Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 44. szám, 2000. október 28

Belpolitika

Szlazsánszky Ferenc, Hajdú Sándor
Variációk botrányra

Akár újabb képviselőket, sőt kormányzati politikusokat is érinthet a kisgazdapárt körül kirobbant botránysorozat, mely a héten is tovább folytatódott. Az ügyészség már vizsgálja azt a kazettát, amelyen Székely Zoltán a közbeszerzési bizottság elnökeként az emődi polgármestert is megzsarolta csatornaépítés ügyében. Torgyán József szerint az SZDSZ áll a támadások hátterében. Lapunknak nyilatkozó kisgazda vezetők a párton belüli csatározásokról beszélnek, és van, aki úgy véli, az összes parlamenti párt igyekszik kihasználni a kisgazdák szorult helyzetét.


Hornung János, Somorjai László
Ki az úr a háznál

Kívülről mosolydiplomácia, belülről lefojtott feszültségek jellemzik azokat a változásokat, amelyeket „haderőreform”, „NATO-kompatibilitás” és egyéb címszavak alatt hajtanak végre a hadügyi tárcánál. Lapunk információi szerint nemcsak vadászpilóták, hanem a hadseregnél dolgozó informatikusok is nagy számban tervezik távozásukat.


Munkatársunktól
Internetkorlátozás.hu

Az internet ellenőrzését sürgeti Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke. Mint mondja: a büntető-, személyiségi, szerzői, média- és egyéb jogi alapelveket a világhálóra is alkalmazhatóvá kell tenni. Az internetszolgáltatók szerint azonban nincs szükség az internet további szabályozására, a jelenlegi törvények ugyanis megszabják a kereteket.


Szobota Zoltán
Németh angolosan visszalépett

Horn Gyula és Németh Miklós visszalépésével megszűnt a bőség zavara a szocialista pártban, legalábbis a pártelnök-jelöltek tekintetében. A hét közepén lezajlott váratlan fordulatnak köszönhetően Kovács László gyakorlatilag ellenfél nélkül maradt a közelgő tisztújításra, a párt miniszterelnök-jelöltjének novemberi megnevezése azonban továbbra is vita tárgyát képezi.


MTI Hetek
Demszky kontra Csurka

Soha nem írtam alá beszervezési nyilatkozatot, és soha senkiről nem készítettem besúgói jelentést - hangsúlyozta személyes meghallgatásakor Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi Bíróságon abban a kártérítési perben, melyet Csurka István, a MIÉP elnöke ellen indított jó hírnevének megsértése miatt.


Kormos Ferenc
Pártok és szobrok

„Van empátiánk az SZDSZ felé, hiszen 1994-ben a Fidesz is az életben maradást jelentő 5 százalékért küzdött. Demszky Gábor fellépésében a nagy kérdés az, hogy a főpolgármester megkapja-e saját pártjától azt a támogatást, amelyet Orbán Viktor annak idején megkapott” - jelentette ki Várhegyi Attila, a kulturális minisztérium államtitkára, a város egykori polgármestere a szolnoki Hozam Klubban tartott keddi előadásán.


Életmód

Kapsza Ágnes
A jövő lakása

A 40 éves múltra visszatekintő német lakberendezési folyóirat, a Schöner Wohnen számára a 2000. év az összegzés éve, ugyanakkor kihívást is tartogat; vajon a lap meg tudja-e őrizni trenddiktáló szerepét az elkövetkezendő 40 évben is?


Csontritkulás: a hallgatag gyilkos

Jó néhány éve figyelemmel kísérhetjük a nyugati társadalmakban dívó, legkülönfélébb egészségmegőrző mozgalmakat - mint például a biotermékek kultusza -, melyek nálunk csak váltakozó sikerrel tudnak meghonosodni. Pedig lassan már közhelyszámba menő alapszabály, miszerint a megelőzés, a prevenció mindig olcsóbb és eredményesebb, mint a gyógykezelés. Ez a csontritkulásra, az osteoporosisra különösen igaz.


A Nyugat túl messze van

Bulgária és Magyarország rendszerváltozás utáni gazdasági-politikai helyzetét vetették össze szakemberek azon a vitaesten, amelyet Demokratikus deficit a szociálpolitikában címmel nemrégiben rendezett a Friedrich Ebert Alapítvány. A Ferge Zsuzsa vezetésével megtartott rendezvényen a meghívott bolgár szociológusok többek közt a statisztikák fényében is értékelték országuk közállapotait: az elhangzottak szerint a munkanélküliek száma náluk eléri az 1 milliót, 2,2 millió a nyugdíjas korú (a havi átlagnyugdíj 17 dollár), a havi átlagkereset pedig 47 dollár.


