Vissza a tartalomjegyzékhez


Kell az erős szövetség

„Az Európához való csatlakozásról felesleges beszélni, mert ez már ezer éve megtörtént” - mondta Kövér László, a Fidesz elnöke az Eckhart Ferenc Politikai Akadémia vitaestjén, a kisgazdapárt székházában. A pártelnök „Magyarország az Európai Unió országjelentésének a tükrében” tartotta meg előadását, amelyben kiemelte a millennium fontosságát a magyar kormányzat szempontjából. Kövér szerint a rendszerváltás eredményei biztosították, hogy Magyarországot ne szakíthassák ki többet „természetes, európai, keresztény kultúrköréből”. „Aki részt vett az átalakulásban, az kulturális hanyatlást visszatartó szerepet játszott, amit feltétlenül méltatni kell” - mondta.

A legnagyobb kormánypárt elnöke az EU-országjelentés kapcsán kifejtette, hogy az irat fordulatértékű az előzőekhez képest, mert elismeri a változást és a változás készségét az országon belül, amely - szerinte - „a jelenlegi magyar kormányzat elismerését jelenti”. Ugyanakkor kénytelen volt megállapítani, hogy a jelentés komoly hiányosságokra hívta fel a figyelmet, különösen a személyi jövedelemadó, a romakérdés, a korrupció, a médián belüli viszonyok rendezetlensége és az infláció kapcsán.
Mindezek ellenére Kövér László pozitívnak ítélte a jelentést, amely kifejezi „ hogy Magyarország még sosem volt ilyen jó helyzetben az EU fogadóképessége szempontjából.” Azonban elítélte a parlamenti ellenzék „kitörő lelkesedését” a jelentés miatt, majd a hallgatóság biztos szimpátiájára támaszkodva hozzátette: „A villamos kerekei alól jövő mosoly sosem lehet őszinte.”
Az est másik előadója Torgyán József, az FKgP elnöke volt. Kezdetként mindjárt hangsúlyozta: az ellenzék „ocsmány és aljas” hadjáratot folytat személye és pártja ellen, amit szerinte a „kommunisták utódpártja” azért mer megtenni, mert a kisgazdapárt a kormánykoalíció gyengébbik tagja. Az SZDSZ hasonló szándékát pedig így indokolta: „Tisztában vannak azzal, hogy nem tudnak bekerülni a következő országgyűlésbe, hacsak harcos kampányukkal ki nem ütik az FKgP-t a nyeregből.”
Beszédének központi gondolata a Fidesz-FKgP szövetség erősségének hangsúlyozása volt, amely - mint mondta - „a bolsevista propaganda ellenére stabil, a következő kormányzati ciklusra is kitartó koalíció marad”. A kisgazda vezér a két párt egységének szemléltetésére elmondta: „nézzenek csak Kövér Lászlóra, legalább olyan vidéki gyerek, mint Gyimóthy Géza, hiszen a bajszuk is hasonló”. (Hetek)