Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 4. szám, 2001. január 27

Belpolitika

Földvári Katalin
Érzékeny kérdések

A népszámlálás küszöbén egyre többen hallatják a véleményüket az adatgyűjtéssel kapcsolatban. Hogy erre csak némileg megkésve kerítenek sort, nem egyedül a nyilatkozók hibája: eddig nemigen kérdezte őket senki. Még az országgyűlés adatvédelmi biztosát sem, akinek pedig éppen hogy tiszte és feladata a véleménynyilvánítás effajta kérdésekben. Majtényi László adatvédelmi biztos a napokban közzétette a pontos cím mellőzésére vonatkozó ajánlatát - a számlálóbiztosok kiképzése, valamint a kérdőívek kinyomtatása után. Amennyiben most derül ki egy kérdőíven már szereplő kérdésről, hogy nem „szalonképes”, az annyit jelent, hogy több tízmillió forintot költöttek el rá hiába, pusztán azért, mert a szükséges egyeztetéseket késleltették. Dr. Kolláth György alkotmányjogászt kérdeztük.


Kiss Márk, Somorjai László
Torzult kapcsolat

A legutóbbi három évben hazánkban tizenháromra növekedett a halálos kimenetelű kutyatámadások száma. A csepeli tragédia, melyben egy ikerpárt tépett szét a család malamut fajtájú házikedvence január közepén, újra felborzolta a kedélyeket. A kutya saját ösztönei szerint cselekszik, az embernek ehhez alkalmazkodnia kell - vonható le az általános következtetés. Törvényi szabályozással, rendeletekkel csak részeredményeket lehet elérni. 


Hazafi Zsolt
Lassú válóper
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Darálás után hajtóvadászat

A hűséges kisgazdák szerint bizonyos körök egyenesen hajtóvadászatot indítottak Torgyán József ellen, és ezért akarják negatív színben feltüntetni. Egy lapunknak nyilatkozó politológus szerint érdekes, hogy úgy nyerték el a média szimpátiáját az FKgP-ből kilépő politikusok, hogy gyakorlatilag tartalmi kérdésekben nem különböznek a „megmaradt” kisgazdáktól. 


Életmód

A Gladiátor lett az év drámája

Azon szerencsések, akiknek lehetőségük volt magyar idő szerint 22-én hétfő hajnalban élőben végigizgulni (?) a hollywoodi külföldi kritikusok által évente odaítélt Arany Glóbusz díjátadást, elkönyvelhették, hogy semmi sem volt biztos, mégsem történt különösebb meglepetés. A legjobb dráma a Ridley Scott rendezte Gladiátor, a legjobb külföldi film pedig a tajvani Tigris és sárkány lett. 


Ízlésbeli összhang

Kétféle rangos hazai irodalmi díj kiosztására is sor került január 22-én, a magyar kultúra napján. Esterházy Péter neve mindkét esetben szerepelt a díjazottak között: az 1995-ben alapított állami elismerést, a Márai-díjat idén két írótársával, Barnás Ferenccel és Határ Győzővel együtt vehették át Rockenbauer Zoltán kulturális minisztertől. Esterházy ugyanezen a napon kapta meg Harmonia Caelestis című művéért a Magyarország Európában Alapítvány kitüntetését, az első Magyar Irodalmi Díjat is, amelyet Göncz Árpád adott át az Akadémia épületében. 


Gothár is szerepel a Berlinálén
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Kállai R. Gábor
Alattvalói nevelés

Ha másban nem is, de az állampolgárok alattvalóvá nevelésében komoly eredményeket ért el a készséges MIÉP-asszisztenciával megtámogatott koalíció. Az, hogy Torgyán József és az FKgP kormányzati ámokfutása mindeddig következmény nélkül maradt, eme alattvalói nevelés részének tűnik: az állampolgár mértékkel ugyan dohoghat, de a kormányzáshoz semmi köze, az a főpolgárok belső ügye.


