Vissza a tartalomjegyzékhez


Gönczöl Katalin az Év Embere

Gönczöl Katalin ombudsmant, az állampolgári jogok biztosát választották idén Év Emberévé. A Magyar Hírlap által alapított Év Embere-díjat immár negyedik alkalommal osztották ki. Gönczöl Katalinnak szerda este ünnepélyes keretek között adta át Jürg Marquard, a Magyar Hírlap tulajdonosa. A díjazott kiválasztása az olvasók és a Magyar Hírlap munkatársainak szavazatai alapján egy szakmai zsűri ítéletét tükrözi. Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, aki egyben a díjat megítélő bizottság elnöke is volt, elmondta, különösen azért tartja jó ötletnek a lap által meghirdetett választást, mert egyéniségeket választ meg a pártatlan zsűri, és ez mindenképpen előnyös társadalmi kezdeményezés. Glatz szerint ez azért fontos, mert a diktatúrák utáni Európában a II. világháborút követően a „szürkék diktatúrája” jött létre, de az új évezred kezdetén látszik, hogy az emberek elismerik az egyéniségeket. 
Gönczöl Katalin az állampolgári jogok biztosaként számos vizsgálatot indított a társadalom leggyengébb, legkiszolgáltatottabb csoportjainak tagjait (gyerekeket, fogyatékosokat, menekülteket, fogva tartottakat) ért jogsérelmek felderítésére. Az elmúlt öt év alatt mintegy harmincezer panasszal fordultak hozzá. A hivatalok, sőt még a politikusok is az esetek 80-90 százalékában elfogadják észrevételeit, hivatalának tevékenységéről szóló jelentését pedig eddig minden évben egyhangúlag fogadta el a parlament.
Gönczöl Katalin azt vallja, nem elég, ha ügyről ügyre vizsgálódik - tevékenységével szemléletváltoztatásra is törekszik. „Ugyan tényleg csak a munkámat végzem, de azt igen komolyan veszem - nyilatkozta. - Ennek az az oka, hogy ha az ember egy posztot a magyar demokrácia történetében elsőként tölt be, akkor szeretné az intézmény tekintélyét, alkotmányos létét jól megalapozni. Az a hit, hogy a hatodik év végére munkatársaimmal felépítjük, amit elterveztünk, minden fáradtságon átsegít.” (Hetek)