Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Tart a miniháború

A hatodik hete tartó palesztin támadások tragikus jelképévé vált Ajelet Hasahár Levi, a jobboldali Nemzeti Vallási Párt vezetőjének, a Barak-kormány volt miniszterének, Jichák Levi rabbinak 28 éves lánya. A fiatalasszony egy júdeai zsidó településen lakott családjával, ám a palesztin területekről érkező fenyegetések miatt úgy döntött, hogy beköltöznek a biztonságosabbnak gondolt fővárosba. Ajelet Hasahár Levi éppen a rakodó bútorszállítók elé ment le az utcára, amikor a jeruzsálemi Mahane Jehuda piac mögötti utcába egy fehér autó kanyarodott be. A kocsi utasai kiugrottak, a szűk utca pedig pillanatok alatt megtelt tűzzel és füsttel. A jeruzsálemi terrorakciónak a rabbi leányán kívül még egy 33 éves izraeli áldozata volt.


Az újabb terrortámadás helyszíne a nyugat-jeruzsálemi Agrippa utcában. Elmenekültek a támadók    Fotó: Reuters

„Pokollá tesszük minden telepes életét. Ha az intifáda kiterjed, nem korlátozódik az eddig ismert pontokra, hanem széles körre fog vonatkozni” - állította a jeruzsálemi bombamerénylet reggelén kiadott, fenyegető közös nyilatkozatában Jasszer Arafat Fatah-mozgalmának katonai szárnya és a Hamasz terrorszervezet. A zsúfolt piactér közelében felrobbant gépkocsit a terroristák a tömeg közé akarták vezetni, ám néhány utcányira a kiszemelt célponttól egy rendőrautó észrevette a gyanús járművet, és villogó szirénákkal üldözőbe vette. A terroristák erre egy szűk utcába hajtottak, ahol kiugrottak a kocsiból, de csak azt követően, hogy működésbe hozták az időzített bombát. A jeruzsálemi rendőrség szerint annyi robbanóanyag volt a kocsiban, hogy a tömeg között felrobbantva a palesztin terroristák által ugyanezen a helyen elkövetett korábbi piactéri vérfürdőket is felülmúlta volna. Nem kellett sokat várni a bejelentésre: a Libanonban működő Iszlám Dzsihád szervezet magára vállalta a felelősséget a merényletért. „Azt üzenjük újra az ellenség tábornokainak: gyermekeink vére nem folyt ki hiába. Várhatják a folytatást” - írták a bejrúti AP hírügynökséghez eljuttatott közleményükben a terrorszervezet képviselői, akik hangsúlyozták, hogy ezúttal nem öngyilkos akció történt, hanem „mudzsahedin hősök” hajtották végre a robbantást.
A héten nem ez volt az első merénylet Jeruzsálemben. Egy fiatal zsidó biztonsági őrt, aki a Nemzeti Biztosítótársaság épületét védte, palesztin merénylők közvetlen közelről lőttek le, egy társát pedig súlyosan megsebesítették. Az akciót a magát Szaladdin Brigádnak nevező, eddig ismeretlen szervezet vállalta magára, akik ígéretet tettek, hogy nem szüneteltetik támadásaikat, míg „Jeruzsálem fel nem szabadul, és a győzelem zászlaja fel nem emelkedik a város fölé.” Szaladdint a radikális palesztin szervezetek éppen azért tartják példaképüknek, mert a XII. században felszabadította Jeruzsálemet a keresztes uralom alól. A kurd származású musz-lim vezető ugyanakkor a zsidók iránti toleranciájáról is híres volt.
A terror mellett folytatódott a Slomo Ben Ami külügyminiszter által „miniháborúnak” nevezett ösz-szecsapás-sorozat. Szerdán egyetlen napon hat palesztin fegyveres tüntető és három izraeli katona vesztette életét. A legsúlyosabb harcok a Betlehem közeli Efrat falu mellett, Jákob pátriárka felesége, Ráchel sírjánál zajlottak. Több napon keresztül lőtték újra a palesztin milícia fegyveresei a jeruzsálemi külváros, Gilo lakóházait is, amelyek már az elmúlt hetekben a támadások célpontjai voltak. Itt került golyózáporba a kerületbe látogató jeruzsálemi főpolgármester, Ehud Olmert is, akit a biztonsági embereknek kellett - a Jerusalem Post Rádió beszámolója szerint - szó szerint az autók mögé fedezékbe lökni egy váratlan géppuskasorozat elől.
Eközben a jobboldali Likud vezetőjének, Ariel Saronnak nemzeti egységkormányra tett javaslatát félresöpörve Ehud Barak az ultraortodox Sasz párttal szövetkezett ismét, s ezzel meglepte környezetét. Szerda éjjel Gázába küldte kormányának egyik tagját, Simon Peresz volt miniszterelnököt, aki egy tűzszüneti javaslatot vitt magával. Ez a két héttel korábbi, szóban megkötött - és a gyakorlatban eredménytelennek bizonyult - Sarm-es-Sejk-i megállapodás tartalmát ismételte meg. Baraknak ez az újabb „utolsó figyelmeztetése” ellentmondásos fogadtatásra talált Arafat részéről. A palesztin vezető elutasította Barak kérését, hogy egy időben a palesztin és az izraeli televízióban nyilatkozatban jelentsék be az erőszak beszüntetését. Ugyanakkor utasította a palesztin rendőröket, hogy fékezzék meg a palesztin kődobáló fiatalokat. Barak, úgy tűnik, hiába követelte Arafattól, hogy zárassa újra börtönbe az elmúlt hetekben a „forradalmi tömeg” által kiszabadított terroristákat, és a palesztin vezető nem ítélte el nyilvánosan a jeruzsálemi merényletet sem.
A hét végére a Hamasz újra a „Harag napját” hirdette meg, amely a pénteki ima végeztével kezdődik, míg Tel Avivban az öt éve meggyilkolt miniszterelnök, Jichák Rabin emlékére készülnek - példátlan biztonsági intézkedések mellett - nagygyűlést tartani. Amint Dore Gold, Izrael korábbi ENSZ-nagykövete felhívta a figyelmet: Jasszer Arafat a hetvenes években a jordán kormány ellen vívott harcában nem kevesebb mint 22 fegyverszünetet kötött meg és rúgott fel. Most néhány hét alatt legalább a harmadiknál tart.

Az intifáda gazdasági következményeiről cikkünk: