Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 39. szám, 2001. szeptember 28

Belpolitika

Szlazsánszky Ferenc
Csendőrséget akar a MIÉP

Őszinte, baráti légkörű, náci kampánygyűlést tartott a MIÉP Hatvanban. Franka Tibor képviselőjelölt - szervesen illeszkedve pártja stratégiájához - minden eddiginél továbbmenve zsidózott, cigányozott. A választókkal megpróbálta elhitetni, hogy az ország sorsának jobbra fordulása kizárólag a MIÉP hatalomra kerülésétől függ, és e siker függvényében többek között olcsó hitelt, a multinacionális cégek megadóztatását, a privatizáció felülvizsgálatát és a főállású anyaság bevezetését ígérte hallgatóságának. Ez utóbbit természetesen csak a „magyar” nőknek. 


Hajdú Sándor
Szigorúan függetlenek

Személyzeti kérdésekben a kormánykoalíció kedden nem tudta a parlementen átvinni az akaratát. Nem választották meg Bánk Attilát parlamenti alelnöknek, sem Berki Ádámot adatvédelmi biztosnak. A kormánykoalíció bizottsági posztokon is szeretett volna változtatni, például Kövér Lászlót, a Fidesz „erős emberét” a nemzetbiztonsági bizottság alelnöki posztjára kinevezni, de ez is kudarccal járt. 


Hazafi Zsolt
Tovább fogy a kisgazda frakció

Interjú Pallag Lászlóval, az FKgP alelnökévely 


Életmód

Nagy Olivér, Frankfurt
57 világpremier

Több mint 40 országból 1100 kiállító képviseltette magát 235 ezer négyzetméteren a világ egyik legnagyobb autó-kiállításán Frankfurtban. A nagyszabású esemény immár ötven éves múltra tekint vissza. A szeptember 13-23. között megrendezett idei kiállításnak hatalmas volt a látogatottsága, volt olyan nap, amikor megközelítőleg félmillióan fordultak meg a bemutatón. Az Egyesült Államokban történt események miatt a show-műsorok ugyan visszafogottabbak voltak, de így is 57 újdonság szerepelt a kiállításon. 


Makki Marie-Rose
Feljelenthet-e az orvosunk

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet nemrégiben levélben fordult a Magyar Orvosi Kamarához (MOK), mert több drogfogyasztó bejelentése alapján arra derült fény, hogy a kezelő intézmény feljelentése alapján rendőrségi eljárás indult ellenük. 


Kórház csak túlélőknek

Kettes számú női kórterem Budapest egyik neves, valaha szebb napokat látott kórházában, annak is a baleseti sebészetén. Az ember - jobb híján - nyugovóra tér a nyolcórai kötelező lámpaoltás után, hogy aztán szabadon hagyja grasszálni hívatlan lakótársait: jönnek is sorban az álmatlansággal küzdő kisöregek, akik a mosdót keresve nagyjából félóránként nyitnak be éjszaka, és nem marad ki az a talpig felöltözött, nyakkendős férfi sem, aki két óra tájban szokott bejönni a szobába, s elkeseredetten bolyong az ágyak közt minduntalan azt kérdezve, hogyan jut el leghamarabb Zalaegerszegre. 


Mogyorósi Géza, Berlin
Most jó lenni őrzővédőnek

A 82 milliós lakosú Németország Közép-Európa egyik leggazdagabb állama: nemcsak multimilliomosokból és sztárokból van rengeteg, hanem védelemre szoruló üzletemberekből, politikusokból is. A világ legnagyobb lélekszámú parlamentjei közé számít (több mint 600 képviselővel) a berlini Bundestag. Az állami személyeket rendőri-, katonai-, kommandós tapasztalatokkal rendelkező, speciálisan képzett (és leinformált) testőrök óvják. Noha az emancipáció itt sem tökéletes, de Gerhard Schröder kancellár, Joschka Fischer külügyminiszter és több kormánytag valamint döntéshozó oldalán női testőrök is szorgoskodnak. 


Otthonom az albérletem

A költözködés procedúráját szinte mindannyian átéltük életünkben, sokaknak már életformájává vált a gyakori hurcolkodás. Ez különösen az albérletezőkre igaz, akiknek a legváltozatosabb körülményekhez kell igazodniuk: hol egy totálisan felszerelt lakás várja őket, hol pedig mindent nekik kell beszerezniük. Alábbi írásunk azzal foglalkozik, milyen az a könnyen mozgatható alapfelszerelés, illetve bútorzat, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy bárhová is kerülünk, otthon érezzük magunkat. 


