Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 47. szám, 2000. november 18

Belpolitika

Gönczöl Katalin az Év Embere
Tovább a cikkhez >>>

Elkövető: a Heroin

Az elmúlt héten három fiatal nő halt meg kábítószer-túladagolásban, és ezzel huszonhétre emelkedett a drog idei halálos áldozatainak száma. Egy 19 és egy 29 éves nő a budapesti MÁV-kórház vécéjében „lőtte túl” magát, egy másik 29 éves nőre pedig egy gyorsétterem mellékhelyiségében bukkantak, őt szintén a „szer” ölte meg. Mindhárman heroint fecskendeztek magukba.


Földvári Katalin
Erzsébetvárosi címervita

Az önkormányzatok kialakulásával a fejlesztéseken túl elkezdődtek a helyi hagyományok ápolására, a kerületi lokálpatrióta szellem újjáélesztésére irányuló törekvések is. Ennek egyik megnyilvánulása volt a kerületi címerek bevezetése, amely - a heraldika szabályai szerint - a hely történeti jellegzetességeit hivatott (jel)képviselni. Az Erzsébetváros eddig a szomszédos V. kerület címerén osztozott, a közelgő millenniumi zászlóavatás miatt azonban a VII. kerület polgármestere saját címert készült terveztetni. 


Hetek-összeállítás
Fontos emberek az olajmezőn

Megdöbbentő és félelmetes. Így jellemezhető egy tüzetes olvasás után Sándor István, „Papa” egykori főrendőr nyilvánosságra hozott „vallomása”. Az olajbizottság előtt mondottakból ugyanis egy velejéig romlott társadalom képe rajzolódik ki, ahol szinte mindenki lefizethető, sok a „tégla”, azaz a beépített ember szinte mindenhol, illetve ahol az alvilág kapcsolatot talált a politikai elittel. 


Hajdú Sándor
Új vezetőség, új arcok


Életmód

Magány és testiség

Tízévesforma kisfiú arca a plakáton, fülére szorított telefonkagylóval, alatta felirat: Kék Vonal segélytelefon. A főváros utcáin gyakorta felbukkanó plakát egy immár 7 éve működő irodát reklámoz, mely elsősorban tinédzserek lelkisegély- és tanácsadó-szolgálataként működik, méghozzá egyre sikeresebben. Míg indulásuk idején, 1993-ban évi 2 ezer fogadott hívásuk volt, addig manapság egy hónap alatt mintegy 20 ezerszer próbálják meg őket elérni. Sajnos az ország minden részéről érkező hívások kétharmada hiábavaló próbálkozás, annyira zsúfolt a szolgálat 3 telefonvonala, amely naponta 13 és 21 óra között él, ilyenformán igazodva a hívások tekintetében legsűrűbb napszakhoz. A segítők szinte kivétel nélkül önkéntesek, akik egy megfelelő felkészítő kurzus után, napi 4 órás beosztással végzik a tanácsadó munkát. A Kék Vonal tevékenységét részben a fővárosi önkormányzat, részben alapítványa támogatásával, s legfőképp önkéntesei segítségével végzi.


Túraprogramok a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Kánai András
A Válasz kérdései

Az utóbbi néhány héten kulturális körökben meglehetős vihart kavart, hogy egy kormányközeli kuratórium Válasz címmel jövőre hetilapot szeretne indítani. A hajdanvolt újság szerkesztőinek leszármazottai közleményben tiltották meg, hogy az új lap a Válasz címet viselje. Érdemes hát megnézni, milyen is volt a „klasszikus” Válasz.


Pálfy Gyula
Mese erő nélkül

Ha mozi alatt az ember ismétlődő ásításon kapja magát, leginkább kétfélére gondol: vagy a pihentségi állagában, vagy magában a filmben hibádzik valami. Mivel a Glamour nézésekor nem volt szó az előbbiről, marad a másik lehetőség. Tény, hogy Gödrös Frigyes filmjének nem használt a szintén ez évi A napfény íze című alkotás. Rendkívül hasonló alapötletről van ugyanis szó. Bár ez önmagában nem volna baj, sőt a téma további variációkat is elbírna, mert a magyar-zsidó együttélés filmes eszközökkel eddig ritkán ábrázolt atmoszférájából még számos, megragadó tételt ki lehetne - és ki is fognak majd - emelni.