Tihanyi Péter, Szula László
Semmiből a mennybe
Beszélgetés Európa legnagyobb karizmatikus keresztény gyülekezetének vezetőjével, Németh Sándorral

„Fájdalmas dolog kimondani az igazságot, különösen bizonyos tragikus események után, de az evangélium tanítása szerint, aki nem hisz, és a halál bűnös állapotban éri utol, az nem a mennybe, hanem a pokolba kerül és elkárhozik, még akkor is, ha földi életében kiváló dolgokat produkált.” Az ember túlvilági sorsáról, a sztárkultusz mögött meghúzódó érzelmi lázadásról és a hatalmi elit eltorzulásáról beszél a Hit Gyülekezete vezetője. 


Gazdaság

Futólépés az Európai Unióba
Tovább a cikkhez >>>

Litzler Mihály
A Matáv új arca és árai

A kezdetektől fogva monopolhelyzetben levő Matáv Rt.-nek hamarosan egy teljesen új problémával kell megküzdenie. 2001. december 31-től ugyanis várhatóan több szolgáltató is megjelenik, hogy versenybe szálljon a végfelhasználóért. A liberalizációra való felkészülés jegyében egy eddig sosem látott vállalati stratégiát hirdetett meg a távközlési szolgáltató. Februártól életbe lépő áraival azonban megdöbbenést, sőt általános felháborodást váltott ki.


Munkatársunktól
Beperelt könyvvizsgálók

Sokakat meglepett az, hogy a magyar állam pert indított a Postabank 1995 és 1998 ősze között munkálkodó könyvvizsgálója ellen. Abban az időben az Arthur Andersen, a Deloitte & Touche, valamint a Prodentia Rt. voltak a bank auditorai. Az államnak az ad jogalapot ehhez a lépéshez, hogy tulajdonában lévő 100 százalékos részesedésű cégei, mint amilyen az ÁPV Rt., a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek Rt. és a Szerencsejáték Rt., valamint az egykori társadalombiztosítási önkormányzatok a „macibank” nagyrészvényesei voltak. Ily módon valamennyien - a magyar állam véleménye szerint - kárt szenvedtek, mert nem értesültek időben a pénzintézet valóságos gazdasági helyzetéről. A magyar jogtörténetben példa nélküli eset ez a mostani, amely - ha a felperesnek igaza van - okulásul szolgálhat a jó hírű könyvvizsgálók számára is. 


Aprópénz
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Javult az ország megítélése

Érezhetően javult az összkép Magyarországról, és ezért sikeresnek mondható a The Economist brit gazdasági hetilap és a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) közös akciója. Tavaly cikksorozatot indított az ITDH, amelyben szisztematikusan bemutatták az ország gazdasági helyzetét, sajátosságait, majd felmérést készítettek az olvasók körében. A válaszok összesítéséből kiderül, hogy - a világgazdaság legfontosabb felsővezetői által forgatott lap olvasói - érdeklődnek Magyarország iránt, a felmérés során javult az összkép az országról, a magyar termékek, és általában a gazdaság és a kormány munkájának megítélése, sőt az ország vonzóbb utazási célponttá vált az olvasók körében. 


Acsai Anikó
Borsodchem: megtörtént a hatalomátvétel

Mérsékelten emelkedő árak jellemezték a héten a világ tőkepiacait. Az USA-ban a technológiai szektor erőteljes emelkedésnek indult, annak ellenére, hogy a megjelent vállalati eredmények továbbra is igen vegyes képet mutatnak. A befektetők a Fed jövő heti kamatdöntésére várnak, az optimistábbak 0,5 százalékos kamatcsökkentést sem tartanak elképzelhetetlennek. Alan Greenspan Fed-elnök minapi beszédében az adócsökkentés lehetőségét emlegette, ami szintén a gazdaság élénkülését szolgálná. Nyugat-Európában 1-1,5 százalékkal erősödtek a vezető indexek. A BUX meglehetősen eseménytelen héten kis forgalom mellett a 8 ezer pontos szint megtartásával küszködött, s végül 0,7 százalékos csökkenéssel 8 001 ponton zárta a hetet.


