Afganisztánban: a harminckét éves Johnny Michael Spann a mazari Sarifban kitört börtönlázadás során vesztette életét. A múlt hét sikeres katonai akcióinak köszönhetően Afganisztánban már csak a déli területeken fekvő Kandahár városa maradt tálib kézen. „Azt mondtam korábban: az egyik célunk, hogy kifüstöljük, megfutamítsuk és az igazságszolgáltatás elé állítsuk őket. Kifüstöltük őket. Megfutamodtak. Most pedig felelősségre vonjuk őket. Annak idején azt is mondtam, hogy célunk elérése érdekében bármilyen eszközt igénybe fogunk venni - és pontosan ez az, amit tenni szándékozunk” - nyilatkozta az eredmények kapcsán hétfőn George W. Bush amerikai elnök, aki a jelek szerint máris azon töri a fejét, ki legyen a terrorizmus ellen meghirdetett háború következő célpontja. 


Hetek-összeállítás
Kelet-Európában terjed leggyorsabban az AIDS

A Szovjetunió utódállamaiban és Kelet-Európában nő a leggyorsabban a HIV-fertőzöttek aránya. Becslések szerint 2001 végéig egymillió ember fertőződik meg az AIDS-betegséget okozó HIV-vírussal - olvasható a UNAIDS, az ENSZ AIDS-szel foglalkozó csoportjának éves jelentésében. A HIV-fertőzések száma a kelet-európai térségben nagyobb mértékben növekszik, mint bárhol másutt a világon - állapítják meg a szerzők. Ez a tény indokolta a UNAIDS döntését, hogy idei jelentését Moszkvában teszi közzé. 


Hetek-összeállítás
Kámforrá vált biológus

Rejtélyes körülmények között eltűnt egy harvardi molekuláris biológus. Don Wiley ismert biokémikus, biofizikus professzor eltűnése azért rázta meg a közvéleményt, mert kutatási területe a vírusos fertőzésekre adott immunválasz volt, az utóbbi időkben pedig olyan rendkívül fertőzőképes vírusokkal foglalkozott, mint az AIDS, az Ebola, a herpesz vagy az influenza. 


Publicisztika

Heller Ágnes
Modernitás és terror II.

Heller Ágnes filozófus tanulmányának folytatása (második, befejező rész). A teljes szöveg a New York-i Constellation című folyóirat 2002. januári számában jelenik meg. (A tanulmány első része: ) 


Sport

Mondovics L. Gábor
Magyar focisták, külföldi győzelmek

Lisztes Krisztián és Dárdai Pál nevét sokat hallhatják mostanában a labdarúgást kedvelők. A két magyar játékos az egyik legerősebb európai bajnokságban, a német Bundesligában próbálja megmutatni, hogy akad még olyan magyar focista, aki magasabb szinten is képes megállni a helyét. Ha már válogatott nincs is.


Sebestyén István
Fut a szekér Veszprémben

A német Magdeburg legyőzésével óriási lépést tett a Fotex Veszprém együttese nem csak csoportból való továbbjutás, de talán a kézilabda Bajnokok Ligája döntője felé is. A nagyszerű formában játszó veszprémiek közül külön ki kell emelni Sterbik Árpád kapust, aki - ahogy mondani szokták - fog, mint a festék.


Kovács Tamás
Magyar pólós sikerek a medencében

A hétvégén nyolc ország tizenkét városában vetélkedett Európa negyvennyolc legjobb vízilabdacsapata. Nagy öröm számunkra, hogy mindhárom európai kupasorozatban (BL, KEK, LEN-kupa) érdekeltek vagyunk, s csapataink mindegyike a negyeddöntőkbe is tovább jutott. A Bajnokok Ligájában (BL) a Honvéd idehaza fogadta a Posilippio Napoli szupercsapatát, amelyet Kásás Tamás és Steinmetz Barnabás személyében két olimpiai bajnok idegenlégiósunk is erősít.


Szabadidő

Táncos illemtan

A kerettanterv idén már előírja a tánc és dráma tantárgy oktatását középiskolák számára. A tárgy megtartásának módja viszonylag kötetlen, akárcsak az etikáé, iskola válogatja, hogy miként és a tárgyon belül mit oktat diákjainak. A drámát irodalomtanárok tanítják, a táncot pedig tánctanárok - ellenben vannak iskolák, ahol ez utóbbit videovetítés segítségével próbálják meg tolmácsolni a diákoknak. Székely Attilát, a Móricz Zsigmond Gimnázium tánctanárát arról faggattuk, mi a nevelési céljuk a tánctanóráknak. 


