Vissza a tartalomjegyzékhez

Eperjesi Ildikó
Erkölcsi hullák támadnak
állítja Kasza József vajdasági vezető az anyaországi vádakról

Zoran Djindjics kijelölt kormányfő meghívta a héten megalakult új szerb kormányba Kasza Józsefet, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét az egyik kormányfő-helyettesi posztra. A VMSZ hat képviselői helyet szerzett a választásokon. 


Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. „Elsőként bíráltuk Milosevicset” Fotó: MTI

Kasza Józsefet a változásokról, a vajdasági magyarok lehetőségeiről és a Magyarországon őt ért sajtótámadásokról kérdeztük.
- Minek köszönhető az Ön kinevezése? A nyugati elvárások teljesítése vagy Kasza József és a VMSZ érdemei lebegtek Zoran Djindjics miniszterelnök szemei előtt, amikor meghívta Önt kormányába?
- Azt hiszem, az utóbbiak voltak döntőek ez esetben. Vannak, akik tudják értékelni a Vajdasági Magyar Szövetséget, és Kasza József munkáját is. 
- Bár az új jugoszláv kormány most van alakulóban, a változások már tavaly ősszel elkezdődtek a Milosevics-rezsim leváltásával. Lehet-e már érezni a fordulat hatását?
- Mindenekelőtt a hangulat változott meg Szerbiában, tényleges hatalomváltásról még ez idáig nem beszélhetünk. Olyan fonák helyzet alakult ki ugyanis, hogy bár új elnökünk van, a szövetségi parlamentben nagyon képlékeny a demokratikus ellenzék többsége. A szerb parlament csak a napokban alakult meg, és most van folyamatban a kormányalakítás. Valódi változásokról csak akkor beszélhetünk, amikor a hatalmat ténylegesen átadják Szerbiában. 
- Jugoszlávia jövője szempontjából fontos Milosevics sorsának alakulása. Miben érdekeltek a vajdasági magyarok?
- Milosevics sorsa most már nem döntő az ország jövőjére nézve. Úgy látom, egyre jobban a perifériára sodródik, és a nemzetközi nyomás alapján arra lehet következtetni, hogy előbb-utóbb felelnie kell az elkövetett gaztettekért. Ettől függetlenül Szerbia elindult a demokratikus kibontakozás felé. A vajdasági magyarok már 1989-ben megfogalmazták véleményüket Milosevicsről: elsőként mondtuk, hogy ez a rendszer semmi jót nem hoz az országnak, és igazunk volt, de nem hiszem, hogy a mi feladatunk eldönteni, mi történjen Miloseviccsel. 
- Az elmúlt időszakban Magyarországról az ön személyét éles támadások érték a sajtóban, melyek szerint a régi rendszerben játszott szerepe kétértelmű. Hogyan értékeli ezeket a hangokat? 
- Személyemre vonatkozóan nem egy ilyen tévhitet tartalmazó írás jelent meg Magyar-országon. Természetesen én nem akarok erre külön reagálni. Tudom, hogy 1989 óta mit álltam ki, mit állt ki a vajdasági magyarság, és meddig jutottunk el a folyamatokban. 1989 óta vívjuk a csatáinkat az ittmaradásért, mert itt akarunk maradni, ahol a magyarság több mint ezer éve otthon van. A szülőföldünket nem akarjuk elhagyni. Ezt a harcot - akár az anyaországi sajtó nélkül is - tovább folytatjuk. Nagyon jól tudom, hogy mit tettem, mit csinálok, és milyen megpróbáltatásokon estem keresztül. Engem a legkevésbé érdekel, hogy a politikailag már rég halott ellenfeleim a magyar kormányhoz közel álló köröknek köszönhetően megjelennek a sajtóban vagy támogatást kapnak. Különösen nem érdekel a Magyar Fórum, ahol megjelent, hogy benzinkútjaim, fogadóirodáim és még kuplerájom is van Magyarországon. Ugyan mutassák már meg, melyik az, hogy legalább tudjam.
- Milyen támogatást várnak az anyaországtól és a kormányzattól az új helyzetben?
- Elmondtuk a véleményünket a magyar kormánynak, föltártuk mindazokat a lehetőségeket, amelyek az együttműködést szorgalmazhatják. Dolgozunk a két ország közötti kölcsönös kapcsolattartás kiépítésén.
- Hol áll ma a VMSZ autonómia-koncepciója?
- A koncepció több mint egyéves, folyamatosan követeljük ennek a koncepciónak az életre keltését a törvényhozáson keresztül Jugoszláviában. Eddig nem volt alkalmunk a milosevicsi rendszerből kitörni, remélhetőleg az eddigi demokratikus ellenzékkel ezt a munkát is elkezdhetjük, és eredményre tudjuk majd vinni.
- Új pozíciójában melyek lesznek legfőbb céljai?
- Mindenekelőtt a gazdaság, a mezőgazdaság és a helyi önkormányzatok témaköre fog felügyeletem alá tartozni, itt szakmai tudásom és tapasztalatom alapján szeretnék eredményt elérni. De nem felejtem el, hogy vajdasági magyar vagyok, szabadkai vagyok. Ezek döntően befolyásolják majd a működésemet.