Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 51. szám, 2000. december 16

Belpolitika

Munkatársunktól
Nem a hangerő számít


Hazafi Zsolta
Pletyka mindenről és mindenkiről van


Demszky panasza

Orbán Viktor kormánya megalakulása óta Budapest-ellenes hadjáratot folytat, amelynek érdekében semmilyen eszköztől sem riad viszsza - jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester, az SZDSZ elnöke. 


Elképzelhetetlen a szétválasztás


Somorjai László
Ki szabályozzon, hogy szabályozzon

Az ORTT által hónapok óta „melegen tartott” internetszabályozás-kérdés újra és újra vitákat indukál hazánkban. A téma a 2002-es választások miatt a jövőben még kényesebbébbé válhat, hiszen a világháló a kommunikáció és a választási kampány egyre inkább felértékelődő eszköze. Sokan egyetértenek ugyan a világháló bizonyos szűrésének szükségességével, állami szerv beavatkozását azonban a szakma egy új fajta gondolatrendőrség kiépítésének kísérletével azonosítja. A tartalomszűrésnek viszont léteznek mindenki által elfogadhatónak tartott formái, amikor a fogyasztó szabad akarata szerint dönthet azok alkalmazása mellett.


Letartóztatták Székely Zoltánt
Tovább a cikkhez >>>

Elfajzott ebek
Tovább a cikkhez >>>

Sebestyén István
Vallásügyi csűrcsavar

„Gyalázatos, aljas és inkorrekt eljárás” - így minősítették ellenzéki politikusok azt, hogy a Fidesz, véleményük szerint gyakorlatilag a parlamentáris kereteket megkerülve, módosította az egyház-finanszírozás szabályozását. Az eset hatására az SZDSZ után az MSZP is radikálisan elhatárolódott a vallásügyi törvény módosításának kormányzati szándékától, és ezentúl a témában folytatott hatpárti tárgyalásokon egyikük sem hajlandó részt venni. Az Országgyűlés ugyanis a héten a költségvetési törvényen belül elfogadta Sasvári Szilárd (Fidesz) erre vonatkozó módosító indítványát, amit a képviselő az általános és részletes vita lezárulása után nyújtott be, így annak megvitatására már nem volt mód.


Életmód

Palackpostába zárt színházbérlet

A december rendszerint az év végi ünnepekre való készülődés jegyében zajlik. Ilyenkor gyakran tanácstalanok vagyunk - a „kinek mit” kérdés évről évre megpróbál bennünket, miközben a pénztárcánk és az energiánk ez idő tájt apad a legintenzívebben.


Szűcs Emese
A játék komoly dolog

Rohanó világunk egyik sajnálatos velejárója, hogy a szülők szűkös szabadidejükből egyre kevesebbet tudnak a csemetéikre áldozni. A többség ezért olyan játékokat igyekszik beszerezni, amelyekkel minél intenzívebben és hosszabb ideig köthető le a gyermekek figyelme. A játékgyártók pedig a piaci verseny hevében ráállnak ennek az igénynek a kielégítésére, hiszen náluk is az eladhatóság a legfőbb szempont. Ezek a játékszerek lekötik ugyan a gyermekeket, de nem egy közülük torz példaképként más problémák, sőt személyiségzavarok forrásaként is szolgálhat. Olyannyira, hogy előfordul: az újabb és újabb játék- vagy figuraőrületek során a gyermek tulajdonképpen egyik függőségből a másikba esik bele. 


Dinók hercege
Tovább a cikkhez >>>

Kánai András
Karácsonyi körkép

A karácsonyi bódék csábításának nem könnyű ellenállni. Ilyenkor az ember hajlamos arra, hogy minden útjába eső árut megvásároljon. Alábbi összeállításunk - amely az Amana 7 Kiadó üzletének kínálatából válogat - azoknak készült, akik értékesebb, maradandóbb ajándékokat szeretnének a karácsonyfa alá tenni.


Fókusz

Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Elhúzódó szorongás

Románia fellélegzett: elkerülte a legrosszabbat. Románia tovább szorong: megválasztotta a rosszat. Az egykori kommunista Iliescu kétszer annyi szavazatot kapott az elnökválasztások második fordulójában, mint az egykori kommunista Corneliu Vadim Tudor. Az ország elkerülte tehát a diktatúra közvetlen fenyegetését, és lakói úgy érezhetik, hogy a vasárnapi szavazás után Európa kapuja sem zárult be előttük. Valójában azonban ez az alternatíva nélküli elnökválasztás akkor is megrekedést, sőt visszafordulást jelez, ha Románia régi-új elnöke felgyorsult fejlődést és integrációt ígér.


