Vissza a tartalomjegyzékhez

Geszti Sándor
Pirulák a terror ellen

A hadiipar mellett a gyógyszeripar lehet a napjainkat jellemző zűrzavaros világpolitikai helyzet és az ezzel járó bizonytalanság, valamint általános fenyegetettségérzés második nyilvánvaló nyertese. Míg a hagyományos húzóiparágakban világszerte tíz-ezrével bocsátják el a csökkenő kereslet miatt feleslegessé vált alkalmazottakat, a legfrissebb gyógyszerfogyasztási statisztikák, valamint a világ vezető gyógyszergyártóinak a napokban közzétett harmadik negyedéves jelentései egyaránt ugrásszerű növekedést jeleznek a nyugtatók, az antidepresszánsok, valamint a biológiai terrorizmus vélt ellenszereinek fogyasztásában és a gyártó cégek eredményeiben egyaránt - elsősorban az Egyesült Államokban.


Cipro: az egyetlen lépfeneellenszer. Előtérbe került Fotó: Reuters

A szeptember 11-ei terrortámadások utáni többszörös anthraxfertőzés és a bioterrortól való félelem hatására az Egyesült Államok gyógyszertárai ugrásszerű növekedésről számoltak be a Cipro nevű antibiotikum forgalmában. A Bayer AG által gyártott készítmény az egyetlen kimondottan anthraxfertőzés ellen bevizsgált és engedélyezett gyógyszer az Egyesült Államokban. A fogyasztás legerősebben New York államban emelkedett az elmúlt hetekben, mintegy 27 százalékkal. A növekvő keresletre reagálva a német gyártó cég bejelentette: egy már korábban leállított németországi gyárának újraindításával 25 százalékkal növeli legsikeresebb terméke kibocsátását. Valószínűsíthető, hogy a Bayer nem csupán a hirtelen megnövekedett kiskereskedelmi forgalomra alapozza igen jelentős mértékű kapacitásnövelését. Az amerikai kormány közvetlen megrendelése is szerepet játszhat a cég döntésében, hiszen mind a katonai, mind a lakosság védelmét szolgáló stratégiai készletezési célokra valószínűleg nagy mennyiségben vásárol mostanában az amerikai állam.
Az eddigi gazdaságtörténeti tapasztalatok szerint a gyógyszeripar ugyan általában védettebb a rövid távú gazdasági válságokkal szemben, de hasonló világgazdasági lassulások közepette ekkora fellendülésre még nem volt példa. Korunk klasszikus népbetegségei, valamint az új világpolitikai helyzet valószínűleg további lökéseket ad majd a gyógyszerfogyasztásnak. A társadalmak és a „piacok” - végső soron az azokat alkotó egyének - megnyugtatására a jelenlegi helyzetben egyre több eszközt bevető kormányok is egyre nagyobb mértékben veszik igénybe a gyógyszeripar kínálta megoldásokat.