Fókusz

Hetek-összeállítás
Rejtélyes robbanás

A francia vegyipar történetében a legnagyobb robbanásra került sor múlt pénteken a Franciaország dél-nyugati részén fekvő Toulouse városában. A katasztrófa során huszonkilenc ember életét vesztette, több mint ezren pedig megsebesültek. A hatóságok szerint baleset történt, ám a valódi okok még mindig tisztázatlanok. 


Hack Péter
A szabadság jövője

A New York és Washington elleni szeptember 11-i terrortámadást a világ számos vezetője a szabadság elleni támadásnak nevezte. Több mint két hét telt el a borzalmas események óta, az okozott károkat azonban még alig sikerült felmérni. A halálos áldozatok száma közelít a hétezerhez, a gazdaságnak okozott károk több ezermilliárd dollárban mérhetők (csak a tőzsdén egy hét alatt a részvényesek ezerötszáz milliárd dollár veszteséget szenvedtek). Alighanem hasonló léptékű károk érték az emberi szabadság ügyét is. A terrortámadás után a kormányok széleskörű intézkedéseket vezettek be a szabadságjogok korlátozására. Fennáll a veszély, hogy a terror szörnyű betegségét gyógyító kúra több kárt okoz majd, mint maga a betegség. Ez a veszély az alig tízesztendős demokratikus hagyománnyal rendelkező kelet-európai államokban még fenyegetőbb.


Morvay Péter
Nehéz alkuk napjai

Ha származhat bármi jó a gonoszból, akkor a néhány hete még elképzelhetetlennek tartott új stratégiai szövetségek létrejöttét annak kell tekintenünk - állította Tony Blair brit miniszterelnök a Downing Street-i rezidencia kertjében tartott sajtótájékoztatón. Blair több példát is felsorolt erre, így az Európai Unió elnökének és a brit külügyminiszternek Iránban tett látogatását, az orosz beleegyezést ahhoz, hogy a Moszkva „hátsó udvarának” számító közép-ázsiai volt szovjet köztársaságokba amerikai katonák vonulhassanak fel, a szír elnök ajánlatát arra, hogy közösen lépjenek fel a terrorizmus ellen, és a második világháború óta példátlan közvetlen japán részvételt a nemzetközi koalícióban. Amerika nem akar vallási-etnikai-civilizációs törésvonalak mentén hadat üzenni a terrorizmusnak. George W. Bush kongresszusi beszédében kifejezte tiszteletét az iszlám hit iránt, és arra az önmagának feltett kérdésre, hogy „Ki támadta meg Amerikát?”, a „radikális terroristák hálózatát” és az őket támogató kormányokat nevezte meg ellenségként. Ez az árnyalt meghatározás is jelzi, hogy Amerika a terrorizmus elleni harc mellett nyilvánvalóan csökkenteni akarja a konfliktus kiszámíthatatlan, akár világháborús veszéllyel járó kiterjedését. A merényletek óta eltelt hetek lázas erőfeszítései ennek megfelelően egy minél szélesebb szövetség felállítását és a terroristahálózatok elleni csapás előkészítését célozzák. Az alkuk és paktumok szövevényében reálisnak tűnik Vlagyimir Putyin orosz elnök értékelése, aki berlini beszédében kijelentette: a hidegháború utáni korszak végleg lezárult, és egy új, „a korábbiaknál sokkal-sokkal bonyolultabb” világ alakult ki, amelynek jellemzője, hogy több egymással egyenlő világhatalmi centrumra épül.


Gazdaság

Varga P. Miklós
Időzített bomba a gabonaágazatban

A szakemberek véleménye szerint az 1998-as búzabombánál nagyobb szerkezet ketyeg a gabonaágazatban. Az aratás kezdetéig bizakodás jellemezte a gabonaágazatot, a betakarítás végére azonban befagyott a piac, amit azóta is a teljes kilátástalanság jellemez. A termelők, felvásárlók állami segítséget várnak, a minisztériumok kezét azonban kötik a nemzetközi szerződések.


Papp Levente
Hadművelet a pénzmosás ellen

A terrorizmus elleni harc már elkezdődött, legalábbis a gazdaság színterén. A hét elején George W. Bush elnök azonnali hatállyal befagyasztotta a terroristagyanús egyének, illetve szervezetek bankszámláit. Bush elnök eddig szokatlan határozottsággal szólt, gyakorlatilag felszólított minden pénzintézetet a világon, hogy vagy követi az USA példáját és minden terroristagyanús számlát befagyaszt, vagy a jövőben semmilyen tevékenységet nem folytathat az Egyesült Államokban.