Fókusz

Sebestyén István
Tehetség, teljesítmény, szerencse

Az új generációk nem csupán a gazdaságban, a művészetben vagy a divatban követelnek helyet maguknak a nap alatt, de a politikában is. Ők jövőnk potenciális közéleti vezetői, miniszterei és miniszterelnökei. Az alábbiakban három „befutott” ifjú vall pályája eddigi szakaszáról, és arról, hogy a sikerhez a tehetségen kívül egy nagy adag szerencsére is szükség van.


Hetek-összeállítás
Szendvics és bomba

Az egy hónapja a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területekről kiindult erőszakhullám elérte Jeruzsálem határát is. Az izraeli főváros egyik közelmúltban benépesült és a terület ősi bibliai nevét viselő negyede, Gilo lakosai számára - mint egy ott lakó megfogalmazta - „nappal élet, éjszaka félelem” jellemzi a mindennapokat, mióta a közeli arab faluból rendszeresen lövések érik lakásaikat. „A szomszédos Beit Jala falut középosztálybeli, túlnyomórészt keresztény vallású arabok lakják, akik közé az utóbbi napokban Jasszer Arafat fegyveres milíciája, a Tanzim mesterlövészei szivárogtak be, akik innen lövik Gilo házait. Arafat így akarja a konfliktusba bevonni a keresztény arabokat is, arra számítva, hogy az elrettentésül a falu köré felvonuló izraeli tankok látványa felhergeli az egyébként békés Beit Jala-iakat” - nyilatkozta a konfliktus új forrásáról lapunknak Jichák Herzog, Ehud Barak kabinetfőnöke.


Hechs László
Izrael és az ENSZ

Az Egyesült Nemzetek Szervezete, amelynek fő feladata a világ békéjének és biztonságának őrzése, az elmúlt hetekben három fórumon is megtárgyalta az utóbbi hetek véres eseményeit. A Biztonsági Tanácsban - az Egyesült Államok tartózkodása mellett - elítélték a zsidó államot, mivel - a határozat értékelése szerint - „túlzott erőt” alkalmazott a fegyveres zavargások megfékezésére.


Gazdaság

Pálinkás Csilla
Irak bekeményít

Újra 32 dollár felett van a kőolaj ára. A megfigyelők szerint ennek legfőbb oka a Közel-Keleten kibontakozó válság. Az is valószínű, hogy ez még nem jelenti a csúcsot, hiszen - egyes szakértők szerint -, ha hideg lesz a tél, a fekete arany ára akár a hordónkénti 40 dollárt is elérheti. Bár fogyasztóknak ez rossz hír, az áremelés nem mindenkinek okoz fejfájást: a nagy amerikai olajcégek bevétele 80-95 százalékkal növekedett. Közép-Kelet Európában is vannak nyertesek, így például Oroszország, amelynek külkereskedelmi mérlege az olajárrobbanás nyomán 90 százalékkal javult.


Papp Levente
Suttogó kampány Big Wim ellen

Az euró történelmi pályafutásának eddigi legalacsonyabb árfolyamára zuhant. Csütörtökön már csaknem 80 centért lehetett eurót vásárolni. Az Európai Központi Bank (EKB) első embere, Wim Duisenberg az euró-mélyrepülés megállítása érdekében gyakorlatilag semmit sem tud tenni. Az európai pénzügyi körök megelégelték a devalválódást, s azt a pontot keresik, ahol kimozdíthatják őt az elnöki székből.


Munkatársunktól
Gázáremelés: a lakosság kímélve

Maradt az eredeti változat: a kormány keddi ülésén úgy határozott, hogy november 1-jétől azon ipari felhasználók számára, amelyek óránként több mint 500 köbméter gázt fogyasztanak, 43 százalékkal emelkedik a földgáz ára. Ez a csoport a 780 ezerből „mindössze” 500 vállalatot foglal magába, ami hozzávetőleg a Mol gázeladásainak 30-35 százalékát teszi ki. A döntés nem érinti a lakosságot, a közszférát, a kis- és középvállalkozásokat, valamint a távhőszolgáltatókat. Az áremelés áthúzódó hatása azonban számos termék árában érezteti majd hatását. Az Ipari Energiafogyasztók Szövetsége szerint az áremelés ellentmond a gáztörvénynek és a fogyasztóvédelmi törvénynek is.