Erdei L. Tamás
A költő teremti a nyelvet, a prózaíró használja

A héten mutatta be az olvasóközönségnek frissen megjelent új regényét, az Apák könyvét a népszerű író és televíziós személyiség, Vámos Miklós. A szerző, aki négy évig dolgozott könyvén, a fülszöveg tanúsága szerint életműve betetőzésének tekinti ezt a mintegy háromszáz év történetét felölelő családregényt, melyet apja emlékének ajánl. Vámos, saját bevallása szerint, ezért a könyvért lett író, ezzel lezártnak tekinti életművét, s nemigen tudja, mit írhatna még ezután.  A történelmi dokumentumokon alapuló regény tizenkét generációt mutat be, tizenkét férfi életének legfontosabb mozzanatait követi nyomon a XVIII. század elejétől napjainkig, de úgy, hogy csupán a család elsőszülött fiúgyermekeinek élettörténetét meséli el. A regény történeti-stilisztikai érdekessége, hogy minden rész az adott kor nyelvén íródott, a dialógusok korhűek, az írói részek stilizáltak, a szerző szavával élve „antikoltak”. A bemutatón a szerzőt művének keletkezési körülményeiről kérdeztük.


Fókusz

Francis Fukuyama
Ami megosztja Amerikát

Egyértelmű, hogy Amerikát nem a külpolitika, a gazdaságirányítás, a bűnözés, a jóléti vagy más hagyományos kérdések osztják meg, amelyek annak idején kialakították a politikai jobb- és baloldalt. Mindkét jelölt olyan kipróbált politikai eszközökkel igyekezett megnyerni a választókat, amelyek a korábbi választások során már beváltak. Az amerikai politika valódi kérdései azonban ma már a kulturális kérdések, melyeket nem lehet a politikán és a közéleten keresztül megközelíteni. Ennek eredményeként az emberek választását elsősorban intuícióik befolyásolták arra nézve, hogy az egyes politikusok hogyan viszonyulnak ezekhez a kérdésekhez, és sokan nem is hoztak döntést egészen addig, míg be nem léptek a szavazófülkébe - állítja a The Wall Street Journal című lap európai kiadásában megjelent elemzésében Francis Fukuyama, a George Mason University professzora. A világhírű szociológusnak nemrég jelent meg magyarul A nagy széthullás című könyve.


Márer György, New York
Választási maraton

„Egyértelmű, hogy Amerikát nem a külpolitika, a gazdaságirányítás, a bűnözés, a jóléti vagy más hagyományos kérdések osztják meg, amelyek annak idején kialakították a politikai jobb- és baloldalt. (…) Az amerikai politika valódi kérdései azonban ma már a kulturális kérdések, melyeket nem lehet a politikán és a közéleten keresztül megközelíteni. Ennek eredményeként az emberek választását elsősorban intuícióik befolyásolták arra nézve, hogy az egyes politikusok hogyan viszonyulnak ezekhez a kérdésekhez, és sokan nem is hoztak döntést egészen addig, míg be nem léptek a szavazófülkébe” - állítja a The Wall Street Journal című lap európai kiadásában megjelent elemzésében Francis Fukuyama, a George Mason University professzora. 


Szikora Márton
Kisebb, de erősebb

Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyarányú atomfegyver-leszerelési javaslattal lepte meg az Ázsiai, Csendes-óceáni Térség Gazdasági Kooperációja (APEC) nevű szervezet csúcsértekezletére készülő Bill Clinton amerikai elnököt. Putyin mongóliai útja során közölte, hogy a Brunei-ben sorra kerülő APEC-csúcson a leköszönő Clinton elnök elé tárja Oroszország leszerelési tervét. Eszerint országa kész további 2008 atomtöltet leszerelésével 1500-ra csökkenteni az orosz nukleáris robbanófejek számát. Az orosz nukleáris arzenál csökkentésének bejelentésével Putyin jelezni kívánt: Oroszország szeretné életben tartani a fegyverzetkorlátozásról szóló tárgyalásokat Moszkva és Washington között, függetlenül attól, ki lesz a következő amerikai elnök.


