Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 45. szám, 2000. november 04

Belpolitika

Munkatársainktól
Fedett nyomozók és társaik

Volt és jelenleg is hivatalban lévő vezető beosztású rendőrök meghallgatásával folytatódott az olajbizottság munkája. A meglepetést azonban most nem az okozta, hogy mi hangzott el az ülésen, hanem az, hogy mi nem. Ez utóbbi is csak feltételes módban: mi hangozhatott volna el?


Hetek-összeállítás
Össztűz a kisgazdákra

Az ősz továbbra sem a kisgazdáké. A párt körül az elmúlt hetekben kirobbant botrányok ugyanis látványosan tovább dagadnak, sőt legújabban az ezeket az ügyeket kezelő Torgyán József is a támadások kereszttüzébe került rózsadombi építkezése kapcsán.


Munkatársainktól
Kék fénnyel száguldók

Rendőrségi körökben egyre többen vitatják a kék lámpák használatának jelenlegi gyakorlatát - bár ezt hivatalosan senki sem meri kijelenteni. A kérdés aktualitására Nógrádi László közlekedési miniszter közúti balesete hívta fel a figyelmet, aki mint ismeretes egy útavatásra sietett Audijával, amikor a kocsisor mellett elhaladva egy abból kikanyarodó Trabanttal ütközött. A kormányszóvivő bejelentette, hogy vizsgálják az ügyet, és rövid időn belül szigorítani szándékoznak a megkülönböztető jelzések használatáról szóló jogszabályokat.


Munkatársunktól
Kereszt helyett vörös csillag

Szerdán hajnalban öt gimnazista ledöntötte a Felvonulás téri Regnum Marianum templom helyén álló emlékmű fakeresztjét, majd az alapzatra vörös csillagot és a „Budapesti Felszabadító Gárda” feliratot pingálták.


Életmód

Fabini Piroska
Nem vagyunk makulátlanok

Magyarországon 100 emberből tizenegy kétnaponta, hat pedig még ennél is ritkábban cserél fehérneműt. Minden hetedik ember nem mos naponta fogat, és közülük minden második egyáltalán nem használja fogkeféjét. Ezek az adatok annak az országos méretű közvélemény-kutatásnak az eredményei, amelyet a magyar lakosság higiénés szokásairól készített a Gallup Intézet.


Változó idők, változó brandek

Ma már a média segítségével szinte minden hozzáférhető lett, szélesedett az értékesítési piac. Ennek következtében igény van arra, hogy egyazon terméket a világ minden táján értékesítsenek, ami viszont szükségképpen magával vonja a globális brandek megjelenését is - fejtette ki dr. Csepregi Miklós, a Magyar Reklámszövetség elnöke egy, a reklám fejlődéséről a közelmúltban tartott rendezvényen. Mindennek elkerülhetetlen következménye a különböző szintű gazdasági szerkezetekben bekövetkezett változások sora. A „nagy halak megeszik a kis halakat” néven elhíresült jelenség napjai leáldozóban vannak, a különféle gazdasági érdekeket összefogó globális nagyvállalatok jönnek létre egymás felértékelésével, és az egymás közötti részvénycserével teremtik meg egységüket. Így jönnek létre a „coopationök”, amely kifejezés a „cooperation” és a „competition” szavak összevonásának eredménye.


Szenzációs műtét egy embrión

A világon első ízben szenzációs szívműtétet hajtottak végre egy 27 hetes magzaton az anyaméhben a linzi klinikán: megnyitották és kitágították az embrió teljesen zárt szívbillentyűjét, s ezzel nagy valószínűséggel megmentették a baba életét.


Fókusz

Szobota Zoltán
Variációk ünnepségre

Orbán Viktor miniszterelnök egykori elődje halálának évfordulója alkalmából október 31-én Debrecenben felavatta gróf Tisza István helyreállított szobrát. A mai napig ellentmondásos politikai szereplő ünneplésével párhuzamosan Budapesten Károlyi Mihályra emlékeztek a Civil Fórum, az 56-os Emlékbizottság és a Károlyi Mihály Társaság rendezvényének keretében. A két történelmi személy azonnal a politikai csatározások kereszttüzébe került, s míg kormányoldalról teljes igyekezettel próbálták rehabilitálni Tiszát, „ellenzékiek” történelemhamisításról és ideológiagyártásról beszélnek.