Földvári Katalin
Radikális változások szükségesek
mondja Mikola István, a leendő egészségügyi miniszter

Januártól új életet kezd az egészségügyi tárca. Dr. Mikola István az Országos Vérellátó Szolgálat (ORSZ) teljes átalakítása után most új feladatot kapott, a miniszterelnök személyesen kérte fel a tárca vezetésére. Az OVSZ főigazgatóját nem érte teljesen váratlanul a megkeresés, 1993 óta „lebeg” számára ez a poszt. 


Gazdaság

Papp Levente, Kovács Klára
A hit és a pénz

A zsidó-keresztény kultúrkörben a pénzhez és az anyagi javakhoz való hozzáállásnak két élesen elkülöníthető fő típusa figyelhető meg. Kissé leegyszerűsítve: az egyik az anyagi jólétet pozitív, míg a másik inkább negatív jelenségként hajlamos értékelni. A zsidó Biblián (Ószövetség) alapuló ősibb felfogás, amely Jézus korában is meghatározta a választott nép gondolkodásmódját, a gazdagságot Isten áldásaként értelmezte, s ez napjainkig érezteti hatását. A keresztény kultúrkör berkeiben azonban máig a legnagyobb vita dúl akörül, hogy az Újszövetség ezzel összhangban vagy ezzel ellentétesen foglalt-e állást. 


Munkatársunktól
Gyengülő makroadatok

Nem túl kedvezőek a harmadik negyedévi makrogazdasági adatok: a múlt heti jelentés szerint lelassult a gazdaság növekedése, a héten pedig napvilágra került, hogy romlott a külkereskedelmi mérleg egyenlege, és várakozások feletti mértékben tovább emelkedett az infláció. 


Hetek-összeállítás
Pénzügyi helycserék

Nem lesz változás a gazdaságpolitikában - jelentette be Varga Mihály, a pénzügyminiszteri szék várományosa. A jelenlegi államtitkár előléptetését szerdán jelentette be a miniszterelnök. Járai Zsigmond, jelenlegi pénzügyminiszter a jegybank elnöki székét foglalja el márciustól. Varga helyére pedig valószínűleg Tállai András kerül, aki eddig a Költségvetési Bizottság fideszes tagja volt. 


Újra csökken a benzin ára
Tovább a cikkhez >>>

Fidel Castro kubai és Vlagyimir Putyin orosz elnök Havannában
Tovább a cikkhez >>>

Acsai Anikó
Duplázott az Econet.hu

Vegyes képet mutattak a héten a világ tőzsdéi. Amerikában emelkedtek a részvényárak, egészen a Compaq által szerdán bejelentett eredménykilátás-csökkentésig, amit csak részben tudott ellensúlyozni a hetek óta húzódó elnökválasztás végkifejletének megnyugtató hatása. Elemzők a gazdaság lassulását mutató adatok kapcsán egyre többet emlegetik a kamatcsökkentés lehetőségét.


Háttér

Vagyim Arisztov
Visszatér a bolsevik himnusz

Oroszország újból leváltja állami szimbólumait. Igaz, nem egyszerre, hanem fokozatosan: most éppen a himnusz és a fegyveres erők lobogója van soron. Putyin elnök december 4-ei tévészereplésében az állami szimbólumok mielőbbi törvényesítését, azaz speciális törvénnyel való védelmét szorgalmazta, mivel a mai napig legalitásuk alapját Jelcin elnök ukázai jelentették. Az orosz parlament a múlt hét végén megszavazta a sokat vitatott szovjet himnusz nemzeti himnuszként történő újbóli elfogadását. 


Szabó Ibolya Anna
Ötvenéves a Miss World

November végén a londoni Millennium Dome-ban megválasztották a Miss World cím utolsó huszadik századi birtokosát. A csillogó címet ezúttal Miss India, hétköznapi nevén Priyanka Chopra nyerte el 94 riválisa elől. A világszerte kétmilliárd nézőt vonzó szépségverseny ismét indulatokat váltott ki ellenzőiből: a verseny kezdete előtt az érkező vendégeket gúnyos bekiabálásokkal fogadták a tiltakozók, és mintegy kétszáz tüntető plakátokkal és jelszavakat skandálva tiltakozott a női méltóság lealacsonyítása ellen. Az évtizedek óta éles kritikák kereszttüzében megrendezett verseny azonban szilárdan tartja magát: idén ünnepelte ötvenedik születésnapját. 


