Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 48. szám, 2000. november 25

Belpolitika

Munkatársunktól
Harc a durva reklámok ellen

„Tilos közzétenni a szexualitást vagy erotikát öncélúan bemutató reklámot. Öncélú a bemutatás, ha a szexualitás vagy az erotika bemutatását a reklám tárgya vagy témája nem teszi feltétlenül indokolttá” - szerepel abban a módosító javaslatban, melyet Molnár Oszkár, fideszes országgyűlési képviselő nyújtott be. Az előremutató kezdeményezés élénk ellenállást váltott ki a reklámiparban: az érintettek úgy vélik, az erotikus reklámok tiltásával a „szólásszabadság” sérülne. 


Varga P. Ágnes
Elrettentő ítélet

Hat év szabadságvesztésre és a közügyektől való eltiltásra ítélte a Szegedi Városi Bíróság azt a Csongrád megyei férfit, aki 1998 januárjától 2 éven keresztül illegálisan szexkazettákat forgalmazott. Az ítélet a hazai joggyakorlatban rendkívül súlyosnak számít, némely esetben gyilkosságért elítélt személyek sem kapnak ekkora büntetést. 


Pécsi tudósítónktól
Öngyilkos tinédzser

Búcsúlevelében életuntságra hivatkozott az a pécsi gimnazista fiú, aki hétfő délelőtt egy pisztollyal főbe lőtte magát. A 18 éves, jó körülmények között élő fiú az angol nyelvű történelemóra végén hajtotta végre drámai tettét osztálytársai és az éppen távozó tanára szeme láttára.


Szlazsánszky Ferenc
A médiaetika minimuma

Dolgozhat-e a közszolgálati médiában olyan újságíró, aki nyíltan vállalja politikai elkötelezettségét, ráadásul a MIÉP képviselőjelöltjeként elindul a dabasi időközi országgyűlési képviselőválasztáson? Az érintett, Franka Tibor számára nyilvánvalóan igen a válasz, lapunknak nyilatkozó főszerkesztők viszont úgy látják: a médiaetika minimuma alapján Frankának a választásig fel kellene függesztenie közszolgálati tevékenységét.


Hetek-összeállítás
Üvegzsebet mutatnak

Az elmúlt napokban valóságos „vagyonnyilatkozat-tevési” láz lett úrrá az országgyűlési képviselőkön. A Torgyán József kisgazda pártelnök villaépítése nyomán kialakult botrányt a parlamenti patkó minden szereplője igyekszik kihasználni arra, hogy bizonyítsa: nincs semmi takargatnivalója. Érdekes módon az „üvegzseb-projekt” élére maga Torgyán kíván állni, aki kijelentette: parlamenti vizsgálóbizottságot kell létrehozni a képviselők vagyoni helyzetének kivizsgálására. 


Kell az erős szövetség

„Az Európához való csatlakozásról felesleges beszélni, mert ez már ezer éve megtörtént” - mondta Kövér László, a Fidesz elnöke az Eckhart Ferenc Politikai Akadémia vitaestjén, a kisgazdapárt székházában. A pártelnök „Magyarország az Európai Unió országjelentésének a tükrében” tartotta meg előadását, amelyben kiemelte a millennium fontosságát a magyar kormányzat szempontjából. Kövér szerint a rendszerváltás eredményei biztosították, hogy Magyarországot ne szakíthassák ki többet „természetes, európai, keresztény kultúrköréből”. „Aki részt vett az átalakulásban, az kulturális hanyatlást visszatartó szerepet játszott, amit feltétlenül méltatni kell” - mondta.


Szobota Zoltán
Ellenzik a változtatást

„Magyarországnak nem szabad megváltoztatnia a jelenlegi lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvényt, és semmiképpen sem szabad bevezetnie a vallási közösségek kategorizálását” - hangzott el azon a sajtókonferencián, ahol az Emberi Jogok Határok Nélkül (HRWF) elnevezésű, brüsszeli székhelyű szervezet mutatta be hazánkról szóló legfrissebb jelentését. Magyarországi igazgatójuk szerint a törvénymódosítási koncepció hátterében - egyebek mellett - a Szent István-i állameszméből fakadó, téves történelemértelmezés áll. 


Életmód

Mit látunk a jövőből

A jövő egyre inkább izgatja az embereket, persze már akit. Az esetleges közömbösekkel ellentétben a Friedrich Ebert Alapítványt nagyon is foglalkoztatja e kérdéskör, s a múlt hétvégén „Mit látunk a jövőből…?” címmel konferenciát rendezett, melyen különféle tudományágak művelői osztották meg nézeteiket. 