Seregi Károly
Tisza István üzenete

A századfordulók politikusai gyakran kényszerítő vágyat éreznek az összegzésre. Ehhez politikai példaképek arcképcsarnokát állítják a közvélemény szeme elé, ahogy régi magyar nemesi kúriák falaira aggatták a család őseinek jól-rosszul megpingált arcmásait. Tisza István szobrát Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel, s az ünnepségen több miniszter is részt vett. Ez a kormányfői gesztus figyelemre méltó üzenetet hordoz mindazok számára, akik a közügyek demokratikus intézését az utóbbi tíz év politikai átalakulásának törékeny, de sérthetetlen gyümölcseként akarják megőrizni.


Hetek-összeállítás
Tart a miniháború

A hatodik hete tartó palesztin támadások tragikus jelképévé vált Ajelet Hasahár Levi, a jobboldali Nemzeti Vallási Párt vezetőjének, a Barak-kormány volt miniszterének, Jichák Levi rabbinak 28 éves lánya. A fiatalasszony egy júdeai zsidó településen lakott családjával, ám a palesztin területekről érkező fenyegetések miatt úgy döntött, hogy beköltöznek a biztonságosabbnak gondolt fővárosba. Ajelet Hasahár Levi éppen a rakodó bútorszállítók elé ment le az utcára, amikor a jeruzsálemi Mahane Jehuda piac mögötti utcába egy fehér autó kanyarodott be. A kocsi utasai kiugrottak, a szűk utca pedig pillanatok alatt megtelt tűzzel és füsttel. A jeruzsálemi terrorakciónak a rabbi leányán kívül még egy 33 éves izraeli áldozata volt.


Michael Freund
Megismétlődhet-e a jóm kippúri támadás

A jelenlegi erőszakos események némileg elvonták a közvélemény figyelmét arról, ami az 1973-as jóm kippúri háború óta a legnagyobb fenyegetést jelenti Izrael számára: egy meglepetésszerű, összevont arab támadásról. Számos tényező veszélyes egybeesése évek óta most első ízben kínál egyedülálló alkalmat az arab államok számára, hogy összehangolt támadást indítsanak a zsidó állam ellen - állítja írásában az izraeli miniszterelnöki hivatal volt kommunikációs igazgatóhelyettese.


Jevgenyij Szatnovszkij
Nagy változások előtt a Közel-Kelet

A moszkvai Izrael-Közel-Kelet Intézet igazgatója a Novosztyi hírügynökség közreműködésével lapunk számára eljuttatott elemzésében azt állítja, hogy az oslói folyamat megszakadása után új erőviszonyok alakulnak ki a Közel-Keleten.


Vagyim Arisztov
Nemzetközi űr

A szovjet időkben Oroszországban volt egy vicc: Miután az amerikaiak kiléptek a holdra, a kommunista párt vezetősége a Kremlbe hívatta az orosz űrhajósokat, és megparancsolta: „Ha az amerikaiak felszálltak a Holdra, ti menjetek a Napra!” „De hát ott elégünk!” - próbáltak tiltakozni az űrhajósok. „Ti teljesen hülyének néztek minket? - válaszolták szigorúan a Politikai Bizottság tagjai. - Természetesen éjszaka mentek!”


Gazdaság

Szikora Réka
Moody s: élen járunk

Bár a Moody’s nemzetközi hitelminősítő cég szakértői szerint Magyarország jár az élen az EU felvételi kritériumainak teljesítésében, nem egységes az ország külső megítélése. A Financial Times brit gazdasági napilap amellett, hogy dicséri a gazdaság teljesítményeit, számos éles hangú kritikával is illeti a kormány munkáját. Kifogásolja, hogy populista megfontolásból nem hajtja végre a szükséges reformokat.


