Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Kereszt helyett vörös csillag

Szerdán hajnalban öt gimnazista ledöntötte a Felvonulás téri Regnum Marianum templom helyén álló emlékmű fakeresztjét, majd az alapzatra vörös csillagot és a „Budapesti Felszabadító Gárda” feliratot pingálták.

A BRFK közleménye szerint a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium öt tanulója ellen csoportosan elkövetett garázdaság alapos gyanúja miatt indult eljárás. Az állampolgári bejelentés nyomán a helyszínre érkező rendőr a közelben el is kapta az egyik gyanúsítottat, aki beismerte tettét, és társait is megnevezte. Ezt követően a Műveleti Alosztály munkatársai a VII. kerületi Izabella utca egyik lakásában három újabb elkövetőt vontak intézkedés alá, majd még aznap éjszaka ötödik társuk is feladta magát. A gimnazisták elmondták, hogy előre eltervezett módon, tehát szándékosan hajtották végre „akciójukat”.
Regőczi István, a Regnum Marianum Egyesület kuratóriumának elnöke szerint mindenképpen jelzés értékű eset történt, melyre az egész ország felfigyelt. Az egyesület nemrég elhunyt elnöke, Keglovics atya utódjaként - a kínálkozó lehetőséget megragadva - most ő igyekszik érvényt szerezni törekvéseiknek: immár nyílt titok, hogy új templomot szeretnének a régi helyére. A meggyalázott emlékhely keresztjét 9 éve állították föl rövid kormányzati kilincselést követően, és - mint mondja - a millenniumi évben most már illene valamit tenni, hogy „gyönyörű fogadalmi templomuk” ismét régi helyén díszelegjen. Az új elnök beszámolt arról, hogy Keglovics atya régi álma megvalósítását egyházi vonalon kezdte pedzegetni, de felettesei „lelkipásztori megfontolásból” úgy vélték, inkább valahol Budapest szélén, a periférián kellene egy Regnum Ma-rianumot felállítani. Az eredmény nem is maradt el: a zuglói Zobor-hegyen felépült a kívánt objektum, az egyesület azonban továbbra is ragaszkodik az eredeti helyszín építészeti rehabilitációjához. Regőczi egyébként diákcsínyt sejt a garázdaság mögött, de azt sem tartja kizártnak, hogy valaki felbujtotta a gimnazistákat.


Sír- és emlékműgyalázások Budapesten

Szerdáról csütörtökre virradóra harminc síremléket vandál módon ledöntöttek a Kozma utcai központi zsidó temetőben. A kár mintegy ötmillió forint. A Budapesti Zsidó Hitközség azonnal feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen a X. Kerületi Rendőrkapitányságon.
Csütörtökön a déli órákban zöld festékkel feliratokat és horogkereszteket festettek a Nemzeti Sírkertben a munkásmozgalmi panteonra, Kádár János és Mező Imre sírjára, valamint másik négy márvány emlékre. Az elkövetőt, egy 69 éves budapesti nőt a Fiumei úton található temető rendészei tartóztatták fel a rendőrség kiérkezéséig. Az asszony elismerte tettét; szabadlábon hagyása mellett önkényuralmi jelkép használata vétségének alapos gyanúja miatt indul eljárás ellene.