Amikor nem volt tévé

A hazai kávéházak kétszázötven éves múltját idézi az a kiállítás, amely „Budapest nagykávéház” címmel nemrégiben nyílt meg az Ernst Múzeumban. A kávéház hosszú időn át a pesti ember mindennapi életének elengedhetetlen része volt, s különösen összefonódott az elmúlt századelő virágzó polgári kultúrájával. A szocializmus öt évtizedes presszó- és kocsmakultúráját követően a gyorséttermek és a pubok mellett újra megnyíltak városszerte a régi életstílust idéző kávézók, kávéházak. 


A reformáció énekei

A reformáció énekei - ezt az alcímet viseli a Gryllus fivérek „Mint a szép híves patakra…” elnevezésű legújabb zenei anyaga. A dalszerző testvérpár ezúttal úttörő munkával jelentkezett, a méltánytalanul feledésbe merülő magyar és európai reformáció dalaiból merítettek. 


Édes ünnep

Ha egy szülő van annyira kezdő, hogy a legutolsó napra hagyja a télapóajándék beszerzését, akkor érhetik kellemetlen meglepetések. Ilyenkor ugyanis sok helyütt kifogynak a bolti készletek, a műfaj szinte minden változatát elhordják: különösen az előre összeállított csomagok kelendőek. Bennük a sztenderd sportszelettel, szaloncukorral, télapódrazséval, s az ipari kakaópor alapanyagú étbevonóból készült német gyártmányú mikulásfigurával potom ötszázharmincnyolc forintért, plusz zacskó. 


Színes

Magyarországon mosatta pénzét Alex, Nigéria hercege

Feketére festett papírokkal csalt ki dollár-százezreket külföldi üzletemberektől négy afrikai férfi. A három nigériai és egy ghánai társuk azt adta be a hiszékeny férfiaknak, hogy a fekete papírok valójában olyan dollárok, amiket azért festettek be, hogy biztonságosan ki tudják hozni őket Afrikából. A színezék lemosásához azonban különleges vegyszerre van szükség, ami több tízezer dollárba kerül. 


Nyelvtanulás parancsra

Nincs könnyű dolguk a kínai főváros rendőreinek: a legújabb utasítás szerint meg kell tanulniuk négy idegen nyelvet a 2008-as olimpiára történő felkészülés jegyében. Hogy a négy nyelv fejenként értendő-e, vagy egy-egy rendőrnek elegendő egyet-egyet elsajátítania, az nem derül ki a pekingi sajtójelentésekből, az viszont biztos, hogy a következő hét évben a pekingi rendőrök rendszeresen járhatnak majd angol, orosz, japán és arab órákra. 


Stresszlevezető

Egy eddig még nem létező feszültséglevezető szolgáltatás kezdte meg működését Németországban. Ennek keretén belül az érdeklődők egy általuk kiválasztott öreg autót kalapáccsal összetörhetnek, hogy így szabaduljanak meg a felesleges stressztől. Minimális „használati díj” ellenében az ügyfelek ezt a szolgáltatást a berlini APT Autopresse nevű autó-újrafelhasználó üzemében vehetik igénybe. 


Behálózó zene

Egy új felmérés megerősítette, hogy a brit zenekedvelők egyre szívesebben használják az internetet, mint újabb zeneforrást. 


Világcsúcs Borsodban

Pál László szobafestő egy óra alatt 164 szilvalekváros gombócot evett meg a hét végén a Szerencs melletti Legyesbényén rendezett versenyen, és ezzel Guinness-rekordot ért el. 


Mi van a képen?

1. Texasi újgazdag otthonában adatja elő kedvenc aranyhala számára a Macskák című musicalt. 2. Sokkterápiával próbálják jobb teljesítményre sarkallni a hétvégi úszóversenyre készülő törpeharcsát (tudjuk, hogy aranyhal, csak nem akartunk szóismétlést). 3. Vízfejű macska született a Fővárosi Állatkertben.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Senki sincs biztonságban, mikor a kormány ülésezik. (graffiti)