Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Dávid Kornél a legendás Jordan csapattársa lett

Pályafutása újabb fejezetéhez érkezett az NBA-ban játszó Dávid Kornél. A liga egyetlen magyar játékosa eddig 119 mérkőzésen léphetett pályára a legjobbak között. Igaz, négy egyesület színeiben. A Chicago, a Cleveland, a Toronto és a Detroit után most a Washington Wizards hívta soraiba, méghozzá a Föld legjobb játékosának, Michael Jordannak kívánságára. 


Michael Jordan visszatért. Erőt sugároz Fotó: Reuters

Jordan emlékezett a magyar erőcsatárra, akivel 1997-ben együtt pattogtattak a Chicago Bulls edzőtáborában, ahova meghívást nyert az Albacomp akkori játékosa. Mivel jó benyomást keltett, Jerry Krausse alelnök mindent elkövetett, hogy Kornél a „Szeles Város” alakulatához kerüljön. Igen ám, de az akkor fénykorát élő „Bikák” közé nehéz lett volna bekerülnie hazánkfiának, így a Chicago farmcsapatában kapott játéklehetőséget. A következő szezonban, miután Jordan visszavonult és a többi menő is elhagyta a gárdát, egy új is helyet kapott. Az idény valamennyi találkozóján pályára lépett és bizonyított. Ekkor figyelt fel rá Jordan, aki követte egykori klubja szereplését. Mint ismeretes, azóta a „Levegő Ura” a Washington szakmai igazgatójává lépett elő, és az eddig gyatrán szereplő egyletet a rájátszásba akarja vezetni. 
A rengeteg pénzt kereső, de gyengén „muzsikáló” sztárokat (Howard, Stickland, Richmond) sikerült lapátra tennie, és kezdődhetett a bevásárlás. Egykori edzőjét Doug Collins kérte fel a csapat irányítására és a játékoskeretet is megerősítette. Az NBA-szereplésről már-már lemondó Dávidot, aki Detroitban szabad ügynöki státusban volt, egy évre szerződtette. Hogy még nagyobb legyen az esély a sikeres szereplésre, Jordan bejelentette visszatérését. A legendás játékos erőt és tartást adhat társainak, és a győzelmek aránya is ugrásszerűen megemelkedhet játékával. Dávid így egy csapatban szerepelhet „Air” Jordannel. Egy sikerre éhes társaságba került, amely egykoron (1978) bajnokságot nyert.