Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Hitel fővárosi cégeknek

Tízmillió forintos felső határú kisvállalkozói hitelkonstrukciót indított csütörtökön a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). Azok a kisvállalkozások pályázhatnak maximum 10 millió forint hitelre, amelyeket Budapesten jegyeztek be, vagy budapesti telephellyel rendelkeznek. A hitelkérelmet két hét alatt elbírálják, és négy-hat hét múlva már folyósítható az összeg. A hitelt három év alatt kell visszafizetni, hat hónap türelmi idő után. A közalapítványi forrás után 11, a kereskedelmi banki hitel után 18 százalék fix kamatot kell fizetni. A BVK hitelkonstrukciójában újdonságot jelent, hogy azok a kisvállalkozások is kérhetnek hitelt, amelyekben a külföldi tulajdonosi hányad nem haladja meg a 25 százalékot. A hitel gépek, berendezések és egyéb állóeszközök, forgóeszközök vásárlására fordítható, viszont nem használható fel költségek fedezésére. (MTI)


Pályázat a kis- és középvállalkozóknak

A kis- és középvállalkozásoknak pályázatot hirdet a Gazdasági Minisztérium a Kis- és Középvállalkozói Célelőirányzatból. A feldolgozóipar, illetve a kereskedelem és szolgáltatás területén működő cégeknek szóló pályázatokon olyan fejlesztési célú beruházásokhoz lehet vissza nem térítendő támogatást kérni, amelyek révén javul a vállalatközi kooperáció és a vállalkozás beszállítói képessége. A vállalkozás fejlesztésének el kell érnie a 10 millió forintot. A támogatás felső határa nem haladhatja meg a fejlesztés nettó ráfordításainak 50 százalékát, de legfeljebb 26 millió forintot. A pályázatokat december 1-ig lehet beadni a Magyar Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Társasághoz. (MTI)


Infláció feletti áremelések

A közüzemek jócskán az infláció felett nyújtották be áremelési javaslataikat. A fővárosban a vízdíj 15,6, a csatornadíj 20, a szemétdíj 14,6, a kéményseprés 7-8 százalékkal emelkedne, ha a városatyák rábólintanak a tervre. A közgyűlés ugyan elutasította a BKV 12 százalékos áremelési javaslatát, de így is magas, 9,3 százalékos emelést hagyott jóvá. Így a vonaljegy 105 forint lesz. A gázáremelés miatt a fővárosi távhő díja is emelkedni fog, nem csekély, 15 százalékos mértékben, és már az idén télen. Az autópályadíjak differenciáltan emelkednek jövőre: a személyautósok 5-7 százalékkal többet, míg a tehergépjárművek 5-10 százalékkal kevesebbet fizetnek az autópályák használatáért. (Hetek)