Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Lépfene távirati stílusban

Újabb két ember vesztette életét a hét elején az Egyesült Államokban lépfenefertőzés következtében. A fertőzés a washingtoni postai küldeményeket kezelő Brentwood úti postahivatalban történt - a körülmények egyelőre tisztázatlanok. A hét elején a Fehér Ház postai rész-legében is találtak anthraxspórát. Az amerikai posta vezetője szerint az ellenőrzések ellenére sincs garancia arra, hogy a kikézbesített küldemények biztonságosak. 


Lépfenével fertőzött levél az USA-ban. „Halál Amerikára, halál Izraelre, Allah nagy.” 

Joseph P. Curseennél múlt héten kedden jelentkeztek először az influenzaszerű tünetek, mivel azonban akkor az orvosok még nem gyanakodtak semmire, hazaküldték a 47 éves postai alkalmazottat. Curseen a hét végére annyira roszszul lett, hogy a vasárnapi istentisztelet alatt elveszítette az eszméletét. A kórházba hétfőn ment visz-sza újra, ekkor már légzési panaszai is voltak, s a felvételét követő hat órán belül meghalt. Az 55 éves Thomas L. Morris Jr. vasárnap jelentkezett egy washingtoni kórházban, hogy kivizsgáltassa magát: attól tartott ugyanis, hogy ő is megkapta a fertőzést - Morris tizenöt órával később meghalt. 
Mindketten a washingtoni postai küldeményeket kezelő Brentwood úti postahivatal alkalmazottai voltak. A múlt héten ezen az intézményen ment keresztül az a Tom Daschle szenátor számára címzett anthraxtartalmú levél is, amely újabb fertőzésekhez és végső soron a kongresszus bezárásához vezetett. Az egészségügyi hatóságok ennek ellenére nem tartják valószínűnek, hogy az összes fertőzést pusztán egyetlen levélküldemény okozta volna. 
A postai dolgozók nehezményezik, hogy miközben a Kapitóliumot azonnal lezárták, a legtöbb posta még mindig üzemel - jóllehet a napokban végül lezárták a Brentwood úti postát, és a postai szolgáltatásokat is beszüntették -, holott a fertőzésnek leginkább a postai dolgozók vannak kiszolgáltatva. A brentwoodi épületben, ahol kétezer-egyszáz alkalmazott naponta mintegy három és fél millió postai küldeményt kezel, csupán öt nappal azt követően kezdték el vizsgálni az alkalmazottakat, hogy a Daschle szenátornak küldött levélről kiderült: lépfenebaktériumot tartalmaz. 
A vezetőség úgy gondolta ugyanis, hogy „az anthrax lezárt levélen keresztül nem fertőz”. A mostani eset viszont azt látszik bizonyítani, hogy a spórák akkor is halálosak lehetnek, ha nem nyitják ki a borítékot. 


Dél-koreai katonák gyakorlatoznak a szöuli metróban. Készültség világszerte Fotó: Reuters

Az eset következtében Bush elnök kedden 175 millió dollárt különíttetett el a postai biztonság javítására, a postai felügyeletek bizottsága pedig egymilliárd dollárt hagyott jóvá olyan új technológiák kifejlesztéséhez, amelyek segítségével az ételkészítményekhez hasonlóan a postai küldeményeket is sugárkezeléssel és más sterilizációs módszerekkel lehetne fertőtleníteni. 
Két további Brentwood-alkalmazottat jelenleg is anthraxfertőzéssel kezelnek, hét másikat megfigyelés alatt tartanak, és háromezer postai dolgozó kap antibiotikumos kezelést. A kezeléssel kapcsolatosan az orvosok munkáját nehezíti, hogy nem áll rendelkezésükre megfelelő szakirodalom: gyakorlatilag nem tudják, mi lenne a leghatékonyabb gyógymód. 
Időközben a Fehér Ház postai részlegében is találtak anthraxspórát, ez azonban mintegy tíz kilométerre van a Fehér Háztól, ami egyelőre - úgy látszik - biztonságban van. A kongresszus épületét viszont jelenleg is fehér védőruhába és maszkba öltözött technikai személyzet vizsgálja. Tom Ridge, a Fehér Ház belbiztonsági minisztere szerint „a háború az országunkon kívüli és az országunkon belüli harcmezőkön zajlik”.
Az anthrax első áldozata október 5-én a Boca Raton-i Robert Stevens, az American Media Inc. fotószerkesztője volt. Eddig több mint ötven embert prognosztizáltak pozitívnak. Anthraxtartalmú levelet eddig elsősorban a média képviselői és kormányzati szervek kaptak. Az amerikai egészségügyi szervek megpróbálnak minden olyan személyt felkutatni, aki érintkezésbe kerülhetett a levelekkel.