Fekete-fehér Budapest
Tovább a cikkhez >>>

Van-e E-generáció

Az internet önmagában véve nem több, mint sokrétű információk tárháza. Többé akkor válik, amikor az emberek dinamikus tartalommal ruházzák fel, elkezdik alkalmazni, beépül a tudatukba, általa kommunikálnak, s így az internet a mindennapjaik részévé válik. Éppen ezért a sokat vitatott E-generáció fogalomkörébe tartozhatnak mai tizenévesek - akik szinte az „anyatejjel együtt szívták magukba” a linkek birodalmát -, sőt meglett harmincasok vagy akár idősebb korúak is, akik úgymond menetközben váltak a „globális digitális idegrendszer” (Bill Gates) tagjává, s akiknek egész élete az internet köré szerveződik. Az a közös bennük, hogy életkortól függetlenül egyazon nemzedéki tudattal, közös élményrendszerrel rendelkeznek.


Órai játék

A pedagógusok mindig is keresték a megújulás lehetőségét, annak a titkát, hogy miképpen növelhetnék tanóráik vonzerejét. A 20. század második felében induló reformpedagógia szakított a hagyományos, frontális tanári mentalitással - a tanár a katedránál marad, végig beszél, miközben a gyerek a padban vagy érti, vagy nem - és új formák után kutatott. E kutatás egyik eredményes ága lett a drámapedagógiai módszerrel történő tanítás. Ilyenkor elsősorban pedagógiai célból alkalmazzák a színházi eszközöket, ami egy-egy mű közös megbeszélését és eljátszását jelenti. A cél pedig az, hogy a gyerek maga is bekapcsolódjon a foglalkozásba. A megváltozott nevelő-gyerek viszony már mindkét fél értelmi képességeit, érzelmeit megmozgatja. Ma, amikor egy tinédzserre alig lehet rákényszeríteni, hogy elolvasson egy klasszikus irodalmi művet, nagy segítség lehet ilyen módszerek alkalmazása. 


Dr. Németh Zoltán
Nem kell mindig antibiotikum

A téli idény beköszöntével rendre növekszik a felső légúti megbetegedések száma. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogy mit érdemes tudni a jellegzetes tünetekről, a lehetséges szövődményekről, a megelőzésről és a kezelési módokról.


Fókusz

Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Mennyit ér a magyar kártya

A négy évvel ezelőtti romániai választások egyik fő témája a magyarkérdés volt, idén viszont hosszú ideig kizárólag RMDSZ-kérdésről vitázott a román politika és a sajtó. Tehát nem a magyarság kisebbségi problémái álltak előtérben, hanem az, hogy milyen taktikát követ, kivel szövetkezik a magyarság érdekvédelmi szervezete. A kampány finisében azonban, ahogy Iliescuék egyre magabiztosabban menetelnek a győzelem felé, végül mégiscsak előkerültek konkrét ügyek az együttélésről, az anyanyelvi oktatásról, de a jelek szerint mind a pozitív, mind a negatív üzenetek továbbra is csak taktikai célokat szolgáltak, megnyerni vagy épp eltaszítani a magyarokat.


Somorjai László
Ördögök és angyalok

Nyilvános politikai pengeváltásra érkezett a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Ház Liberális Klub arénájába a hét elején a nagyérdemű, hogy meghallgassa Demszky Gábor, az SZDSZ leendő elnöke, valamint Tölgyessy Péter, volt SZDSZ-elnök nézeteit a jelen és a jövő politikai felállásáról. 


Hazafi Zsolt
Új kormány a cél


Gazdaság

Pert vesztett a Mol
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Tőzsdére megy az Index

A tavalyi évhez képest megnégyszerezte árbevételeit Magyarország piacvezető tartalomszolgáltatója, az Index.hu Rt. A közel két éve 50 millió forintos alaptőkével létrehozott cég idei árbevétele várhatóan 370-380 millió forint lesz, ami 20 százalékkal meghaladja a tervezettet. Az eddig igazi sikertörténetet író Index megkezdte a tárgyalásokat a Budapesti Értéktőzsdével részvényei várhatóan jövő évi tőzsdei bevezetéséről is - derült ki a héten az Index sajtótájékoztatóján. 


