Vissza a tartalomjegyzékhez


Kétszáz éves a Fehér Ház

Kétszázadik születésnapját ünnepelte november 1-jén a szabadság szimbólumának is tekintett amerikai elnöki rezidencia, a Fehér Ház. Gerald Ford „a legjobb bérelt lakásnak”, a klausztrofóbiában szenvedő Harry Truman pedig „csillogó börtönnek” titulálta. A jelenlegi elnök, Bill Clinton egyszerűen így nyilatkozott: „Szeretem ezt a helyet.”


Clinton elnök megnyitja az évfordulós ünnepséget. Hamarosan csomagol     Fotó: Reuters

Történészek szerint a Fehér Ház jelentőségét nemcsak építészeti szépsége, hanem a benne történt események adják: 1925-ben például Calvin Coolidge innen adta le első országos rádióadását. 1987-ben itt írták alá a Szovjetunió és az Egyesült Államok közti nukleáris fegyverzetcsökkentési megállapodást.
A főváros szívében fekvő épületet az ír házakról mintázták - építésének idején ez volt a legnagyobb lakóház Amerikában. 18 holdas területen helyezkedik el, 132 szobája, köztük 16 vendégszobája, egy központi, illetve egy „családi” konyhája, valamint 31 fürdőszobája van. Az épület nemcsak az elnök lakhelyéül és irodájául, hanem múzeumként is szolgál, amelyet naponta hatezren keresnek fel. Ötcsillagos hotel színvonalának megfelelően működik: lakóját királynak megfelelő bánásmód illeti meg, a költségek is ezt tükrözik - azokat azonban természetesen a szállóvendégek állják. Nancy Reagan egyszer arra panaszkodott, hogy „senki sem mondta nekünk, hogy az elnöki párnak is ki kell fizetnie minden egyes étkezést, felszámolják nekik a ruhatisztítást, a fogkrémet, sőt még a szappant is”. A vendégszobák vendégeinek nem kell kifizetniük az ott töltött éjszakát, ám például hamburgert csak megfelelő díjazás ellenében rendelhetnek: diszkréten behívják őket az egyik hivatali helyiségbe és megkérdezik tőlük, hogy Visa-val, MasterCarddal vagy American Express-szel kívánnak-e fizetni.
Az Egyesült Államok első elnöke, George Washington soha nem lakott az épületben. Első lakója a második elnök, John Adams volt, aki még hintón érkezett. A vízvezetékek bevezetésére harminc év elteltével került sor, a központi fűtést pedig Theodore Roosevelt szereltette be 1891-ben. Az uszoda szintén az ő idejében épült, hogy itt kúrálhassa betegségét - ezt később Nixon lefedette, hogy több helye legyen a Fehér Ház sajtósai számára. Az első világháború alatt Woodrow Wilson birkákat tartott az épület zöldjén, hogy így könnyítsen a házra jutó terheken. A második világháború alatt felmerült a gondolata, hogy légvédelmi okokból rejtőszínűre kellene festeni a rikítóan fehér falakat. Mint látható, minden lakója otthagyta valamilyen formában a névjegyét az épületen - a közvélemény árgus pillantásai miatt azonban mindig nagyon óvatosan kellett eljárniuk. (Hetek)