Izing Antal
Kortörténet

Magyarországon ma a legnagyobb riporttéma az egészségügy - írja Izing Antal újságíró a napokban megjelent könyvének előszavában. Ezt az állítást egyébként nem ő fogalmazta meg, hanem Moldova György író, akitől egyszer megkérdezte, hogy szerinte mi a legérdekesebb téma Magyarországon. A válasz ismert. Anti - ahogy magunk között hívjuk lapunk munkatársát - többek között ezért is startolt rá az elhíresült székesfehérvári ügyre. A Fejér Megyei Szent György Kórház II. Belgyógyászatának dolgozói az osztályukat érintő főigazgatói utasítás után az éhségsztrájkot választották. A főorvost, Simon Kornél professzort a kórházvezetés felmentette. Ezt tüntetés és tiltakozás követte, miközben cikkek és tévériportok tömege adott hírt az őrző és általános osztály között több száz méterre növekedett távolságról. Az alábbiakban a dokumentum- és interjúkötet Simon profeszszor úrral folytatott beszélgetéséből közlünk részletet. 


Varga P. Miklós
Újpolgári falumodell

A termelőszövetkezetek külső üzletrészeiről szóló vita megértéséhez érdemes egyszerűsített formában áttekinteni a helyzetet. A szövetkezetek tulajdonosait négy csoportba oszthatjuk: az elsőbe tartoznak az aktív tagok, a másodikba a már nyugdíjas tagok, a harmadikba a menedzsment, végül a negyedikbe a külső üzletrész-tulajdonosok. A kormány által beterjesztett törvényjavaslat arra kötelezi az első három csoportot, hogy - különböző technikákkal - vásárolják meg a külső tulajdonosok üzletrészét. Ez a lépés kétségtelenül kedvező azon külsősök számára, akik nem nyereséges szövetkezetek tulajdonosaiként jelenleg nem kapnak osztalékot. A törvény hátránya viszont, hogy az egyébként is sokat küszködő szövetkezetek csődbe mehetnek a kötelező kivásárlás hatására, aminek következtében akár több százezer ember is elvesztheti megélhetését. A miniszterelnök egyébként nem titkolja, hogy a szövetkezetekkel szemben inkább a közép- és nagybirtokok kialakulását támogatja. Fontos még megemlíteni, hogy a külső tulajdonosok szervezett formában soha nem léptek fel tulajdonrészük pénzbeni megváltása érdekében. 


Laudancsek Katalin
Mirelit emberek

„Az Élet és Halál közé nehéz rakományt ékelünk. Az ajtó egy harmadikat tár elénk: Anabiózist a Világnak” - írta még 1922-ben Alekszander Jaroszlavszkij, a biokozmikus immortalisták egyesületének tagja. Azóta a fantasztikum határát súroló ötletből egy egész üzletág profitál - írja Alekszej Hodorics a Kommerszant című hetilapban. 


Benke László
Új katakombák Rómában

A pápa egyik életrajzírója ez idáig sérthetetlen tabut tört meg a La confessione (A gyónás) című riportkönyv megjelentetésével, amely kíméletlen őszinteséggel néz szembe az olasz papság soraiban előtűnt homoszexualitás jelenségével. Az Olaszországban most elsőként széles nyilvánosságot kapott problémát feltáró könyv vihart kavart, és komoly kérdéseket vet fel a világ több részén az erkölcsi megújulás legfőbb ösztönzőjeként fellépő római egyház morális hitelességét illetően is.


Hit és értékek

Morvay Péter
A megújítás ünnepe

„Akkor volt Jeruzsálemben a megújítás ünnepe, tél volt ugyanis, Jézus pedig fel-alá járt a templomban, a Salamon csarnokában” - írja János evangéliuma a zsidó naptár egyetlen téli ünnepére, a hanukkára utalva. A zsidó szentély újjászentelésére történő nyolcnapos emlékezés a hagyomány szerint a hajdani Makkabeus-féle szabadságharc hőseit állítja a középpontba, ám az elmúlt évtizedekben egyre többen utalnak a hanukka kapcsán a felszabadító küzdelem célpontjára - a Jeruzsálem szívében álló Templom-hegyre. A 2000. év legnagyobb nemzetközi viharai épp e tenyérnyi - alig 18 hektáros - földdarab körül csaptak össze, miközben a politikusoknak szembesülniük kellett a ténnyel: egyikük sem rendelkezik megvalósítható tervvel a kérdés megoldására.