Györök Orsolya
Gazdasági pánik

Izraelben több mint egy hónapja nem szűnnek a zavargások a palesztinok és az izraeliek között. A háború veszélye mellett a gazdasági kilátások romlásával is számolni kell. Az izraeli gazdaság alig egy éve kezdett kilábalni a hosszabb ideje tartó pangás állapotából, de az összecsapások negatív hatása máris megmutatkozik: az izraeli pénzügyminisztérium kénytelen volt a korábban tervezett 5 százalékos gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát 4-4,5 százalékra csökkenteni. A belpolitikai bizonytalanságokhoz a magas olajár, illetve a kedvezőtlenebb világgazdasági előrejelzések is hozzájárultak, a lényeg azonban az, milyen gyorsan sikerül stabilitást teremteni.


Acsai Anikó
Jobban fizetnek a külföldi befektetések

2000 harmadik negyedévében azok a befektetők jártak legjobban, akik az egyre nagyobb választékban rendelkezésre álló, külföldön is befektető alapok közül választottak. A hazai részvényalapok megszenvedték a nyári uborkaszezonban a tőzsde oldalazó mozgását, valamint a két legnagyobb indexpapír, a Mol és a Matáv tartós gyengélkedését, így valamennyi alap közül ezek nyújtották a leggyengébb teljesítményt. Amennyiben a parlament megszavazná az adótőkeszámlán lévő részvények árfolyamnyereségének 20 százalékos árfolyamnyereség-adóval terheléséről szóló javaslatot, érdemes lehet az ezzel a „csapással” nem sújtott részvényalapokba átterelni a befektetéseket, hiszen így részesedhetünk a részvények árfolyam-emelkedéséből, de megspórolhatjuk az adót.


Munkatársunktól
Szárnyal az Antenna Hungária

Az USA-ban és Nyugat-Európában vegyes képet mutattak a részvénypiacok. A Dow Jones index 5,55 százalékkal erősödött, miközben a Nasdaq - a Cisco System leminősítése miatt - majdnem 4 százalékkal gyengült. Nyugat-Európa vezető piacain az olajtársaságok részvényei az OPEC kvótaemelése miatt gyengültek, mivel a nyersolaj olcsóbb lett a héten. A BUX kis mozgásokkal a 8 ezer pontos sáv felett volt a héten, csütörtökön 71 pontos eséssel 8 090 ponton zárt.


Kovács Klára, Ruff Gabriella
Postabank-dráma utolsó felvonás

Auth Henrik félreállt, a Postabank-sztori a végéhez közeledik. Így összegezhető a kabinet minapi döntésének következménye, miszerint az OTP Rt. kizárólagos tárgyalásokat kezdhet az ÁPV Rt.-vel a Postabankkal létrehozandó „partneri viszonyról”. A kormány tehát nem kívánja eladni a bankot. A kiszemelt nyertes, az OTP vezetősége kizárta a fúziót, pedig a kormány nem tartja elképzelhetetlennek a teljes összeolvadást sem. A döntés valódi hátterét csak találgatni lehet, számtalan kérdést vet fel azonban a jó előre kiszivárogtatott eljárás. Auth Henrik, a Postabank elnök-vezérigazgatója mindenesetre nem kér az efféle átalakításból, dolga végeztével vette kalapját, és elköszönt.


Pálinkás Csilla
Elérhető elérhetőség

Magyarországon a családok kevés, mindössze 4 százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel. Ez leginkább annak tudható be, hogy a legtöbb család anyagi lehetőségét meghaladja az internetcsatla-kozás költsége. A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és a Családinet-pc konzorcium éppen emiatt hirdette meg a Családnet programot, melynek keretében a résztvevők egy multimédiás számítógéphez és 2 éven át havi 20 óra internet-hozzáféréshez juthatnak hozzá kedvezményesen. A programra családok jelentkezhetnek november 10-ig.


Birovecz Eszter
Csendes boltháború

Egyelőre nem igazolódott be az a félelem, amelyik már-már ellehetetlenülni látta a kis üzleteket a nagy bevásárlóközpontok megjelenése miatt. A GfK Piackutató Intézet legfrissebb felmérése ugyan robbanásszerű (11 százalékos) növekedést mutatott ki a hipermarketek forgalomnövekedése terén az elmúlt három évben, de ezzel párhuzamosan „csak” 5 százalékkal csökkent a kis vegyesboltok részesedése.


