Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 43. szám, 2001. október 26

Belpolitika

Munkatársunktól
Álomból rémálom

A 7000-8000 méter közötti magasság a legveszélyesebb, mivel itt a legkevesebb az oxigén. Az ember ítélőképessége jelentősen csökken. Ebben a magasságban tartózkodtak a magyar expedíció tagjai is. A hegycsúcsról már minden csapat lejött az időjárás romlása előtt, csak a magyarok nem. Bizonyítani akartak. Sajnos, tragédia lett a vége.


MTI
Kisiklott vonat

A biztosítóberendezés, azaz a vágányok melletti fényjelzők hibája okozta a Pest megyei Minorierdőnél történt vonatbalesetet. A MÁV fődiszpécserének tájékoztatása szerint az egyik személyvonat utolérte a másikat, majd nekiütközött az előtte haladó vonat utolsó kocsijának. 


Lőrincz Balázs
A kormány önmagát verte széjjel
állítja Torgyán József a Független Kisgazdapárt elnöke
Tovább a cikkhez >>>

Sebestyén István
Mi a baj a Pannon Rádióval

Nagy Feró a kezdetektől együtt küzdött Csurka Istvánnal a Magyar Igazság és Élet Pártja sikereiért. Szerepelt a Bocskai Szabadegyetem előadásain, a pártelnök szónoklatai előtt vérpezsdítő folkrockkal lelkesített, majd az utóbbi egy évben a MIÉP-közeli Pannon Rádiónál dolgozott szerkesztő-műsorvezetőként. Ezért is keltett nagy feltűnést, amikor a közelmúltban hirtelen szakított a Pannonnal, majd a pártból is menesztették. 


Fókusz

Csereklyei Márta
A védekezéshez nem elég egy gázálarc

Az amerikai anthraxrémület kapcsán egyre inkább felerősödik a biológiai és vegyi fegyverektől való félelem. A tömegpusztító fegyverekről dr. Szakál Béla polgári védelmi ezredest, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Műszaki Főiskolai Karának főiskolai docensét kérdeztük.


Hetek-összeállítás
Lépfene távirati stílusban

Újabb két ember vesztette életét a hét elején az Egyesült Államokban lépfenefertőzés következtében. A fertőzés a washingtoni postai küldeményeket kezelő Brentwood úti postahivatalban történt - a körülmények egyelőre tisztázatlanok. A hét elején a Fehér Ház postai rész-legében is találtak anthraxspórát. Az amerikai posta vezetője szerint az ellenőrzések ellenére sincs garancia arra, hogy a kikézbesített küldemények biztonságosak. 


Hazafi Zsolt, Szlazsánszky Ferenc, Szobota Zoltán
Ha Horthy Pista hazajönne

Az 1956-os forradalom idei ünnepségei előrevetítik a jövő évi választások kampányhangulatát. A jobboldali pártok megemlékezéseit hallgatva ugyan felfedezhető egy mérsékelt, illetve egy radikális retorika, a kettő közötti határvonal azonban elmosódott: nem lehet tudni, meddig tart a mérsékelt, s honnan kezdődik a radikális jobboldal. A bizonytalanságot tovább fokozza, hogy idén első ízben ünnepelt együtt az érett centrumpárt képét mutató Fidesz, és magát nemzeti radikálisnak nevező - Európában azonban egyszerűen szalonképtelennek tartott - MIÉP. A közállapotok silányulását jelzi, hogy kilenc évvel Göncz Árpád köztársasági elnök ünnepi beszédének megzavarása után kedden ismét kifütyültek egy országos politikust. A múlt visszaköszönt, a jövő elkezdődött.  „Ha Horthy Pista hazajönne, és csinálna egy pártot, én biztos, hogy azonnal belépnék, de hát így nincs más, csak a MIÉP” - mondja Kovács Imre a hátsó ülésről. Nagy szerencsénk van Kovács Imrével, ugyanis ő mutatja az utat az érdi református templomig, ahol 56-os megemlékezésre kerül sor a Fidesz és a MIÉP szervezésében. Kovács Imre Veszprémben harcolt a forradalom oldalán, majd három hét börtön után fizikai munkásként kereshette kenyerét, továbbtanulni nem engedték. „Akik most a NATO-t szolgálják ki, nemrég még a Varsói Szerződésben hittek” - emlékeztet Kovács Imre, majd Kádárról és a forradalmat eltipró szovjet tankokról beszélgetünk. „De hát a maga pártelnöke éppen ezeknek az áruló kommunistáknak volt a besúgója, mostanában azt az Aczél Györgyöt szidja, akivel együtt konyakozott” - mondom a visszapillantó tükörbe, de Kovács Imre nem jön zavarba: „Olyanok ezek, mint a hernyók: négy hét alatt négy alakot öltenek. De akkor sincs más, csak a MIÉP” - feleli búcsúzóul. 