Segélyek Jugoszláviának
Tovább a cikkhez >>>

Varga P. Miklós
Siker- és drámatörténet

A kormányfő és a földmű-velésügyi és vidékfejlesztési miniszter sikertörténetként értékeli az agrárium eddigi teljesítményét és az FVM munkáját. Az Agrárgazdasági Tanács (AT) állásfoglalása szerint az ágazat egyre jobban leszakad a nemzetgazdasági átlagtól, a termelés csökkenése olyan méreteket ölt, hogy az már fenyegeti a nemzetgazdaság egyensúlyát. A vita közben, pénz hiányában, leállították az agrártámogatások kifizetését.


Kovács Klára
Újabb főváros kormány csörte

A szavahihetőségét ássa alá a kormány azzal a döntésével, hogy ígérete ellenére mégsem ad állami garanciát a főváros bankhiteléhez. Két éve támogatásáról biztosítja a kabinet a fővárosi önkormányzatot, hogy ezzel a lépésével segíti az EU-csatlakozás feltételeinek teljesítéséhez elengedhetetlen projekteket. A váratlan döntéssel ugyan nem hiúsulnak meg a projektek, de a költségek - az adófizetők forintjai terhére - tetemesen megnőnek.


Acsai Anikó
Éves mélyponton a BUX

A medve jegyében telt az elmúlt hét is a tőkepiacokon: az elhúzódó választási bizonytalanság miatt az amerikai piacok folytatták mélyrepülésüket, főként a technológiai szektor mutatott gyenge teljesítményt. A Nasdaq a választás napja óta 19 százalékkal gyengült, ehhez azonban a kedvezőtlen eredmények és a szektor romló kilátásai is hozzájárultak. Pesszimizmus uralkodott a nyugat-európai börzéken is, különösen a telekom papírok szerepeltek gyengén, ez pedig nem jó előjel a jövő heti Antenna Hungária kibocsátásra nézve. A BUX gyenge forgalom mellett éves mélypontra, 7280 pontig süllyedt a csütörtöki zárásra.


Olman Judit, Acsai Anikó
Hogyan válasszunk brókercéget

Nem könnyű választani a kínálkozó értékpapír befektetési lehetőségek, a banki forint- és devizabetétek között. Mielőtt döntenénk pénzünk sorsa felől, érdemes körülnézni a piacon, ki, mit mennyiért kínál. Cikkünk segít eligazodni a piacon kínálkozó lehetőségek között.


Györök Orsolya
Stabil világgazdasági növekedés

Összességében jók a világ gazdaságának kilátásai a következő évben, folytatódik az OECD-tagországok gazdaságának egészséges növekedése, hacsak a magas olajárak közbe nem szólnak - állapítja meg az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) hét elején közzé tett jelentése. A következő évben a fejlett országok gazdasága várhatóan 4,75 százalékkal bővül amellett, hogy az amerikai gazdaság növekedése némileg lassul, Európáé stabil marad, a japán gazdaság pedig kissé felpörög. Ezeket a kilátásokat azonban komolyan fenyegetik az egy évvel korábbinál 60 százalékkal magasabb olajárak, vagy a Közel-Keleten folyó események, de akár egy hideg tél is.


Munkatársunktól
Nő a cégek pesszimizmusa

A vállalatok május óta egyre pesszimistábbak a gazdaság egésze és saját cégük jövőjét illetően. Ez derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb felméréséből, amelyet a száz legnagyobb cég válaszai alapján készít havonta. Az egész év során novemberben gondolták legkevesebben azt, hogy javulhatnak a nemzetgazdaság kilátásai, sőt határozottan (5 százalékkal) nőtt azoknak a tábora, akik szerint romlani fog. Mindenesetre a cégek 85 százaléka még az idén emelni fogja az árait.


Háttér

Surjányi Csaba
Az elnök ifjú követői

Az Egyesült Államokban a nyolcvanas években értek be a hatvanas évek szexuális forradalmának gyümölcsei. A felmérések egyre drámaibban arra mutattak, hogy sokan már gyermekkorban szexuálisan aktívvá válnak, hiszen a szülők generációja ezt nemcsak hogy nem tiltotta, de egyenesen elősegítette. A kilencvenes évek hasonló felmérései viszont arra vallottak, hogy a fiatalkori szex visszahúzódó félben van. Elsősorban az AIDS rémének hatására mozgalmak indultak az önmegtartóztatás, a szüzességnek a házasságig való megőrzése mellett, melyekhez a fiatalok tömegesen csatlakoztak. A tinédzserklinikák forgalma, a tizenéves terhességek, szülések, abortuszok száma visszaesett, sokan már erkölcsi megújulásról kezdtek beszélni. Írásunk az USA Today 2000. november 15-ei számában megjelent cikk alapján készült. 