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Közlemény

A Bornemisza Péter Általános Iskola és Gimnázium 2000. november 15-16-án nyílt napot tart a 2001/2002-es tanévben első, ötödik, kilencedik osztályba jelentkező diákok és szüleik részére. Más évfolyamok iránt érdeklődőket is szeretettel várunk.


Háttér

Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Nem szállnak fel a Draculák

Váratlan volt, mégis tulajdonképp már számítani lehetett rá, hogy a román hadsereg tisztikara előbb-utóbb csak beleszól majd a politikába. Váratlan volt, hogy épp most bukkan felszínre a tábornokok elégedetlensége, de tudni lehetett, hogy nemcsak a katonatisztek egy része, hanem az egész gigantikus, de haldokló román hadiipar is előbb-utóbb látványosan szembekerül a reformfolyamatokkal. Bukarestben igen komoly izgalmakat váltott ki a vezérkari főnök váratlan távozása, amely egybeesett azzal az ugyancsak fenyegető hírrel, hogy 28 aktív és nyugalmazott főtiszt szervezetet alapított a nemzeti értékek és érdekek, az állami autoritás védelmére, az autonómia-törekvések és a korrupció ellen. A politikai pánik jelzi, sokan tartanak attól, hogy a „tábornokok pártja” valójában a hatalom gyakorlására készül.


Somorjai László
Az új autokrácia politológiája

Emelkedett hangulat jellemezte a XX. Század Intézet által szervezett, többnapos konferencia parlamenti megnyitóját, melynek során Zbigniew Brzezinski, az Egyesült Államok egykori nemzetbiztonsági főtanácsadója, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök előadásukban mindketten sikertörténetnek nevezték az 1989-es átmenet óta eltelt időszakot Magyarországon. A következő napokban mintegy 60 magyar és külföldi politológus és „közgondolkodó” fejtette ki nézetét a térség és a világ demokráciáiról. Vihart kavart viszont Schmidt Mária, a XX. Század Intézet főigazgatója, a miniszterelnök tanácsadója, mikor előadásában a Horthy-rendszer erényeit méltatta.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Mózes, a titkos fáraó

Mózes a zsidó nép legnagyobb prófétája. Nevéhez fűződik az Egyiptomot megrendítő tíz csapás, a zsidó nép kiszabadítása a négyszáz éves fogságból, az átkelés a Vörös-tengeren, a Törvény írásba foglalása és a választott nép elvezetése az Ígéret Földjéhez. Mózes volt az egyetlen, aki szemtől szembe látta Istent, sőt beszélt is vele: „És nem támadt többé Izraelben olyan próféta, mint Mózes, akit ismert volna az Úr színről színre”. Ennek ellenére - vagy talán éppen ezért - az elmúlt századokban a bibliakritikusok leghevesebben éppen Mózes személyét és az ő nevével fémjelzett Öt Könyvet támadták. Egyiptomi papok; görög, keresztény, zsidó filozófusok; ókori és modern történetírók; sőt még orvosok és lélekgyógyászok is tollat ragadtak annak érdekében, hogy kétségbe vonják a Mózesről szóló bibliai beszámolók hitelességét.


Csereklyei Márta
Hittel a Fehér Házba

Az amerikai elnökválasztás finisében a jelöltek komoly erőfeszítéseket tesznek az evangéliumi keresztény választók megnyerésére, hiszen a kiélezett versenyben valószínű, hogy nélkülük egyikük sem tud bejutni a Fehér Házba. Nem meglepő tehát, hogy a kampányok során hirtelen mindenkiről kiderült: újjászületett keresztényként régóta jó kapcsolatot tart fenn Jézus Krisztussal, s a kereszténységgel. Al Gore például már gyermekkorától kezdve odaszánt hívő életet él, George W. Bush pedig 1986-ban kötelezte el - újra - életét Istennek. Az elnökjelölti hitekről készült összeállításunk az amerikai Charisma magazin írása alapján készült.