Gazdaság

Acsai Anikó
Kamatcsökkentést várnak Európa börzéi

Amerikában mérsékelten csökkentek, míg az európai részvénypiacokon erőteljesen emelkedtek az árfolyamok. A tengerentúlon folytatódott a harmadik negyedéves eredmények közzététele, az IBM és az Intel egy időben jelezte, hogy a félvezető szektor várhatóan a negyedik negyedévben éri el mélypontját. Az európai részvénypiacok megugrása a kedvező francia és német inflációs számoknak köszönhető, mivel a jó számokra felerősödtek a kamatcsökkentési várakozások. Csak London maradt el némileg az emelkedésben, ami nem is csoda, miután mérsékelten, nem egészen egy százalékkal erősödött a BUX, 6604 ponton zárva az ünnep miatt megrövidült hetet.


Papp Levente
Vérmentes fegyver a piszkos pénz ellen

„El kell törölnünk a terroristákat pénzügyi térképünkről, ez a vérmentes fegyver éppoly halálos számukra, mint bármelyik, amit Afganisztánra ledobtunk” - jelentette ki az amerikai Charles Intriago, a pénzmosás elleni riadó egyik kulcsembere. Amerika tehát nemcsak vadászgépekkel, hanem „pénzügyi fegyverekkel” is harcol a terrorizmus ellen.


Geszti Sándor
Pirulák a terror ellen

A hadiipar mellett a gyógyszeripar lehet a napjainkat jellemző zűrzavaros világpolitikai helyzet és az ezzel járó bizonytalanság, valamint általános fenyegetettségérzés második nyilvánvaló nyertese. Míg a hagyományos húzóiparágakban világszerte tíz-ezrével bocsátják el a csökkenő kereslet miatt feleslegessé vált alkalmazottakat, a legfrissebb gyógyszerfogyasztási statisztikák, valamint a világ vezető gyógyszergyártóinak a napokban közzétett harmadik negyedéves jelentései egyaránt ugrásszerű növekedést jeleznek a nyugtatók, az antidepresszánsok, valamint a biológiai terrorizmus vélt ellenszereinek fogyasztásában és a gyártó cégek eredményeiben egyaránt - elsősorban az Egyesült Államokban.


Danka Ildikó
Még mindig messze Európától

„Tisztességes munkáért tisztességes bért” - hangoztatta a miniszterelnök a kormány hároméves munkájának értékelésekor a parlamentben. Elismerte, hogy a magyar bérek még mindig jelentősen le vannak maradva az európai bérektől, de - mint mondta - a felzárkózás már elkezdődött. Példaként a minimálbér ugrásszerű emelését említette. „A kabinet világossá tette, hogy becsülete van a magyar munkának” - tette hozzá. A lapunknak nyilatkozó Wittichl Tamás, az MSZOSZ alelnöke viszont úgy látja, a magyar bérek nem közelítettek az uniós átlaghoz.


Munkatársunktól
Lőttek a pénzváltóknak

A parlament előtt van a terrorizmus elleni küzdelemről és a pénzmosás megakadályozásáról szóló törvénytervezet. Nemzetközi elvárásoknak megfelelően megszűnik az anonim betétszámla, a 300 ezer forint feletti pénzváltás, illetve kétmillió forint feletti banki átutalás azonosítási kötelezettség alá tartozik. A pénzváltók működése pedig oly módon fog változni, hogy kizárólag bankokkal szerződésben állva, azok ügynökeiként dolgozhatnak; az alaptőkét nagy mértékben felemelnék. Lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a fővárosi pénzváltó irodák nagy része nem tud majd megfelelni az új elvárásoknak, többségük eltűnik az utcákról. Nem kizárt, hogy ezek a vállalkozók illegalitásban, azaz a feketegazdaságban folytatják a tevékenységüket, s az alacsonyabb árak és az azonosítás elkerülésének reményében a vásárlók is velük fognak tartani.