Csereklyei Márta
Pokol a síparadicsomban

A januári lesikló-világbajnokságra készülve nyitották meg az elmúlt hétvégén az eddigi legjövedelmezőbbnek remélt osztrák síszezont. Az ünnep azonban az első napon tragédiába fordult: a Salzburg közelében fekvő, egyik legfelkapottabb síparadicsomban, Kaprunban 160 áldozatot követelt az 1974 óta hibátlanul üzemelő hegyi felvonó balesete. A tragédia pontos kiváltó okát egyelőre még vizsgálják - s az is kérdés marad, hogyan kaphattak lángra percek alatt az Ausztriában legbiztonságosabbnak tartott, éghetetlen anyagból készült szerelvények.


Gazdaság

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Őszi inflációs pesszizmus

A független gazdaságkutatók várakozásait is felülmúlta az idei infláció, amely-nek nagyságrendje októ-berben a negatív várakozásoknak meg felelően 10,4 százalék lett. A GKI Gazdaságkutató Rt. számításai szerint decemberben némileg csökkenni fog a pénzromlás üteme, az egész évre nézve azonban nem sokkal lesz alacsonyabb a tavalyihoz képest: 9,7-9,8 százalék körül várható. A kutatók szerint jövőre sem fog lényegesen csökkenni az infláció: 8,5-9 százalék tájékán alakul majd. 


Pálinkás Csilla
E-kereskedelem: aki kimarad, lemarad

Manapság az internet nem csupán információs sztráda, hanem egyre inkább a kereskedelem új csatornája is. Nyugaton ma már egy céges névjegyről éppúgy nem hiányozhat az internetelérhetőség, az e-mail cím, mint a telefon- és a faxszám. A magyar cégek többsége (94 százaléka) egyelőre nem ismerte fel az online marketingben rejlő lehetőségeket, pedig a szemléletváltás időszerű lenne, hiszen erre a területre is igaz a mondás: aki kimarad, lemarad.


Birovecz Eszter
Lakás-takarékpénztárak: most vagy jövőre

Mivel január elsejétől felére csökken a lakás-takarékpénztárak állami támogatása, akik szeretnék ezt a megtakarítási formát választani, gyorsan kell dönteniük, mert december 31-ig a jelenlegi szisztéma áll fenn. Mint ismeretes, az állam jelenleg 30 százalékkal támogatja azon állampolgárait, akik lakáscélú megtakarításaikat lakáskaszszába fektetik, ez optimális esetben azt jelenti, hogy a havi 10 ezer forintos befizetéshez az állam még hármat hozzátesz. Akik januártól csatlakoznak a kasszákhoz, ennek a felére számíthatnak, s emiatt egymillió forint alá esne az az optimális megtakarítási összeg, amivel az állami támogatás a lehető legjobban kihasználható.


Acsai Anikó
Moody s felminősítés: befektetési kategória lettünk

Világszerte folytatódott az árfolyamok lemorzsolódása, elsősorban az amerikai elnökválasztás körüli bizonytalanságnak köszönhetően. Bár az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai ülésén változatlanul hagyta az irányadó kamatlábakat, nem lélegezhettek fel a befektetők, mivel Alan Greenspan amerikai jegybankelnök figyelmeztetett, hogy az inflációs veszély továbbra is fennáll. Az amerikai indexek másfél-két, a frankfurti DAX két százalékkal zárt alacsonyabban, míg Londonban és Párizsban minimális elmozdulás történt. Sem a vállalati profitok, sem a Moody’s felminősítése nem tudta tartósan kilendíteni a hazai részvénypiacot az érdektelenségből, az index értéke 0,3 százalékkal csökkent, és 7667 ponton zárt.