Ruff Tibor
Sátrat vert köztünk a Messiás

Hogy a világnak és az emberiségnek Megváltóra van szüksége, ez legkorábbi kezdeteitől fogva a zsidó-keresztény kinyilatkoztatás legfőbb üzenete. Az eljövendő Messiás iránti isteni és emberi igényről, személyéről, sorsáról és dicsőségéről a Szentírás első fejezeteitől az utolsóig folyamatosan kibontakozó, progresszív kijelentést kapunk. Az emberiség őstörténetének idején eleinte csak homályos, körvonalazatlan reménység fogalmazódik meg, az üdvtörténet és a Szentírás könyvei keletkezésének előrehaladtával azonban az Istentől a Szabadítóról kapott kép mind jobban-jobban kibővül és rengeteg részlettel gazdagodik. Amikor a kígyó álnoksága folytán az első emberpár bűnbe esett, hosszú évezredekre meghiúsítva leszármazottaik számára is a sikeres, áldott és igaz életvezetés lehetőségét, Isten az ítélettel együtt a messianisztikus reménységet is felébresztette bennük ígéretével. A kígyónak mondott isteni átok szerint „ellenségeskedést szerzek közötted és az asszony között, a te magod között és az ő magva között: az neked fejedre tapos, te pedig annak sarkát mardosod” (Mózes 1. könyve 3,15). Ez a - teológusok által „Ősevangélium”-nak nevezett - mondat a Sátánt reprezentáló kígyóval és „magvával” szemben az „asszony magvát” állítja győztesként. 


Interjú

Tihanyi Péter
Jegelték a Viszkist
15 év fegyház 80 millióért

2000. december 14. Markó utca 27. Reggel 8 óra 25 perc. A környékbeli utcákon hemzsegnek a police feliratú géppisztolyos rendőrök. Utcán, járdán mindenhol kékruhások. Mentők. 8 óra 35 perc. Óriási tömeg a Fővárosi Bíróság főbejáratánál. Sok a fotós, sokan vannak kamerával. 8 óra 50 perc. Elkezdődik Ambrus Attila perének elsőfokú ítélethirdetése.


Külpolitika

Eperjesi Ildikó
Rólunk szavaztak nélkülünk

Az Európai Unió történetében példa nélküli hosszúságú csúcstalálkozó ért véget a hét elején Nizzában. Az uniós vezetők megegyeztek ugyan abban a reformcsomagban, amely 2003-ra készíti elő az utat az EU kibővítéséhez, a változtatásokkal mégsem elégedett mindenki. Különösen a kis országok nehezményezték, hogy a „nagyok” igyekeztek minél nagyobb hatalmat összpontosítani kezükben. Az intézményi reform elindítását célzó megegyezést mégiscsak sikerült tető alá hozni, hiszen a nizzai fiaskó demoralizálta volna a csatlakozásra váró országokat és a közös európai valuta, a hányattatott sorsú euró is újra a támadások kereszttüzébe került volna. 


Karl Pfeifer, Bécs
Szélsőjobb figyelemelterelés

Amióta októberben kirobbant a spiclibotrány Ausztriában, a rendőrség és az igazságszolgáltatás intenzíven foglalkozik az üggyel. Mint ismeretes, dokumentumok bizonyítják, hogy az osztrák Szabadságpárt, az FPÖ politikusai adatokat szereztek és használtak fel ellenfeleikkel kapcsolatban a rendőrségi számítógépekből. Haiderék eleinte Ernst Strasser konzervatív belügyminiszter megtámadásával próbálkoztak, a katolikus Caritas segélyszervezet tanoncaként becsmérelve a minisztert. Strasser erős néppárti kapcsolatai azonban elvették a támadások élét. 