Munkatársunktól
Mit tegyünk, ha jön az adóellenőr

Ha megkérdeznénk a vállalkozókat, hogy mitől féltik a cégeiket legjobban, akkor majdnem biztos, hogy igen nagy hányaduk az adóhatóságot említené elsők között. Mielőtt kitörne a pánik, jó tudni, hogy vannak olyan szabályok, „fogások”, amelyek védik az adóalanyt. A Mit tegyünk, ha jön az adóellenőr című szakmai fórumon ezekbe a „trükkökbe” avatott be Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke. 


Háttér

Makki Marie-Rose
Lecsúszni könnyű, visszajutni nehéz

A szeptember 11-ei amerikai terrorakció óta világszerte eluralkodott az emberekben a bizonytalanságérzet és a félelem, a jelenlegi közhangulat mindenhol a rendpárti erőknek kedvez. Ez maga után vonja a különféle előítéletek felerősödését is. Előtérbe került az állam szerepe, az emberek pedig biztonságuk szavatolása fejében készek elfogadni az egyéni szabadságjogok korlátozását, az állami kontroll kiterjesztését - fejtette ki Lévai Katalin szociológus egy, a szegénység elleni küzdelem világnapján rendezett konferencián. 


Papp Kornélia
Meg kellett törni a csendet

„A Beszélő rendhagyó eseményről fog beszélni: egy-egy személy vagy több ember együtt átlépi a hatalom és az alattvalók közötti érintkezés szokásszabályait, ellenszegül a sérelmes parancsnak, jogaira hivatkozik, nyomást gyakorol feljebbvalóira…” Ezekkel a szavakkal indították útjára húsz évvel ezelőtt, 1981-ben a Beszélő című szamizdatkiadványt. Magánlakásokon szerkesztették, stencilgépen nyomtatták, a „föld alatt” terjesztették, folyamatosan számolva annak veszélyével, hogy az állam titkos őrei leleplezik tevékenységüket. Mindezek ellenére tudták tartani az eredetileg eltervezett kétezres példányszám negyedévenkénti meg-jelenését. A lap szerkesztése életforma volt, magyarázta Kis János a demokratikus ellenzék elszánt küzdelmét. Létfontosságúvá vált, hogy megtörjék a csendet, hogy cenzúrázatlan sajtót alapítsanak. Ezt azonban csak olyan csoport tehette meg, amely kívül állt a közmegegyezésen, vagyis adott estben a cenzúránál is veszélyesebb öncenzúrán.


Szobota Zoltán
A mozgólépcső alja

Báró Kalaházi Karakocsát Szabó István Imre nemes egyszerűséggel sunyinak nevez, miután kiderül, hogy nem kap tőlünk ezer forintot. Szerinte ugyanis legalább ennyi jövedelemkiesést jelentene neki, ha egy kis beszélgetés, na meg egy fotó erejéig félrehúzódnánk a tömegből. Pedig már két deci bort is elfogyasztott bemelegítésnek. A báró úr őseitől örökölte a nemesi címet, mely mára egy csupasz megszólítássá amortizálódott, bőrfoteljában ülve azért néha még úgy viselkedik, mintha övé lenne az egész aluljáró. Végül is megteheti.


Hit és értékek

Kulcsár Árpád
Aktuális reformáció

Október 31-én, a reformáció ünnepén világszerte arról az eseményről emlékeznek meg, hogy Luther Márton, a hitújítás megindítója ezen a napon tűzte ki tételeit a wittenbergi vártemplom kapujára, s ezzel a reformáció ügye kilépett a széles nyilvánosság elé. Luther nevezetes fellépését nem véletlenül őrizte meg az emlékezet. Hiszen nem csupán a 16. század első évtizedeiben élő nemzedék számára mutatott járhatónak bizonyuló utat az életük lényegét érintő kérdésekben, hanem olyan alapigazságokat tudott megragadni és az emberek elé tárni amelyek a későbbi generációk számára is érvényes, aktuális üzenetként szólnak.