Bohács Zoltán
Legyünk pénzügyileg intelligensek

Robert T. Kiyosaki könyve a „Gazdag papa, szegény papa” - a látszat ellenére - nem egy könnyed olvasmány. Látszik, hogy megosztja az olvasókat, általában úgy, mint az igazán aktuális és izgalmas olvasmányok. Egyesek elutasítják, mondván, hogy minden a pénz körül forog benne. Mások számára viszont azért izgalmas, mert úgy érzik, hogy választ kaptak belőle valami olyasmire, amit eddig talán sem megtenni, sem végiggondolni nem volt belátásuk vagy éppenséggel bátorságuk. S van egy harmadik csoport - és alighanem ők vannak a legkevesebben - amelyik úgy gondolja, hogy ebben abszolút semmi újdonság nincsen.


Háttér

Karl Pfeifer, Bécs
Burgenland nem aggódik

Márciusban helyhatósági választások lesznek Bécsben. A kampány középpontjában a külföldiek kérdése fog állni, állítja Peter Westenthaler, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) frakcióvezetője. Véleménye szerint a Szociáldemokrata Párt és a Zöldek a korlátlan bevándorlást támogatják, az FPÖ ezzel szemben a bevándorlási kvóta csökkentését fogja javasolni. 


Hajdú Sándor
Mobilizált nepperek

Magyarországon töretlen lendülettel folyik a mobiltelefonok vásárlása. A mobilszolgáltatók hárommillió telefont helyeztek üzembe a mai napig. Csak a karácsonyi ünnepek alatt négyszázezer készüléket adtak el. A legális üzletmenet mellett ezen a téren is jelen van a feketepiac.  Az utóbbi időben főleg a keleti határszakaszon zajlik az illegális kereskedelem nagy része. Számtalan mobil vándorol át a balkáni államok felé a határon keresztül. Természetesen ez az üzlet is rejteget buktatókat, hiszen a Btk. idevágó paragrafusai igencsak szigorú büntetéseket helyeznek kilátásba a csempészek számára. Ennek ellenére az üzlet él és virágzik. A mobilszolgáltatók folyamatos akciója nyomán mindig új és új készülékek kerülnek forgalomba. 


Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Megint cián

Holt víz, döglött halak, méreg a folyóban - ismerős a kép. Épp ezekben a napokban volt egy éve, hogy gyilkos szennyezési hullám indult Nagybánya mellől a Zazar patakon és a Szamoson keresztül Magyarország felé, hogy a Tiszán, majd a Dunán levonulva ismét visszatérjen Romániába. Most viszont a moldvai Szeret folyó szenvedett halálos mérgezést. A különbség nem annyira a katasztrófa meny-nyiségi mutatóiban mérhető, mint abban, hogy míg a tavalyi tiszai pusztulás híreit Románia-szerte kétkedéssel fogadták, addig most furcsa mód a lapok, a tévék és a hatóságok elhiszik, hogy a cián tényleg megöli az élővilágot. A Szeret menti lakosok egy része azonban nem hisz sem a saját szemének, sem a hatóságoknak, így aztán Suceava, Iasi és Bákó kórházaiban egyre több embert ápolnak mérgezési tünetekkel.


