Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

30 dekás koraszülött

Kiengedték a batyami Wolfson kórházból a kis Orr Iluzt, aki 10 hónappal ezelőtt 300 gramm súllyal koraszülöttként jött a világra - írja a M’ariv című napilap. A 26. hétre született Orr a rendkívül korai szülés miatt súlyos tüdőkomplikációkat szenvedett. Ma már a kislány ötkilós, és túl van a veszélyen. Az intenzív osztály vezetője, dr. David Kohelet szerint a gyermek túlélése világraszóló orvosi siker. Egyetlen hasonló esetre tud Kohelet visszaemlékezni, amikor is évekkel ezelőtt egy 280 gramm súlyú csecsemő látott napvilágot az USA-ban. (Jerusalem Post)


II. Erzsébet kitiltotta a mobiltelefonokat

II. Erzsébet brit királynő megtiltotta a királyi család alkalmazottainak a mobiltelefonok használatát. Állítólag több családi étkezést és hivatalos vacsorát telefoncsörgések, némely esetben népszerű televíziós sorozatokból származó dallamok zavartak meg. A tilalom a személyzet minden tagjára kiterjed, a Buckingham palotában csakúgy, mint a skóciai rezidencián, a Balmoral-kastélyban, valamint a kelet-angliai Sandringhamben. A Sun a Buckingham palotából származó forrásokat idézve beszámolt arról, hogy a személyzet a magánjellegű beszélgetésekhez, szükség esetén, fizetős telefonokat vehet igénybe minden kastélyban. (MTI)


Boldog-boldogtalan a világhálón 

A világon a legboldogabbak a kolumbiaiak - derült ki egy internetes felmérésből. A nemzetközi közérzet-feltérképezés 400 ezer ember vallomásain alapult, és egy számítógépgyár végezte el. A fő kérdés az volt, hogy boldogabbnak érzi-e magát másoknál? A válaszadók közül Kolumbiában volt az igennel felelők aránya a legmagasabb, 73 százalékos. Ez több, mint kétszerese a 35 százalékos világátlagnak, azaz a Földön az emberek 35 százaléka érzi magát boldogabbnak másoknál. A felmérés meglepő eredményeket is produkált: gazdasági nehézségeik ellenére az oroszok az ötödikek lettek a boldogságérzeti toplistán, míg a brazilok vallották magukat a legboldogtalanabbaknak. A britek amúgy a 30. helyet szerezték meg, a németek a 24-et, a franciák pedig a 15-ek a sorban - felülről lefelé. (A magyar hangulatra nem tért ki a Reuters ismertetése.) További érdekesség - a válaszadók véleménye alapján - , hogy a házasság nem boldogít, sőt... A felmérés résztvevőinek többsége ugyanis úgy véli, hogy a kulcs a boldogsághoz az egyedül élés, sok alvással és sok nevetéssel. (MTI)