Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Jordan újra a levegő ura

Az észak-amerikai kosárlabda liga előszezonjában fokozott figyelem kíséri a Washington Wizards szereplését. Az utóbbi évek egyik feltűnően gyengén teljesítő csapatának azóta nőtt meg a nézettsége, amióta Michael Jordan újra felöltötte legendás 23-as mezét.


Jordan, a kosaras légtér ura. A fővárosi csapat nem a legesélyesebb, mégis minden szem őket lesi. Nem is annyira a csapat, inkább a visszatérő, legendás 23-as számú játékos miatt Fotó: Reuters

Az egykori chicagói fenomén visszatérése megosztotta a közvéleményt. A zseniális hátvéd három év pauza után eltökélte, hogy a rájátszásba vezeti a fővárosi egyletet, és játékával is hozzájárul a győzelmek szaporításához. A kétkedők szerint már nem képes a magas szintű teljesítményre, mivel szervezete már elszokott a sorozatmérkőzések okozta terhelésektől. Jordan azonban csattanós választ adott: az eddigi találkozókon bizonyította, hogy még mindig a planéta első számú játékosa. Átlagosan 20 pontot szórt a Wizards előszezoni derbijein, és passzai is a régi időket idézik.
Az eredményesebb szereplés érdekében fiatal társait halmozza el jobbnál jobb átadásokkal, így növelve azok önbizalmát és győzelembe vetett hitét. A New Jersey elleni megméretésen pedig újra sikerrel alkalmazta híres fegyverét, a zsákolást. A nézők ovációja közepette rugaszkodott el az anyaföldtől, megmutatva, hogy a levegőben továbbra is ő az úr. Ha pályán van, akkor a Washington megállíthatatlan, viszont ha pihenő- idejét tölti, akkor akadozik a gépezet. Az elkövetkezendő időkben a csapatnak meg kell tanulnia, hogy Jordan nélkül is bátran és hatékonyan kell játszani ahhoz, hogy az ellenfelek ne egyemberes csapatként kezel-jék a „varázslókat”. Doug Collins edző és Jordan azonban biztatónak tartja az eddigi teljesítményt. A New York Knicks elleni alapszakaszkezdésre már várhatólag egy ütőképesebb alakulat fog pályára lépni a Madison Square Gardenben, amely a győzelmet is megszerezheti. Az idény elég hosszú ahhoz, hogy a Washington erős gárdává formálódjon, és ne feledjük, Michael Jordan bármikor képes eldönteni egy mérkőzés sorsát.