Acsai Anikó
Jó erőben a Matáv, történelmi csúcson a TVK

A bizonytalan közel-keleti helyzet és a hírekre továbbra is érzékenyen reagáló olajárak mellett a héten a világ tőkepiacai valamelyest megnyugodni látszottak. Az USA-ban továbbra is a gyengeség jeleit mutató technológiai szektor mérsékeltebb, 1,8 százalékos emelkedése mellett a Dow Jones ipari index 3,5 százalékkal erősödött. Nyugat-Európában a legnagyobb emelkedés Frankfurtban következett be, elsősorban a Deutsche Telekom megugrásának köszönhetően. Ezen felbuzdulva megjelentek a Matáv-vevők is, 8,5 százalékos emelkedésével a papír jelentősen hozzájárult a BUX 2,6 százalékos erősödéséhez.


Kovács Klára
Kormányzati támadás a magánnyugdíjpénztárak ellen

Talán tudatos elszólás, talán egyfajta program része az, amit a kormányfő a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban a napokban kinyilatkoztatott. A bejelentés mindenesetre alkalmas arra, hogy megszondázza a szakmát és a közvéleményt. Sokan az MSZP-SZDSZ kormány egyik leghaladóbb rendeletének, a magánnyugdíjpénztár rendszerének lebontását vélik meghirdetni a kormányfő azon bejelentésében, miszerint a magánnyugdíjpénztári járulékok pótlására szolgáló 70 milliárd forintot inkább a jelenlegi nyugdíjasok számára osztanák ki, amenynyiben az ellenzék is támogatja a javaslatot.


Hetek-hírösszefoglaló
Ismét terítéken a jegybank elnöke

Egy Amerikában folyó bírósági perben százmillió dolláros büntetést és húszmillió dolláros kártérítést követel külön-külön Surányi Györgytől, a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) és az osztrák-német Waltham GmbH-tól egy svájci vállalkozó - adta a világ tudtára szerdai számában a Magyar Nemzet, nem meglepően az egykori Napi Magyarország című lap stílusában. Az újságírói etikát alaposan figyelmen kívül hagyva a cikk meglehetősen nagy terjedelemben részletezi a CW Bankkal - és áttételesen a jegybankkal, illetve annak elnökével - kapcsolatos vádakat, anélkül, hogy a megvádolt félnek reagálási lehetőséget biztosított volna. A lap Surányit ültette a vádlottak padjára egy 1992-ben létrejött, az amerikai törvényeket kijátszó kaszinóügylet későbbi fejleményei miatt.


Tovább nő az infláció
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Torpedólövés a lakáskasszáknak

Bizonytalanságba taszította a kormány keddi döntése a lakás-takarékpénztárakat. Mint ismeretes, a megtakarításokhoz eddig 30 százalékkal járult hozzá az állam. Ez az arány jövőre 15 százalékra csökken. A kabinet a drasztikus - és a szakma számára váratlan - lépést az infláció és a kamatok jelentős csökkenésével indokolta. Az új feltételek csak a jövő januártól életbe lépő szerződésekre vonatkoznak.


Újabb vezéráldozat a Malévnél
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Lobbistaképzés felsőfokon

Lobbiszakértő szakot indít februártól a Közgazdasági Továbbképző Intézet. A szak elsősorban azoknak a gazdasági szakembereknek kínál új ismereteket, akik napi munkájuk során kapcsolatban állnak az államigazgatás, illetve a politika különböző intézményeivel, döntéshozóival; feladatkörükbe, illetve felügyeletük alá tartozik vállalatuk, intézményük érdekképviselete.


Birovecz Eszter
Pánik és kilakoltatás

„A pániknak semmi alapja nincs” - mondta a sajtó nyilvánossága előtt Varga Aurélné, a Belügyminisztérium Lakásügyi Főosztályának vezetője. Vargáné arra a híresztelésre reagált, amely szerint a befektetők felvásárolni szándékozzák az önkormányzati tulajdonú lakásokat, tekintet nélkül a bérlők érdekeire.


Háttér

Laudancsek Katalin
A kvékerek csokoládéja

Egy brit átlagember évi csokoládéfogyasztása kicsivel több, mint 7 kilogramm - így hát ahhoz, hogy még többet megegyen belőle, valami nagyon-nagyon kivételeset kell alkotni. A Cadbury’s társaságnak ez, úgy tűnik, sikerült - írja Szergej Tatevoszov a Gyengi című orosz hetilapban, amely bemutatja a cég nem éppen szokványos sikertörténetét.