Szabó Ibolya Anna
Súlyos kérdések

„Vajon miért ellenezte a Szentszék a zsidó gyerekek Palesztinába vándorlását, amikor tisztában volt vele, hogy Európában maradásuk a gázkamrákba juttatja őket? És mit válaszolt XII. Pius pápa a berlini püspök többszöri kétségbeesett kérésére, hogy ítélje el a zsidók irtását?” - többek között ezek a kérdések merültek fel annak a 11 hónapos vizsgálódásnak az eredményeként, melyben három zsidó és három katolikus történész ásta bele magát a Vatikán által rendelkezésre bocsátott dokumentumokba, arra keresve a választ, vajon milyen szerepet játszott a Szentszék és XII. Pius pápa a holokauszt alatt. Munkájuk eredménye mindenekelőtt egy sor kérdés, melyeket külön dokumentumban hoztak nyilvánosságra október utolsó napjaiban Rómában.


Interjú

Tihanyi Péter
Apa, hol vagy
Csapó Anna 79 éves óvónő

Nem hazudtam a gyerekeknek soha életemben, pedig hetven éve közöttük élek. De el is hiszik nekem, mikor mondok valamit. Nagyon szegények voltunk, ezért csak úgy járhattam iskolába, hogy tízéves korom után négy éven keresztül dolgozni kellett. Ezt úgy hívták akkor, hogy szolgadiák. Így kerültem először fogyatékos gyerekek közé Budatéténybe. Fél négykor keltem, be az intézetbe, ott pelenkamosás, mosdatás, etetés, utána mentünk reggel hétre az iskolába. Majd óvónőképző, aztán óvodák, intézetek, árvaházak, kórházak. És ez még ma is tart. A nyugdíjam nem sok: 37 ezer 400 forint, ebből százat mindig a postásnak adok, de boldog vagyok, mert volt értelme az életemnek.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Az ETA fekete éve

Több ezren tiltakoztak Madridban az ETA legújabb robbantásos merénylete ellen, amely ezúttal három halálos áldozatot követelt. Az 1959-ben alapított szervezet célja a Spanyolország északi területén fekvő Baszkföld felszabadítása és függetlenségének kikiáltása. Az elmúlt évtizedekben e céljuknak számos civil életét is követelő véres merényletekkel igyekeztek érvényt szerezni. Legutóbbi akciójukra válaszul a spanyol miniszterelnök kijelentette: Spanyolország nem enged a fegyveres erőszaknak, és a rendőrség, illetve a katonaság erejével fog harcolni a terroristák ellen.


Hetek-összeállítás
Ütközés a kifutópályán

„A repülőgép farokrészében ültem, ami teljesen az oldalán feküdt… nem tudtuk kinyitni a vészkijáratot, mert a föld felőli oldalon volt. A kabin kezdett megtelni füsttel, és attól féltem, bennégünk, de nem gyulladtunk ki” - így emlékezett egy túlélő a keddi tajpeji repülőgép-katasztrófára, melyben 81-en vesztették életüket.


Hetek-összeállítás
Arab fenyegetés Zágrábnak

A horvát belügyi szervek „megfelelő intézkedéseket” foganatosítottak arab terrorista fenyegetőzések miatt - adták hírül zágrábi napilapok a belügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva. A horvát sajtó úgy értesült, hogy a Dzsamáa Iszlámija szervezet képviselője egy bejrúti hetilapnak nyilatkozva ismét megfenyegette Zágrábot: autóbombák fogják lángba borítani Horvátországot, ha az új zágrábi vezetés nem ad magyarázatot arra, mi lett a sorsa Fuad Kavaszménak, a Dzsamáa Iszlámija szellemi vezetőjének, akinek Horvátországban veszett nyoma 1995-ben.


Schmidt Barna
Dollár és hatalom

November 7-én dől csak el, hogy Gore vagy Bush lesz-e a befutó. Egy valami azonban már most biztos: Clinton elnök egy gazdaságilag virágzó országot ad át utódjának. A Focus német hírmagazin a közelgő választásokkal kapcsolatos elemzésében a modernkori világtörténelem legnagyobb sikersztorijának nevezi az Egyesült Államok utóbbi évtizedben elért eredményeit.


