Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Tilos a sportolás is

A Saria Hangja, a hivatalos tálib rádió bejelentette, hogy a pakisztán-afgán iszlám tálib mozgalom megtiltotta a délutáni és a kora esti sportolást, mivel az ezekben az órákban tartott sportesemények távol tartják az embereket a délutáni Asar és az esti Maghreb imaalkalmaktól. A tiltó rendeletet Mullah Mohammad Omar, a tálibok vezetője hozta. A rendelet szerint nem lehet sporteseményt tartani a müezzinnek az Asarra hívásától a Maghreb végéig terjedő időszakban. A rádióadás arról is beszámolt, hogy a radikális iszlám tálibok vallási rendőrsége ellenőrzést fog tartani, és a szabályszegőket megbüntetik. A szankcionálás módját nem tették közzé.
A háború pusztította ország 95 százalékában ellenőrzést gyakorló tálibok eddig megtiltották a zenehallgatást, a televíziózást, eltiltották a nőket az iskolától, kötelezték őket a földig érő, mindent eltakaró úgynevezett burga viselésére, valamint a férfiaknak kötelezővé tették a hosszú szakáll növesztését. (Reuters)


Eldobható mobil

Az eldobható pelenka és az egyszer használatos fényképezőgép után most itt a tudomány legújabb vívmánya: az eldobható mobiltelefon és számítógép. A szerkezetek legnagyobb előnye, hogy nem csupán alapanyagukban, hanem árukban is jelentős mértékben különböznek korábbi társaiktól. Egy amerikai tudós úgy véli, hogy a jövő mobiljának titka éppen az egyszerűsége lehet. Randi Altschul találmánya mindössze 4-5 centiméter hosszú, alig gyufaszál vékonyságú - és használat után egyszerűen eldobható. Az eldobható telefon alaptípusa műanyagból készült, egy év múlva azonban a tervek szerint már utcán lesznek a papírmobilok is, papíráramkörökkel és papírbillentyűzettel. Várhatóan ekkor ismerkedhet meg a nagyközönség a papírszámítógépekkel is, amelyek még az eldobható mobilnál is nagyobb áttörést jelentenek az információs társadalom fejlődésében. Ezek a szerkezetek mindössze tíz-húsz dollárba kerülnek majd, ez egyszerűen összehasonlíthatatlan a jelenlegi laptopok borsos árával. Az egyszer használatos komputer - a telefonhoz hasonlóan - folyadékkristályos képernyőjétől eltekintve csak papír alapanyagú, nincs benne winchester, vagyis merevlemez, és semmi másra nem alkalmas, mint arra, hogy segítségével használója rácsatlakozzon a világhálóra - húsz dollárért. (Index)


Öszvérposta

Arizonában a több mint hatszáz havasupai indián otthonát, a Grand Canyon déli pereme alatt mélyen elterülő rezervátumot, Supaifalvát csak gyalog, lóháton vagy helikopterrel lehet megközelíteni. Igen messze van, mégsincs elszigetelve a külvilágtól. Az USA postaszolgálata ugyanis házhoz viszi a postai küldeményeket - méghozzá ugyanúgy, mint száz évvel ezelőtt: öszvérháton. A néhány kupac levél, újság, hús, friss gyümölcs, tojás csak egy része a sok dolognak, amiket ideszállítanak, és mindezt normál postai költségért. „Elképesztő, miket tudnak az emberek kitalálni. Olyan dolgokat tudnak becsomagolni, amire sose gondolna az ember” - mondja az egyik postai szállító, Charlie Chamberlain, aki legszokatlanabb szállítmányai közül egy kiszuperált mosógépet említ meg. A küldemények a 70 mérföldre levő Peach Springs-i postahivatalból szállítókocsikkal indulnak útjukra, majd az utolsó nyolc mérföldön a csomagokat felrakják az öszvérekre és lovakra, és így jutnak el 2-3 órás tortúra után a hepehupás Grand Canyonon keresztül a célig. (CNN)