Acsai Anikó
Hullámzó indexek, romló gazdasági kilátások

Tovább süllyedtek az amerikai indexek az elmúlt héten, miután változatlanul nagy a gazdaság jövőbeni teljesítményével kapcsolatos bizonytalanság. A Dow Jones 3, a Nasdaq 3,5 százalékkal sülylyedt mélyebbre, az S&P500 viszont fél százalékkal még erősödni is tudott. A nyugat-európai indexek egy százalék körüli esést produkáltak, az orosz tőzsdeindex viszont közel 10 százalékot zuhant, miután a kőolaj ára egy hét alatt tíz dollárral csökkent. 


Kovács Klára
Életveszélyes felelőtlenség

Új, kockázatos helyzetben van a magyar gazdaság. Az elmúlt években Magyarország veszített a tőkevonzó képességén, ebből fakadóan ha enyhén is, de újra nő az államadósság. Az elmaradt átfogó adóreform és a kormányzati tőkeellenes kirohanások súlyosan veszélyeztetik a kiépült bizalmi tőkét - összegezte Inotai András, a Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója a magyar gazdaság helyzetét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányzatnak időben kellene lépéseket tenni a kedvezőtlen folyamatok ellensúlyozására.


Györök Orsolya
Elkerülhetetlen a lengyel Bokros-csomag

A vasárnapi választásokon megbukott Szolidaritás Unió vezette kormány nem vállalta, a most formálódó kormánynak viszont mindenképpen meg kell hoznia azokat a népszerűtlen intézkedéseket, amelyek a lengyel gazdaságot növekedési pályára állíthatják, illetve a fizetési mérleg hiányát csökkenthetik. A várható megszorító intézkedéseket lengyelországi Bokros-csomagnak nevezte a pénzügyminiszteri poszt várományosa, Marek Belka.


Geszti Sándor
Az olajpolitika megköti Bush kezét

George W. Bush elnök, az Egyesült Államok első számú katonai vezetője a héten formálisan is bejelentette az amerikai törvényhozásnak, hogy katonai erő bevetéséről döntött az elmúlt hetek terrortámadásai nyomán. Az elnök tapasztalt texasi olajipari üzletember lévén stratégiai döntéseinek meghozatalánál bizonyára kalkulál Amerika és a fejlett világ kőolajtól való függőségével. Az olaj ára nem véletlenül központi kérdés a konfliktus kezelésében, hiszen az USA és a Nyugat olajfüggősége oly mértékű, hogy gyakorlatilag kiszolgáltatott a közel-keleti olajmezők birtokosainak. Bár a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) elnöke biztosította a világot afelől, hogy nem használják ki az úgynevezett olajfegyvert, (azaz az olaj árának mesterségesen magasan tartását), abban az esetben viszont, ha úgymond olajországot érne az USA válaszlépése, nem zárható ki ennek az esélye.


Háttér

Szobota Zoltán
Reformátusok ostrom alatt

Egyre kellemetlenebb a református egyház számára a dunamelléki egyházkerület és a MIÉP kapcsolata. Mondhatni kapóra jött ifj. Hegedűs Lóránt legfrissebb antiszemita publikációja, mely után a jelenlegi vezetés eddigi védekező pozíciójából végre támadásba tudott átlendülni. A régóta húzódó „probléma” megoldását segítheti továbbá a nemsokára esedékes püspökválasztás is, ahol - a hírek szerint Orbán Viktor közbenjárásának is köszönhetően - várhatóan alul fog maradni a szélsőjobb párt stratégiai bástyája, Hegedűs püspök.


Hit és értékek

Márer György, New York
Vallási egység a Yankee-stadionban

Kellemes, napsütéses, kora őszi vasárnap délután volt, amikorra New York város és az állam vezetői összejövetelt hirdettek a Yankee baseballcsapat stadionjában, hogy a hozzátartozóikat, bajtársaikat, barátaikat, munkatársaikat siratók találkozzanak a mentési, rendfenntartási és oltási munkálatokban részt vevőkkel, valamint az önkéntes romeltakarítókkal, és együtt imádkozzanak az országért, amely a polgárháború óta soha nem szenvedett el ilyen veszteséget határain belül. 


Szabó Ibolya Anna
Amerika térden

A következetes megtorlást ígérő politikusok mellett számos keresztény vezető is kifejtette véleményét a szeptember 11-ei amerikai terrortámadással kapcsolatban - a legtöbben a hitben való megújulásra helyezik a hangsúlyt, kiemelve, hogy Amerikának egy emberként kell Istenhez fordulnia. A keresztény és a világi médiában egyaránt keresett interjúalanyokká váltak azok a keresztény vezetők, akik üzenetükkel bátorítást tudnak adni az amerikaiaknak, és képesek utat mutatni a felépüléshez és továbblépéshez. Miközben az államilag kezdeményezett ökumenikus megemlékezéseken és gyertyás virrasztásokon elsősorban a terrortámadások áldozataiért folyik az ima, a protestáns oldal leginkább az élőkért való imára és a nemzeti egységre buzdít ezekben a hetekben. 


Grüll Tibor
Játék a betűkkel

Egyelőre a legszigorúbb titoktartás övezi azt a vatikáni projektet, amelyről a múlt héten adott hírt a világsajtó. A máris nagy port kavaró hír így hangzott: a Szentszék felhatalmazta vezető katolikus teológusok és történészek egy nemzetközi csoportját, hogy kezdje meg az eddig katolikus körökben mérvadónak tekintett Jeruzsálemi Biblia szövegének „kijavítását”. 


Interjú

Sebestyén István
Köddé vált televízió

„Köddé vált” a szekszárdi Városi Televízió több millió forint értékű műszaki bázisa, a közvetítőkocsitól a vágóasztalig. Az eset mögött azonban hiába keresnénk valamiféle „parajelenséget”, az eltűnésnek teljesen prózai okai vannak. Mint arról a Hetek hasábjain már beszámoltunk, a Városi Televízió kálváriája akkor kezdődött, amikor a nagy múltú szerkesztőség politikai csatározások célpontjává vált. 


Hajdú Sándor
A politika elfelejtette a hadsereget
Interjú Hollósi Nándor altábornaggyal

Hollósi Nándort, a rendszerváltás óta három minisztert és négy vezérkari főnököt kiszolgáló altábornagyot kurtán-furcsán bocsátották el a haderőtől az egykori közigazgatási államtitkár kezdeményezésére. A tábornokot - szociáldemokrata meggyőződése ellenére - Für Lajos korábbi védelmi miniszter bizalmát élvező tisztként emlegették a honvédségen belül. 1991-től a Magyar Honvédség mindenkori parancsnokának, vezérkari főnökének helyetteseként dolgozott egészen 1999 augusztusáig, amikor is Végh Ferenc parancsnok, vezérkari főnök távozásával egyidőben nyugdíjazták. Túlságosan kötődött az elbocsátott vezérkari főnökhöz - rótták fel legfőbb bűnéül. A tábornokkal, aki eredeti szakmáját tekintve repülőmérnök, a hadseregről, a rendszerváltás pillanatairól és természetesen a New Yorkot ért terrortámadásról is beszélgettünk.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Román nem a magyar egyetemre
Tovább a cikkhez >>>

Benke László
Pápalátogatás a frontvonalban

Miután II. János Pál a vatikáni „ostpolitik” keretében nyáron Ukrajnában tett erőfeszítéseket, hogy az ateizmus jege felolvadjon, az elmúlt héten újabb két volt szovjet tagállamot látogatott meg. A mohamedán többségű Kazahsztánba tett apostoli látogatást megelőzően - a „kánoni” területeit féltő moszkvai ortodox patriarchátus már megszokott rosszallásán túl - a térségben folyó háborús készülődés miatt többen is kérték II. János Pált az utazás elhalasztására. A kultúrák és vallások párbeszéde érdekében mégsem állt el eredeti tervétől. A belső-ázsiai sztyeppék után a hatnapos körút az örmény nép megkeresztelkedésének 1700. évfordulója alkalmából a Kaukázusban ért véget.


Vagyim Arisztov
Afganisztán és Csecsenföld

„Az orosz katonák kategorikusan tiltakoznak az ellen, hogy bármilyen módon részt vegyenek az Afganisztán területén folyó hadműveletben - sem tűzzel, sem vassal, sem emberekkel” - jelentette be Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter Brüsszelben. Ezzel végleg világossá váltak Moszkva tervei a tálib rezsimet és az ellenük tervezett amerikai hadműveletet illetően. Moszkva ugyanakkor igyekszik saját hasznára is fordítani a kialakult helyzetet, elsősorban nyugati integrációja érdekében. A nemzetközi terrorizmus elleni harc jegyében máris ultimátumot adott a csecsenföldi gerilláknak a fegyverletételre. 


Hechs László
Tárgyalási kényszer

Élénk a diplomáciai mozgás a Közel-Keleten. Az ammani repülőtéren várakozó Jasszer Arafat damaszkuszi látogatását ugyan a szír elnök a legeslegutolsó pillanatban lemondta, ám a több ízben elhalasztott Peresz-Arafat találkozó szerdán délelőtt végre létrejött. A térségbe érkező francia külügyminiszter, Hubert Vedrine pedig angol kollégájának, Jack Straw-nak adta át a váltóbotot. Természetesen egyik esemény sem zajlott le minden bonyodalom nélkül. 


Mondovics L. Gábor
Oroszország visszatér

Történelmi esemény színhelye volt Berlin, ahol Vlagyimir Putyin látogatása igazi meglepetést tartogatott. Az orosz elnök német nyelven - melyet Drezdában kémként dolgozva sajátított el annak idején - tartott beszéde a Bundestagban vastapsot kapott, a képviselők felállva fejezték ki tiszteletüket. Putyin az új történelmi helyzetet kihasználva azt szeretné, ha országa végre megkapná az őt megillető helyet.


Eperjesi Ildikó
Megbukott az antikommunizmus

Nagyarányú győzelmet aratott a lengyel baloldal a múlt vasárnapi parlamenti választáson, de a 41 százalékos eredmény nem lesz elég az abszolút többség megszerzéséhez a parlamentben. Figyelemre méltó, hogy a katolikus többségű Lengyelországban, ahol e történelmi felekezet papjai rendszeresen direkt módon igyekeznek döntésükben befolyásolni a híveket, az SLD-UP szövetség (Demokratikus Baloldali Szövetség - Munka Unió) képviselte baloldal a rendszerváltozás utáni legjobb eredményét produkálta.  A lengyel választás nagy szenzációja a legendás Szolidaritás „köpönyegéből előbújt” formációk kikerülése a Szejmből, valamint a jobboldali populista pártok térnyerése. „A baloldal szavazóbázisa rendkívül erős, szervezett, egyértelműen tudja, hogyan fog szavazni. A többi szavazó csak egy dologban volt egységes: el akarták zavarni az eddig kormányzó pártokat, mivel a lengyel gazdasági helyzet rohamosan romlik, a munkanélküliség csaknem 20 százalékos” - mondta a Heteknek Hárs Gábor egykori varsói nagykövet. 


Riport

Akaró Ágnes
Óbor helyett újbor kell

Bármennyire is büszkék sokan a magyar borokra, az igazság az, hogy összességében nem jó a magyar nedűk imázsa külföldön. Évszázados gyártási technológiánk nem versenyképes, tradícióink nehezen eladhatóak. Egyértelműen „új borra” van szükség. 


Zatkalik András
Füred, a nyitott város

A Balaton északi partjának legnagyobb városát, Balatonfüredet már sokan és sokféleképp próbálták meghatározni. Van, ki a szívbetegek Mekkájának, más a vitorlássport fellegvárának, Jókai műveinek ihlető helyszínének, megint más a kultúra bástyájának avagy a reformkor patinás gyógyüdülőhelyének tekinti. Most egy újabbal egészülhet ki a korántsem teljes sor: a kikötők városa. A fejlesztésekről, lehetőségekről Pálfy Sándor (Fidesz-MPP) polgármester adott interjút lapunknak. 


Izing Antal
Tákosi vasárnapok

Jelenleg 700 körüli azoknak a beregi házaknak a száma, amiket újjá kellene építeni. Ezekből 432 házat kellene szeptember 30-án átadni. E 432-ből 94 ház készült el. A Beregben 1100 ember él melléképületekben, sátrakban és sufnikban. 1100 ember közül az ígéret szerint is csak 650 ember költözhet be új otthonába szeptember végéig.


Sport

Németh Szilárd
Németországban otthon vagyunk

Király Gábor a Bundes Liga gyengébb kapusai közé tartozik - ez derül ki a német sportlap, a Kicker honlapján. A magyar válogatott kapusa a tekintélyes szaklap 3,14-es átlag osztályzata alapján mindössze a cottbusi Piplicát és a wolfsburgi Reitmaiert utasítja maga mögé a posztonkénti rangsorban. A Kicker minden fordulóban 1-től 7-ig osztályozza a Bundes Liga játékosait, a legjobb osztályzat az 1-es. 