BÉT III. negyedév a Mol nélkül szépek a számok

November 15-ével lezárult a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) bevezetett társaságok harmadik negyedéves jelentései közzétételének időszaka. A jelentést közzétevő 14 „A” kategóriás, és további négy korábbi „A” kategóriás társaság az idei év első 9 hónapjában 4,9 százalékos profitbővülést tudott felmutatni. Ha azonban a kormányzati gázárintézkedéssel sújtott Mol eredményét kivesszük a kalapból, a fenti szám 28 százalékra módosul, ami azért már lényegesen jobb képet mutat a tőzsdei társaságok helyzetéről.


Kovács Klára
Hová tegyük a pénzünket

Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, milyen befektetési lehetőségekkel lehet élni most, amikor sem a tőzsdei, sem a banki befektetések nem kecsegtetnek jelentős nyereséggel. A BUX-index nyár óta stagnál vagy lefelé mozog, a reálkamatok pedig éppen hogy követik az inflációt, ráadásul az eddig szárnyaló ingatlanárak is landolásba kezdtek a nyár óta. Cikkünk megkísérli szakértők segítségével körüljárni a kínálkozó lehetőségeket.


Háttér

Bán Ervin
Kiretusált szentkép

Hatvanöt éve, 1935 végén meghalt egy tizenkilenc éves székesfehérvári fiatalember, aki előzőleg jezsuita novícius (újonc) volt, majd különös eredetű betegsége miatt elbocsátották a rend kötelékéből. Kaszap Istvánnak hívták. Halála után nem sokkal a szentség hírét kezdték róla terjeszteni. Eleinte csak néhány egyházi ember beszélt róla, majd, a háború alatt, erőteljes világi támogatással kutatások indultak, hogy Rómának javasolhassák a kanonizálást. A vereség szakadéka felé csúszó rezsimnek szüksége volt olyan példaképre, akit mint szenvedő embert állíthatott a nép elé, hogy az is tűrve viselje a várható megpróbáltatásokat. Kaszap István kultuszát a katolikus egyházban ma középkori szellemben újraírt élettörténetével igyekeznek feléleszteni.


Benke László
Szent háborút hirdetnek

Kéthónapnyi nyomozást követően az elmúlt héten olasz hatóságok letartóztatták egy antiszemita internetes honlap készítőit. A rendőrök számítógépeket és írott propagandaanyagot - köztük horogkeresztes plakátokat - foglaltak le a Pisa környékén szerveződött neonáci csoporttól. A Forza Nuova (Új Erő) szélsőjobboldali szervezethez közel álló csoport oldalain a náci időket idéző hangulatkeltéssel szembesülhetett a látogató: maga a címlap földgömböt ábrázolt, amelyet egy termetes pók hálózott be a „cionista világhatalmat” jelképezve. A kép felirata: „Az okkult erők, amelyek kormányozzák a világot.” 


Laudancsek Katalin
Globális népviselet

Pontosan másfél évszázad telt el azóta, hogy az indigókék vászonnadrág, közismertebb nevén farmer, elindult világhódító útján: hordják fehérek és feketék, melósok és értelmiségiek, hajléktalanok és milliárdosok, még az amerikai elnök is szívesen fotóztatja magát benne (persze nem a Fehér Házban). Ha a keletkezés pontos dátumáról lehet is némi vita, a „szülőatya” személyéhez a kétség árnyéka sem férhet: ez Levi Strauss, akinek nevét még napjainkban is több százmillió ember viseli magán - úgy deréktájban egy bőrcímkén. 