Hit és értékek

Surjányi Csaba
Kábítószer és mágia

Január 20-tól kapható a boltokban Bayer István könyve, A drogok történelme, amely az Ifjúsági és Sportminisztérium támogatásával, az Aranyhal Kiadó gondozásában jelent meg. A szerző gyógyszerészprofesszor, az országos Gyógyszerész Intézet volt főigazgatója, aki közel negyven évet foglalkozott a kábítószerek témakörével. Hazánkat tizenkét éven át képviselte az ENSZ Kábítószer Bizottságában, melynek elnöke is volt, hat éven át pedig az ENSZ Kábítószer Főosztálya munkatársaként dolgozott. Szaktudását évtizedek óta nemzetközi szinten hasznosítják kábítószer-egyezmények kidolgozásában, nemzetközi szervezetek konzultánsaként, valamint több száz, több nyelven megjelent tanulmányán keresztül. 


Interjú

Bohács Krisztina
A kudarcaim vittek előre

„Megpróbálom a kudarcaimat pozitívan értékelni. Először is megvizsgálom, milyen helyzetbe kerültem, azután az esetleges vert helyzetből igyekszem talpra állni. A mi pályánk egy egész életen át tartó bokszmeccs, ahol nem csak én adok, de kapok is ütéseket. Mindig azon vagyok, hogy ne pontozásos győzelmet arassak, hanem kiütéssel győzzek. Egy életre megtanultam: olyat kell alkotni, amiről aztán nem vitás, hogy jó-e vagy sem…”


Szlazsánszky Ferenc
A Sárga Irigység Faktor

A jóérzésű emberek megdöbbentek a hír hallatán, mely szerint az adóhivatal visszaköveteli a Gyermekrák Alapítvány javára 1998-ban felajánlott 102 millió forintot, és a következő évben összegyűlt 134 milliót már ki sem utalta. Az úgynevezett egyszázalékos törvénnyel élve több mint 230 ezer állampolgár rendelkezett az alapítvány javára, de mint az APEH állásfoglalásából kiderül, lehet, hogy hiába. Érvelésük szerint az alapítvány csak a bejegyzésétől számított harmadik évtől jogosult a személyi jövedelemadó egy százalékáért kampányolni, míg Balogh István, az alapítvány elnöke állítja: ők éppen egy adóhatósági szakember állásfoglalása alapján kérték a lakosságot: az alapítványon keresztül támogassák a rákos gyermekeket. 


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Figyelemelterelés a korrupcióról

A francia parlament felsőháza megkezdte egy Európában példátlanul szigorú, vallási közösségek elleni törvény tárgyalását. Az úgynevezett About-Pickard-féle jogszabály - amelyet a nemzetgyűlés tavaly júniusban nagy többséggel szavazott meg - értelmében a francia államhatalom minden különösebb indoklás nélkül betilthat bármely, a szövegben megnevezett vallási csoportot, köztük olyan ismert és nagy létszámú egyházat is, mint a baptisták. A szintén vallásügyi szigoráról ismert Németországban ugyanakkor a szövetségi alkotmánybíróság egy friss, tavaly decemberi határozatában alkotmányellenesnek találta, hogy a berlini kormány megtagadta a Jehova Tanúitól az egyházi minőséget.


Hetek-összeállítás
Új bíborosi kalapok

Harminckilenc új bíborost nevezett ki II. János Pál pápa: elképzelhető, hogy közöttük szerepel már a következő pápa is - írja a Newsweek amerikai hírmagazin. A kinevezettek között van tíz latin-amerikai is, teret engedve annak a spekulációnak, mely szerint a következő pápa is esetleg dél-amerikai lesz, ami talán nem is lenne váratlan annak fényében, hogy a világ katolikusainak felét ez a térség adja. Jóllehet a jelek szerint a pápa egyelőre nem készül visszavonulni, az utódlás kérdése már régóta sokakat foglalkoztak. Az utódlásra várakozók között van Giovanni Battista Re, a Püspöki Kar feje, korábbi államtitkár-helyettes. A hatvanhat éves olasz a pápa elkötelezett híve, és annyira keményen dolgozik, hogy sokszor a vasárnapot is az irodájában tölti. Re annyira jól tud az egyházfő fejével gondolkodni, hogy a vasárnapi beszédeit is ő írja. Az összes többi bíboros személyesen ismeri, legtöbbjük tiszteli, ami Rét a pápai cím egyik fő várományosává teszi.


