Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Harry Potter kitiltva 

Egy ausztrál iskola kitiltotta Harry Pottert, a világszerte népszerű ifjúsági regénysorozatot a könyvtárából, mivel erőszakos és veszélyes olvasmánynak találta. 
A Queensland államban található Christian Outreach College magániskola döntését több szülői csoport és egyetemi tanár is bírálta, mondván, hogy a fantáziaserkentő olvasmány egyáltalán nem jelent veszélyt a gyerekekre. Az iskola egyik tanára a kitiltás indoklásaként felhozta, hogy csupán egyetlen fejezetet olvasott el a legfrisebb Harry Potter könyvből, de abban rögvest négy gyilkossággal szembesült. 
A népszerű kultúra szakértőinek számító ausztrál egyetemi tanárok ugyanakkor azt mondják, hogy a Potter-könyvek olvasásra ösztökélik a gyerekeket, és képzelőerejüket is fejlesztik. (MTI-Reuters)


Elégedetlen britek

A Fish4 internetszolgáltató tanulmánya szerint a legtöbb brit állampolgár nem elégedett az életével, és 2001 folyamán szeretne azon nagyobb mértékben változtatni. A több mint ezer megkérdezett angol, skót és walesi állampolgár 79 százaléka boldogtalannak vallja magát, 7 százalékuknak pedig mindenből elege van, és úgy érzi, hogy az élete csődtömeg.
A megkérdezettek több mint kétharmada tett újévi fogadalmat. Jonathan Turpin, a Fish4 adminisztrációs igazgatója szerint a legtöbben az életminőség javításával kapcsolatosan fogadkoznak. Ilyesmikről, hogy több időt töltenek a családdal és a barátokkal, sportosabb életet élnek majd, és felújítják az otthonukat. Minden ötödik ember új munkát keres, és minden tizedik új partnert. A tanulmány arra is kitér, hogy mit kezdenének az emberek akkor, ha több pénzük lenne. 82 százalék megosztaná a rokonaival és barátaival, többet pihenne, utazna, míg mások teljesen feladnák a munkájukat, nem dolgoznának. A megkérdezettek fele új autót venne, és sokan új házat. És hogy mi miatt aggódnak az emberek? A legtöbben a kriminálstatisztika és a környezetszennyezés miatt. (Ananova)


Klára mama rino bébije

Meglepetésszerű örömhír érkezett a Bedforshire-i Whipsnade szafariparkból. A fehér orrszarvú család újabb tagja látott napvilágot. A nőstény bébi még nem kapott nevet. Jelenleg teljes súlyának 4 százalékát érte el (a rinocéroszok több mint két tonnát is nyomhatnak), de egyszer csak ő is olyan hatalmas lesz, mint a mamája, Klára. A parkban tizenöt hónapon belül ez a negyedik rino bébi, és a gondozók meg vannak döbbenve ezen a magas születési számon, főleg, hogy valaha azt gondolták, a fehér orrszarvúak már kihaltak eredeti élőhelyükről, Afrikából. (The Sunday Times)