Vissza a tartalomjegyzékhez

Benke László
Kennedy-sors Itáliában

A nyomozás eredményei egyre valószínűbbé teszik, hogy öngyilkos lett a Fiat torinói óriásvállalat tiszteletbeli elnökének, Giovanni Agnellinek a fia. A negyvenhat éves Edoardo Agnellit a Torino-Savona autópálya vonalán lévő, nyolcvan méter magas viadukt lábánál találták holtan. A családban rövid idő alatt ez a második tragédia: Edoadro bátyja három éve hunyt el rákbetegségben.


Giovanni Agnelli fiával egy torinói meccsen. Kilépett a semmibe Fotó: Reuters

Agnelli gépkocsija sértetlenül parkolt a viadukt tetején a biztonsági sávban, a motor bekapcsolva maradt, akárcsak a helyzetjelző lámpa, a körülmények tehát arra engednek következtetni, hogy maga vetett véget életének, bár teljességgel nem zárható ki a baleset vagy akár a gyilkosság lehetősége sem. 
Edoardo, aki soha sem akart vállalati vezető lenni, 1954-ben született New Yorkban; nevét egyik nagyapja után kapta, aki 1935-ben repülőgép-szerencsétlenségben vesztette életét. Gyerekkora a trónörökösé volt: Torino legrangosabb iskoláiba járt, ahova a család többi tagja is, majd az Egyesült Államokban a Princeton egyetemre, ahol modern irodalomból és keleti filozófiából diplomázott. Küzdött a trónvárományos szerepe ellen, a Fiat irányításától mindvégig távol tartotta magát, a nyolcvanas évek közepén viszont rövid időre szerepet vállalt a Juventus klubelnökségében. Ismert volt a keleti vallások és miszticizmus iránti erős érdeklődése, ez indította arra, hogy huszonévesen hosszabb időt töltsön Indiában. Ezt követően békeaktivisták között forgolódott, s az Assisiben megrendezett egyetemes imanapokon is részt vett. A kilencvenes években mégis egy kevésbé békés ügy kapcsán került a címlapokra Olaszországban: Kenyában vád alá helyezték 300 gramm heroin birtoklásáért. A vád alól felmentették, azt követően pedig visszahúzódó életet élt. Ritka nyilatkozataiban a kapitalizmust, a fogyasztói társadalmat vagy éppen saját családját ostorozta. „Edoardo érzékeny és törékeny személyiség volt - emlékeznek rá az assisi ferences rendház szerzetesei, ahova az elmúlt években is gyakran ellátogatott -, másoknak szentelte az életét, távol maradva a családi vállalkozástól. Támogatta a környezetvédelmet, a párbeszédet, s mindvégig békét keresett.”
Edoardo a most nyolcvanéves Giovanni Agnelli egyetlen fiú örököse volt. A haláleset kapcsán vezető közéleti és egyházi személyiségek fejezték ki együttérzésüket az Agnelli család felé, amelyet Edoardo elvesztésével rövid idő alatt a második súlyos csapás érte. A Fiat-birodalom jövője szempontjából a legsúlyosabb csapást az jelentette, amikor három évvel ezelőtt a legfőbb elnöki poszt várományosa, Giovanni Alberto (Giovanni Agnelli testvérének, Umbertónak a fia) 33 esztendős korában rákbetegségben elhunyt. Olasz újságírók - mivel számos tagja tragikus körülmények között, fiatalon távozott az élők sorából - a Kennedy-családhoz hasonlítják az Agnelli-dinasztiát.