Vissza a tartalomjegyzékhez


Tőzsdére megy az Index

A tavalyi évhez képest megnégyszerezte árbevételeit Magyarország piacvezető tartalomszolgáltatója, az Index.hu Rt. A közel két éve 50 millió forintos alaptőkével létrehozott cég idei árbevétele várhatóan 370-380 millió forint lesz, ami 20 százalékkal meghaladja a tervezettet. Az eddig igazi sikertörténetet író Index megkezdte a tárgyalásokat a Budapesti Értéktőzsdével részvényei várhatóan jövő évi tőzsdei bevezetéséről is - derült ki a héten az Index sajtótájékoztatóján. 

A világhálón jelenleg havonta 335 ezer szörföző közel 12 millió oldalt tölt le az Index.hu címről. Így nem véletlen, hogy a cég árbevételének 70 százaléka hirdetésekből, szponzori díjakból és elektronikus kereskedelmi tevékenységből származik. 
A népszerűség „titka” talán az lehet, hogy az „indexesek” elsők közt ismerték fel Magyarországon, hogy a hagyományos szolgáltatások (keresők, e-mail stb.) mellett igény mutatkozik az online hírszolgáltatásra, valamint az „élő” eszmecserét biztosító úgynevezett fórumokra is. Braun Róbert vezérigazgató véleménye szerint hazánk elvesztette az internetfejlettség szempontjából korábban meglévő 1-1,5 éves előnyét. Ezt azzal magyarázta, hogy Magyarországon, számos környező országgal ellentétben, nincs ingyenes internet-hozzáférés. Az rt. ezért a közeljövőben üzleti ajánlatot tesz majd a Matávnak, miszerint az Index ingyenes internet-hozzáférést biztosítana a felhasználóknak, amennyiben a telefonszolgáltató megosztaná vele a vonalak használatából származó plusz bevételt. (S. I.)