Benke László
Kennedy-sors Itáliában

A nyomozás eredményei egyre valószínűbbé teszik, hogy öngyilkos lett a Fiat torinói óriásvállalat tiszteletbeli elnökének, Giovanni Agnellinek a fia. A negyvenhat éves Edoardo Agnellit a Torino-Savona autópálya vonalán lévő, nyolcvan méter magas viadukt lábánál találták holtan. A családban rövid idő alatt ez a második tragédia: Edoadro bátyja három éve hunyt el rákbetegségben.


Márer György, New York
Zarándokok örömünnepe

Az Egyesült Államok népe évről évre november negyedik csütörtökén ünnepli a Hálaadás, avagy angolul Thanksgiving napját. Sok-sok monda és rege veszi körül ezt az ünnepet, annál is inkább, mert voltaképpen nem más, mint kitalált hagyomány, így eredete nem egy bizonyos eseményen, hanem a gyarmati New England puritán hálaadásain alapul. 


Kállai R. Gábor
Konzervatív üdvtörténet

Ha mindent lehet politikai alapon mutyiban privatizálni, miért éppen a történelem lenne a kivétel? A kérdés az, hogy a konzervatív politikai beszéd és publicisztika rituális tartozékaként felbukkanó történeti hivatkozásoknak van-e közük a történelemhez?


Csereklyei Márta
A mikrofon nagymestere

Henry Kissinger egyszer úgy mutatta be, mint a „két lábon járó diplomácia”. A Guiness Rekordok könyve szerint több órát töltött műsorban, mint bárki más a világon. 40 év a médiában, 40 ezer elkészített interjú, 212 ország több mint 230 millió otthonának nézője - valamint hét házasság és öt gyerek. Egyedülálló stílus, óriási keretes szemüveg, nadrágtartó, görnyedt hát: mind-mind kelléke az immáron négy évtizede tartó legendának. Larry King, minden idők legnépszerűbb amerikai talk-show-műsorvezetője, aki adásaival sokak szerint megváltoztatta a politika arculatát, a héten ünnepelte hatvanharmadik születésnapját. 


Hit és értékek

Morvay Péter
Európa tíz ősatyja

Az Európában élő férfiak túlnyomó többsége tíz ősatyára vezetheti vissza származását - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport az elmúlt héten közzétett jelentésében. A tudósok a meglepő következtetésre az egyedül férfiágon öröklődő speciális Y-kromoszóma vizsgálata révén jutottak, miután összehasonlították a kontinens különböző etnikumaiból válogatott genetikai mintákat. A „tíz család” elmélet ismét felveti a kérdést: lehet-e a korszerű genetikai módszerek segítségével igazolni azt, hogy az emberiség - amint a Biblia állítja - „egy vérből” (közös ősöktől) származik, és a ma élő etnikumok az özönvíz után különültek el egymástól?


Interjú

Tihanyi Péter
Élt 51 évet

Egy szem lányomat megölette az egy szem unokám… vér a véremből… Istenem, miért? - kérdezi a nagymama. H. Zsolt, 26 éves, jól szituált pizzafutár - aki a beígért összegért végül is elvállalta a gyilkosságot


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Az unió rendteremtői

Az EU-tagországok védelmi miniszterei hétfőn Brüsszelben tartott értekezletükön hivatalosan közölték, hogy országaik milyen erőkkel kívánnak hozzájárulni az unió 2003-ig létrehozandó, gyors reagálású kontingenséhez. Alain Richard francia védelmi miniszter elmondta, hogy a 60 ezer fős kontingens kiállításához 10 ezres keretet hoznak létre, fegyverzetéhez pedig 400 harci repülőgép és 100 hadihajó tartozik majd. 


Hetek-összeállítás
János Károly negyedszázada

Véres esemény árnyékolta be I. János Károly spanyol király uralkodásának 25. évfordulóját. Az ETA nevű baszk szeparatista szervezet az ünnep előestéjén meggyilkolta Ernest Lluch korábbi egészségügy-minisztert. János Károly király a parlament előtt tartott beszédében elítélte az ETA tevékenységét, s egységre szólított fel a terrorizmus elleni harcban. 


