Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Össztűz a kisgazdákra

Az ősz továbbra sem a kisgazdáké. A párt körül az elmúlt hetekben kirobbant botrányok ugyanis látványosan tovább dagadnak, sőt legújabban az ezeket az ügyeket kezelő Torgyán József is a támadások kereszttüzébe került rózsadombi építkezése kapcsán.


Molnár Róbert kisgazda politikus egy szegedi jótékonysági gálán. Pizsamás örömök      Fotó: MTI

Torgyán József, a párt elnöke felesége budai építkezése miatt került többször is címlapra. Ebből talán még nem is lett volna botrány, amennyiben a kisgazda vezető az 1998-as vagyonnyilatkozatában nem ahhoz adja az aláírását, hogy egy budapesti lakóingatlan, egy leányfalui üdülő, valamint egy Lada Samara személygépkocsin kívül semmilyen más, készpénzből álló nagyobb vagyonnal nem rendelkezik. Az elnök elmondta: nem akarta magát kitenni „egyes betörőcsoportok vagy robbantó csoportok” támadásának. Később egy közleményben kijelentette: vagyonnyilatkozatát a valóságnak megfelelően tette meg.
Érdekes, hogy 1996-ban Horn Gyula akkori miniszterelnök építkezési ügye kapcsán parlamenti felszólalásában maga Torgyán is élesen kardoskodott amellett, hogy „a Horn-villa ügyét fel kell deríteni”. (Erről lásd keretes írásunkat.)
Székely Zoltán, a vesztegetésen ért volt kisgazda politikus sem kíméli egykori pártját. Mint - szinte mindegyik sajtóorgánumnak - nyilatkozva elmondta, dokumentumokkal tudja alátámasztani, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium mintegy másfél, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium pedig legalább két és fél milliárd forinttal károsította meg az államkincstárt. Székely ezenkívül kijelentette: Torgyán József szoros kapcsolatban áll egy szélsőjobboldali kapcsolatokkal rendelkező, amerikai vállalkozóval. Szerinte már nem Torgyán József, hanem egy jól körülhatárolható érdekcsoport irányítja a kisgazdapártot. Székely szerint egyes kisgazdák „többet loptak a szocialistáknál”. A párt népszerűsége eközben rohamosan csökken. Lapértesülések szerint ennek orvoslása érdekében a frakció minden olyan képviselőt azonnal ki fog zárni a soraiból, akivel kapcsolatban terhelő információt kap a rendőrségtől vagy az ügyészségtől. Miközben Székely védekezésként egykori pártját ostorozza, lezárult a kisgazda Környezetvédelmi Minisztérium által irányított Környezetgazdálkodási Intézet zavaros pénzügyeinek vizsgálata, amelyet Mujzer János jelenlegi főigazgató indított a közelmúltban. A főigazgató által az ügyészségnek átadott dokumentumok tanúsága szerint Pepó Pál minisztersége alatt az akkori vezetők legalább 500 millió forint veszteséget okoztak az államkincstárnak. A korábbi vezetés ezenkívül eltanácsolt az intézménytől több mint 70 elismert szakembert, és helyükbe többségében alkalmatlan személyeket vettek fel, indokolatlanul magas fizetésért.
A főigazgató megemlítette továbbá az 500 millió forint értékű áfacsalás gyanúját is, de mint mondta, ez egy másik ügy, erről külön kellene beszélni.
Ha ez még lehetséges, tovább ronthat a párt megítélésén Bánk Attila frakcióvezető gyermekeinek esete Debrecenben. A megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatal vizsgálja, hogy a frakcióvezető gyermekei gyanúsíthatók-e garázdaság vétségével a debreceni El Tornadó nevű szórakozóhelyen történt rendbontás kapcsán. A - nem bizonyított - vádak szerint kocsmai verekedést provokáltak, és a kiérkező járőröknek diplomata-útlevéllel igazolták magukat. A képviselő fia a Népszabadság információja szerint a rendőröknek kijelentette: „Kicsik vagytok hozzánk, ugyanis diplomatával kezdtetek ki.”


Pártok és vélemények

Szanyi Tibor (MSZP): „Véleményünk szerint ismételten át kell gondolni a vagyonnyilatkozatok szerepét és jövőbeni sorsát. Arra hajlunk, hogy nyitottabb legyen a közvélemény előtt a betekinthetőség, átláthatóbbak legyenek a képviselők, különösen a miniszterek. Nem tudjuk elfogadni, hogy a kormány tagjainak feltűnő és gyors vagyongyarapodása tekintetében ne lenne kormányzati felelősség.”
Győri Béla (MIÉP): „Nyilvánvaló, hogy a kisgazdapárt vezetése zsákmányszerzésre rendezkedett be. Ennek számos jelét adta. Ez egy undorító magatartás. Az MSZP javasolta, hogy állítsanak fel egy Torgyánt vizsgáló bizottságot. Mi ezzel akkor értünk egyet, ha 1989-től vizsgáljuk meg nemcsak a kisgazdapártot, hanem minden eddigi kormánypártot, különösen a privatizációkat. Az ügyben a kisgazdapárt vezetőségének magatartása pedig több mint furcsa.”
Kiss Zoltán (SZDSZ): „A legszerencsésebb az lenne, ha maga Torgyán József számolna be arról, hogy hogyan jutott ehhez a vagyonhoz. Ehhez fel kellene oldania a vagyonnyilatkozat titkosságát, hogy a közvélemény elé tárhassa a tényleges vagyoni helyzetére vonatkozó adatokat. Nemcsak Torgyán felelős az ügyben, hanem a miniszterelnök is, hisz ő felel miniszterei szavahihetőségéért, teljes feddhetetlenségükért és támadhatatlanságukért.” A párt Ügyvivői Testülete felszólítja Torgyán Józsefet, hogy mondjon le miniszteri megbízatásáról és országgyűlési képviselői mandátumáról egyaránt. Az SZDSZ a történtek miatt parlamenti összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez Torgyán József ellen.
Horváth Béla (FKGP) frakció-szóvivő: „Úgy érzem, hogy ez nem pártügy, nem frakcióügy, ezért nem kívánunk róla nyilatkozni.”
Kővári Ildikó (MDF) sajtóreferens: „Ahogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke fogalmazott, több fórum is Torgyán úr rendelkezésére áll, hogy tisztázza önmagát.”
Orbán Viktor (Fidesz) a miniszterelnök szokásos szerda reggeli rádióinterjújában elmondta: „A kormány nem is tud, de nem is akar foglalkozni Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter építkezésének kérdésével.” A miniszterelnök szerint: „Ez a miniszter személyes ügye, de olyan személyes ügye, ahol nem fogja tudni elkerülni, hogy a nagyobb nyilvánosság előtt beszéljen róla, és innen kezdve, ha valamilyen lépést tenni kell, akkor az már parlamenti és kevésbé a kormányra tartozó feladat.”