Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Ki szabályozzon, hogy szabályozzon

Az ORTT által hónapok óta „melegen tartott” internetszabályozás-kérdés újra és újra vitákat indukál hazánkban. A téma a 2002-es választások miatt a jövőben még kényesebbébbé válhat, hiszen a világháló a kommunikáció és a választási kampány egyre inkább felértékelődő eszköze. Sokan egyetértenek ugyan a világháló bizonyos szűrésének szükségességével, állami szerv beavatkozását azonban a szakma egy új fajta gondolatrendőrség kiépítésének kísérletével azonosítja. A tartalomszűrésnek viszont léteznek mindenki által elfogadhatónak tartott formái, amikor a fogyasztó szabad akarata szerint dönthet azok alkalmazása mellett.

Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnökasszonya az egyik napilap decemberi számában az emberi méltóság megőrzése és a gyermekvédelem jegyében fejtette ki újra, hogy célja nem a cenzúra bevezetése, hanem csupán az interneten megjelenő tartalmak jogi szabályozása. Braun Róbert, az Index.hu Rt. vezérigazgató-helyettese lapunk kérdésére elmondta, hogy a felmerülő problémákra a megoldást nem az állami, hanem az önszabályozás megvalósulásában látja, mint ahogyan a piac jelentősebb szereplői, mint például a Matávnet és az Index esetében ez már működik is. A szabályozásban az államnak lehetnek fontos feladatai, mint például a kormányzati koordináció, azonban „az internet szakma határozottan elzárkózik az elől, hogy az általános állami szabályozás jármába hajtsa a fejét”. Az önszabályozás mellett voksolók szerint a jogsértések és egyéb jogi ügyek megoldására a már meglévő jogszabályok is minden további nélkül alkalmazhatók. 
A tartalomszűrést firtató kérdésünkre az Index vezérigazgató-helyettese az önszabályozás egyik eklatáns példájaként említette az Index törzsasztal fórumának moderációs rendszerét, amelyben letiltanak olyan véleményeket, üzeneteket, amelyek a fórum közösségét sértik. Az internetet előfizetők részéről a tartalom szűrése bárki által megvásárolható szoftverekkel realizálható, ezek használata hazánkban azonban még egyáltalán nem bevett - mondta a szakember. 
Ezen próbál változtatni a hazánkban új szolgáltatóként színre lépett Tisztanet, amely Magyarországon először családbarát szűrést ígér. Szabó András projektmenedzser lapunknak elmondta, hogy előfizetőik az erkölcstelen, gyermekekre kifejezetten káros tartalmaktól „megtisztított” interneten szörfözhetnek. 
Aszódi Tibor, Magyarország legnagyobb kábeltévés és internetszolgáltatójának igazgatója kifejtette, hogy az USA-ban már a televízió hasonló jellegű szabályozására is elterjedt egy új módszer. Az úgynevezett V-chip (violence-chip) televízió készülékbe történő beépítésével és programozásával a néző bizonyos jeleneteket letilthat. Az ötlet megvalósítása azonban csak a műsorkészítő együttműködése által valósítható meg, aki az egyes - például trágárságot, erőszakot, pornográfiát tartalmazó - jelenetek előtt egy adott jellel látja el a filmanyagot, és ezt a jelet a beprogramozott V-chip érzékeli, majd működésbe lép. Így amikor a gyermekek egyedül kalózkodnak a képernyőn, egyes - a szülők által károsnak tartott - jeleneteknél a készülék automatikusan elsötétül. Ezzel a módszerrel csak az a probléma, hogy jelenleg még kevés a szükséges jelekkel ellátott filmek száma.