Mészáros István László
Amerika hangja

Az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadások az amerikai lakosság körében magától értetődővé tették, hogy az élet- és vagyonbiztonság garantálása és a megelőzés érdekében szükséges a magánszférát, a személyes szabadságot védő jogi korlátok bizonyos fokú feloldása és a hatósági ellenőrzési jogkörök kiterjesztése. Vita csak a mértéken és a technikán van. Bizonyos, hogy elfogadottabbá és könnyebbé válik majd a titkosszolgálati eszközök alkalmazása, a személyes adatokhoz való hatósági hozzáférés, a levéltitok feltörése, az utazási szabadság korlátozása. Az viszont még a merényletek iszlám vallási gyökerei ellenére sem merült fel komolyan, hogy a vallásszabadságot korlátozni kéne és az iszlám vallási közösségek működését be kellene tiltani.


Interjú

Tihanyi Péter
Meglátni és megőrülni
Beszélgetés Szenczy Sándorral, a Baptista Szeretetszolgálat vezetőjével missziós útjaikról

„Négy éve láttam a televízióban egy megindító híradást arról, hogy éheznek a gyerekek Észak-Koreában. Összeszorult a szívem: de jó lenne segíteni nekik. Fölvettem a telefonkönyvet, megkerestem az észak-koreai nagykövetség házát, majd elmentem és becsöngettem az utcáról.” 


Külpolitika

Csereklyei Márta
Indulhat a fejvadászat

Egymilliárd dollárral és egy Oszama bin Laden meggyilkolására, valamint az al-Kaida felszámolására vonatkozó felhatalmazással „ajándékozta” meg George W. Bush a hét végén a Központi Hírszerző Hivatalt. Az amerikai elnök döntésével - amivel ismét sikerült elnyernie a politikai élet teljes spektruma, valamint a lakosság osztatlan támogatását - az 1947-ben alapított CIA fennállása óta legátfogóbb és „leggyilkosabb” akciójának végrehajtásához adott zöld utat. 


Papp Kornélia
Őrült siker

Így kiáltott Klaus Wowereit, az SPD főpolgármester-jelöltje, amikor az első előszámlálási eredmények után nyilvánvalóvá vált győzelmük. Ők érték el egyébként a legkiegyensúlyozottabb sikert a két városrészben. Ezzel szemben a kereszténydemokraták mind keleten, mind nyugaton megbuktak. (Bár a CDU szavazótábora nyugaton még mindig jelentősnek mondható.) Vereségüket többek között azzal indokolták a szakértők, hogy jelöltjük, Franz Steffel, nem nyerte meg a választók szimpátiáját - ami viszont egyértelműen az SPD-nek kedvezett. (A csalódott hívek közül ugyanakkor sokan adták szavazatukat az FDP-re is.) 1950 óta nem vallottak akkora kudarcot, mint a vasárnapi választásokon. Steffel mindenesetre teljes mértékben magára vállalta a „fájdalmas vereséget”.


Pátkai Mihály
Újabb alagút a halálba

Tízen életüket vesztették és még többen megsebesültek, amikor a svájci Gotthard-alagútban két kamion frontálisan összeütközött. A mentési munkálatokat órákig hátráltatta a sűrű füst és az égő gépjárművekből áradó forróság. 


Márer György, New York
Beszédes hallgatás

Bush elnök az elmúlt hétvégén részt vett az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés sanghaji csúcstalálkozóján. A szombaton kezdődött értekezlet előzeteseként pénteken az elnök megbeszélést folytatott Csiang Cö-min kínai elnökkel. Az értekezlet a világgazdaságban észlelhető lelassulást, azon belül az Ázsiában tapasztalható nehézségek leküzdésének útját-módját volt hivatott megvitatni. 


Hechs László
Izrael vonuljon vissza

Az Egyesült Államok határozottan követelte az izraeli csapatok kivonását a palesztin városokból, mivel ezzel - amerikai értékelés szerint - veszélybe kerül a terrorellenes nemzetközi koalíció. Ariel Saron izraeli miniszterelnök a kormánya egyik tagjának meggyilkolása után ultimátumot intézett a Palesztin Hatósághoz a terroristák kiadatására. Mivel ez nem történt meg, az izraeli biztonsági szolgálat hajtóvadászatot indított a tettesek után, és a Jerusalem Post értesülése alapján legalább két merénylőt sikerült is elfogniuk.


Hetek-összeállítás
Tiltakozik a Vörös Kéz

„Bármilyen akadályok, holtpontok merültek is fel, bármennyire túlfeszítettek és feszültek voltak is a tárgyalások, párbeszédek és alkudozások, mindezek ellenére a békefolyamat ma működik” - jelentette ki Tony Blair azt követően, hogy az IRA bejelentette történelmi jelentőségű döntését, miszerint megkezdi a fegyverletételt. Cserébe Nagy-Britannia ígéretet tett az Észak-Írországban jelen lévő brit katonai erők lehető legrövidebb időn belüli csökkentésére. 