Hetek-összeállítás
Tragikus randevú Ramallahban

Meghosszabbították az előzetes letartóztatását annak a palesztin lánynak, aki Ramallah közelében randevúzott egy izraeli diákkal, akivel az interneten folytatott beszélgetés során ismerkedett össze. A 16 éves fiút néhány órával később palesztin fegyveresek meggyilkolták. Az izraeli rendőrség szerint a randevú csak ürügy volt: Ofir Rahumot tudatosan csalták tőrbe.


Vagyim Arisztov
Jelcin kínos hagyatéka

A héten Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte a még elődje, Borisz Jelcin által Csecsenföldre küldött katonák egy részének hazatérését, miközben Strasbourg-ban megkezdődött a vita az orosz duma Európa tanácsi delegációja szavazati jogának visszaállításáról, amelyet tavaly nyáron függesztettek fel. 


Márer György, New York
Fényt Kaliforniának

Megtörtént a nagy esemény, amelyre immár nyolc éve várnak a republikánusok: George W. Bush kezét a Bibliára helyezve elmondta az elnöki esküt, amelynek szövege több mint két évszázada hangzott el először George Washington szájából. „Az életben néha nagy dolgok véghezvitelére kapunk felhívást. Amint azonban korunk egyik szentje mondotta, naponta szólítanak bennünket, hogy tegyünk meg kis dolgokat nagy szeretettel. A demokrácia legfontosabb feladatait a közösség hajtja végre. Én ezeknek az elveknek alapján fogok élni és vezetni… - mondotta az új elnök beiktatási beszédében. 


Riport

Izing Antal
Apa mosdik, anya főz

A szegénység, a tudatlanság és a kényszerűség sötét elegyéből szép kis hasznot húznak bizonyos „irodák” figyelemreméltó társadalomismerettel rendelkező strómanjai. Közönséges bűnözők, akik nem ritkán olyan erővel tetszelegnek a jóakaratú segítő szerepében, hogy végül maguk is elhiszik. Valójában viszont csak a milliós értéket képviselő budapesti lakás érdekli őket, amit testre szabott módszerekkel játszanak ki a megszorult, eladósodott és nem mindig józan eszénél lévő tulajdonostól. Ő az a kiforgatott, aki egy napon arra ébred, hogy nem elég gazdag ahhoz, hogy budapesti szegény lehessen. A kisemmizettek aztán mehetnek Isten hírével, például a Nógrád megyei Mátranovák húsz évvel ezelőtt is szanálásra érett bányászkolóniájára.


Sport

Rafter: Ez nem jött össze

Andre Agassi, az Australian Open kétszeres (1995, 2000) győztese izgalmas mérkőzésen legyőzte az ausztrál Patrick Raftert, s bejutott a férfi egyes döntőjébe. Rafter az öt játszmában, 187 perc alatt elszenvedett vereséget követően úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem foglalkozik a visszavonulással, de úgy érzi: szüksége van egy kis pihenőre. Az ausztrál teniszező a negyedik játszma elején lábsérülést szenvedett, ettől kezdve már nehezebben érte el a labdákat. 


Németh Szilárd
Élesedő küzdelem az olasz bajnokságban

A hét végén a 16. fordulóval folytatódnak az olasz Serie A küzdelmei. A listavezető AS Roma előnye már csak három pont a rivális Juventus-szal szemben. A forduló rangadóját a két remek formában lévő csapat, a Fiorentina és a tavalyi bajnok Lazio csapata játssza vasárnap háromkor. A múlt héten a Perugia elleni győztes mérkőzésen kiváló teljesítményt nyújtó Zinedine Zidane, a Juventus francia játékosa bejelentette: 2005-ig Torinóban marad, majd befejezi pályafutását. „Úgy érzem, még négy-öt évig tudok ezen a szinten futballozni, és ezt az időt a Juventusban szeretném eltölteni - mondta a világ- és Európa-bajnok középpályás. - Már több alkalommal mondtam, s most megismétlem: soha nem gondoltam arra, hogy a Real Madridhoz szerződjek.” Zidane és a Juventus a következő játéknapon a Vicenza csapatával mérkőzik.