Hajdú Sándor
Töltsön egy órát kedvenceivel

„Itt a földkerekség legfinomabb kolbászait készítik… Aki mást állít, nagyobb mesélő, mint Andersen” - mondta dr. Torgyán József a fesztivál megnyitóján pénteken a Városi Sportcsarnokban. Az immár negyedik alkalommal megrendezett kolbásznapok idejére még a kerítést is kolbászból készítették Csabán. A háromnapos rendezvényre az ország minden részéről özönlöttek a kolbászszakértők, illetve kevésbé hozzáértő, lelkes amatőrök. A fesztiválnak azért voltak kárvallottjai is - elsősorban az a seregnyi disznó, amelyeket ezen a napon likvidáltak. Kétségkívül a vasárnap délelőtt vonzotta a legtöbb látogatót, hiszen 147 csapat indult a legjobb kolbászkészítő címért. Valóságos „sztárparádét” rendeztek a csapatok, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök, Kovács „Kokó” István és Erdei Zsolt mellett minden politikai párt színeiből indultak ezen a nem hagyományos vetélkedésen.


Szobota Zoltán
Káosz-elméletek

A budapestiek életük 10 százalékát forgalmi dugókban töltik - állapítható meg kis túlzással egy nemrég készült felmérésből. Mi lehet ennek az oka, miközben egymás után készülnek el az új útszakaszok, kiszélesített körutak, korszerűsített csomópontok? A jobboldali pártok a főváros vezetését okolják a bajokért, szakemberek viszont állítják: a nagyvárosi közlekedési káosz világjelenség, legfőbb oka pedig leegyszerűsítve az, hogy az autógyártás sebessége messze meghaladja az útépítések tempóját. A politikai vonatkozással kapcsolatban elmondták: Budapest fejlődését nehezíti a kormány részéről hiányzó együttműködési készség - a legjobb példa erre a 4-es metró kálváriája.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Leleplezett lepel

Október 22-én zárta kapuit az a torinói kiállítás, amelyen tíz hét alatt hívő és szkeptikus zarándokok milliói láthatták a híres leplet. Az évszázad folyamán most először nyílt lehetőség arra, hogy a nagyközönség ily hosszasan megszemlélhesse a relikviát, amelyen egy keresztre feszített ember testének negatív képe látható. A torinói lepel az utóbbi húsz-harminc évben tudományos viták kereszttüzébe került. Ezen aligha csodálkozhatunk, hiszen a vizsgálatok tétje nem kevesebb, mint hogy bebizonyítsák: valóban a názáreti Jézus holttestét fedte-e a lepel, avagy nem más, mint ügyes hamisítvány.


Dr. Galántai Orsolya, Ruff Tibor
Fájdalmak férfia és betegség ismerője

Sok keresztény használja a kereszt szimbólumát, arról azonban a mai embernek már kevés fogalma van, mit is jelentett valójában a kereszthalál, ez a római kivégzési mód. Számos történész és orvos munkája nyomán nagyjából rekonstruálni lehet, hogy pontosan mit álltak ki az így kivégzett emberek, közöttük a legismertebb, a názáreti Jézus. Az ő szenvedését követjük végig az alábbiakban orvosi szempontból. Az Evangéliumok viszonylag szűkszavúan beszélnek erről, hiszen megírásuk korában a Római Birodalom minden alattvalója pontosan tisztában volt a kereszthalál mibenlétével, látott már ilyet - ma azonban érdemes részletesen áttekintenünk mindezt.


Interjú

Tihanyi Péter
A menekülés útjai
Vicsek Tamás fizikus professzor

„Amíg egy birkanyáj egy helyben áll vagy toporog, addig képtelenek egy irányban lenni. Mindenfajta kanyargós mintázatokat mutatnak álló helyzetben, de ebből nincs különösebb konfliktus addig, amíg állnak. De abban a pillanatban, ahogy megindulnak, azonnal fölveszik a közös irányt. Ha nem egy irányba néznének, konfliktusba kerülnének egymással. Tehát az intenzív mozgás kényszeríti ki a közös irányt.”


