Vissza a tartalomjegyzékhez


Szagtalanított fokhagyma

A fokhagyma története nagyon régre nyúlik vissza. Az egyiptomiak például istenként tisztelték. Sőt, a görög költő, Homérosz műveiben is felbukkan, mint valami rossz dolog bekövetkezését elhárító csodaszer. Később az emberek meggyőződése az volt, hogy egy gerezd elég ahhoz, hogy teljesen fittek és egészségesek legyenek. A fokhagymát ebben az időben csodaszernek tartották és kevésbé súlyos nyavalyák gyógyítására használták, mint például gombás fertőzések, köhögés, lázzal járó kiütéses megbetegedés vagy akár genitális herpesz ellen. Manapság egy olasz genetikus - orrcsavaró szagokban bővelkedő kutatómunkája során - valószínűleg megtalálta a fokhagyma egészségre gyakorolt kedvező hatásainak megőrzéséhez vezető utat - a használatával együtt járó kellemetlen szag nélkül. Corrado Feogher egyetemi professzor úgy véli, hogy minden bizonnyal rábukkant a „bűzölgő rózsa” szagtalanításának módjára anélkül, hogy ezzel károsodna az íze, illetve a szívbetegségekre, a magas vérnyomásra, vagy akár a baktérium okozta fertőzésekre gyakorolt gyógyhatása. A professzor közel jár az allicin szintéziséért felelős gén izolációjához. Ugyanis a kutatók szerint ez a kénvegyület okozza a fokhagyma kellemetlen, bűzös szagát. Annak köszönhetően, hogy pontosan ezt a gént fedezte fel, képes lesz lecsökkenteni a hagyma allicin koncentrációját anélkül, hogy ezzel együtt jótékony hatása is megszűnne. A professzor azt is elmondta, hogy laboratóriumi teszteket végző csoportjával más alkotóelemeket is kimutattak, melyek ugyanolyan hatékonysággal tudják felvenni a harcot a baktériumok és a fertőzések ellen, mint az allicin. Ami a legfontosabb, hogy ezek az újonnan felfedezett hatóanyagok nem büdösek. Mindezen kísérletezések mellett azonban meg kell említeni a már létező fokhagymaolaj és -kapszula készítményeket. Feogher azonban azt állítja, hogy a genetikailag módosított fokhagymagerezdeket olcsóbban lehet előállítani, így az orvosi kezelések ideális eszközévé válhatnak. „Azok számára, akik szeretik, nem jelent gondot a fokhagyma szaga, azoknak az embereknek viszont igen, akik gyógyszerként szedik” - mondja a professzor. Véleménye szerint így a gyomorbántalmakkal küszködő betegek kétszer-háromszor több gerezdet is megehetnek. Ugyanis az emészthetősége is könnyebbé válik a nehezen lebontható allicin nélkül. Más élelmiszerkutatók azonban szkeptikusak az új felfedezéssel kapcsolatban. Szerintük elképzelhetetlen jelentősebb hatásgyengülés nélkül a fokhagymagerezd szagtalanítása. Peter Berry Ottaway többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy a fokhagyma kémiai összetettsége miatt nehéz megjósolni a szagtalanított változat hatásosságát, míg más tudósok teljesen elképzelhetetlennek tartják a fokhagyma szagának és egészségre gyakorolt hatásának szétválasztását egymástól. Mel Rosenberg, a Tel Aviv-i Egyetem professzora még további kutatásokat lát szükségesnek. „Arra fel kell hívni a figyelmet, hogy az ember lehelete nem csupán a fokhagymától lehet kellemetlen. Ugyanezt okozhatja többek között a tej, a hús, a brokkoli, a karfiol és a vöröshagyma is” - mondja Rosenberg. 
Andrew Caferkey, londoni étteremtulajdonos úgy véli, hogy a fokhagyma szagtalanítása csak „sok hűhó semmiért”. Hiszen a fokhagyma lényege éppen a szagában rejlik. Tegyük hozzá, hogy eddig még egyetlen kutató sem próbálkozott például a szeretet génjének genetikai módosításával. (London - CNN)