Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Arab fenyegetés Zágrábnak

A horvát belügyi szervek „megfelelő intézkedéseket” foganatosítottak arab terrorista fenyegetőzések miatt - adták hírül zágrábi napilapok a belügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva.
A horvát sajtó úgy értesült, hogy a Dzsamáa Iszlámija szervezet képviselője egy bejrúti hetilapnak nyilatkozva ismét megfenyegette Zágrábot: autóbombák fogják lángba borítani Horvátországot, ha az új zágrábi vezetés nem ad magyarázatot arra, mi lett a sorsa Fuad Kavaszménak, a Dzsamáa Iszlámija szellemi vezetőjének, akinek Horvátországban veszett nyoma 1995-ben.

Kavaszme Egyiptomból - ahol halálra ítélték - menekült Dániába, ahol politikai menedékjogot kapott. A férfi 1995. szeptember 12-én dán útlevéllel érkezett Horvátországba. A horvát hatóságok bejelentették, hogy szabálysértési eljárást indítottak ellene, mert 24 órát meghaladó horvátországi tartózkodás után nem regisztráltatta magát a rendőrségen. A belügyminisztérium később bejelentette, hogy Kavaszme Bosznia-Hercegovina felé elhagyta az országot.
Hívei szerint azonban azóta nyoma veszett. E szervezet azzal vádolta meg Zágrábot, hogy titokban kiadhatta Kavaszmét az Egyesült Államoknak vagy Egyiptomnak, de az is lehet, hogy horvát börtönben tartják fogva. A Dzsamáa Iszlámija az utóbbi években több fenyegető levelet is küldött Zágrábba, illetve horvát diplomáciai képviseletekre, és már egy pokolgépes merényletet is elkövetett Fiuméban (Rijeka). A tengerparti városban 1995 októberében gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a rendőrség helyi központja előtt. A támadásban csak a merénylő, a Dzsamáa Iszlámija egyik tagja halt meg. (A rendőrség központi épülete állítólag azért vált célponttá, mert az arab terrorszervezet szerint ott adták át Kavaszmét - feltehetően - az amerikaiaknak. Az amerikaiak állítólag pokolgépes merénylet miatt kérték a férfi kiadását.)