Külpolitika

Márer György, New York
Verseny választék nélkül

Már két hét sincs hátra a 2000. évi amerikai elnökválasztásokig, amelyet a média minden idők legnagyobb cirkuszának titulált. Jóllehet az idei választásokon sok minden múlhat(na), a közvélemény jelentős része úgy látja, a jelenlegi kínálatot a média és a kampánytámogatók döntötték el, s nem a személyes képességek és értékek. A határozatlanok többsége a világos, jól megkülönböztethető üzenetek nélkül fellépő jelöltek közül egyiket sem tudná jó szívvel a Fehér Házba küldeni.


Hetek-összeállítás
Nem elég csak belépni

Joseph Ralston, a NATO szövetséges erőinek európai főparancsnoka a héten Budapesten tájékozódott a magyar haderőreformról és a személyügyi döntésekről. A főparancsnok utalt arra, hogy minél hamarabb meg kellene hozni és végrehajtani bizonyos helyőrségek bezárásával és az állománnyal kapcsolatos döntéseket, hiszen a kívánatos piramisformát még nem sikerült kialakítani a Magyar Honvédség állományában. „Ahhoz, hogy Magyarország jó NATO-tag legyen, nem volt elég belépni a szövetségbe másfél évvel ezelőtt. Minden tagállamra vonatkozik, hogy a fegyveres erők fejlesztését, modernizálását folyamatosan kell végezni” - válaszolt lapunk kérdésére Ralston.


Hetek-összeállítás
Az új békepartner

Kim Dzsong Il, Észak-Korea vezetője és Madeleine Albright amerikai külügyminiszter a két ország közötti ötvenéves hadiállapot után folytatott tárgyalásokat Phenjanban. Albright látogatásának fő célja az amerikai elnök november közepére tervezett vizitjének előkészítése volt. Észak-Korea a jelek szerint igyekszik felgyorsítani nyugati közeledését, ugyanakkor nem sok hajlandóságot mutat sztálinista rendszerének megváltoztatására. Clinton bízik abban, hogy elnöksége utolsó közvetítési kísérlete még javíthat az ír, illetve a közel-keleti békefolyamat sikertelensége miatt kedvezőtlen diplomáciai mérlegén.


Szikora Márton
Atomtöltet a Himalájában

Kína nukleáris robbantással kíván alagutat vágni a Himalája alatt a világ legnagyobb vízierőműve számára. A nagyszabású tervek szerint egy tibeti folyót is el kell terelni a szárazabb északi régiók felé, és a létesítmény - amennyiben megépül - kétszer annyi áramot termelne, mint a sok kritikát kiváltó, jelenleg is építés alatt álló Három Szoros Vízduzzasztó. Az erőmű építése és a vele járó kitelepítések beleillenek a pekingi kormány gyorsított urbanizációs programjába.


Hetek-összeállítás
Üzenet a Kurszkról

Legalább huszonhárman túlélték azt a robbanást, amely augusztus 12-én a Kurszk nevű orosz tengeralattjáró vesztét okozta a Barrents-tengerben. Ezt bizonyítja az a robbanás után íródott üzenet, melyet a Kurszkon kutató búvárok az egyik életét vesztett tengerésztiszt zsebében találtak. Az orosz tengeralattjáró katasztrófájának áldozatul esett 118 tengerész közül eddig mindössze négynek a holttestét sikerült felszínre hozni.


Karl Pfeifer, Bécs
Spiclibotrányban Haider

Vizsgálat indult Jörg Haider karintiai tartományfőnök ellen Ausztriában. Az osztrák kormány tagja, szélsőjobboldali szabadságpárti politikus elleni vád hivatali titok megsértése és felbujtás hivatali hatalommal való visszaélésre. Az Ausztriában „spiclibotrányként” emlegetett ügyben szintén gyanúba került Dieter Böhmdorfer igazságügy-miniszter, akit már korábban is bírálatok értek, mivel kinevezése előtt Haider ügyvédjeként tevékenykedett, és az Ausztria elleni uniós szankciók feloldását előkészítő EU-bölcsek jelentése személy szerint is bírálta tevékenységét.


Hetek-összeállítás
Diszkókatasztrófa Mexikóban

Húsz ember életét vesztette, s legalább ugyanennyien megsérültek egy mexikóvárosi diszkótűzben a múlt hét végén. Az engedély nélkül működő szórakozóhelyen nem volt vészkijárat, ezért sokak számára lehetetlenné vált a menekülés. Miközben az épület lángokban állt, a biztonsági alkalmazottak a számlájukat nem rendező vendégek elől elzárták a kijáratot.


Publicisztika

Karsai László
Hitler és a kereszténység

Az alábbiakban olvasható írás Karsai László történész Holokauszt című monográfiája III. fejezetének a szerző által lapunk számára szerkesztett, rövidített részlete. A könyvet 2001 tavaszán tervezi a Pannonica Kiadó megjelentetni. A könyv témájával kapcsolatos aktuális hír, hogy a héten ért véget annak a három katolikus és három zsidó történészből álló különbizottságnak az egyéves munkája, amely szentszéki dokumentumok alapján igyekezett értékelni a Vatikánnak a második világháborúban játszott szerepét.


Sport

Szabó Gergely
Az olasz huszonegyes

Huszonegy éves korszak záródott le a legendás Scuderia Ferrari történetében. Ötévi kemény munka után Michael Schumacher és a Jean Todt által vezetett csapat végre megnyerték a Formula-1 egyéni világbajnoki címét. A Ferrari már tavaly is zsebre tette a konstruktőri címet, annak ellenére, hogy Michael Schumachert lábtörése miatt a szezon felében nélkülözniük kellett. Sőt Eddie Irvine a szezon végéig esélyes maradt a pilóták bajnoki címére. Schumi tavaly Malajziában csúcsformában tért vissza a lábtörése után, és az idén is szenzációs teljesítménnyel kezdett.


Mondovics L. Gábor
Drogfüggő sztárok

Egy váddal kezdődött az utóbbi évek legnagyobb labdarúgóbotránya Németországban. Uli Hoeness, a Bayern München menedzsere vádolta azzal a 47 éves Christoph Daumot, hogy kábítószert fogyaszt, illetve kereskedik vele, valamint lányokat is futtat - ez utóbbi vádját azonban később nyilvánosan visszavonta. Daum, aki a Leverkusen vezetőedzője volt, lemondott tisztségéről, helyét a Német Labdarúgó Szövetséggel (DFB) történt egyeztetés után az őszi idény végéig Rudi Völler, megbízott szövetségi kapitány veszi át a Leverkusen kispadján.


Németh Szilárd
Kölcsön kenyér visszajár

Luis Figo a nyáron világcsúcsot jelentő 56,1 millió dollárért szerződött Barcelonából a Real Madridhoz, s a vérmes katalán szurkolók ezt azóta sem bocsátották meg neki. A Real Madrid elleni szombati hazai bajnokin (2-0) a katalán rajongók az árulónak kikiáltott egykori kedvenc elleni verbális tüntetés mellett palackokat, öngyújtókat és mobiltelefonokat hajítottak a pályára.


Szabadidő

Szűcs Emese
Mit sportoljon a gyermek

A szülők többsége előbb-utóbb belátja, hogy a rendszeres testmozgás elengedhetetlen a csemetéi számára mind a megfelelő fizikai, mind az értelmi fejlődésük szempontjából. S ilyenkor jön a dilemma: mit sportoljon a gyerek, mihez van adottsága, és mi az, amihez kedve is lenne? Az esetek többségében ez egyáltalán nem érdektelen kérdés, hiszen egy-egy rossz döntés nem kevés idő- és pénzkidobással járhat, ráadásul a gyerek sportolási kedvét is elveheti.


A Csend Színháza

Nem mindennapi rendezvénynek adott otthont a Szkéné a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának jóvoltából. A svéd Tyst Teater, azaz a Csend Színháza vendégszerepelt a Svéd Kritikusok díját elnyert darabjával, a Kis Mahagonnyval. A Csend Színházában a csend szó szerint értendő, ugyanis a színészek süketnémák. A társulat 1977 óta játszik hallóknak és siketeknek egyaránt. Sikerük világszerte töretlen, ebből kaptunk most egy kis ízelítőt.


Díjnyertes reklámok

A Magyarországi Reklámügynökségek Szövetsége és a Szuperinfó szervezésében nemrégiben vetítették le a 2000. évi Clio Awards reklámverseny győztes filmjeit. A BM Duna Palotájának erre a célra kibérelt termét teljesen megtöltötték a szakma képviselői.


Anti Forddal jár

Elnyűhetetlen, különös figura ez az Anti. Egy jelenség. Bejárja a magyar közéletet, mint egykor a kísértet Európát.


Színes

Az Angolna újabb kalandjai Angolhonban
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Vannak politikusok, akiket azzal kellene büntetni, hogy a beszédeik színvonalán éljenek. (David Lloyd George, brit exminiszterelnök)


Nem oké a karaoké
Tovább a cikkhez >>>

A Mini útja
Tovább a cikkhez >>>

Német karácsony
Tovább a cikkhez >>>