Varga József
Dávid Kornél a legendás Jordan csapattársa lett

Pályafutása újabb fejezetéhez érkezett az NBA-ban játszó Dávid Kornél. A liga egyetlen magyar játékosa eddig 119 mérkőzésen léphetett pályára a legjobbak között. Igaz, négy egyesület színeiben. A Chicago, a Cleveland, a Toronto és a Detroit után most a Washington Wizards hívta soraiba, méghozzá a Föld legjobb játékosának, Michael Jordannak kívánságára. 


Molnár Bence
Pofon a Fradinak

Múlt héten a Győri ETO volt a Ferencváros vendége az Üllői úton. A mérkőzést 3-1-re a hazaiak nyerték, ám a meccs nem a játék miatt maradt emlékezetes. A második félidő közepén a hazai szurkolók között verekedés tört ki a 12-es szektorban, ahol egy ázsiai származású fiatal fiút azért vertek meg, mert Fradi-mezt vett fel, és ki mert menni kedvenc csapatának szurkolni. Hasonló eset legutóbb két évvel ezelőtt történt, akkor egy idős urat egy „kopasz szekrény” vágott képen.


Szabadidő

Cirkusz kagylóhéjban

A Trafó teltháznyi közönsége mindhárom alkalommal - szeptember 19 és 21-e között - vastapssal ismerte el az izraeli Inbal Pinto Dance Company: Oyster (Osztriga) című előadását. A világszerte sikerrel előadott darab bravúrosan kidolgozott technikai részleteivel, felkészült, virtuóz előadásmódjával igazi jutalomjátéknak számított. 


Női méltóság méltó nőiség

A Szociális és Családügyi Minisztérium szeptember 20-án adta át díjait a „Női méltóság - méltó nőiség” címmel meghirdetett pályázat győzteseinek. 


Egy újabb játszóhely Budapesten
Tovább a cikkhez >>>

Kapsza Ágnes
A fidula mestere

Budapesti koncertjére szívesen emlékeznek vissza zeneértők és hozzá nem értők egyaránt. Humora, könnyedsége, melynek révén színpadi show-val körítette professzionális hegedűjátékát, még a gyerekek számára is sokat jelentett, többet ért tíz hangszerbemutatónál; nemcsak szerette, de mosolyával, közvetlenségével aki látta-hallotta őt, azzal meg is szerettette Mozartot, a hegedűt, a komolyzenét.


Színes

A világ legjobb vicce

Angol tudósok a világ legtréfásabb viccét keresik. Richard Wiseman, a London közeli Hertfodshire Egyetem pszichológusa szerint az egy éven át tartó, interneten zajló kutatás segíthet rámutatni, hogy nők és férfiak, fiatalok és idősek, illetve az egyes nemzetek, más és más vicceket tarthatnak mulatságosnak. Glasgow-ban (Skócia) a Brit Szövetség által a tudomány fejlődéséért tartott tudományos konferencián fejtette ki, hogy ezzel az akcióval tulajdonképpen a humor pszichológiáját kívánják mélyrehatóbban tanulmányozni. 


Hosszú életű japánok

Japánban szeptember végére 15 ezer 475-re fog rúgni azoknak az embereknek a száma, akik túl vannak századik születésnapjukon. A kormánynak problémát jelent az idősödő lakosságról való gondoskodás. A Jóléti, Munka- és Egészségügyi Minisztérium szeptember elsején végezte el éves felmérését, melynek során megszámolták a száz év feletti lakosokat. 


Álommacik
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Ha a kalapács az egyetlen szerszámod, mindent szögnek nézel. (Abraham Maslow, amerikai pszichiáter)


Szülők és tanárok: együtt hatékonyabb

Egy új felmérés szerint az amerikai szülők jelentős többsége inkább együttműködne a tanárokkal, mintsem hibáztatná őket, ha gyermeküknek esetleg problémái támadnának az iskolában. 


Vélemény

Magyary Ferenc
Millenniumi országjáró

No, most már megálljunk! - sóhajt fel a Millenniumi Országjárót kezében tartva az olvasó Petőfi Sándorral -, mert itt van már a Kánaán! A Miniszterelnöki Hivatal kiadványával már ötödször ragyog be a szellem napvilága minden ház ablakán, akár akarják, akár nem. Ez pedig nagy nemzeti költőnk szerint biztos jele a Kánaán elérkeztének. A költővel vagy nélküle, de a kiadványnak is ez a fő üzenete.