Hetek-összeállítás
Fokozódó terrorhullám

„Hogyan néz ki ma az ország? A gyermekek nem utazhatnak biztonságosan az iskolába. Autóba rejtett bombák robbannak a városközpontokban. Jeruzsálem külvárosa golyózáporban. A települések elvágva a külvilágtól. Lezárt utak, kiürített szórakozóhelyek. Izrael polgárai félelemmel kénytelenek élni a világ egyetlen olyan országában, amely feltétlen védelmet ígért nekik” - sorolta keserű „országjelentésében” Ariel Saron jobboldali pártvezető egy több mint százezer embert mozgósító jeruzsálemi tömegdemonstráción. Az elmúlt napok terrorsorozata - nem múlt el nap izraeli civilek vagy katonák temetése nélkül - megdöbbentette a kéthónapos erőszakhullám miatt lassan türelmét vesztő közvéleményt. Az iszlám radikálisok által elkövetett támadások legfiatalabb áldozata egy 18 hónapos arab kislány, Tara Abu-Husszein, aki édesapjával utazott a felrobbantott haderai autóbuszon.


Szikora Márton
Rabruha kalapács alatt

Mérföldkőnek számító bírósági ítélet született a héten, amely felszólítja a Yahoo! amerikai internetes vállalatot, hogy hagyjon fel náci műkincsek Franciaországban történő elektronikus értékesítésével. Az amerikai internetóriás aukciós weboldalán ezernél is több rasszista uszításra alkalmas jelkép, illetve műtárgy vár árverezésre - állapította meg a francia Legfelsőbb Bíróság; a náci relikviák vásárlása azonban bűncselekménynek minősül a francia törvények értelmében. A vádlottak padjára került amerikai cég attól tart, hogy a döntés negatív precedenst teremt a világháló szabályozását kísérő jogi vitában. 


Hetek-összeállítás
Variációk a döntésre

„A végrehajtó hatalmat az Amerikai Egyesült Államok elnökére kell ruházni” - szól az Egyesült Államok alkotmányának második cikkelye. Továbbra is kérdés azonban, hogy vajon mikorra dől el, ki is lesz ez az elnök. Egyelőre csak annyi bizonyos, hogy Bill Clinton 2001. január 20-án lemond, és helyette valaki leteszi az elnöki esküt - hogy ki, az a jövő titka. Amerikában több mint egy évszázada nem merült fel a jelenlegihez hasonló alkotmányos helyzet, amikor arról kellett dönteni, mi legyen, ha megkérdőjeleződik a választás eredménye, vagy senki nem nyeri el az elnökké választáshoz megkívánt többséget. A Washington Post egyik kommentárja szerint aggasztó, hogy a csatában főszerephez jut a mai amerikai politika „négy fekete lovasa”: az ügyvédek, a kampánytanácsadók, a médiaszakértők és pártszponzorok.


Sport

Maradona a brazilok ellen szeretne búcsúzni
Tovább a cikkhez >>>

Lendületben a Vikings
Tovább a cikkhez >>>

BS-újjáépítés: A francia konzorcium nyerte a pályázatot
Tovább a cikkhez >>>

Varga József
A 76ers kiemelkedik a mezőnyből
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Londoni divat: a méretes orosz zakó
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Harlemi gospel Budapesten
Tovább a cikkhez >>>

Időtálló faházak
Tovább a cikkhez >>>

1900 legendája

Mi lesz, ha egy olyan zeneszerző, mint Ennio Moricone, egy olyan operatőr, mint Koltai Lajos, és egy olasz mesemondó, Giuseppe Tornatore összefog? Az eredmény egy fantasztikus kameramunkával és zenével rendelkező megható történet, Az óceánjáró zongorista legendája.


Több mint látványfestészet

Barcsay anatómiáját másolva tanult meg rajzolni, hogy belsőépítész lehessen - mégis már tíz éve akvarelljeiből él. Forster Jakabot gyerekkora óta vonzotta az építészet. A német kőműves-ács-„dinasztia” tudatosan terelte ebbe az irányba: már fiatalon építészetről szóló írásokat olvasott, és mivel vonzódott az irodalomhoz, arra vágyott, hogy egyszer ő is esszéket írhasson az építészetről. Ír is, de nem úgy, mint egykor Major Máté vagy Granasztói. Ő képben mondja el, nem „dalban”… Témái: épületegyüttesek, a természet, az épületek és a természet kapcsolata, valamint az épület mint személyiség. Mert az épületnek lelke van - mondja. Az alkotó-építész „leheli belé”. Képei könnyeden vidámak, életszeretetről tanúskodnak, amilyen a művész maga - aki ez esetben Forster Jakab.


Színes

DUMA PLÁZA

A társadalom éjszaka fejlődik - amikor a politikusok alszanak. (brazil mondás)


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Koreában épül a világ legmagasabb felhőkarcolója
Tovább a cikkhez >>>

Aszteroida 2000
Tovább a cikkhez >>>

Vihar atya ringbe száll
Tovább a cikkhez >>>

Szagtalanított fokhagyma
Tovább a cikkhez >>>