Milliomosképző Barcelonában

„Milliomosképző” címmel jelent meg a spanyol El Mundo egyik legutóbbi számában az a cikk, amely a Barcelona labdarúgó-csapatának bentlakásos iskolájáról szól. A különleges tanintézet a Barcelona híres stadionja, a Nou Camp közvetlen közelében található, egy 1702-ben épült házban. Hatvan és hetven között van azoknak a 13-19 éves fiataloknak a száma, akik itt laknak, s a velük foglalkozók reményei szerint a jövő sztárjai lesznek, elvégre országos tehetségkutatókon válogatták ki őket. 


Az igazság napja

Hétfőn este a müncheni Sport Scheck Áruházban megtartották a hét végén sorra kerülő WBO pehelysúlyú világbajnoki döntő sajtótájékoztatóját. Kovács István ellenfele a dominikai Antonio Chelo Diaz, aki eddigi mérkőzésein huszonkét győzelmet aratott és egyetlen vereséget szenvedett, merész kijelentésre ragadtatta magát: „Életem legjobb formájában vagyok, soha nem tudtam ilyen erőseket ütni, mint most. 


Szabadidő

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Megtámogatott Filmszemle

A finanszírozás kérdése körül lezajlott keserű előzmények után, február 1-6. között rendezik meg a Milleniuminak nevezett 32. Magyar Filmszemlét. A vetítések a Mammut Multiplex 8 termében (II., Lövőház u. 2-6.) és az Átrium moziban (II., Margit körút 55.) lesznek, a nyitó eseményeket és filmvitákat pedig a Ganz parkban (II., Fény utca) található Milleniumi Rendezvény Központban tartják.


Oxford Budapesten

A Nyelvek Európai Éve alkalmából könyvesboltot nyitott szerdán az Oxford University Press (OUP) Budapesten, ahol a közel 500 éves egyetemi könyvkiadó teljes választékát megtalálhatják, illetve megrendelhetik az érdeklődők. 


Nincs országos járvány

Jelenleg nincs országos méretű influenzajárvány, ugyanis szerdáig öt megyéből, Baranyából, Pest megyéből, Somogyból, Tolnából és Vasból jelezték influenzaszerű megbetegedések helyi vagy több települést érintő halmozódását - tartalmazza a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ (OEK) MTI-hez eljuttatott közleménye. 


Munkatársunktól
Nem lesz több dohányreklám

Az országggyűlés tavaly év végén szavazott a gazdasági reklámtevékenységet érintő változásokról. A törvény felemásra sikerült: egyértelműen jó szándékok és megoldások mellett furcsaságok és gumiparagrafusok is belekerültek a módosított törvényjavaslatba.


Színes

DUMA PLÁZA

Senkit nem érdekel igazán, hogy szenvedsz-e, úgyhogy akár boldog is lehetsz. Cynthia Nelms


Rollerrel hergelnek
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Erősít a gyengébb nem

A nők az angliai oktatási rendszerben előnyre tettek szert. Az első alkalommal, mióta kétszáz évvel ezelőtt a diplomák minősítése bevezetésre került Angliában, több nő szerez jeles diplomát. A mintegy százhetven angol egyetemen és főiskolán végzett felmérés mutatja, hogy kétszázzal több nő vehetett át kitűnő osztályzattal diplomát, mint férfi. 1988-óta a lányok egyszerűen lekörözték a fiúkat a tanulásban, mivel sokkal több jeles osztályzatot szereztek. 