Riport

Földvári Katalin
Herendi trend

„A méltóságos asszony azt üzeni, hogy ma Viktóriával terítsenek a vacsorához” - szólt be az inas a konyhába a cselédeknek. A leányok azonban ahelyett, hogy szaladtak volna Viktóriáért, az almáriumban kezdtek el rámolni. Lepkés-virágos tányérok kerültek elő: a Viktória. Az étkészlet a londoni Kristály Palotában nyerte el Viktória angol királynő tetszését alig két évvel a szabadságharc után, 1851-ben, a világkiállításon. A királynő azonnal megrendelte a Herenden készült egyedi tervezésű porcelánokat Fischer Mórtól, aki hálából Queen Victoriának nevezte el a mintát - ezen a néven ismeretes ma is.


Sport

Kovács Tamás
Megint dühbe jövünk

Hétvégén került sor a vízilabda OB-I. 4. fordulójára, amely a 103 találattal az idény eddigi legtermékenyebb körének bizonyult. A legizgalmasabb mérkőzés kétségtelenül a Szőnyi úton a BVSC Brendon-FTC összecsapása volt, míg a legtöbb gól (23) a Tatabánya-Szolnok mérkőzésén született. 


Biztos továbbjutó a MU
Tovább a cikkhez >>>

László Gábor
Mélyrepülésben a zöld sasok

Néhány szurkoló komoly elégedetlenségét fejezte ki a Fradi teljesítményével kapcsolatban. Az elmúlt időket nézve inkább sikertelenségi sorozatról beszélhetünk. Csank János sokszor ígérte a változást, de egyelőre nem találta meg a kivezető utat.


Varga József
Jordan újra a levegő ura

Az észak-amerikai kosárlabda liga előszezonjában fokozott figyelem kíséri a Washington Wizards szereplését. Az utóbbi évek egyik feltűnően gyengén teljesítő csapatának azóta nőtt meg a nézettsége, amióta Michael Jordan újra felöltötte legendás 23-as mezét.


Szabadidő

Badinszky Péter
Szórakozás és üzlet a képernyőn

Napjainkban a távközlési szolgáltatások körének soha nem látott mértékű kiszélesedésének lehetünk tanúi, elég csak az olyan újkeletű tevékenységekre gondolni, mint a leginkább on-line úton zajló e-Business, e-Commerce, és újabban a tévé nyújtotta t-Commerce lehetőségek. Az interaktív tévé (itv) az internet és a televízió sajátságainak ötvözetét kínálja azáltal, hogy egy digitális televízíózáson alapuló, kétirányú kommunikációt tesz lehetővé. 


A világ legjobb sajtófotói

Hollandiában minden évben sor kerül a World Press Photo című nemzetközi sajtófotó-pályázatra és -kiállításra. A díjazottak közé bekerülni a jelentős pénzjutalom mellett óriási szakmai és erkölcsi presztizst is jelent. A nemzetközi zsűri által kiválasztott legjobb munkákból vándorkiállítást szoktak rendezni, amely a világ minden részén megtekinthetővé teszi az előző év legjobb alkotásait. A sajtó- vagy riportfotó fő jellegét mindenek előtt aktuális, sokszor pillanatnyi hírértéke adja, alapvetően ez különbözteti meg a művészfotótól. 


A szabadság fotósa

Egy megrázó, egészében mégis megkapó fotótárlat tekinthető meg a budapesti Francia Intézetben. Jean-Pierre Pedrazzini, a Paris Match 28 éves fotóriporterének Budapesten készített felvételei az október 23-át követő hét eseményeit örökítik meg. 


Vasárnaptól téli időszámítás

Október 28-án, vasárnap véget ér a nyári időszámítás, ekkor hajnali 3 órakor 60 perccel korábbra, azaz két órára kell állítani a mutatókat. A nyári időszámítás bevezetésére világszerte energiatakarékossági szempontok miatt került sor. 


Kárpótlás

Most hétvégén volt néhány rendkívüli napunk. Csak a reggel nehezen tűnő, este hamar érkező nyirkos köd jelezte az októbert. Mintha kicsit szusszant volna az ország… A tévékben előre mondogatták a szép időt, s hogy vétek lesz otthon maradni. És a nemzet bólintott: igen, most meg kell csípni ezt a pár órát, s felejteni gyorsan, ha lehet a fájdalmas szeptembert.