Márer György, New York
Bush egységet ígér

Amint a latin mondaná, consumatum est, vagyis az ügy, tehát az amerikai elnökválasztás befejezést nyert. A Szövetségi Legfelsőbb Bíróság példa nélkül álló határozattal semmissé nyilvánította a Floridai Legfelsőbb Bíróság határozatát, elrendelvén a vitatott szavazatok újraszámlálásának beszüntetését, és 5:4 arányú többséggel George W. Bush texasi kormányzónak ítélte az elnökséget, aki így minden bizonnyal az Egyesült Államok 43. elnöke lesz. 


Hechs László
Barak előremenekül

Alig múlt el egy év azóta, hogy Ehud Barak megalakította kormányát, máris minden kezdődik elölről. Egy hete maga a kormányfő javasolta, hogy az izraeli parlament, a knesszet oszlassa fel magát, és írja ki az általános választásokat, látva, hogy a honatyák többsége kész erre. Múlt szombat este Barak váratlanul bejelentette, hogy lemond miniszterelnöki pozíciójáról, vasárnap pedig - a törvény előírásai szerint - írásban is benyújtotta döntését Moshe Kacav köztársasági elnöknek. A lemondás 48 óra elteltével, kedden lépett életbe, így azóta Izraelnek ügyvivő kormányfője van. A miniszterelnöki választásokat két hónap elteltével, februárban kell megrendezni. A jogi viták nyomán elemzők attól tartanak, hogy az amerikaihoz hasonló huzavona alakul ki - már a választások előtt.


Publicisztika

Kertész Ákos
Stille Nacht, heilige Nacht

Kálmán Géza érezte, hogy a kabátja átnedvesedik, a hideg víz már a bőrét érte. Még mindig semmi. Fegyverropogást kellett volna hallania, menekülőknek kellett volna elrohannia előtte az utcán, nyomukban az ordítozó, lövöldöző őrökkel, a pórul járt nyilasokkal, akik a sok száz ember közül csak alig néhányat, tízet, húszat, harmincat tudnak lelőni, a többi szétspriccel az elsötétített városban, akár a gránát robbanása után a repeszek, a városban, a házdzsungelben, ahol minden kapualj, utcasarok, pinceablak beszögellés menedék, ahol mindenki ismer valahol legalább egy valakit, egy emberi lényt, akiből nem lett vadállat ebben a nyilas őrületben, ebben a tébolyult haláltáncban, aki menedéket ad, ha másért nem, hát azért, mert már lövik a várost az oroszok… de semmi…


Kertész Péter
Egyszemélyes intézmény

Tóth Pistinek durrdefektet kapott a motorizált kerekes kocsija, amivel egy alapítvány ajándékozta meg. A derék adományozóknak arra is volt gondjuk, hogy liftet telepítsenek a magasföldszintre, hogy akkor is közlekedhessen, ha a családból nincs otthon senki. Szóval jött Pisti a vergával az A épület mögül; teljes gázzal vette be a kanyart, mikor a betonrámpához ért, és akkor bumm. A gumi totálkáros lett, ő meg repült vagy három métert. 


Szakonyi Károly
Mindenki siet haza

Már éppen zárni akartunk, dél óta alig volt forgalom; tétlenül ácsorogtam az üzletajtónál, néztem a függönyön át az utcát, a buszmegállót; így, a fehér, áttetsző szádán keresztül olyan volt az út meg a táj, mintha havazna, pedig mocskos, szürke idő járta már napok óta. Köd szállt a folyóról. A buszról lekászálódó utasok közül senki sem ugrott be sörre vagy feketére, mint máskor, áruházi papírokba burkolt csomagjaikkal átvágtak az úton a házak felé. 


Sport

Mondovics L. Gábor
Ez is Zidane éve volt

A FIFA, mint ahogy fennállása óta minden évben, most is megrendezte év végi show-műsorát. Rómában az esztendő legjobb futballistáját díjazták. Zinedine Zidane, Luis Figo és Rivaldo gyepen kívüli versenyének élét azonban ezúttal elhomályosította egy különleges párharc. A FIFA ugyanis az évszázad utolsó gálájáról lévén szó, száz év legjobbját is kihirdette. A megosztott díjat Maradona és Pelé részére adta ki a világszervezet. A döntésért csak a két választott hazájában nem támadták élesen a Sepp Blatter vezette nemzetközi szövetséget. 