Munkatársainktól
Árgus szemek a pénzes ládikókon

Az elmúlt hat-hét évben a társadalom széles köreiben meglehetősen negatív kép alakult ki a „gazdagokról”, vállalkozókról, üzletemberekről, a gyorsan meggazdagodókról - írta Hankiss Elemér szociológus az elmúlt években megjelent A tulajdon kötelez című könyvben. A Tárki Társadalomkutatási Egyesülésnek a könyvben publikált felmérése szerint a lakosság 60 százaléka úgy gondolja, hogy kizárólag csak politikai segítséggel lehet előrejutni a mai magyar társadalomban, a gazdasági és politikai életben. A közelmúlt és napjaink korrupciós botrányai, illetve korrupciógyanús ügyletei a fenti vélekedéseket erősítik, és egyben azt a veszélyt is magukban hordozzák, hogy a gazdagságellenesség erősödik. Ez viszont negatív hatással lehet a becsületes úton felemelkedett rétegekre is.


Szobota Zoltán
Baloldali reneszánsz várható

Újra aktuális Marx, az osztályharc és a proletárforradalom - állítják azok a radikális, kommunista ifjúsági szervezetek, melyek a rendszerváltás óta, de még inkább az elmúlt egy-két évben kezdtek el tevékenykedni hazánkban. Vannak köztük „újbalosok”, trockisták, anarchisták, és bár sok mindenben nem, egy kérdésben mégis egyetértenek: a fennálló rendszert alkalmatlannak tartják a XXI. század túlélésére. 


Hit és értékek

Grüll Tibor
János, a Bemerítő

Izrael történetének legnagyobb prófétája volt. Teveszőr ruhát viselt, sáskát és erdei mézet evett. Állandó lakhe-lyét a júdeai kősivatagban, a Jordán mellett ütötte fel. Üzenete egyetlen szóban öszszefoglalható: megtérés. Felebarátai, akiket néha egyszerűen csak „mérgeskígyók fajzatainak” titulált, seregestül tódultak hozzá, hogy alámerítse őket „a bűnök bocsánatára”. Jánost még a názáreti Jézus is felkereste, akit először ő mutatott be Messiásként Izrael fiainak.


Interjú

Hajdú Sándor, Somorjai László
Íróasztalok és tankok csatája
Interjú Király Béla vezérezredessel, a miniszterelnök személyes megbízottjával a haderőreformról és életének fordulatairól

„A haderőreform egy helyben topog. Ha ez sokáig így marad, akkor ebből előbb-utóbb nagy botrány várható” - nyilatkozta lapunknak Király Béla vezérezredes, akit a miniszterelnök a haderőreform előmozdítására kért fel. A Titanic katasztrófájának napján született honvédtiszt 13 zászló alatt szolgálta hazáját, élettörténetét drámai események, siralomház és amerikai egyetemi katedra, csodába illő váratlan fordulatok jellemzik. Többször is halálos ítéletet hoztak ellene, de mindig megszabadult.


Külpolitika

Ónody György
Hol van Lea

„Hol van Lea?” Ez a kérdés akkor hangzott el, amikor idestova öt esztendővel ezelőtt gyilkos golyók sebezték halálra Jichák Rabint, s az izraeli kormányfő utolsó erejével még hátra fordult, és szemével a feleségét, azt a nagyszerű élettársat kereste, akivel jóban-rosszban öt évtizedet töltött el. És most Lea is elment… Öt évvel élte túl a férjét, akit még tizenöt évesen ismert meg, s akit a kamaszlány nemcsak azért becsült nagyra, mert a Palmah harcosa és már korán vezetőinek egyike volt, de azért is, mert - mint Férjem, életünk című könyvében megírta - számára olyan volt, mint Dávid király.


Vagyim Arisztov
Menekülnek az oligarchák

Folytatódik az oligarchák elleni küzdelem, amelyet Putyin elnök megválasztása óta folytatnak az orosz állami szervek. Borisz Berezovszkij és Vlagyimir Guszinszkij a fő céltáblái a harcnak. Úgy hírlik, egyikük sem térne vissza szívesen Moszkvába.