Segesvár nem akar Drakula-parkot
Tovább a cikkhez >>>

Harrisont megkövették

Pszichiáterek levélben kértek elnézést George Harrisontól amiatt, hogy két évvel ezelőtt egyik ápoltjuk súlyosan megsebesítette a Beatles volt gitárosát. Az orvosok egyúttal a késelőt is megkövették, mondván, nem jártak el megfelelő gondossággal ápolása során.


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Soha nem késő

Az ember gyakran talál kifogást, hogy ne kelljen sportolnia, sokszor elhangzik: „az én koromban már nehéz elkezdeni a sportot”, pedig az életkor nem lehet akadály. Az sem gond, ha valaki felnőttkorban kezdi a testedzést, a lényeg, hogy vegye figyelembe teherbírását és rugalmasságát. Ha le tudunk úgy hajolni nyújtott térddel, hogy ujjhegyünkkel megérintjük a talajt, akkor jó eséllyel indulunk a gimnasztikában. Ha több mint egy percig tudunk ugrókötéllel ugrálni, akkor jöhet a futás, a biciklizés és az úszás.


Örökzöld ékszerek

- Már megint mit vegyek fel? Közhelyszerű a kérdés, pedig minden reggel megismétlődik. És ha már sikerült kitalálni az aznapi toalettet, azt sem árt végiggondolni, milyen kiegészítőket válasszunk hozzá. Mert egy igazi hölgy persze ékszerből sem aggatja magára mindazt, ami a keresztelője óta összegyűlt - a nagyitól kapott fülbevalót, a keresztmamától a láncot, majd a ballagási aranygyűrű mellé az öszszes szülinapi ezüstöt. 


Színes

DUMA PLÁZA

Az ember nem azért tart kutyát, hogy maga ugasson. (Agatha Christie)


Már az autó is csóválja

Talán többen ábrándoztunk már, milyen is lenne, ha egy kis műszer segítségével kommunikálhatnánk autónkkal. Nos, a japán Toyota Motor Vállalat és a Sony által közösen kifejlesztett új jármű képes lesz mosolyogni, és sírni is, ha pedig szükséges, szemöldököt ráncolni. 


Pitbullra fájt a foga

Észak-Kaliforniában egy férfinek nemrég még két háziállata volt: egy pitbull terrier és egy burmai piton. De most már csak egy van neki, nevezetesen egy közel 10 kilogrammos piton, közepén egy pitbull nagyságú kidudorodással. 


Hordozható számítógépet kapnak az űrhajósok

A nemzetközi űrállo-másról (ISS) hosz-szabb-rövidebb sétára induló űrhajósok munkáját hamarosan egy új számítógép is segíti a világűrben. A hagyományos szkafanderbe beépíthető számítógép akkor lép működésbe ha az űrhajós nem tud magától megoldani egy problémát, vagy az űrséta végén nem talál vissza a bejárathoz. A tenyér méretű készülék egy számítógépből, egy vezeték nélküli hálózati csatlakozóból és egy fejre illeszthető kijelzőből áll. 


Pavarottit felmentette a bíróság

Luciano Pavarotti olasz énekesnek egy hónappal ezelőtt bíróság elé kellett állnia. Azzal vádolták, hogy kijátszva a hatóságot, „téves” adóbevallást nyújtott be, 1989 és 1995 között 20 millió dollárt nem fizetett be adóban. Az olasz operasztárt a héten felmentette a modenai bíróság. Az ügyész szerint a valóságban Pavarotti sehol, a világ egyetlen táján sem fizet adót. Fotó: Reuters


Japán mobilregény

Egy tizenkilenc éves japán lány, Yoko Kataoka regényt írt mobiltelefonján. Művét, amely egy középiskolás lányról szól, két hüvelykujja segítségével pötyögte be az író, és elküldte a Casio elektronikai cég Good Crew PAFE nevű on-line e-mail magazinjának. Akik előfizetnek erre a szolgáltatásra, minden reggel kapnak egy hírlevelet, amit más felhasználók leveleiből, verseiből vagy vicceiből állítottak össze. „Úgyis állandó munkatársra volt szükségünk, és ő tökéletesen megfelelt” - mondta a magazin szerkesztője .


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>