Birka b őr

Egy kitömött juh készteti lassításra a az autósokat a cumbriai Milnthrope-ban. Shaun, a bárány a Stothert család kárpit és antik üzlete előtt áll őrt, közvetlenül a forgalmas A6-os út mentén, ahol az autók rendszeresen túllépik a megengedett legnagyobb sebességet. Az élethű preparátum mellett azonban sokan lelassítanak, hogy azt egy pillanatra megszemléljék.


Kompjúternemzedék
Tovább a cikkhez >>>

Sok-e nyolcvan farkas

A parasztoknak nagyon, a környezetvédőknek egyáltalán nem. A vita köztük egyre hevesebb Skandinávia déli részén, és nincs egyetértés a norvég és a svéd oldal között sem.  Tavaly újból gyarapodott a környéken élő farkasok száma, miközben valóságos határkonfliktus alakult ki Norvégia és Svédország között amiatt, hogy miként bánjanak velük. A farkasokat előbb csaknem teljesen kiirtották, majd 1981-ben védetté nyilvánították őket. Jelenleg mintegy nyolcvan farkas él tíz falkában a térségben. 


Vélemény

Fekete János
Civil kérdőjelek

A közelgő népszámlás „kényes kérdéseivel” foglalkozó cikkük arra inspirál, hogy megosszam az olvasókkal egy élményemet. A tatabányai Erkel Ferenc Zeneiskolában nemrégiben egy konferenciára került sor az Európa Program által támogatott civil kezdeményezés záróeseményeként. A Van Reménység Klub szervezte fórumon az Országgyűlés kisebbségi jogokkal foglalkozó biztosa és a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke egyaránt arra hívta fel a népes hallgatóság figyelmét, hogy csakis a civil közvélemény - s főleg a különböző kisebbségek által inspirált igazán széles polgárjogi összefogás - képes rákényszeríteni az országot irányító politikai pártokat, hogy ne adják föl a rendszerváltáskor hirdetett liberális, demokratikus, tehát az esélyegyenlőség biztosítását mindennél fontosabbnak ítélő európai programjukat semmiféle szavazatszerző manipuláció érdekében.


Eperjesi Ildikó
Erkölcsi hullák támadnak
állítja Kasza József vajdasági vezető az anyaországi vádakról

Zoran Djindjics kijelölt kormányfő meghívta a héten megalakult új szerb kormányba Kasza Józsefet, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét az egyik kormányfő-helyettesi posztra. A VMSZ hat képviselői helyet szerzett a választásokon. 


Pelle János
Bárdossy beismerése 1943 novemberéből
Árulkodó vallomás

A Bárdossy László miniszterelnököt elmarasztaló, 1945. december 28-i keltezésű népbírósági ítélet felülvizsgálata, a Magyar Igazság és Élet Pártja által kezdeményezett perújrafelvétel ellen teljes joggal tiltakoznak a politikusok, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége, valamint a civil szervezetek. Hiába hivatkozik Csurka István arra, hogy „kérelmük nem egy sorozat nyitánya, nincs szó a nyilasok bűneinek mentegetéséről, és nem kívánkoznak foglalkozni Szálasi Ferenccel sem”. Jelenleg talán tényleg eltekintenének a leghírhedtebb tömeggyilkosok „tisztára mosásától”, de Bárdossy perének újratárgyalása nyilvánvalóan ebbe az irányba mutatna, s ez megengedhetetlen. A szélsőjobboldalon egyébként rögtön a rendszerváltás után megpendítették az Imrédy Béla volt miniszterelnök vagy Szombathelyi Ferenc volt vezérkari főnök ellen hozott népbírósági ítéletek felülvizsgálatát is, arra hivatkozva, hogy 1938-tól kezdve a magyar politikusok „kényszerhelyzetben döntöttek”, vagyis egyetemes rehabilitációra törekszenek.