Kétszáz éves a Fehér Ház

Kétszázadik születésnapját ünnepelte november 1-jén a szabadság szimbólumának is tekintett amerikai elnöki rezidencia, a Fehér Ház. Gerald Ford „a legjobb bérelt lakásnak”, a klausztrofóbiában szenvedő Harry Truman pedig „csillogó börtönnek” titulálta. A jelenlegi elnök, Bill Clinton egyszerűen így nyilatkozott: „Szeretem ezt a helyet.”


Szikora Márton
Terrorveszély az Öbölben

A legmagasabb készültségi szintre helyezték a héten Kuvaitban és Szaúd-Arábiában az amerikai diplomáciai testületet, illetve az ott állomásozó amerikai katonai egységeket egy esetleges terrortámadás veszélye miatt. A Pentagonnak ezzel a bejelentésével a Perzsa-öbölnek immár öt államában terjesztették ki a legszigorúbb biztonsági szintet az amerikai érdekeltségekre, amely lépést csak akkor tesz meg az Egyesült Államok, ha terrortámadás közvetlen veszélye fenyeget.


Publicisztika

Szakonyi Károly
Emlékek évadja

Suhan velem a villamos, az 59-es, fel a Nagyenyed utcán, a Böszörményi úton a Németvölgyi felé a színes őszben. A pálya mindvégig emelkedő, de a gyors járatú szerelvénynek ez meg se kottyan, vágtat, mintha sík vidéken vinnék kerekei. A Németvölgyi úton juharlevelek hullanak a nedves földre. A nap a felhők mögül süt, mint fátyolon át a fény, hűvösödik az idő. A villamos ablakán becsap az ősz fanyar illata.


Sport

Mondovics L. Gábor, Varga József
A cél: az angyalok trónfosztása

Megkezdődött a világ legnépszerűbb bajnoksága. Az észak-amerikai kontinensen ennek megfelelően világbajnokságnak is hívják. Igaz, ami igaz, ez ellen senkinek nem lehet ellenvetése, az elmúlt években szinte mindent megnyertek az innen kikerülő játékosokból álló USA-válogatottak. Ez alól az 1998-as világbajnokság volt kivétel, ahol az NBA-játékosok sztrájkja miatt az egyetemi bajnokság adta a csapatot, akkor Jugoszlávia lett a bajnok.


Munkatársunktól
Ha nem is sikerült jól, a világ megy tovább


Tojáslabda jelentés
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Emberpiac

Célország lettünk. Egy új kistigris polgáraként írom ezt. A mallokban nyugati arcú emberek, az utak rendre újulnak, és fogkeféből is mind több lepi el a polcokat.


Jókor jó helyen virrasztottak

Egy igazán jó pillanatfelvételt többnyire csak hosszas előkészületek árán lehet megcsinálni, s különösen igaz ez a természetfotók esetében. A legritkább helyzetben fordul elő ugyanis, hogy egy véletlenül kiránduló szobabiciklista automata masinájával a kezében lencsevégre kap egy fürdőző vaddisznót.


A minőség választása

Október 30-án osztották ki a francia próza legrangosabb elismerésének számító Goncourt-díjat, amelyet idén egy avantgárd író, Jean-Jacques Schuhl nyert el Ingrid Caven című könyvéért.


Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Színes

A repülő disznó

Mostanában nemcsak a gyermekversekben röpködnek a malacok, hanem az amerikai belföldi járatokon is. Igaz, már nem sokáig: a US Airways bejelentette, hogy a jövőben nem szállít házi sertéseket menetrend szerinti járatain. Októberben ugyanis egy 130 kilós sertés (Sus scrofa domestica) első osztályon utazott gazdájával együtt, a hölgy ugyanis érvényes orvosi igazolással rendelkezett arra nézve, hogy a sertés terápiás célokat szolgáló házi kedvenc, úgynevezett „segítő állat”, hasonlóan a vakvezető kutyákhoz.


Popénekes operaszerepben

Andrea Bocelli felvételei az elmúlt öt évben, beleértve a Sogno és a Romanza című popalbumokat is, több mint 30 millió példányban keltek el, míg koncertfelvételeivel egyenként körülbelül egy-két millió dollárt keres - írta egy olasz hetilap.


Trógernagyi
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Hóból is megárt a sok
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Nem a műveim által akarok halhatatlanná válni. Azáltal szeretnék, hogy nem halok meg. (Woody Allen)