Varga József
A század legjobbjai

Hétfőn este Rómában megtartották a jubileumi World Player gálát. A hagyományoknak megfelelően ezúttal is különféle díjakat osztottak ki, de idén kiosztották az „Évszázad legjobbja” díjat is. A várakozásoknak megfelelően a brazil Pelé és az argentin Diego Maradona volt a díj várományosa. A két vitathatatlanul zseniális labdarúgó között különbséget tenni nem egy hálás feladat, mivel a maguk idejében csodálatos játékukkal emberek tízezreit vonzották a stadionokba, illetve a televíziókészülékek elé. 


Hetek-összeállítás
Tiozzo nem így akar visszavonulni

Az Universum Box Promotion profi ökölvívó klub újonca, Erdei Zsolt szombaton az amerikai Willie McDonald ellen lép szorítóba Essenben. A 37 éves tengerentúli bokszoló eddigi profi pályafutása során tizenháromszor győzött, és huszonötször hagyta el vesztesen a szorítót, ami nem túl jó mérleg. Erdei második hivatásos mérkőzését négy menetesre tervezik. Az esseni gála slágere a Gomez-Castro (cirkálósúly) és a Michalczewski-Ka-Dy King (félnehézsúly) világbajnoki címmérkőzés lesz.


Munkatársunktól
Ronaldót megbüntették, Del Piero sérült

Az áprilisi térdműtétje után lábadozó Ronaldót ittas vezetés miatt pénzbírsággal sújtották egy spanyolországi igazoltatás során.  Klubja, az Internazionale azonban cáfolta, hogy a lábadozó csatárt ittas vezetés miatt pénzbírsággal sújtották volna. Az olasz élvonalbeli klub szerint nem a brazil sztár, hanem barátja vezette azt a gépkocsit, amelyet feltartóztattak a rendőrök. A közlemény rámutat, a hírből csak annyi igaz, hogy valóban Ronaldo fizette ki barátja helyett a büntetést.


Hetek-összeállítás
Abszolút újonc a Formula 1-ben

Kimi Räikkönen, a 21 éves finn autóversenyző megkapta a zöld jelzést a FIA-tól, és már semmi akadálya annak, hogy a 2001-es esztendőt a Sauber Formula-1-es csapatánál kezdje meg, a német Nick Heidfeld csapattársaként.


Németh Szilárd
Király Aranylabdás

A sportújságírók szavazatai alapján Király Gábor kapta az esztendő legjobb hazai labdarúgójának járó Magyar Aranylabdát. A Hertha BSC hálóőre nagy fölénnyel előzte meg Horváth Ferencet és Fehér Miklóst.


Mondovics L. Gábor
Tiger Woods

Év vége van. A különböző szervezetek és médiumok megválasztják az év sportolóit. Az észak-amerikai lapok sem tesznek másképp. 


Szabadidő

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Karácsonyi menüajánlat

1. Pácolt halfilé majonézes burgonyával vagy vajas pirítóssal 5. Banánfalatkák narancsos szirupban


Szilveszteri menüajánlat

1. Rokfortkrémmel töltött paprika 5. Borgőzös galuska


Kertész Ákos legújabb kötete
Tovább a cikkhez >>>

Színes

DUMA PLÁZA

Ez vagy nem az Evangélium, vagy mi nem vagyunk keresztények. (Thomas Linarce, VIII. Henrik udvari orvosa, miután élete végefelé elolvasta az Evangéliumot)


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Az első karácsonyi képeslap
Tovább a cikkhez >>>

Tátogó tenorok

A színpadon a „három tenor” egyikének hangja árad. Aztán hirtelen csend - pedig a közelebb ülők jól látják, hogy a művészek tovább tátognak. Placido Domingo igyekszik feltalálni magát: a technika ördögéről humorizál. Azt mondja, ha a publikum nem is igazán hallhatta, legalább láthatta őt. A közönség azonban nem azért fizetett egy vagyont a jegyekért, hogy csak lássa, hanem hogy hallja is a művészt, méghozzá eredetiben. 


Vajon szaurusz
Tovább a cikkhez >>>

Óceánok nyomai a vörös bolygón
Tovább a cikkhez >>>

Kegytárgy online

A Vatikán megnyitotta online üzletét, ahol videókat, CD-ket, naptárakat, könyveket, bélyegeket medálokat és más pápai emlékeztetőket (talán bűnbocsánatot is) árusítanak. A pápa karácsonyi ígéretei között az átlagnál nagyobb adóterhek növekedésére hivatkozott, mivel a 2000. év szentév, s ez megnövelte a Szentszék kiadásait.