Hetek-összeállítás
Egy nehéz nap éjszakája

Csecsen gépeltérítők egy orosz gép fedélzetén Izraelbe tartanak, hogy az Al-Aksza akcióval támogassák a palesztinok harcát. Az orosz elnök elitkommandósokat küld a Negev-sivatagba. Az izraeli kormányfő különgépével az óceán felett visszafordul, hogy személyesen irányítsa a túszszabadítást, ám gépét a Balkán felett feltartóztatják. Az amerikai elnök elhalasztja ázsiai útját… Az elmúlt hétvégén egy szerencsésen végződött gépeltérítés akciófilmeket megszégyenítő fordulatai néhány órára alaposan felforgatták a világot. A fegyvertelen légi kalózról utólag kiderült: bomba helyett egy vérnyomásmérőt tekert a karjára. Az események krónikáját hírügynökségek beszámolói, valamint az izraeli miniszterelnök különgépén utazó újságíróktól származó információk alapján állítottuk össze.


Hetek-összeállítás
Szabadon választható hit

Az olasz parlament alkotmányügyi bizottsága elfogadta a vallásszabadságról szóló új törvénytervezetet, amely az Itália területén élő minden ember számára alapvető jogként ismeri el saját vallásának gyakorlását. 


Eperjesi Ildikó
Elnököt Európának

Közvetlen európai elnökválasztásra és kétkamarás parlament bevezetésére hívott fel ismételten Joschka Fischer német külügyminiszter. Miközben a britek aggodalmaikat fejezik ki a nemzeti vétó használatának várható visszaszorítása miatt, az EU-csatlakozásra váró országok szomszédai a bővítéstől tartanak. „Átmeneti fájdalmakkal számolni kell, ezek elkerülhetetlenek, ami Németország közvetlen szomszédait illeti” - mondta a Heteknek Reinhold Bocklet, az európai ügyek bajor államminisztere a csatlakozás nehézségeire utalva budapesti látogatásán. 


Sport

Sípszó
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Ködös jövő

Szerdán befejezte idei szereplését a magyar labdarúgó válogatott. Bicskei Bertalan csapata idei kilenc mérkőzéséből négyet megnyert, négyszer döntetlenre végzett, egyszer pedig vereséget szenvedett. Ez 59 százalékos teljesítmény. Válogatottunk 15 gólt lőtt, 10-et kapott, s mindhárom idegenbeli mérkőzését megnyerte. A legeredményesebb játékos Horváth Ferenc volt, aki hét találkozón lépett pályára, és hét gólt szerzett. Kimagaslónak nevezhető másik támadónk, Fehér Miklós teljesítménye is, aki négy mérkőzés alatt négyszer talált a hálóba. Fehér klubcsapatában, a portugál Bragában is remekel: a tizenegyedik forduló után 11 találatával a második helyen áll a góllövőlistán.


Mondovics L. Gábor
Aranylabdára jelöltek
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Kétszer kaszálnak
Tovább a cikkhez >>>

Bővült a Szabó Ervin Könyvtár
Tovább a cikkhez >>>

Miró előtt, Dalí után
Tovább a cikkhez >>>

Kapsza Ágnes
Új színek, új formák

Identitáskeresés. Talán ezzel a szóval foglalható össze a jelenlegi magyar bútoripar helyzete a távolkeleti ihletettségű európai trendek áramának sodrában. A megnyitón a gazdasági megközelítésben megfogalmazott cél is ezt sejteti: a kiállítással a tízéves Bútorvállakozók Országos Szakmai Szövetsége elsődlegesen a hazai vállalkozó réteg megerősödését szeretné elősegíteni.


Színes

DUMA PLÁZA

Inkább azon csodálkozzanak az emberek, hogy miért nem vagyok elnök, mint azon, hogy miért vagyok az. (S. P. Chase, amerikai politikus)


Német szerencsevadászok
Tovább a cikkhez >>>

A legnagyobb sárkányröptetés
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Négyéves ejtőernyős
Tovább a cikkhez >>>

Pápai áldás tehénre és pizzára

Ercolina, Pietro Tavazzani paviai parasztgazda tehene „örök életében” hálás lehet, hogy a Tejharcosok nevű olasz tehenészszervezet őt választotta ki tehéntársai képviselőjének. 


Jéghotel
Tovább a cikkhez >>>