Vissza a tartalomjegyzékhez

Birovecz Eszter
Lakás-takarékpénztárak: most vagy jövőre

Mivel január elsejétől felére csökken a lakás-takarékpénztárak állami támogatása, akik szeretnék ezt a megtakarítási formát választani, gyorsan kell dönteniük, mert december 31-ig a jelenlegi szisztéma áll fenn. Mint ismeretes, az állam jelenleg 30 százalékkal támogatja azon állampolgárait, akik lakáscélú megtakarításaikat lakáskaszszába fektetik, ez optimális esetben azt jelenti, hogy a havi 10 ezer forintos befizetéshez az állam még hármat hozzátesz. Akik januártól csatlakoznak a kasszákhoz, ennek a felére számíthatnak, s emiatt egymillió forint alá esne az az optimális megtakarítási összeg, amivel az állami támogatás a lehető legjobban kihasználható.


A jövőbe nézünk Fotó: Somorjai L.

A lakás-takarékpénztárak most attól félnek, hogy a módosítás miatt elveszíthetik piaci vonzerejüket. A kedvező kamatozású hitelek 8 százalék körüli kamataival szemben (ebben már benne vannak a bank járulékos költségei) már kevésbé kecsegtető ajánlat a néhány éves előtakarékosságot is feltételező 6 százalékos hitel, ami egyébként is csak egy részét tudja fedezni a szükségleteknek kis összegéből adódóan. 1997-ben még a pénztárak által összegyűjtött pénz menynyisége a lakásárak 30-40 százalékát fedezte, míg napjainkra már csak 15 százalékát teszi ki, így ezen összegből legfeljebb lakásfelújításra futja, új lakás vásárlása esetén pedig maximum kiegészítésként jöhet szóba. Ezért érte váratlanul a pénztárak vezetőit a kormány döntése, mivel ők éppen a támogatás összegének növeléséért lobbiztak.
A Fidesz vezette koalíció már hatalomra kerülésekor érzékeltette, hogy nem tartja ideális megoldásnak a lakásprobléma megoldására a lakás-takarékpénztárakat, helyettük saját „gyermekét” részesíti előnyben, ezért a támogatás megfelezéséből megtakarított összegeket a kedvezményes hitelkonstrukcióra kívánja átcsoportosítani. Ezen összeg azonban 2002-ben 800 millió, 2003-ban pedig 1,6 milliárd lenne, ami töredéke a 70 milliárdra tervezett jövő évi lakástámogatási összegnek. A jövő bizonytalansága miatt a lakáskasszák nagy rohamra számítanak az év végén.